Причини да отложим захранването

 • 24 679
 • 4
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 745
Здравните експерти и тези по кърмене са единодушни, че най-добре е да се изчака до около 6 месец преди бебето да се захрани. Американската Педиатрична Академия и Световната Здравна Организация препоръчват всички бебета да бъдат изключително кърмени през първите 6 месеца от живота си (никакви каши, сокове или други храни). Повечето бебета в психологически и развитиен план стават готови за твърди храни около 6-9 месец. За някои бебета отлагането на захранването за по-дълго от 6-я месец може да е добро, а някои лекари в случаи на алергии в семейството, може да препоръчат отлагане на захранването и за след годинката.

Причини да отложим захранването

Въпреки, че причините, изброени по-долу предполагат, че бебето ви е на кърма, експертите препоръчват отлагане на захранването също и при бебетата на адаптирано мляко.

Отлагането на захранването предпазва от болести повече
Въпреки, че бебетата продължават да получават много имунни фактори от кърмата през цялото време докато са кърмени, най-добрият имунитет се получава докато бебето е изключително кърмено. Кърмата съдържа повече от 50 известни имунни фактора и вероятно и още непознати. Едно изследване сочи, че изключително кърмените бебета в период на 4+ месеца, страдат с 40% по-малко от ушни инфекции в сравнение с кърмените бебета, които получавали някаква друга добавка като храна. Вероятността от респираторни проблеми през цялото детство значително намалява, ако детето е изключително кърмено поне 15 седмици и не е хранено с никаква друга храна през това време (Wilson, 1998). Много други изследвания също сочат връзката между продължителността на изключителното кърмене и здравните ползи (виж Immune factors in human milk и Risks of Artificial Feeding).

Отлагането на захранването дава възможност на храносмилателната система да съзрее
Ако твърдата храна се започне преди системата на бебето да е готова за това, то тя се усвоява слабо и може да предизвика неприятни реакции (храносмилателни разтройства, газове, запек и др.) Усвояването на протеините в бебешкия период е непълно. Стомашната киселина и пепсина се секретират в малки количества при раждането и количеството им се увеличава до нормалните за възрастните стойности през следващите 3-4 месеца. Панкреатичният ензим амилаза не достига до адекватни нива, нужни за усвояване на скорбялата, някъде до преди 6 месец. А въглехидратните ензими като малтаза, изомалтаза и сукраза не достигат до нивата на възрастните до преди 7 месец. Бебетата също така имат ниски нива на липаза и жлъчни соли, така че и усвояването на мазнините не е добро преди 6-9 месец.

Отлагането на захранването намалява риска от хранителни алергии
Много източници сочат, че в резилтат по-дългото изключително кърмене намаляват случаите на хранителни алергии (виж Allergy References и Risks of Artificial Feeding). От раждането си някъде до 4-6 месец, бебето има т.н. „отворени черва”:

Това означава, че разстоянията между клетките на тънките черва свободно пропускат цели макромолекули, включително цели протеини и патогени, да преминат директно в кръвообращението на бебето. Това е страхотно за кърменото бебе, защото позволява на полезните антитела от кърмата да преминат по-директно в кръвообращението, но също така означава, че и големите протеини от другите храни (които предразполагат към алергии) и болестотворните патогени могат да преминат също така директно. През първите 4-6 месеца, докато червата са все още „отворени”, антителата (sIgA) от кърмата покриват храносмилателният тракт на бебето и така осигуряват пасивен имунитет като намаляват вероятността от болест и алерг. реакция преди „затварянето”. Бебето започва да произвежда такива антитела самостоятелно около 6 месец когато едновременно с това червата се „затварят”. За повече по този въпрос виж How Breast Milk Protects Newborns и The Case for the Virgin Gut

Отлагането на захранването помага за предпазване на бебето от желязо-дефицитна анемия
Въвеждането на железни добавки и желязо-обогатени храни, специално през 1-те 6 месеца, намаляват ефективността на усвояването на желязото при бебето. Здрави доносени деца, които са кърмени изключително за период от 6-9 месеца, са показали, че поддържат нормални нива на хемоглобина и нормални железни стойности. В едно изследване (Pisacane, 1995), изследователите заключават, че бебета, кърмени изключително 7 месеца (без да им са давани железни добавки или каши, обогатени с желязо), имали значително по-висок хемоглобин в сравнение с бебета, които са получавали друга храна преди 7-я месец. Изследователите не открили нито един случай на анемия през 1-та година при бебета, кърмени изключително през 1-те 7 месеца и заключават, че изключителното кърмене в продължение на 7 месеца намалява риска от анемия. Виж Is Iron-Supplementation Necessary? за повече информация.

Отлагането на захранването помага за предпазване на бебето от бъдещо затлъстяване
Ранното въвеждане на твърда храна се асоциира с увеличени телесни мазнини и тегло през периода на детството (Wilson, 1998).

Отлагането на захранването помага за поддържане на кърмата
Изследванията сочат, че поемането на твърда храна при бебета става за сметка на млякото. Колкото повече твърда храна поема бебето, толкова по-малко мляко поема от мама, което от своя страна води до по-малко производство на мляко. Бебета, които поемат много твърда храна или са захранени по-рани, обикновено се отбиват преждевременно.

Отлагането на захранването помага в предпазването от забременяване
Кърменето е най-ефективно в предпазване от забременяване когато бебето е изключително кърмено и всичките му хранителни и сукателни нужди са задоволени от гърдата (Виж Breastfeeding and Fertility)

Отлагането на захранването прави самото захранване по-лесно
Бебетата, които се захранят по-късно могат да се хранят сами и показват склонност сами да избягват храни, към които са алергични.

преведе Iva_D oт http://kellymom.com/nutrition/solids/delay-solids.html

Последна редакция: чт, 02 окт 2008, 12:15 от Мадам Бу

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 2 459
Чудесно обобщение и много полезно!!!!!

ако не бях прочела това обобщение вероятно още щях да продължавам да смятам, че съществуват сериозни причини да се отложи захранването.

Последна редакция: чт, 06 окт 2005, 21:51 от alegra

# 2
 • Мнения: 181
Това е много полезна информация и ми е странно защо има само един отговор в нея. Въпреки предопреждението, че темата е много стара, мисля, че много майки биха се заинтересували от писаното тук и се надявам да им е полезно да прочетат. На мен лично ми даде отговор на много въпроси.
Благодаря ти БУ  bouquet

# 3
 • Мнения: 168
И аз благодаря!   bouquet

И точно това съм подготвила на бабите, ако кажат нещо пак за сокчетата Simple Smile

# 4
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 745
Това е много полезна информация и ми е странно защо има само един отговор в нея. Въпреки предопреждението, че темата е много стара, мисля, че много майки биха се заинтересували от писаното тук и се надявам да им е полезно да прочетат. На мен лично ми даде отговор на много въпроси.
Благодаря ти БУ  bouquet
Moля Simple Smile
Всъщност темата е закована в Библиотеката в раздел Захранване, затова и няма отговори по нея - примерно, интересува се майка от захранване, отваря Библиотеката и изчита всички теми Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт