Рак на белия дроб - тема 12

• 31 311
  • 299
  •   2
Отговори
# 285
Иве, Бог да го прости! Бих искала да те утеша, с топла милувка… Това е пътя, пътя тук на земята, със своето начало, със своя край, но след този край е Светлина, Бог ще се погрижи за него! А ти не спирай да вярваш и да се молиш за близките си тук, и за онези там! Вървим го този път, път пълен с радости, пълен с болки, търсим се в него, преоткриваме се… Всички ние ще го извървим, и ще се справим!
Тази година от моя живот си отидоха пет любими хора, сред които двама от тях млади, чиито майки ги надживяха! Но майчиците им, продължават да са борба, защото имат и други деца, и вярват и се молят на Бог!
Тук сме за малко, истинският път започва след това…
Бъдете здрави всички, имайте вяра в спасението, намерете смисъла в земния си път, дишайте го този живот, не подминавайте мига на деня, който може да се окаже ценен подарък и да ви изпълни с щастие и мир! Бог да ви пази! Амин!

# 286
  • София
Благодаря! Аз не съм много религиозна, вярвам в доброто.
Ще се радвам на конкретни съвети. Ясно е какво доведе до тази ситуация, но няма как да върнем времето, за съжаление. Ако някой може да се включи с конкретна препоръка за кашлицата и гласа. Иначе той си е активен, както винаги. Ако не знаеш, че има проблем и не говори, си изглежда в перфектна форма. Сега пак му се карах, че е ходил да пазарува в пет магазина без маска и се беше натоварил като магаре. Карам му се, че пуши, пие си уиски всяка вечер, поне бадемите спря… Не се е оплаквал от главоболие последните дни. Само тази давеща кашлица, заради която и гърдите го заболяха. Иначе няма задух, диша нормално.

Последна редакция: ср, 24 дек 2025, 13:57 от magia

# 287
  • София
Изписали са му дексметазон, реално няма много други варианти без лекар. Да смуче шоколадче, то омекотява частта с гърлото, за дробовете просто да не се напряга много. Стискам палци! Знам колко е трудно всичко това, кураж и на теб!

# 288
Благодаря! Аз не съм много религиозна, вярвам в доброто.
Ще се радвам на конкретни съвети. Ясно е какво доведе до тази ситуация, но няма как да върнем времето, за съжаление. Ако някой може да се включи с конкретна препоръка за кашлицата и гласа. Иначе той си е активен, както винаги. Ако не знаеш, че има проблем и не говори, си изглежда в перфектна форма. Сега пак му се карах, че е ходил да пазарува в пет магазина без маска и се беше натоварил като магаре. Карам му се, че пуши, пие си уиски всяка вечер, поне бадемите спря… Не се е оплаквал от главоболие последните дни. Само тази давеща кашлица, заради която и гърдите го заболяха. Иначе няма задух, диша нормално.
Не искам да давам съвети , защото не съм лекар но билката драка е за кашлица. И ако може да намерите истинско магарешко мляко,  миналата година го препоръчаха за коклюш обаче.

# 289
Здравейте мили хора, моля за съвет. На баща ми му откриха дребноклетъчен карценом на белият дроб в 4ти стадии със синдром на горна вена Кава. Disappointed Подложи се на един пълен курс лъчетерапия и се повлия много добре. Но тъй като докторът ме предупреди,че този вид не се лекува с лъчетерапия, ни изпрати на химиотерапия. Баща ми доста отслабна в последните 2 месеца,слава богу няма расейки, има метастази около образованието в белия дроб и останалите органи са чисти за сега. Преди 2а дни завърши първият курс от химиотерапията. Бих искала да ви попитам за съвет и насоки свързани с този вид рак тъй като почти не съм запозната с него. Установена е сърдечна, бъбречна недостатъчност и анемия,въпреки че последните кръвни резултати бяха много добри по мнение на доктора. Наясно съм,че след химиотерапия и лъчетерапия - левкоцитите, хемоглобина, тромбоцитите и неутрофилите спадат значително, можете ли да ми препоръчате начин как да възстановим тези показатели? Препоръчаха ми Маслото на Рик Симпсън и БИОВЕСТИН, дали някой ги е приемал и може ли да даде по задълбочено мнение за ефекта на тези два продукта? Ще съм ви безкрайно благодарна. Heart

# 290
  • Пловдив
Освен да си дадете парите и да обогатите шарлатаните , които ги продават тези добавки , друг ефект не очаквайте.
За лечението, с класическамедицина-
химиотерапевтиците в първа линия , а и в последващите, на дребноклетъчен белодробен карцином са силно кардио-токсични. Не знам как без специални мерки и засилено наблюдение , онколога би назначил такава терапия без особено мнение и без да е предупредил, при пациент със сърдечна недостатъчност.
Каква му е схемата - цисплатина+ етопозид?  Етопозицид, както и във втора линия( Иринотокан, Тепотокан ) са силно кардио-тосични.
Ако известно време след курса ХТ липсва прогресия( трябва да проверя колко точно) може да се включи и един определен имунен чекпоинт инхибитор ( имуно-терапия) Говорете предварително с онколога по този въпрос.
Къде се лекува , ако не е тайна?
Магнитен резонанс на главен мозък правен ли е ? ДКБК има висока склонност да метастазира в ГМ , като прави множество синхронни метастази там. Преди годи при ES( Extended Stage) , при ДКБК има по - различно стадиране - ES= IV -ти стадии, се правеше профилактично цяло-мозъчна лъчетарапия на мозъка. От известно време не се практикува и се отлага до появата на метастази в мозъка. Та ако не е правен резонанс на ГМ - говорете с онколога да се направи в спешен порядък.
Няма да ви лъжа- баща ви изтеглил най-късата от късите клечки при торакалните карциноми.
Успех с лечението ! Дано е сред малкото постигнали дълготрайна религия!

https://inspiro-bg.com/letchenie-na-drebnokletatchniya-belodroben-kartsinom/

https://azcare.bg/onkologichni-zabolyavaniya/belodroben-karcinom … -rak-na-byal-drob

Редакция:
Вече има и други имунни чекпоинт инхибитори одобрени за приложение при ES SCLC. И съм ви излъгал , че се прилага след определен период без прогресия при прилагане на стандартната химиотерапия - стартира се заедно с нея.

Treatment for extensive-stage Small Cell Lung Cancer (SCLC) primarily involves chemotherapy combined with immunotherapy (chemoimmunotherapy), using platinum drugs (carboplatin/cisplatin) plus etoposide, often with atezolizumab or durvalumab, to control symptoms and extend life, as surgery isn't feasible; radiation to the brain may also be used to prevent spread, and second-line options include topotecan or newer targeted agents like DLL3 inhibitors.
First-Line Treatment (Chemoimmunotherapy)
Standard Combination: Etoposide + Cisplatin or Carboplatin.
Immunotherapy: Atezolizumab (Tecentriq) or Durvalumab (Imfinzi) are added to the chemotherapy regimen and can be continued alone as maintenance therapy.
Goal: Shrink tumors, manage symptoms, and improve survival.
Second-Line & Later Treatments
Chemotherapy: Topotecan is a common single-agent option for relapsed SCLC.
Emerging Therapies: Newer treatments like lurbinectedin and antibody-drug conjugates (e.g., targeting DLL3) are used, especially after initial therapy failure, sometimes guided by molecular subtypes.
Supportive Care
Prophylactic Cranial Irradiation (PCI): Radiation to the brain can reduce the risk of metastasis, extending survival.
Symptom Management: Radiation may also target specific painful areas (bones, brain).
Key Considerations
Prognosis: ES-SCLC is aggressive, but treatment significantly improves outcomes over no treatment.
Molecular Subtypes: Future treatments may be tailored to specific tumor characteristics (e.g., DLL3 expression).

Скоро обаче не съм проверявал списъка на НЗОК с противотуморни лекарства , които се реимбурсират , и е много вероятно от имунните чекпоинт инхибитори да се реимбурдира за лечение на ДКБК , само атезолизумаб. Не и Кейтруда , Опдиво и Дурвалумаб.
По-късно, ще пусна линк към ексел таблицата на НЗОК, с актуалните схеми от медикаменти , които се реимбурсират.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 20:20 от whitefang

# 291
Много ви благодаря за тази информация и отговор,ще съм ви много благодарна ако може да споделите таблицата на НЗОК
Слава богу,му беше направен скенер на мозък и черен дроб,в същия ден, когато започна химиотерапията,и за сега разсейки няма,чист е. Онкологът ми каза,че започва с класическа химиотерапия за сега и ще следят как се повлиява. Не ми е давал обяснение,кои лекарства ще му се вливат точно,но очакваме да вземем етапна епикриза в сряда и се надявам, там да има подробна информация, за лекарствата,които се вливат. За момента е във видимо задоволяващо състояние,обслужва се сам,храни се и единственото,което ни казаха,да му даваме са мултивитамини и фрешове/смутита, от пресни плодове и зеленолисти, като да внимаваме,кои използваме,тъй като той пие кръворазреждащо лекарство.

Освен да си дадете парите и да обогатите шарлатаните , които ги продават тези добавки , друг ефект не очаквайте.
За лечението, с класическамедицина-
химиотерапевтиците в първа линия , а и в последващите, на дребноклетъчен белодробен карцином са силно кардио-токсични. Не знам как без специални мерки и засилено наблюдение , онколога би назначил такава терапия без особено мнение и без да е предупредил, при пациент със сърдечна недостатъчност.
Каква му е схемата - цисплатина+ етопозид?  Етопозицид, както и във втора линия( Иринотокан, Тепотокан ) са силно кардио-тосични.
Ако известно време след курса ХТ липсва прогресия( трябва да проверя колко точно) може да се включи и един определен имунен чекпоинт инхибитор ( имуно-терапия) Говорете предварително с онколога по този въпрос.
Къде се лекува , ако не е тайна?
Магнитен резонанс на главен мозък правен ли е ? ДКБК има висока склонност да метастазира в ГМ , като прави множество синхронни метастази там. Преди годи при ES( Extended Stage) , при ДКБК има по - различно стадиране - ES= IV -ти стадии, се правеше профилактично цяло-мозъчна лъчетарапия на мозъка. От известно време не се практикува и се отлага до появата на метастази в мозъка. Та ако не е правен резонанс на ГМ - говорете с онколога да се направи в спешен порядък.
Няма да ви лъжа- баща ви изтеглил най-късата от късите клечки при торакалните карциноми.
Успех с лечението ! Дано е сред малкото постигнали дълготрайна религия!

https://inspiro-bg.com/letchenie-na-drebnokletatchniya-belodroben-kartsinom/

https://azcare.bg/onkologichni-zabolyavaniya/belodroben-karcinom … -rak-na-byal-drob

Редакция:
Вече има и други имунни чекпоинт инхибитори одобрени за приложение при ES SCLC. И съм ви излъгал , че се прилага след определен период без прогресия при прилагане на стандартната химиотерапия - стартира се заедно с нея.

Treatment for extensive-stage Small Cell Lung Cancer (SCLC) primarily involves chemotherapy combined with immunotherapy (chemoimmunotherapy), using platinum drugs (carboplatin/cisplatin) plus etoposide, often with atezolizumab or durvalumab, to control symptoms and extend life, as surgery isn't feasible; radiation to the brain may also be used to prevent spread, and second-line options include topotecan or newer targeted agents like DLL3 inhibitors.
First-Line Treatment (Chemoimmunotherapy)
Standard Combination: Etoposide + Cisplatin or Carboplatin.
Immunotherapy: Atezolizumab (Tecentriq) or Durvalumab (Imfinzi) are added to the chemotherapy regimen and can be continued alone as maintenance therapy.
Goal: Shrink tumors, manage symptoms, and improve survival.
Second-Line & Later Treatments
Chemotherapy: Topotecan is a common single-agent option for relapsed SCLC.
Emerging Therapies: Newer treatments like lurbinectedin and antibody-drug conjugates (e.g., targeting DLL3) are used, especially after initial therapy failure, sometimes guided by molecular subtypes.
Supportive Care
Prophylactic Cranial Irradiation (PCI): Radiation to the brain can reduce the risk of metastasis, extending survival.
Symptom Management: Radiation may also target specific painful areas (bones, brain).
Key Considerations
Prognosis: ES-SCLC is aggressive, but treatment significantly improves outcomes over no treatment.
Molecular Subtypes: Future treatments may be tailored to specific tumor characteristics (e.g., DLL3 expression).

Скоро обаче не съм проверявал списъка на НЗОК с противотуморни лекарства , които се реимбурсират , и е много вероятно от имунните чекпоинт инхибитори да се реимбурдира за лечение на ДКБК , само атезолизумаб. Не и Кейтруда , Опдиво и Дурвалумаб.
По-късно, ще пусна линк към ексел таблицата на НЗОК, с актуалните схеми от медикаменти , които се реимбурсират.

# 292
Ако е в разпространен стадий, се започва с Тецентрик или Имфинци (имунотерапия) и етопозид и карбоплатин (химиотерапевтици). Едновременно, в комбинация. Липсата на чекпойнт инхибитор е…сериозен пропуск (освен ако човекът не е противопоказан и това е съзнателно решение).

И, да, от около 1.5-2 години и Тецентрик, и Имфинци се реимбурсират от НЗОК в първа линия дребноклетъчни белодробни ка в разпространен стадий.

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 18:11 от Hope4C

# 293
  • София
Включвам се и аз преди всичко с пожелание за здраве, оптимизъм и късмет на всички!

Бях писала преди, че от 3 (вече) месеца баща ми е с дрезгав, а в момента почти липсващ глас. Направи скенер и резултатът е увеличени лимфни възли, които притискат гласните струни. Основният процес в десния бял дроб си е активен, но всичко друго е чисто. Лекуващият онколог предлага да започне лечение с Кейтруда. Единствено ме притеснява ТСХ, което е 0,05 при долна граница е 0,2. Ходи на ендокринолог преди 2 месеца, прегледа го и на ехограф, но му каза, че е нужно никакво лечение на този етап. Има епизоди на тахикардия и аритмия, предсърдно мъждене. Пие си ксарелтото и никакви други лекарства. Кръвното му е стабилно. Сега приемаше дексаметазон (докторът му го предписа преди скенера, за да облекчи ако проблемът с гласа е оток, но не е). Сега го спира.
Въпросите ми са:
- какви са рисковете при лечение с Кейтруда;
- какво да направим с това ниско ТСХ, дали е опасно при имунотерапия?
- какво друго можем да направим на този етап?

Моля ви за мнение!

Иначе той физически си е добре, кръвните са му супер, няма сериозни оплаквания, освен че пенсията ми е ниска и му се ходи на море Blush

# 294
# 295

Здравей, от тук накъде?

# 296
Здравейте, от много време ви чета и
пиша с надежда да получа съвет от хора, минали по подобен път, защото в момента сме напълно изгубени в системата.

Баща ми е на 73 години и е с рак на белия дроб IV стадий – аденокарцином, среден по агресивност, без установени таргетируеми мутации (EGFR, ALK и др.) и без PD-L1 експресия. Туморът е в главния бронх на десния бял дроб, с метастази в надбъбрека, в меките тъкани и вече и на двете ключици. Има и ХОББ. Дългогодишен пушач, работил е и като миньор. Диагнозата е от около 4 месеца.

Преди диагнозата е кървохрачил около месец. Направиха му две серии лъчетерапия (по 4 процедури х 5 Gy) с цел спиране на кървенето – след втората серия кървенето спря. Между двете лъчетерапии имаше един курс химио + имунотерапия (2 химиотерапии и 2 имуннотерапии). Всичко това в Токуда.

Проблемът е, че постоянно CRP-то му е много високо – стигало е до 180–200. В деня на вливането CRP-то рязко се вдигна, беше много отпаднал, сатурацията му при движение падна от 93–94 до около 84.
След това му правиха втора бронхоскопия, за да проверят какво е положението вътре , имаше и плеврален излив – направиха дренаж и „залепване“ на дроба. За съжаление, изливът пак се появява и в момента има отново събран малко излив в синуса.

Тези дни  отново беше приет в болница – през Спешното във ВМА, в белодробни, заради CRP около 180 и влошаващ се задух. Държаха го 7 дни и утре го изписват, CRP-то пак е високо и ни казват, че това е, което могат да направят, да търсим онколозите.

Болките му са постоянни – в момента е на фентанил (Вектанил) 50 μg/час, плюс допълнителни обезболяващи, защото само лепенката не му помага за силните болки. Вкъщи е на кислород. В покой сатурацията му е 95–96 и без кислород. В момента не кървохрачи.

Като цяло е активен, движи се, храни се, но е отслабнал много – поне с 20 кг от лятото досега (беше около 100 кг).

Важно уточнение: пулмолозите, които го лекуват, са на мнение, че това постоянно високо CRP не е от активен възпалителен или инфекциозен процес, а по-скоро е резултат от самия тумор и напредналото онкологично заболяване.

Проблемът ни е следният:
постоянно ни прехвърлят – в Токуда онколозите вдигат ръце заради високото CRP и ни пращат при пулмолози, във ВМА казват, че това е максимумът, който могат да направят, и пак ни връщат към онкологията. Реално не знаем накъде да ходим и кой трябва да го поеме.

Още в началото бяхме на консултация при д-р Тимчева, която ни каза, че ако в Токуда ни откажат лечение, да търсим Младост 1 и д-р Консулова.

Въпросите ми са:
– имал ли е някой подобен случай с аденокарцином и постоянно високо CRP, за което се смята, че е от самия тумор, и въпреки това е провеждано лечение?
– възможно ли е при такова CRP да се продължи с химио/имунотерапия, ако няма данни за активна инфекция?
– към кого реално да се обърнем, когато всички казват „това е положението“?
– има ли смисъл да търсим друга онкология или палиативен екип и къде?

Ще съм благодарна за всеки реален съвет или споделен опит. 🙏

# 297
Здравейте! CRP-то често е високо при онкологичните заболявания и често се неглижира като самостоятелен показател  при онкоболни. При подходящо общо състояние и липса на протвопоказания е редно да се прилага лекарствено лечение от онколог +/- локорегионално лечение.

# 298
Здравейте Heart

Матеа2, писала съм подробно около 15 стр. на темата за моя татко и нашите тревоги и борби с битката. И той е с рак на белия дроб, но за сега сякаш лечението върви добре, на имунотерапия е. За Варна казват, че проф.Цонев е много добър, особено в белодробните.. За София, ако сте от там, може и консулт с проф, Щерев да направите. Ние лично пътувахме от Варна, консултирах се и с двамата, мнението за лечение и на двамата се покри. Лъчето го направихме в Сф, а лечението тук във Вн. По другите въпроси, които задавате, аз не мога да съм полезна, може би ще се включат другите.

Припомням, че татко е на Обдиво и на Йервой, случи се два пъти да му се изкриви леко лицето  от едната страна и да отече около едната скула, като подуто. Първия път като се случи помислихме, че може да е направил микро инсулт, но той каза че нищо му няма и да не го занимаваме. Сега втория път се случи на 25.12 след като се събуди от следобеден сън, т.е случва се непосредствено няколко дни, да кажем около десет дена след имунотерапията му и до ден-два се оправя. Сега на 08.01 му беше поредната имунотерапия, наблюдаваме дали пак ще се случи. Казах му да сподели на онколозите, е, познайте дали го е сторил , вика, нищо ми няма нали бързо се оправям. Луда работа! Иначе след първия курс с двете химии и четирите имуно, направихме скенер и казват, че се повлиява добре. Дано да е лек страничен ефект от имуното и да не е опасен.

Много хубава Нова година ви желая на всички, надявам се, да преборвате тревогите с лекота, да сте здрави и още веднъж благодаря ви, че ме подкрепихте с ценни насоки, когато имах нужда от вас, готини, мили хора! Усмивка от мен Simple Smile

# 299
Благодаря Ви много, че отговорихте. Ние запазихме час за преглед за 23ти януари при д-р Панджарова в Дървеница.
Татко е у дома и е на уназин за още 5 дни, но явно толкова вече му е повлияна лигавицата на стомаха, че само като ги изпие и започва да го боли там. Когато му ги вливат няма такъв проблем. Много се е отчаял вече за съжаление с тази болка и освен, че се борим с тази тежка болест, се борим и с неговия  песимизъм, но той толкова много вече изтърпя, надявам се да намери сили за още.
Дали в неговия случай е възможна радиохирургия?
Чудя се ако и в дървеница ни отпратят заради това црп и заради това, че не е от най-активните хора какво да правим после.
Ще съм благодарна за всякакви съвети и информация!
Бъдете здрави ❤

Общи условия

Активация на акаунт