Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Рак на белия дроб - тема 6

 • 4 485
 • 115
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 538
Много късмет и бързо оздравяване пожелавам на всички! Flowers Four Leaf Clover

Линкове към старите теми:

# 1
 • София
 • Мнения: 1 166
Благодаря за новата тема. Желая на всички много здраве и добри новини.

# 2
 • София
 • Мнения: 162
Една добра новина от мен. На майка ми левкоцитите са и 8.9, което е супер, до сега не са и били толкова високи Simple Smile
И другите кръвни показатели са по-добри, хемоглобина е 142.
Това е от Биовестин-а, който започна да пие наскоро, друго ново не е пила.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 15:05 от catgirl123

# 3
 • Мнения: 34
.  Благодаря за Новата тема.Тази мутация излезе при нас,някой с такава или да е по наясно точно за този ген

# 4
 • Мнения: 260
Привет и честита нова тема!

Търся съвет от вас!
Днес на майка са й правили скенер след 4-та вливка, за да видим до къде са стигнали нещата с имунотерапията. Аз мислех, че ще й правят ПЕТ, а той бил обикновен само на корема и на гръдния кош... Това нормално ли е според вас? Ами ако има разсейки в мозъка, как ще се види? Какво можем да направим? В болницата, където се лекува, нямало ПЕТ. Може ли лекуващия онколог да й даде направление да си направи безплатно скенер в друга болница, където има?
Благодаря!

# 5
 • Мнения: 182
Fani, ERBB2 на нормален език преведено е HER2. Може да сте го чували в контекста на РМЖ.

Афатиниб е генеричното име на лекарството Гилотриф. Гилотриф е EGF инхибитор. Предполагам, че няма да го приложат в момента, а в по-късен етап, ако се наложи.

# 6
 • София
 • Мнения: 5 907
Buldoka1,
Нормално е да й направят обикновен скенер. Не си мисли лоши неща за разсейки и тн., а първо изчакай резултатите. Ако са добри, няма какво да мислиш. Ако не са - лекарите ще преценят как да действат по-нататък и дали има нужда от ПЕТ скенер.

# 7
 • Мнения: 34
Норе4с , благодаря,тя не Знае в момента чуй от тук чуй оттам и не ми предава точна информация,но според лекаря ,с когото е говорила,това са много добри новини .След 4 вливка пет скенера и тогава ще говорят как ще продължат лечението .Вчера минахме втора вливка ,този път без отвратителния запек (Пи елаксата един ден по рано и внимаваше с храненето).Искам да попитам малко сигурно глупав въпрос,но когато има имуно и химио и примерно пет скенера покаже ,че има подобрение,как се разбира дали е от химиото или от ИТ?И ако има подобрение как е обикновеното продължаване на лечението -още химио и ИТ,само ИТ или примерно хапчетата ,и съответно ако няма промяна или има влошаване как се постъпва .

О и днес купихме перуката ,направо се подмлади с 15 години ,иначе много я беше скъсила и небоядисана и на петна,поне самочувствие да има

# 8
 • Варна
 • Мнения: 205
Благодаря за темата. Желая здраве на всички. Жирафче искрено съжалявам за изживения ужас. За жалост е нещо, което не се преживява и забравя Sad Не се обвинявай излишно.

# 9
 • Мнения: 182
Fani0101, това изобщо не е глупав въпрос. Реално доста трудно се разбира кое е ефект от ИТ и кое е от ХТ, особено когато са комбинирани. Когато при нас се случиха хубави неща, директно попитах онколога откъде знае кое е заради ХТ и кое е заради ИТ. Каза ми, че няма шанс само ХТ да стопи находка от 88х64мм. Абсурд.

При нас конкретно след 4 цикъла комбинирано ИТ и ХТ продължиха да следят заболяването и то продължаваше да се смалява докато не изчезна. Единственото нещо, което бяхме правили след края на ХТ, беше ИТ и съответно сметнаха, че татко реагира на това.

Принципно вариантите са следните:

1) При регресия след 4 цикъла ХТ+ИТ се продължава само с ИТ или до 2 години, или до 1 година след датата на пълна ремесия.

2) При стабилна болест след ХТ+ИТ се продължава само с ИТ до 2 години след датата на частична ремесия.

3) При прогресия след ХТ+ИТ се минава към втора линия на лечение. Това може да включва различна ХТ, клинични проучвания и т.н.

Редакция: при продължение с ИТ по точка 1 или 2, ИТ може да се спре при проявата на силни странични ефекти. Освен това, при аденокарцином конкретно, освен с ИТ, лечението може да се продължи и с ИТ+Алимта, тоест спира се само платината. При плоскоклетъчен или NOS - при нас е второто - се продължава само с ИТ, защото Алимта (пеметрексед) не се ползва изобщо.

Последна редакция: вт, 22 сеп 2020, 03:21 от Hope4C

# 10
 • Мнения: 34
Като че ли най ми се иска да има прогрес от ИТ и да си остане с нея и да има прогрес като на баща ви.А говорите само за основния тумор,а имал ли е разсейки по дробовете,тъй като тя има доста и в лимфните възли,по другите органи няма,в главата също има.Четох,че метастазите също е възможно да се стопят

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 64
Действат и на резсейките в тялото и двете(затова се казва "системна лекарствена терапия"). Пеметрексед не действа в
ЦНС ,не преминава кръвномозъчната бариера. За там си има специални цитостатици - CCNU,BCNU, Temodal.
 При имунотерапията въпросът е сложен. Не е показана за мозъчни метастази .Преминава бариерата,но в централната нервна система
имуннтата система е ограничена. Има обаче постмаркетингови клинични проучвания за Кейтруда ,от които заключението е ,че има в ЦНС отговор еквивалентен на системния.
При мен лично имаше 2 новопоявили се малки лезии на контролния ЯМР 1 месец след радиохирургията , около 8 и 6 мм в малкия мозък и задната част ,които не стават за радиохирургия и са сложни за неврохирургия,заради разположението си. Онколога предложи да изчакаме да напредна с терапията преди да тръгна да ми правят цяломозъчно облъчване.
След 2 месеца и след 4-тата вливка Кейтруда ,на контролния ЯМР
ги нямаше.

Последна редакция: вт, 22 сеп 2020, 15:40 от whitefang

# 12
 • Мнения: 182
В нашия случай имаше множество сателитни възли и в двата дроба, както и силно засегнат медиастинум. Тоест да, имаше вторични ту формации в дробовете (а и мети извън). Системната терапия - ИТ и ХТ - работи върху тях.

В добавка към казаното от whitefang, в Америка има доста успешен експеримент с nivolumab (Opdivo) при определена популация с глиобластом (рак на мозъка). В тази конкретна популация Опдиво работи много добре, така че ИТ със сигурност работи и в ЦНС. За Кейтруда информацията е същата.

# 13
 • София
 • Мнения: 162
Знаете ли след лъчетерапия на мозъка при рани в устата и сухота какво може да се приема допълнително? Докторката нищо не е изписала.

# 14
 • София
 • Мнения: 438
Ние пак сме в болница - след вчерашната химиотерапия, днес висок пулс и задух... Може ли след пеметрексед да има такива ефекти... Онкологът каза, че трябва да си наредин приоритетите, е как се редят така - уж лекуваш рак, но си с високо кръвно и хашимото, едното се обостря от другото, в омагьосан кръг сме.. И искам да попитам някой дали е ползвал услуги за гледане в дома, в т. ч. на мед. сестра, ако може да препоръча.

Общи условия

Активация на акаунт