Отговори
  • Другата България

Най-близките хора на болните от тази болест са онези, които могат да им помогнат да се излекуват.
Бог ми дава изпитания,
но и ми помага да ги преодолея.
И не на последно място - имам Вас,
с които да споделям и обменям опит.

А така, ще се съгласите, е по-лесно
духовното оцеляване  и физическото преодоляване.
Да ни дава здраве, надежда и вяра в самите нас....

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 08:50 от Merri_An

# 1
Благодаря за новата тема. Дано няма много движение в нея!
Здраве за всички!

# 2
И аз благодаря за темата! Дано има повече позитивни новини и дискусии!

# 3
Благодаря! Дано тези изпитания са Минало

# 4
Желая на всички прекрасни ремисии, чисти скенери, много обич, желание за живот и любов от любими хора. Бъдете здрави 🙂🙏🙏🙏

# 5
Привет отново и от мен.
Последно се включвах преди 2 месеца, когато майка ми получи инсулт ( карценом на ректум с разсейки в черен дроб и бял дроб). Миналата седмица рязко за 2 дни отпадна. Неделя започна са е леко дезориентирана със странни движения и липса на такива. Стои, гледа в една точка. Вечерта започна да повръща и извиках бърза помощ, защото помислих, че я повтаря инсулта. Само и измериха кръвното и казаха, не е инсулт, от заболяването и е, няма какво да направим. На следващия ден я вкарахме в Сърце и Мозък - Плевен, но я приеха в гастро, заради повръщането. Правиха гастроскопия - нищо няма в корема. Видяли са мета в Ч.Д и в Б.Д. извикаха ме да си я прибера, понеже била терминална... и нямало какво да направят. Аз обаче не съм убедена и смятам, че нещо се случва с главата и. Говорих с онколога и и в Понеделник ще направим скенер на глава , защото мира не ми дава. Та, ако се окажат мети в главата, можв ли мнение на къде да се насоча. Само в София ли има добри лъчетерапевти или радиохирурзи ( не знам какво ми трябва) ще прикача изследванията, ако може да кажете, според вас терминална ли е? Аз не съм мед. Лице, но някакси не вярвам, че е дошъл момента. В Сърце и Мозък ми обясняваха, как съм направила всичко и има момент, в който трябяа да се спра...

# 6
  • Другата България
Изчакай скенера на главата и тогава го мисли.
Аз нямам много опит с лъчетерапевти, но бих препоръчала Недев в Сити клиник.
Но изчакай да станат резултатите от скенера.

# 7
Привет, Stef92, вероятно 92 е наборът ти, и от това съдя, че мама е все още млада и искаш да направиш всичко, за да й помогнеш... сигурна съм, че ще се справиш с тази задача, силно те прегръщам и ти подарявам от моята сила, нека ви се случат хубави неща!
И аз се боря за моя татко, и покрай неговата болест попаднах в СофияМед - след много бърз консулт с професор.Щерев от Надежда се озовахме при д-р Иван Георгиев, и след два дена започнаха лъчето,  радиохирургия на бял дроб, и на двата. Надявам се, че ще има само положителни резултати от това лечение, но времето ще покаже.. За сега сме доволни, но наистина, незнам какво да те посъветвам и къде да отидеш, защото София ми е чужда, въпреки, че съм на половина софиянче Simple Smile
Запази силен духа си и не се отчайвай, защото това няма да ти помогне - събери се, мисли трезво! Ще се намери кой да ти даде и по-добри насоки!
За Варна моето лъче (аз съм с рак на гърдата хванат на време) го направих в св.Марина при проф.Енчева, но чаках близо 3 седмици за изготвяне на план, това беше 2023 година, но бях доволна. Дано в София бързо да намерите пътеките, защото във Варна нещо много взех да се изнервям покрай татко..
Прегръщам те Simple Smile

# 8
Привет отново и от мен.
Последно се включвах преди 2 месеца, когато майка ми получи инсулт ( карценом на ректум с разсейки в черен дроб и бял дроб). Миналата седмица рязко за 2 дни отпадна. Неделя започна са е леко дезориентирана със странни движения и липса на такива. Стои, гледа в една точка. Вечерта започна да повръща и извиках бърза помощ, защото помислих, че я повтаря инсулта. Само и измериха кръвното и казаха, не е инсулт, от заболяването и е, няма какво да направим. На следващия ден я вкарахме в Сърце и Мозък - Плевен, но я приеха в гастро, заради повръщането. Правиха гастроскопия - нищо няма в корема. Видяли са мета в Ч.Д и в Б.Д. извикаха ме да си я прибера, понеже била терминална... и нямало какво да направят. Аз обаче не съм убедена и смятам, че нещо се случва с главата и. Говорих с онколога и и в Понеделник ще направим скенер на глава , защото мира не ми дава. Та, ако се окажат мети в главата, можв ли мнение на къде да се насоча. Само в София ли има добри лъчетерапевти или радиохирурзи ( не знам какво ми трябва) ще прикача изследванията, ако може да кажете, според вас терминална ли е? Аз не съм мед. Лице, но някакси не вярвам, че е дошъл момента. В Сърце и Мозък ми обясняваха, как съм направила всичко и има момент, в който трябяа да се спра...

Според мен нещата не изглеждат като за край, предвид изследванията.Високото СРП и СУЕ могат да бъдат причина за имунна реакция, следствие от системното възпаление и включването на кортикостероиди може да помогне.Тези нива са присъщи за четвърти стадий.Състоянието ми изглежда като за исхемичен инсулт по- скоро или транзисторни исхемични атаки.Кислорода е леко понижен, под 95% и може да се налага кислородотерапия.При липса на кислород мозъка веднага реагира, повръщането е оттам.Изчакайте резултат от скенера и ако няма мети в главата, спешен консулт с невролог и пулмолог.Между впрочем има само подозрения за белодробна мета.Не е лошо скенера да обхване и втора зона - гръден кош и медиастинум.За съжаление болестта не се контролира адекватно,предвид и многото метастатични лимфни възли.Обсъдете с онколог има ли друга линия терапия.Кръвните й изследвания са прилични и мисля, че ще я понася, ако текущото състояние се подобри.Лошото в случая е, че във вашия регион нямате кой знае какъв избор на болници, но хубавото е, че сте се измъкнали от въпросната болница.На ваше място бих се ориентирала към София, ако състоянието позволява., но не мога да помогна с препоръки за пулмолог и невролог.Може би някой друг ще се включи.
Късмет!

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 03:08 от meagangood

# 9
Доколкото знам такова състояние се получава от разсейките в белия дроб, които отиват в главата. ЗАТОВА при Рбд винаги се изследва главата   , за да се види има ли там.

# 10
Много е възможно да сте права. Тя разсейки в БД има от доста време, но не са "правили проблем" до момента. След инсулта, имаше период, около 1 месец, в който не приемаше таргетна терапия, за да не подпомогне от получаване на втори. От преди седмица имаше болки в гръден кош при вдишване и я водих на пулмолог. Според нея от обикновен рентген е пневмония от метите. CRP беше 140... приемаше 1 седмица антибиотик и лаза, че се чувства по-добре, но после започна всичко, което разказах. .

Доколкото знам такова състояние се получава от разсейките в белия дроб, които отиват в главата. ЗАТОВА при Рбд винаги се изследва главата   , за да се види има ли там.

Привет, Stef92, вероятно 92 е наборът ти, и от това съдя, че мама е все още млада и искаш да направиш всичко, за да й помогнеш... сигурна съм, че ще се справиш с тази задача, силно те прегръщам и ти подарявам от моята сила, нека ви се случат хубави неща!
И аз се боря за моя татко, и покрай неговата болест попаднах в СофияМед - след много бърз консулт с професор.Щерев от Надежда се озовахме при д-р Иван Георгиев, и след два дена започнаха лъчето,  радиохирургия на бял дроб, и на двата. Надявам се, че ще има само положителни резултати от това лечение, но времето ще покаже.. За сега сме доволни, но наистина, незнам какво да те посъветвам и къде да отидеш, защото София ми е чужда, въпреки, че съм на половина софиянче Simple Smile
Запази силен духа си и не се отчайвай, защото това няма да ти помогне - събери се, мисли трезво! Ще се намери кой да ти даде и по-добри насоки!
За Варна моето лъче (аз съм с рак на гърдата хванат на време) го направих в св.Марина при проф.Енчева, но чаках близо 3 седмици за изготвяне на план, това беше 2023 година, но бях доволна. Дано в София бързо да намерите пътеките, защото във Варна нещо много взех да се изнервям покрай татко..
Прегръщам те Simple Smile

Тази година ще прави 60г живот и здраве.
Амии във Варна още преди година, бях на консулт с проф.Енчева и тя тогава ми отказа лъче на БД, защото са множество мети и нямало смисъл. Тогава си продължихме с таргета, но той просто държеше нещата на едно ниво, което изтървахме след инсулта... но докато стабилизираш едно, друго се разбутва. Тя онзи ден в болницата също ми каза, че не иска вече да се бори, че и е писнало, но на другия ден, като казах, че онколога иска скенер на глава и че още има смисъл, сякаш и върнах вярата ( не знам дали има реална такава надежда, но аз също си я върнах, тъй като имаме план за действие).

# 11
Здравейте, търся психолог, който работи с онкоболни онлайн. В предишни теми също не съм срещала препоръки

Meagangood, как и къде се прави тази кислородотерапия?

При липса на апетит какво се дава, за фрезубин знам, ще ходя да купя.

# 12
Здравейте, търся психолог, който работи с онкоболни онлайн. В предишни теми също не съм срещала препоръки

Привет, Kabile12 Simple Smile
Изпращам ти този психолог, бяха ми го препоръчали за един специфичен случай - работи он-лайн, но не знам как е със свободните часове.. иначе, май беше от София.. Ако решиш опитайте и успех!

https://superdoc.bg/lekar/yordan-yordanov-

Дописвам се, тъй като попаднах на безплатните консултации на психотерапевта Людмил, от специалистите говорят, по проект на бгмама,  направи ми силно впечатление. На последната страница на темата има обобщени статии, в които мисля, че всеки може да намери отговори на важни въпроси..

https://m.bg-mamma.com/?topic=1201557.2685

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 11:20 от anonymous78

# 13

Има домашни апарати за кислород, но все пак си мисля, че трябва да е титриран кислорода от лекар, в зависимост от състоянието Знам, че не са евтини, но има фирми, които ги дават под наем.На самия кислород цената също е солена.Най- добре  в болница, ако има възможност- в пулмология, хирургия, вътрешни болести , където се съгласят да включват и то ако е постоянна десатурация , не както при апнеята моментна  На база КАС изследване се преценява, оксиметъра не е съвсем точен ориентир.
Мисля, че под 88 е показание за включване, но не съм съвсем сигурна
При липса на апетит бирена мая.При някои и кортикостероидите допринасят за повишаване на апетита ( на мен лично урбазон така ми действа.След една инжекция съм 3 кг нагоре за месец)

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 01:13 от meagangood

# 14
Здравейте, да се включа и аз в новата тема. Минах 12 химии с Фолфокс6 +авастин за рак на дебело черво с разсейки в черен дроб. Сега продължих още две без оксаплатината. Имам някои проблеми, невропатия, ниски кръвни показатели, но се борим. Някакъв съвет за повишаване на тромбоцитите, че много ми падат? Какво мислите за кибер нож на най-големите метастази в черния дроб. Те са ми множество, но предложиха да се опитат да премахнат най-големите. И някакви съвети за подобряване на кръвните.

Общи условия

Активация на акаунт