Орхидеи 13

• 94 563
  • 852
  •   1
Отговори
# 840

Голяма красота! и толкова много цвят! а относно цветоноса и аз бях пред същата дилема миналата година-по съвет на момичетата тук - отрязох всичко до дъно- няколко месеца по-късно вече имам нови, здрави цветоноси!

Хубава неделя!

то май само аз режа до дъно всичко така че по мой съвет вероятно   Mr. Green

ами какво да направвя че като реша да оставя  цветонос цъфва от върха с 2-3 рехавии дребни цветчета. никога не ми се получава като тези повторни обилия които все показвате тук. ей на и тази година оставих един цветонос зелен- верно че цъфна пръв от върха  с две цветчета  ooooh!

Grinning Всъщност точно ти беше Simple Smile ама и аз самата стигнах до същия извод като оставих един стар-дълъг, крив и накрая цялата работа за три пъпки - затова тази година всичко на чисто Simple Smile

# 841
[...] за сега имам само една,която пробуди спяща пъпка и на нея се образуваха цели 9 цвята.Най-интересното при нея е ,че веднага щом окапят цветовете се буди нова пъпка и така за 1 година откакто я имам вече цъфти за 3-ти път
Звучи чудесно, браво   bouquet !
Моите пък са стиснати откъм цъфтеж Mr. Green - досега не съм имала пролетно-летен такъв, както и не съм оставяла прецъфтели цветоноси, за да има дори шанс за събуждане на спяща пъпка или пък развитие на бебе. Тази година мисля да опитам Grinning .
Преди няколко дни отвори първи за сезона цвят една от любимките ми (не че е кой знае какво, но има голяма сантиментална стойност):

Това ѝ е най-тъмният нюанс досега, но за сметка на това някъде по път си е изгубила шарките Laughing . Надявам се в следващите цветове да си ги намери.

# 842
  • София
Благодаря за новата тема! Ето и малко от моите цъфнали орхидеи.

Прекрасни...  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Moмичета, здравейте.
Аз гледам 4 орхидеи на работа, където има идеална светлина и сега чакам д асъфнат някои от тях! У дома имам 3 и съм голям любител!

В момента се опитвам да спася орхидеята на колежка, която е с опадали листа и само живи корени...зеленеят...преполята е и сега я суша и се надявам да покара листенца. Дали ще успея? Някой с подобен опит? Благодаря!   bouquet

# 843
В момента се опитвам да спася орхидеята на колежка, която е с опадали листа и само живи корени...зеленеят...преполята е и сега я суша и се надявам да покара листенца. Дали ще успея? Някой с подобен опит? Благодаря!   bouquet

имате някакъв шанс.
но трябва да се дозира много добр еполиването. аз лично бил поливала не по често от на два месеца, това спотапяне. ако епод течаща вода само мож еи почесто но между поливанията д апросъхва. то ще ви направи впечталение че поради причина че няма откъде да изпарява защото няма листа корените ще се запазят за много дълго време зелено. дори ако имам възможност бих сменила корите със сфагнум- той идеално би поддържал една среда влажност з амного дълго време. Гаранция 100% обаче няма всичко зависи доколко е борбено растението.

# 844
  • София

имате някакъв шанс.
но трябва да се дозира много добр еполиването. аз лично бил поливала не по често от на два месеца, това спотапяне. ако епод течаща вода само мож еи почесто но между поливанията д апросъхва. то ще ви направи впечталение че поради причина че няма откъде да изпарява защото няма листа корените ще се запазят за много дълго време зелено. дори ако имам възможност бих сменила корите със сфагнум- той идеално би поддържал една среда влажност з амного дълго време. Гаранция 100% обаче няма всичко зависи доколко е борбено растението.

Благодаря!  bouquet

# 845
Момичета трябва д аправим нова тема

благодаря на рошличка че ми писа защото нещо въобще не бях забелязала броя на страниците.

да ви запитам- има ли смисъл от всичко което е сложено на първа страница на темата- полезно ли ви, а  начинаещите разбират ли го, позлват ли го. Питам за да решим заедно какво д аправим с първа страница на темата.

П.С. вчера и дне споливам - при мен е 9 дена с камили винаги .... Забелязвам доста цветоси покарали последната седмица. Подават се до сантиметър от стъблата....  въобще не им е сезон сега да залагат цветоноси, какво им става на моите  newsm78

Интересното е че покаралите цветоноси са на орхидеи в най-неблагопритно положение в къщи. в кухнята имаме избита стена и от там изграден балкон като на едното "Г" има прозорец.това е най-студената точка в къщи и точно там имам място за цветарник. Бях поставила по масивните растения да издържат на хладнината там. еми те взели ч епуснали цветоноси посред зима  Joy

Последна редакция: вт, 20 яну 2015, 11:05 от _re_ge

# 846
  • София
На мен ми беше адски полезна първа страница, когато започнах да гледам моите орхидеи. Няколко пъти съм чела и препрочитала това, което момичетата тук сте оформили от опит.
От наблюденията ми във форума - много хора, които пишат директно с въпрои без да прочетат темата не обръщат внимание нито на първи пост, нито се зачитат в мненията.
Но има много други, които докато търсят информация попадат на пост едно, прочитат го и не се записват по най-различни причини.

# 847
  • София
На мен първата страница също ми беше много полезна. Изчетох всичко и даже съм се връщала да препрочитам преди да се престраша да пиша в темата. А някои неща даже имам свалени на компютъра в папка, в случай, че изчезнат от темата.  Hug

И да се похваля, че едната орхидея, която събуди спяща пъпка вече образува цветни пъпки:
Скрит текст:
Но пък самия цветонос стана ужаасно дълъг - около 50-60 см. и едва ли ще оставя пак някоя орхидея да цъфне от спяща пъпка.
Другата пък, за която се оплаках, че се развива тромаво продължава да мързелува.  Crossing Arms

# 848
Подкрепям двете по-горни мнения. Информацията в първи пост е богата, систематизирана и много полезна. Нека да остане   bouquet .
А питания винаги ще има заради многото нова информация в комбинация с голямата неувереност, когато всичко ти е ново и се притесняваш да не сбъркаш. Още по-лошо е, когато наистина има проблем с орхите.
Всеки пост - независимо дали е с красиви снимки, със съвет, с различни практики на отглеждане или с проблемна ситуация, от която никой не е застрахован - обогатява знанията и опита ми/ни. Благодаря!

# 849
И аз съм "ЗА" оставане на информацията на първа страница.Изключително ми е полезна,чела съм я много пъти.Доста често се връщам и я препрочитам  Flutter

# 850
  • София
Ако сте забелязали, тази тема няма първи пост, поне не такъв с информация.  Wink Но за късмет тема 12 още не е заключена и с цитат ще могат лесно да се вземат линковете.

И аз смятам, че събираната в продължение на доста години информация е добре да се сложи в началото на темата.  Hug

Последна редакция: вт, 20 яну 2015, 19:50 от Тaня67

# 851
Ако сте забелязали, тази тема няма първи пост, поне не такъв с информация.  Wink Но за късмет тема 12 още не е заключена и с цитат ще могат лесно да се вземат линковете.

И аз смятам, че събираната в продължение на доста години информация е добре да се сложи в началото на темата.  Hug

ами така и не се реших да сложа чаршафите като правих новата тема тогава. сега обаче ще сложа всички както беше преди. Много се радвам че има полза то всичкото това събиране и писане.

аз си го пазя темплейта на първа страница така че хич не ме притеснява и заключването на темата.

# 852

Общи условия

Активация на акаунт