Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Брекети – къде, какви, за колко? -тема 11

 • 78 510
 • 777
 •   1
Отговори
 • Мнения: 46 160
Добре дошли!
Брекети  тема 11

Полезно четиво за информиране и ортодонтското лечение

още за брекетите

Старите теми:

10 мита за брекетите
1) Брекетите развалят зъбите
Не, по никакъв начин! Зъбите се развалят от лошата хигиена.
2) Брекетите са само за деца
Няма възрастова граница за лечение с брекети.
3) Не мога да се целувам с брекети
Има ли любов и страст, нищо не може да ви спре.
4) С брекетите ще фъфля
Брекетите се поставят от външната страна на зъбите и затова не пречат на говора.
5) С брекетите ще съм като Грозната Бети
Ако беше с криви, жълти зъби, щеше да е още по-грозна! Всъщност актрисата Америка Ферера е изключително красива и има блестяща усмивка. Всички знаем, че образът й е умишлено преувеличен във всяко отношение.
6) Всички брекети са еднакви
Има различни системи брекети, които се различават по форма, размер, материал и най-важното – по ефекта на крайния резултат.
7) Зъбите са ми криви, значи трябва да извадя зъби
В повечето случаи, за да се наредят струпаните зъбите, не е нужно да се вадят зъби. Това по-често се налага при възрастни пациенти, чийто активен растеж е приключил – когато искаме чрез зъбно преместване да компенсираме челюстно несъответствие и да подобрим външността на лицето.
Sunglasses С брекети не мога да се храня нормарно
Ако беше така, най-вероятно щеше да има верига от ресторанти,  приготвящи храна за хора с брекети. На практика можете да ядете всичко – освен много твърди и лепкави храни.
9) Зъбите се връщат след свалянето на брекетите
При спазване на правилата на лечение и плана за стабилизиране на резултата ефектът от лечението е стабилен – за цял живот.
10) Докато нося брекети, няма да се усмихвам
Дали ще се усмихвате, зависи от Вас, а не от брекетите. С брекети можете да сте много чаровни, стига да пожелаете!


Зъбите трябва да се мият след всяко хранене и да се почистват с конец за зъби поне веднъж на ден. Използването на вода за уста също е от полза. Когато има брекети почистването с четка и конец може да бъде предизвикателство, но е изключително важно да се прави редовно.
1) Почистване с конец
Конецът минава между дъгата и брекетите. Водачът за конец може да бъде полезен при трудните места. Конецът трябва да се движи внимателно около брекетите и около линията на венеца. Конецът трябва да се движи между всеки зъб.


  
2) Четкане на зъбите
Четка се границата зъб-венец. Използват се кръгови, вибриращи движения около венечната линия по 5 сек. на всеки зъб. Четка се бавно всяка дъга и всеки зъб. Четка се отгоре и отдолу на брекетите. За трудно достъпните места е добре да се използват интердентални четки, душове за уста и др.. Препоръчително е използването на звукови четки за зъби.


Снимките и информацията е взаимствана от сайта на стоматологична клиника Фабрика за усмивки usmivki.com, със съгласието на авторите.  

# 1
 • Мнения: 124
Значи, аз ще съм първа в новата тема!
Пожелавам здрави и красиво подредени зъби на всички Simple Smile
Вчера посетих всичките си зъболекари /:))))/, направих и панорамна снимка.
От ортодонтът взех ритейнъра и си го сложих веднага. Разбира се, веднага се наместиха нещата. Каза ми да го нося колкото се може по дълго като време и да го свалям при хранене и други необичайни действия, за да не го замърсявам. Ами то изобщо не е неприятно и почти не нарушава говора, сравнение с брекетите си е направо песен.

Зъболекарката ми каза, че има за правене два кариеса, явно са се появили в процеса на лечение, защото са малки, а преди началото нямах. Ще го оправя веднага, за да не ги мисля.

На панорамната снимка се видя, че корените са подредени много добре....


Това е отчетът от мен!

Лек ден на всички.

# 2
 • На топло в неговото сърце.
 • Мнения: 3 401
Записвам се да следя за хулигана и се връщам да чета.

# 3
 • Мнения: 1 994
И аз трябва да нося брекети.Но преди това вадене на 2 долни мъдреци, изграждане на зъбите и чааак тогава брекети.

# 4
 • Мнения: 1 548
Дъщеря ми носи около 7-8 месеца, на 12 г й ги сложихме, за да съберем дупчици отпред и отстрани и да нагласим захапката.
Д-р Попова избрахме, като цена ни излезе 2500 лв с всички прегледи по време на носенето и до момента, контролните след докато е само с ритейнъра нощем.
Зъбите са като изписани, много съм доволна и впечатлена от бързия резултат.
 След 18 год ще се наложи да махаме мъдреци преди да са тръгнали да излизат, тъй като на снимките се вижда полегналата им посока на растеж и евентуалните проблеми.

# 5
 • София
 • Мнения: 246
Коя е тази Попова ? Може ли първо име и е или къде работи ?

Последна редакция: вт, 28 авг 2018, 22:51 от Miss_Butterfly

# 6
 • Мнения: 19 022
Здравейте!
Има ли начин без панорамна снимка да се направи преглед от ортодонт?
Понеже се налага да направим по друг повод и снимка на цял гръбнак, ще стане твърде много облъчване за кратко време или трябва да отлoжим часа за ортодонта. Това ще е първичен преглед и помня, че като го записвах, ми обясняваха за снимката или нещо за някакъв анализ, който струвал около 200лв. Ако така и така ще се прави този анализ, може ли без снимка?

Последна редакция: вт, 28 авг 2018, 22:31 от Дъждец

# 7
 • Мнения: 232
Здравейте скоро ми предстои слагане на апаратче за разширяване на челюста и поради този факт преминах лечение на няколко кариеса.Притесняваме факта,че имам още няколко зъба с тъмни,черни точици и дори ивици,които зъболекарят ми обясни,че не са кариеси ,а оцветявания по зъбите.Попринцип ми се искаше да направим и коронки на кътниците,но ми обясниха,че  не е добре да се поставят преди лечение с брекети.Съвета беше да дооправим зъбките след лечението с брекети Споделете вашият опит с петънцата и коронките моля ви.

# 8
 • Мнения: 1 548
Коя е тази Попова ? Може ли първо име и е или къде работи ?
Др Весела Попова
Адресът е: кв. Хиподрума,  ул. Григор Начевич N 11

# 9
 • Мнения: 46 160
Здравейте!
Има ли начин без панорамна снимка да се направи преглед от ортодонт?
Понеже се налага да направим по друг повод и снимка на цял гръбнак, ще стане твърде много облъчване за кратко време или трябва да отлoжим часа за ортодонта. Това ще е първичен преглед и помня, че като го записвах, ми обясняваха за снимката или нещо за някакъв анализ, който струвал около 200лв. Ако така и така ще се прави този анализ, може ли без снимка?
Не мисля, че ортодонтът може да прецени какво е положението без панорамна снимка.
Преди да започнем лечението на дъщеря ми направихме консултация при двама ортодонти. При единия прегледът беше безплатен. При другия - 35 лв.
Не знам за какъв анализ става дума, но без снимка няма да стане.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 4 692
Пф, аз за един месец 3 пъти ходих на рентгенови снимки преди да сложа брекетите. Веднъж за панорамна, после за телерентгенография (в профил) и накрая за 3д панорамна поради съмнения за опасно близко разположени нерви около корените на мъдреците, които ми вадиха с операции. 3 месеца след операциите пак ми правиха панорамна, за да видят как зараства костта. След още 3 месеца пак ще ме снимат.

Еми не е приятно, но рентгенът е за това в крайна сметка... налага се.

# 11
 • Мнения: 19 022

Човече, може ли да споделиш при кои двама сте ходили и кого избрахте накрая? Може и на лични.

# 12
 • Мнения: 46 160
Едната беше д-р Галина Белева.
Другата е д-р Румяна Маринова (Мисис България Simple Smile).

Избрахме д-р Маринова, защото съм виждала резултатите от работата ѝ, моя приятелка ходеше при нея. Вече мина над 1 г., нямам забележки, лечението се развива отлично Simple Smile тя самата е изключително внимателна и мила.

# 13
 • Мнения: 64
Влияят ли топлите и студени напитки по някакъв начин на дъгата?Четох някъде,че от студеното се отпускала..

# 14
 • Мнения: 46 160
Не са ни предупреждавали да внимаваме по този въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт