Рак на белия дроб - тема 12

• 9 538
  • 118
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте, някой от вас да е отключвал хепатит вследствие от имунотерапията и за колко време се стабилизираха нещата с подходящото лечение? (наясно съм, че за всеки би било индивидуално, но все пак...)

Аз явно ще премина през всичко при моето лечение. Stuck Out Tongue

Поне се самоуспокоявам, че щом имунните клетки атакуват и здрави органи, явно добре са натренирани от имунотерапията. Relaxed

Последна редакция: пн, 28 окт 2024, 18:06 от *Soraya*

# 16
  • някъде там
Здравейте, след малко повече отмесец от  откриването на метастазите в костите на майка ми, вече сме на етап онкокомисия.
Направена е биосия ВАТС в белодробна болница от д-р Анатоли Семков,( чудесен е между другото), изпратен материал за хистология, ИХХ и генетични.
Вчера получихме резултата и ми се иска да разбера какво би било лечението, как се приема от организма и има ли верояятност за добър резултат.
Принципно майка ми е интелигентен човек, химик, цял живот подготвял бъдещите лекари за кандидат студентски изпити. Знае за какво става въпрос и поне успях да я убедя да направим биопсия. Сега не знам дали ще иска химиотерапии... За това моята цел е да се информирам максимално за да и представя фактите, защото най-важното е човек да взема информирано решение.С нея си говорим всичко откровено и нищо не крием, тя ми казва реално как е, а аз какво предстои.
В момента смея да кажа, че е в добро общо състояние.
За това моля Hope4C , zigizagi, whitefang за вашето мнение

# 17
Здравейте, съжалявам, че попадате тук. Още е много рано да се говори за терапия. От 5-6 години фундаментът в лечението на белодробните карциноми са биологичните противотуморни лекарства - именно, таргетните терапевти и имунотерапевтите. Най-долу на листа с хистологичния резултат пише - “следват PDL1, EGFR и ALK”. Преди тези резултати НЕ провеждайте лечение. Те могат коренно да променят подхода.

При наличието на движеща мутация в EGFR или ALK, ще сте на таргетна терапия в таблетна форма. Ако не, ще сте на Кейтруда или Йервой и Опдиво, евентуално в комбинация с платина и пеметрексед (според нивото на PDL1). Но нека излязат резултатите първо.

Ако решите да четете темите - четете от петата насам. Предишните са от преди 2019, когато леченията са доста по-различни и с много по-ниска успеваемост. Има огромни промени в последните 5-10 години, а заболяването категорично НЕ слага срок на годност на ничий живот.

Успех!

Редакция: Soraya, изследвани ли са АГМА, АНА, АНЦА и anti-LKM1? Някое положително ли е? Това са антителата, които най-често се свързват с автоимунен хепатит. Овладява се с КС при тежки случаи. Може да се изчака и да отшуми сам при по-леки.

Последна редакция: пт, 01 ное 2024, 01:15 от Hope4C

# 18
  • някъде там
Здравейте, съжалявам, че попадате тук. Още е много рано да се говори за терапия. От 5-6 години фундаментът в лечението на белодробните карциноми са биологичните противотуморни лекарства - именно, таргетните терапевти и имунотерапевтите. Най-долу на листа с хистологичния резултат пише - “следват PDL1, EGFR и ALK”. Преди тези резултати НЕ провеждайте лечение. Те могат коренно да променят подхода.

При наличието на движеща мутация в EGFR или ALK, ще сте на таргетна терапия в таблетна форма. Ако не, ще сте на Кейтруда или Йервой и Опдиво, евентуално в комбинация с платина и пеметрексед (според нивото на PDL1). Но нека излязат резултатите първо.

Ако решите да четете темите - четете от петата насам. Предишните са от преди 2019, когато леченията са доста по-различни и с много по-ниска успеваемост. Има огромни промени в последните 5-10 години, а заболяването категорично НЕ слага срок на годност на ничий живот.

Успех!

Редакция: Soraya, изследвани ли са АГМА, АНА, АНЦА и anti-LKM1? Някое положително ли е? Това са антителата, които най-често се свързват с автоимунен хепатит. Овладява се с КС при тежки случаи. Може да се изчака и да отшуми сам при по-леки.
Всъщност всички изследвания са готови, не знам защо не ги качих, даже днес минахме онкокомисиа.
Тяхната препоръка е първо да минем през неврохирург за консултация и евентуално операция да стабилизират гръбначния стълб( моля за препоръка за неврохирург), след това лъчетерапия и след това химиотерапия.  Приложено ще кача и решението на онкокомисията

Последна редакция: пт, 01 ное 2024, 14:44 от cacharell

# 19
  • Бургас
Здравейте, съжалявам, че попадате тук. Още е много рано да се говори за терапия. От 5-6 години фундаментът в лечението на белодробните карциноми са биологичните противотуморни лекарства - именно, таргетните терапевти и имунотерапевтите.

Hope4C, писах преди време на ЛС с искане за контакти за второ мнение 🙏 Не зная дали си получил съобщението.

# 20
  • някъде там
Здравейте отново!
След онкокомисията в петък, съвета относно мака ми е да направим консултация с неврохирург евентуално за операция на метастазите в гръбнака  ако е възможна , за стабилизиране за да се избегне вероятност от парализа. След това лъче на гръбнака, след това химио и после евентуално ако е възможно лъче на бял дроб.
Майка ми изобщо не е навита за операция...
Аз съ супер объркана и в момента не зня какво да предприема нито към кой неврохирург да се насочим за консулт...
Чакам отговор от професор Тимчева и съм в състояние на ступор... стоя и мисля какво да правим...
Може ли да ме насочите как да действаме че определено не мога да намеря посока

# 21
Здравейте може ли да ми обясните има ли нещо притеснително в белия дроб, възможно ли е това да е разсейка, този нодул, за пушач става дума по принцип, диагностициран с рак на гърда нискодиференциран дуктуален инвазивен карцином стадий 2а под 3 см, тумор хормонален Er+ Pr+ Her2-, луминален тип б стадий без заразени лимфни възли, резултатите от петскенера са следните :не се изобразяват плеврални изливи двустранно. Не се скенират метаболитно активни нодуларни лезии и инфилтративни огнища в белодробния паренхим двустранно. В предния КДС вдясно се наблюдават дребноогнищни ретикулации с надфонова активност, които имат инфламаторен характер. Параплеврален нодул 3 мм вбс вдясно. Заключението е отсъстват данни за патологично метаболитно активни лезии, свързани с десиминация на онкологичното заболяване. Находката в белия дроб е за проследяване. Благодаря ви предварително!

# 22
  • Пловдив
Пише ,че са с възпалителен(инфламаторен) характер находките в белите дробове. И заключението е ,че няма данни за десиминация от основното заболяване.
Засега няма нищо притеснително,просто трябва да се следят.

# 23
  • София
Здравейте! Минавам само да се оплача - след много уговорки и настояване, баща ми започна отново ХТ. Направи първо вливане с карбоплатина и пеметрексед миналия вторник. И от петък отново е като парцал… Гадене, тежка умора, неразположение, болка във венците… Колкото и да го убеждавам, че това е временно, е категоричен, че повече няма да повтори вливане. Хем не искам да прекратим лечението, хем не знам дали ще издържи и няма да го довършим.

# 24
  • Пловдив
Здравейте! Минавам само да се оплача - след много уговорки и настояване, баща ми започна отново ХТ. Направи първо вливане с карбоплатина и пеметрексед миналия вторник. И от петък отново е като парцал… Гадене, тежка умора, неразположение, болка във венците… Колкото и да го убеждавам, че това е временно, е категоричен, че повече няма да повтори вливане. Хем не искам да прекратим лечението, хем не знам дали ще издържи и няма да го довършим.
Magiq,
Преблема му епсихлогически.Не е приел диагозата,не е и приел сериозността и .Несериозно е човек със най-смъртоносния рак (като брой починали ,а и като брой установени в ранне стадии), просто да се отказва от колко бяха 2-3 лечения...
Мен не ме брой аз  въпреки че съм бил в няй-тежко положение със най-агресивната форма на белодроеб аденокарцином,с метастази в ЦНС ,вече 6 гогини съм жив и на крака. Плаках си сам върху учасста ,но не спрях да ровя и да се информирам(рявях защото никак не е добра прогнозата). Но в крайна сметка
си приех диагнозата , и се примирих ,че може и довечера да си легна жив и сутринта да не се събудя,но само ако се боря изтърпяя/изтърпявам страничните
ефекти от лечението...Иначе щеще да се свъдне прогнозата на неврохирурга който ме върна от буквално от отвъдното -6-9 месеца ,евентуално година -година и 2-3 месеца ,като след 9-тия месец ще съм "зеленчук".И сега не знам утре сутринта ще се събудя ли,но знам ,че всеки ден е една спечелена битка срещу него...РАКА...
И каквото мога да допринеса за обществото докато съм жив,на крака и ментално адекватен --- ще се боря,дори и да е само ден.

# 25
  • София
Whitefang, възхищавам се на твоя дух, на готовността да споделиш, подкрепиш и помогнеш! Да имаш още много светли и спокойни дни и години! Благодарение на теб и хората в тази тема имам надежда и сили да се боря, да не се отказвам, въпреки ината на баща ми! Благодаря на всички за подкрепата и съветите!

# 26
Здравейте, мили хора!
Чета ви отдавна и в известен смисъл мога да кажа, че ви познавам. Благодарна съм, че ви има, че споделяте, че сте хората, които сте! Отдавна се каня да пиша тук, но все нещо се случва.
     Сега пиша, за да попитам следното: колко време продължава терапията с Лумикрас (соторасиб)? В листовката пише до прогресия или невъзможност за приемане. Това не го разбирам.
    Накратко: става въпрос за майка ми, на 66 години с аденокарцином на бял дроб, вече четвърти стадий. Бе диагностицирана юли миналата година (тогава стадий III) след биопсия и ИХХ.  Тя е с метастази в кости, мозък, лимфни възли. Беше на Кейтруда в продължение на 10 месеца. Минахме през операция на мозъка за отстраняване на метастазите. Около два месеца по-късно отново ги имаше и минахме през лъчетерапия. От 26.09. сме на химиотерапия с Лумикрас (от началото на лечението й прилагат и Ексжива или Зомета според наличното за костите) , защото според лекарите имунотерапията се изчерпа (на скенера 6 мес. след нея даде подобрение и смаляване, но по-късно се появиха прогрес и нови мети).

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 14:12 от ACupOfHope

# 27
ACupOfHope, къде я лекуваха? С мен се свърза жена, майка ѝ също е стадий 4 в Бургас са, не ги приемат в болница, а жената се задушава..

# 28
В Хасково я лекуват. Все още.
Днес бе с изключително силни болки. Тя е на двойна доза сутрин и вечер Оксикодон и с лепенки Фентанил. И въпреки тях днес бе със страшни болки: в белия дроб, в таза  вдясно (там има мекотъканна формация, заела половината от дясната сакроилиачна кост). Тъй като баща ми я гледа, той е отказал предложението за морфин на лекуващия онколог последния път (на 22.10.). Точно заради отказа на баща ми са минали на двоен Оксикодон. Баща ми много се притеснява от това, че тя би могла бързо да привикне към морфина. Тук се разминаваме, тъй като за мен пък е по-важно болките да се пооблекчат.

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 18:55 от ACupOfHope

# 29
  • Пловдив
"В листовката пише до прогресия или невъзможност за приемане. Това не го разбирам. "

До появата на тежки нежелани лекарствени реакции. Трябва да има скала за най-честите такива и какъв е протокола за действие. Обикновено
при по-леките се намаля дозата или се спира временно до отшумяването ,ако след възобновяване на лечението пак се появят - спиране.
Правени ли са генетични изследвания за наличие на GRAS-G12C мутация?
Аз не знам НЗОК да реимбурсира лечение с някой от двата тирозин-киназни инхибитори за KRAS-G12C (поне и в последните няколко месеца).
Участва в някакво клинично проучване ли,ако е доказана мутация в KRAS-G12C?
Морфина освен пристрастяването и подтиска дишането ,ако е сериозно засегната дихателната фунция на белия дроб от онкологичното заболяване,
може би не е добре да се ползват опиоиди.

Общи условия

Активация на акаунт