Рак на белия дроб - тема 12

• 7 388
  • 93
  •   1
Отговори
Много чисти резултати и успешно лечение за всички! Flowers Four Leaf Clover

Линкове към старите теми:

Полезна информация за ПЕТ/КТ в гр. София (предоставена от Hope4C) -

Скрит текст:
Шест опции за ПЕТ/КТ има в София - УСБАЛО, Токуда, Сити, Александровска, Софиямед и Пета градска. В Сити и УСБАЛО се чака най-много, в Александровска и Токуда умерено, в Софиямед и Пета градска най-малко. Вариант е да направите изследването на място с малко чакане, а после да занесете диска с образите за второ разчитане при някое от имената в областта - проф. Пиперкова, доц. Бочев, проф. Цоневска, проф. Костадинова.

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 17:42 от *Soraya*

# 1
  • София
Благодаря за новата тема! Пожелавам да влизате само с добри новини в нея! Здраве и спокойствие на всички Flowers Four Leaf Clover

# 2
Има няколко опции за ПЕТ скенер в София,  но аз избрах в крайна сметка Софиямед поради две причини - резултатите излизат за 4 дни, а проф. Цоневска е в екипа. Доволна съм - баща ми мина за два часа и половина. Миналият път в Александровска чакахме осем часа и после три седмици за разчитане. Относно вида на тумора - по-важно е да се направи точна хистология, търсете добър патолог. По препоръка тук аз ходих с блокчетата при д-р Факирова във ВМА. Къде се лекува баща ви?

Благодаря за насоките! Баща ми беше приет първоначално във ВМА с оплакване от задух. Направиха му операция при която източиха 3.3л течност около белия ляв дроб, взели са биопсия и съответно откирха тумора и направиха първоначален опит за диагноз. Предписание за химиотерапия. Но тъй като ВМА била за военни го препратиха в болница Иван Рилски (д-р Робев) където направи първия курс на ХТ (по схема Epirubicin + Holoxan). Предстои да влезе след 10 дни за втори курс. Качих епикризата от Иван Рилски в предишната тема и диагнозата е за 3 възможни тумора така, че не ми изглежда много ясно с какъв вид тумор се борим. В допълнение не е ясно дали тумора е първичен или метастаза. Затова ме изненада колко бързо беше включен на Химиотерапия без по-задълбочени изследвания.

Цитат на: Hope4C
Шест опции за ПЕТ/КТ има в София - УСБАЛО, Токуда, Сити, Александровска, Софиямед и Пета градска. В Сити и УСБАЛО се чака най-много, в Александровска и Токуда умерено, в Софиямед и Пета градска най-малко. Вариант е да направите изследването на място с малко чакане, а после да занесете диска с образите за второ разчитане при някое от имената в областта - проф. Пиперкова, доц. Бочев, проф. Цоневска, проф. Костадинова.

Благодаря Hope4C! Това е много полезна информация!

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 15:42 от martoro

# 3
След получена епикриза, моля за съвет и в тази тема.
История - рак на пикочния мехур, опериран 2022 септември. Проведена химиотерапия, лъчетерапия. На 3 месеца правени цистоскопии.
Преди месец се почувства зле. Световъртежи, отпадналост. Слабост.
Стигна до изследвания и ето част от епикризата:
Вторично злокачествено образувание на белия дроб... множество метастази в главния мозък и надбъбрека в ляво.
ECOG1
Стадий IV
cT1 cNX cM1b

Сега накъде..?
Какви са шансовете..?

# 4
  • Бургас
Здравейте,
Отдавна не съм писала в темата. Накратко баща ми е с дребноклетъчен рак на белия дроб, диагностициран януари 2022. Лекуваме се в Турция. След 6 ХТ и лъчетерапия до сега всички изследвания бяха чисти.
ЯМР на глава е правен юли, също чист.
Но на сегашният PET скенер излезе нещо, което не ми се струва Ок 🫤 Часът ни за разчет при професора е привечер, но искам да знам какво да питам. Какво следва оттук нататък?

Hope, моля за координати 🙏 Евентуално за още едно мнение и последващи лечение.

# 5
  • София
Излезе ПЕТ скенера на баща ми… не са добри резултатите… Ще запиша час при доктора, но ще съм благодарна да се включите и вие с мнение какви са вариантите нататък.
Допълвам се - този ЛВ в областта на шията може ли да е възпален от зъба, който извади седмица преди изследването? И още нещо - имам подозрения, че дните преди изследването баща ми беше с Ковид. Всички бяхме, но той не пожела да се тества. Но се оплакваше от болки в гърлото и кашлица. Може ли това да е оказало влияние на изследването (освен прословутото кафе със захар!). Относно подозрителния втори тумор заради находката в сигмата - беше описано и предишният път (януари 2023), но той твърди, че са хемороиди и сега няма оплаквания. Само го боли много дясното рамо, но виждам , че там са описали като произход артрит?

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 15:16 от magia

# 6
Здравейте, може ли коментар за този ЯМР? Предварително благодаря!
Скрит текст:

# 7
sisi_f, допълнете какви координати Ви трябват и ще изпратя. Вариантите са 3 - топотекан, лурбинектидин или Имделтра. Последното е с одобрение от преди 2-3 месеца в Щатите, предполагам в Турция разполагат с него. Биспецифични антитяло е за лечение на ДБК във втора линия и дава добри резултати - около 60% от пациентите реагират положително, а 40% поддържат този добър отговор над година. С топотекан - чудеса не очаквайте, това е най-старият вариант и резултатие са ограничени и силно преходни.

Magia, дори на фона на предполагаемата инфекция, за мен този ПЕТ/КТ е недвусмислен. Системно лечение със сигурност ще трябва - вариант е да опитат отново с първата линия или да минат към втора (доцетаксел и Сирамза, примерно). При добър отговор - ЛТ евентуално.

Хемороиди в сигмата няма, те са в аналния канал, който е след ректума, който пък е след сигмата. Това не е логично обяснение изобщо. На фона и на този SUVmax от 15,6…ФКС е задължителна. След като уточните стъпките за белодробния процес, той със сигурност е с приоритет предвид ПЕТ. Обсъдете с онколога как да подредите нещата.

# 8
  • София
Благодаря за включването, Hope4C! Ще обсъдя с лекуващия онколог и ще убеждавам баща ми. Посочваш като вариант лечение от Първа линия - отново с Карбоплатин и Пеметрексед? А ЛТ - нали не може повторно да се облъчва бял дроб? Имунотерапия като вариант съществува ли?

# 9
Той не беше ли на ИТ след комбинираната ХТ и ЛТ? Спомням си, че прекъснахте някакво системно лечение и допуснах, че е точно ИТ.

Съществува, да. При прогресия след ХТ, може да се приложи ИТ като монотерапия. Не знам дали и Йервой и Опдиво (като комбинация) не са вариант. При всички положения, трябва да го убедите да спазва графика - ИТ е ангажимент за месеци/години напред. Не е като ХТ - 4-6 цикъла и хоп, край. Често се прилага до прогресия, което може да е…много дълго време.

# 10
  • София
Той мина 5 курса комбинирана ХТ Пеметрексед и Карбоплатин и още 2 само Пеметрексед и се отказа, а имаше регресия. Последно юли 2023 беше на ХТ. След 5 месеца започна ЛТ на бял дроб и ЛВ, но вместо 30 направи 16 и се отказа през януари т.г.  През март прави КТ, който показа прогресия само на ЛВ и стациониране на основния тумор. Сега се нави на ПЕТ заради болката в дясното рамо, но там описват артрит. Дано има варианти и дано има сили да ги издържи Hands Pray Болката в рамото го измъчва много, особено нощем. А и много кашля…

# 11
  • Бургас
sisi_f, допълнете какви координати Ви трябват и ще изпратя. Вариантите са 3 - топотекан, лурбинектидин или Имделтра. Последното е с одобрение от преди 2-3 месеца в Щатите, предполагам в Турция разполагат с него. Биспецифични антитяло е за лечение на ДБК във втора линия и дава добри резултати - около 60% от пациентите реагират положително, а 40% поддържат този добър отговор над година. С топотекан - чудеса не очаквайте, това е най-старият вариант и резултатие са ограничени и силно преходни.

Magia, дори на фона на предполагаемата инфекция, за мен този ПЕТ/КТ е недвусмислен. Системно лечение със сигурност ще трябва - вариант е да опитат отново с първата линия или да минат към втора (доцетаксел и Сирамза, примерно). При добър отговор - ЛТ евентуално.

Хемороиди в сигмата няма, те са в аналния канал, който е след ректума, който пък е след сигмата. Това не е логично обяснение изобщо. На фона и на този SUVmax от 15,6…ФКС е задължителна. След като уточните стъпките за белодробния процес, той със сигурност е с приоритет предвид ПЕТ. Обсъдете с онколога как да подредите нещата.

След прегледа разбрах, че е открита течност около сърцето (мисля като перикарден излив, но малко количество) и много близо до белия дроб, имало и лимфен възел там, но на този етап не се знае дали това поглъщане suv 8:8 е от лъчетерапията, която му е правена или е нова находка. Но в крайна сметка от там нямло как са бъде взета биопсия, само с отворена операция.
Предлагат да изчакаме 3 месеца и да направим скенер на торакса, който да покаже по - детайлно. Или да изпратим кръв за изследване в Америка, т. Нар. Quadrant test, който да покаже чрез ДНК анализ има ли туморни клетки или не 🙄 но не можело да се локализира точното място?!?

# 12
  • София
Ходих при доктора. Както Hope4C написа, предложи отново да започне с Карбоплатин и Пеметрексед. Ще проследи ефекта и ще види дали сега ще има същия успех тази терапия. Сега за мен остава най-трудната част - да убедя баща ми…

# 13
  • София
Здравейте,
Дори ми е трудно да започна.
Майка ми е с диагноза  Мезотелиом на плеврата, епителиоден вариант. Имаше излив в лявата половина на белия дроб. Във ВМА беше направена видеотораскопска манипулация и биопсия, както и беше изтеглена течността. След което се постави диагнозата.
Направихме няколко консултации и всички са на мнение за имунотерапия.
Това е рядко срещане заболяване.

Дори не знам от къде да започна. Чухме мнение, че за момента няма данни това заболяване да се повлиява от терапията. Това няма да споделям как ни повлия. Никъде не получихме (Токуда, Надежда) написана терапия с какви медикаменти ни предлагат да започнем. Направих консултация с проф. Тимчева и тя даде насоки с какво предлага. Сега стои най-главния въпрос в коя болница? Насочили сме се към болница Надежда/Сити клиник.
Направихме консултация и с проф.Дудов,  доц. Арабаджиев.

Къде може да се види списък с лекарствата, които се реимбурсират от здравната каса? Как протича началота на лечението?
Има ли вариант някои лекарства да бъдат закупени от нас, ако дават добри резултати?
Моля ви за споделяне на опит и мнения.

Благодаря на всички. Пожелавам ви само добри новини и резултати.

Последна редакция: пт, 25 окт 2024, 10:58 от Коко-Ми

# 14
  • София
Дописвам това, което най-много ме мъчи.
Майка ми е на мнение, че не иска да се подлага на терапия. На една от консултациите след отлагане ни казаха, че мезотелиома не се повлиява от терапия.
Но поставиха въпроса така, че след като е отказала след това не могат да и осигурят грижи след време. Правилно ли сме разбрали?
Възможно ли е това?

Общи условия

Активация на акаунт