Брекети – къде, какви, за колко? -тема 14

 • 37 500
 • 746
 •   1
Отговори
 • Мнения: 46 718
Добре дошли!
Брекети тема 14

Полезно четиво за информиране и ортодонтското лечение

още за брекетите

Старите теми:
Tема 13
Tема 12

10 мита за брекетите
1) Брекетите развалят зъбите
Не, по никакъв начин! Зъбите се развалят от лошата хигиена.
2) Брекетите са само за деца
Няма възрастова граница за лечение с брекети.
3) Не мога да се целувам с брекети
Има ли любов и страст, нищо не може да ви спре.
4) С брекетите ще фъфля
Брекетите се поставят от външната страна на зъбите и затова не пречат на говора.
5) С брекетите ще съм като Грозната Бети
Ако беше с криви, жълти зъби, щеше да е още по-грозна! Всъщност актрисата Америка Ферера е изключително красива и има блестяща усмивка. Всички знаем, че образът й е умишлено преувеличен във всяко отношение.
6) Всички брекети са еднакви
Има различни системи брекети, които се различават по форма, размер, материал и най-важното – по ефекта на крайния резултат.
7) Зъбите са ми криви, значи трябва да извадя зъби
В повечето случаи, за да се наредят струпаните зъбите, не е нужно да се вадят зъби. Това по-често се налага при възрастни пациенти, чийто активен растеж е приключил – когато искаме чрез зъбно преместване да компенсираме челюстно несъответствие и да подобрим външността на лицето.
Sunglasses С брекети не мога да се храня нормарно
Ако беше така, най-вероятно щеше да има верига от ресторанти,  приготвящи храна за хора с брекети. На практика можете да ядете всичко – освен много твърди и лепкави храни.
9) Зъбите се връщат след свалянето на брекетите
При спазване на правилата на лечение и плана за стабилизиране на резултата ефектът от лечението е стабилен – за цял живот.
10) Докато нося брекети, няма да се усмихвам
Дали ще се усмихвате, зависи от Вас, а не от брекетите. С брекети можете да сте много чаровни, стига да пожелаете!


Зъбите трябва да се мият след всяко хранене и да се почистват с конец за зъби поне веднъж на ден. Използването на вода за уста също е от полза. Когато има брекети почистването с четка и конец може да бъде предизвикателство, но е изключително важно да се прави редовно.
1) Почистване с конец
Конецът минава между дъгата и брекетите. Водачът за конец може да бъде полезен при трудните места. Конецът трябва да се движи внимателно около брекетите и около линията на венеца. Конецът трябва да се движи между всеки зъб.


  
2) Четкане на зъбите
Четка се границата зъб-венец. Използват се кръгови, вибриращи движения около венечната линия по 5 сек. на всеки зъб. Четка се бавно всяка дъга и всеки зъб. Четка се отгоре и отдолу на брекетите. За трудно достъпните места е добре да се използват интердентални четки, душове за уста и др.. Препоръчително е използването на звукови четки за зъби.


Снимките и информацията е взаимствана от сайта на стоматологична клиника Фабрика за усмивки usmivki.com, със съгласието на авторите.

Последна редакция: сб, 08 май 2021, 18:05 от Не се сърди, човече

# 1
 • Мнения: 141
За междучелюстни ластици ли става на въпрос?

# 2
 • Мнения: 1 923
Цитат на: fairytale lady
ортодонт може да прецени дали този зъб ще бута другите и в последствие ще промени захапката, което пък вече е проблем. но вие казвате, че е козметичен дефект, което пък е съвсем различно. аз съм с малко криви предни зъби, неестетични са ми, но не съм имала проблем със захапката и не бих ги изправяла - взета съм вече, както си казвам
На този етап проблемът му е само козметичен. Дали това може да прерасне в нещо по-сериозно е спорно. Зъболекарката му каза, че според нея по-скоро кривия кучешки ще разбута съседния до него (резец) и и той ще се изкриви, но без някакви сериозни последствия. И тя обаче не се ангажира с мнение, не е ортодонт все пак - той не ще и да чуе за такъв.

Не знам, може би се притеснявям излишно. Просто съдя по себе си. На мен ми беше доста трудно да оправям зъби на 20 и кусур. Все си мисля, че ако нашите ме бяха натиснали навремето щеше да се получи по-лесно и бързо, но и аз тогава бях упорита като сина ми и повтарях, че не искам. 🙄 10 години по-късно от нелекуване захапката ми беше в 3 пъти по-лошо състояние.

Може би сте прави да го оставя на този етап, след някоя и друга година може и да му дойде друг акъл.

Последна редакция: пн, 07 дек 2020, 15:16 от Lilly_85

# 3
 • София
 • Мнения: 2 666
За междучелюстни ластици ли става на въпрос?

Да, за тях питам. Знам, че е много индивидуално, но събирам мнения.

# 4
 • Мнения: 141
За междучелюстни ластици ли става на въпрос?

Да, за тях питам. Знам, че е много индивидуално, но събирам мнения.
Аз съм от година и половина с брекети и да ти кажа,от втория месец съм с такива ластици.Схемата ми се сменя всеки месец.На мен много ми помагат,прибраха ми се предните два зъба(бяха много издадени напред), напаснаха ми се челюстите(не зная дали се изразявам правилно)

# 5
 • Мнения: 113
Може ли някой да ми препоръча добър ортодонт в София, който все пак ще ми вземе под 5000 лева, бях на преглед при в студио НД, но ми искаха доста пари, а нямам особен проблем само един крив зъб.

# 6
 • Мнения: 141
Може ли някой да ми препоръча добър ортодонт в София, който все пак ще ми вземе под 5000 лева, бях на преглед при в студио НД, но ми искаха доста пари, а нямам особен проблем само един крив зъб.
д-р Димо Димов,има кабинет и в София и в Димитровград 🙂

# 7
 • Мнения: 5 411
Записвам се, остава ми още малко лечение и ги свалям.

# 8
 • Бургас
 • Мнения: 10 827
Тези ластици ми изглеждат ужасни. На мой познат му сложиха на първата година носене. На мен още не са ми сложили долните брекети, така че мисля, че няма да ме "вържат" скоро 😄

# 9
 • Мнения: 358
И аз все още нямам на долната челюст, но и нещо бавно ми изглежда, че вървят нещата при мен 😒

# 10
 • София
 • Мнения: 1 410
Ортодонтите искат ли панорамна или 3Д снимка на зъбите на деца, преди да изготвят план ца лечение!
Благодаря.

# 11
 • Мнения: 1 847
Ортодонтите искат ли панорамна или 3Д снимка на зъбите на деца, преди да изготвят план ца лечение!
Благодаря.
Да.

# 12
 • Мнения: 2
Здравейте преди 3 дни си сложих керамични брекети, но веднага единия се разлепи, отидох при ортодонта отново го залепи , но в прав текст ми каза ,че постоянно може да се отлепят ( което за мен не е нормално ).Имам усещането ,че  като специалист не е достатъчно добър, не съм сигурен дали добре изсушава добре всеки отделен зъб преди залепянето.  Като последния път дори махна един от брекетите ,защото ми каза ,че към момента няма нужда на този зъб да има брекет. Можете ли да ме посъветвате какво да правя ? Simple Smile)

# 13
 • софия
 • Мнения: 26 125
За повече от година нито един (керамичен) брекет не се разлепи на детето. Само в началото опита и на крайните да залепи, за да не се слагат пръстени, но там се разлепиха, което беше очаквано.

# 14
 • Мнения: 5 478
Нормално е на някой зъб да няма нужда да се слага. Аз също в различните моменти съм с различен брой брекети. Дори им сменя позицията на отделните зъби според нуждата. Но отлепянето не е ок. От януари нося метални и керамични, но нямам случай на отлепен.

Общи условия

Активация на акаунт