Рак на белия дроб - тема 12

• 9 090
  • 112
  •   1
Отговори
# 30
Да, правено е точно това генетично изследване. Направиха го след лъчетерапията и предписаха Лумикрас след като стана ясно, че тя има мутация точно в този ген.  Да, подписала е съгласие за участие в клинично проучване. Не е платила абсолютно нищо до момента за тези медикаменти.
Трети месец е на тази таблетна терапия. Първите няколко дни имаше единствено гадене, после не. Преди около месец пак имаше епизод. Странно, но всички такива "епизоди" се случват при нея около 12-13 число от месеца.
Два-три месеца преди ХТ започна паралелно да приема и комбинация от японски лечебни гъби. Тук обаче прочетох, че за да се разгърне ХТ трябва да ги спре и ги спряхме.

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 21:15 от ACupOfHope

# 31
Мама вече е моята звездичка на небето 🖤

# 32
Съболезнования! 🖤

# 33
Съболезнования....
Дано е на по-хубаво място....

# 34
  • София
Съболезнования… Да е светъл пътят й…

# 35
  • Бургас
Hope4C, пратих ЛС, това ли беше Вашият лекар?

# 36
  • Пловдив

Съболезнования!
Светъл да е пътя и ,а на теб сили да продължиш...Без нея.

# 37
  • София
Баща ми се чувства една идея по-добре след мъките от първата нова порция ХТ с карбоплатина и пеметрексед. Вдигна глава и отсече, че повече няма да отиде! Край! Няма да се лекува, защото не вярва на докторите! Днес ходил на ирисова диагностика!!  И всичко му познали, разбираш ли - и за кръвното, и аз болката в рамото,. И му казали, че с белия дроб няма проблем! Не виждали! Опитах се да му кажа, че са шарлатани! Да вземе дисковете и да ходи прк който доктор му има доверие. Не! Приключил бил! Ако съм настоявала да се лекува с химия, значи искам да го убия. Ето, две години го лъжат, че има тумор! Ако е имало наистина, досега него да го нямало… И да не му обяснявам повече какво може да се случи, ако не се лекува, защото така му внушавам и наистина щял да се разболее..  А ако нещо му станело, щяло да е заради химията. Параграф 22! Няма как да се преборя с този инат! Сега ще ме обвинява за всичко, което предстои… До такава степен взех да се филмирам, че започнах да търся дали може да се обърка тумор на БД с нещо друго и той да излезе прав! Казали му да пие Салвастрол (каквото и да е това) и да си живее живота - здрав бил!

# 38
Здравейте! Моля ви за малко съдействие относно разчитане на резултати от Пет скенер на майка ми.
През юни я оперираха от рак на дебелото черво - беше доста голям на размери, но нямаше индикации за разсейки.
Мина половин курс химио терапия и отиде на контролен Пет скенер, където нещо светна на белите дробове. Sad
Според лекуващата лекарка няма място за притеснение, ще го следят да не се увеличи.
Всичко друго е чисто, няма разсейки по органи или лимфни възли.
Благодаря Ви! 🌸

# 39
Здравейте, чета ви отскоро и съм много благодарна за споделената информация.
За съжаление имаме скорошна диагноза в семейството и насрочена биопсия за утре в Токуда. Казаха ни, че може да отнеме 20 дни за патологичните изследвания и исках да попитам дали това е нормално и дали може да се ускори процесът. Например биопсия някъде другаде освен Токуда. Бронхоскопия не е опция.
След резултатите от биопсията колко бързо започва лечение, ако не се прави операция?

# 40
  • Пловдив
Здравейте! Моля ви за малко съдействие относно разчитане на резултати от Пет скенер на майка ми.
През юни я оперираха от рак на дебелото черво - беше доста голям на размери, но нямаше индикации за разсейки.
Мина половин курс химио терапия и отиде на контролен Пет скенер, където нещо светна на белите дробове. Sad
Според лекуващата лекарка няма място за притеснение, ще го следят да не се увеличи.
Всичко друго е чисто, няма разсейки по органи или лимфни възли.
Благодаря Ви! 🌸
Има малки нодули с леко повишена метаболитна активност - може и да е нещо реактивно/възпалително ,тази метаболитна активност поне на мен ми се струва
ниска да са метастази,но пък от друга страна като са прекалено малки не може да се отчете адекватно натрупването на радио-фармацефтика. Трябва да се следят ,
т.е онколога е пеценил правилно.

Hudson1234,
Принципно срокът за изготване на хистология/имунохистохимия е 10 работни дни - около две седмици. Ако ще се правят и молекулярни изследвания
за наличие на таргетируеми движещи мутации може и още 10 календарни дни да са необходими. Дали може да се съкрати този срок - зависи колко
натоварена/и е/са лабораторията/ите в която/които ще се изготвят патохистология/имунохистохимия/генетични изследвания.
По-важното е да получите правилна хислогична диагноза и да се изследват евентуални движещи мутации за да се определи най-правилното лечение,а не да
спестите 2-3 дни.

Редакция:
За който питаше за задух следствие от ИТ - пневмонита е най-честата имуномедиирана нежелана лекарствена реакция на PD-1/PD-L1 антителата
Възможно е и да предизвикват имуномедииран холангит , а да не патологично задушени жлъчните пътища.
И за двете състояния трябва да се спре временно/перманентно терапията и да се прилагат високи дози кортикостероиди , а ако не отшумят/спаднат до 1 или 2 -ра степен в рамките на 12 седмици- да се прекрати перманентно терапията

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 18:42 от whitefang

# 41
Здравейте!

Някой може ли да ми помогне с разчитането на следното - “Белодробен паренхим с огнищна инфилтрация от ниско диференциран плоскоклетъчен карцином, с подчертан ядрен полимолфизъм. Туморните клетки показват позитивна реакция за p40 и негативна за TTF1.”

Показатели за туморното образувание - Т4 No Mx. Ту формация с р-р 83/63мм.

Благодаря предварително!

# 42
Здравейте! Може ли помощ и насоки какви изследвания да направим и към кой онколог да се насочим за преглед и да правим лечение.Става въпрос за умерено диференциран плоскоклетъчен карцином на бял дроб.Взехме парафиновото блокче.Да изпратим ли в Трансхеликс да изследваме и потвърдим диагноза и какво още да искаме да изследват.Извинявам се ,че съм объркана и незнам какви въпроси да задам.Ще съм благодарна да ме посъветвате в този случай от къде да тръгнем.В София и Пловдив към кой онколог да се обърнем.Прикачвам епикриза.

# 43
  • Пловдив
Няма направен скенер (с контраст) на абдомен(коремни органи) и пелвис(малък таз),както и магнитен резонанс(с контраст) на главен мозък.Реално стадирането не е
завършено ,защото няма информация за наличието/отсъствието на далечни метастази.Това е първата стъпка,може да се направи паралелно с повторното
хистологично/имунохистохимично изследване за потвърждаване на хистологичния тип на карцинома и хистологичния грей.T3,N1,M0(това последното не е уточнено),
в момента неокончателния стадии е Т3,N1,Mx.
В Пловдив - Владимир Канарев - Парк Хоспитал, за София - няколко имена които постоянно се въртят в тази и в съседната тема.

# 44
Няма направен скенер (с контраст) на абдомен(коремни органи) и пелвис(малък таз),както и магнитен резонанс(с контраст) на главен мозък.Реално стадирането не е
завършено ,защото няма информация за наличието/отсъствието на далечни метастази.Това е първата стъпка,може да се направи паралелно с повторното
хистологично/имунохистохимично изследване за потвърждаване на хистологичния тип на карцинома и хистологичния грей.T3,N1,M0(това последното не е уточнено),
в момента неокончателния стадии е Т3,N1,Mx.
В Пловдив - Владимир Канарев - Парк Хоспитал, за София - няколко имена които постоянно се въртят в тази и в съседната тема.

whitefang Сърдечно ти благодаря! Да точно тези стъпки съм си нахвърляла по-които да вървим след като изчетох темите,но реших и да попитам да не изпуснем нещо.Чакам час за скенер и ЯМР ще задействам за час и след това при онколог или като е готово и хистологично/имунохистохимично изследване?

Общи условия

Активация на акаунт