Орхидеи 13

• 94 564
  • 852
  •   1
Отговори
# 825
  • Варна
Аз пък съм чела, че точно в глинени не е добре да се гледат, понеже корените прорастват с глинения съд. И ако се наложи пресаждане е възможно да се наранят корените.
Да, напълно си права, затова имаше някакъв способ да се слага в саксията чорап от тези тънките и фактически този чорап да се пълни с кори и т.н. Предполагам, че пак не е 100% сигурност, но все е нещо. За нагряването не знам, нали по принцип прякото слънчево греене не се препоръчва. Аз не познавам човек, който гледа орхидеи в глинени саксии де, но съм чела, че май по руските форуми флористите го обсъждат. Така де, идеята ми беше, че прозрачната саксия не е задължителна, просто е улеснение.

# 826
Здравейте,

Имам орхидея, само че изсъхна цветето и стъблото
Останаха само листата
Да продължавам ли да я поливам, има ли шанс да поникне пак?  Rolling Eyes 

# 827
  • София
Здравейте,

Останаха само листата
Отрежи цветоноса (стеблото), осигури и достатъчно светлина и поливай когато субстрата и корените са напълно изсъхнали и отново ще те зарадва с цвят. Wink

# 828
  • Варна
Някой виждал ли е цвете, на което цветът никога не прецъфтява? Много са ми странни въпроси от тоя род. Естествено, че ще цъфне пак и естествено, че няма как да е нон стоп цъфнало.

# 829
Здравейте,

Останаха само листата
Отрежи цветоноса (стеблото), осигури и достатъчно светлина и поливай когато субстрата и корените са напълно изсъхнали и отново ще те зарадва с цвят. Wink
благодаря!

# 830
  • Mostly in my mind
а като прецъфти, вие целия цветонос до долу ли го режете?  newsm78

a това е новата придобивка Heart Eyes

Последна редакция: нд, 18 яну 2015, 09:36 от Лолита

# 831
Цитат
а като прецъфти, вие целия цветонос до долу ли го режете?  newsm78

Този въпрос е многократно дискутиран тук и няма да намериш еднозначен отговор на него.
Някои го режат до долу, някои - не. Аз лично се водя от самят цветонос. Понякога изсъхва целият и тогава го режа до долу. Ако си остане свеж, го отрязвам до четвъртото "оченце" или там, както се казва. И от него избива новият.

# 832
а като прецъфти, вие целия цветонос до долу ли го режете?  newsm78

a това е новата придобивка Heart Eyes

Голяма красота! и толкова много цвят! а относно цветоноса и аз бях пред същата дилема миналата година-по съвет на момичетата тук - отрязох всичко до дъно- няколко месеца по-късно вече имам нови, здрави цветоноси!

Хубава неделя!

# 833

Голяма красота! и толкова много цвят! а относно цветоноса и аз бях пред същата дилема миналата година-по съвет на момичетата тук - отрязох всичко до дъно- няколко месеца по-късно вече имам нови, здрави цветоноси!

Хубава неделя!

то май само аз режа до дъно всичко така че по мой съвет вероятно   Mr. Green

ами какво да направвя че като реша да оставя  цветонос цъфва от върха с 2-3 рехавии дребни цветчета. никога не ми се получава като тези повторни обилия които все показвате тук. ей на и тази година оставих един цветонос зелен- верно че цъфна пръв от върха  с две цветчета  ooooh!

# 834
  • Mostly in my mind
имам една орхидея с два цветоноса. прецъфтяха и ги отразях отгоре съвсем малко. гледам  стоят си зелени, не са изсъхнали, но честно казано ме сърбят ръцете да ги отрежа до долу. другите ми две, които ги отрязах до долу, сега са с нови цветоноси, с хубави пъпки

# 835
  • София
имам една орхидея с два цветоноса. прецъфтяха и ги отразях отгоре съвсем малко. гледам  стоят си зелени, не са изсъхнали, но честно казано ме сърбят ръцете да ги отрежа до долу. другите ми две, които ги отрязах до долу, сега са с нови цветоноси, с хубави пъпки

Скоро ли прецъфтяха? Орхидеите цъфтят около Нова година. Понякога, ако са прескочили това време, и пролетта могат да ни изненадат. Ако орхидеята току-що е прецъфтяла, шансовете ѝ да пусне цветонос напролет са минимални, но да доразвие старите - доста големи. И аз ги режа до долу, но винаги им оставям за известно време втори шанс, особено ако са окапали по-бързо от стреса в новата си къща. Почти винаги има един период на привикване и цветоносите отново пускат пъпки. Ако няма никакво развитие до 2-3-4 месеца, режа.  Wink И без това по-рано от октомври-ноември няма да има друго раздвижване, радвам се и на 2-3 закъснели цветчета по никое време.  Wink

Интересно, че преполовихме януари, а имам само 1 цъфнал фаленопсис. Всичко останало е на пъпки. Тази година много бавно се развиват.  Sad

# 836
  • Mostly in my mind
не скоро, сигурно има месец и половина два откакто прецъфтя. няма изглед за нищо ново. едното листо пожълтя.

# 837
  • София
не скоро, сигурно има месец и половина два откакто прецъфтя. няма изглед за нищо ново. едното листо пожълтя.

Ако жълтото листо е отдолу, т.е. от най-старите, няма нищо притеснително. А щом е прецъфтяла преди 2 месеца, има някакъв малък шанс да пусне пролетен цветонос. Но тя ще го пусне дори и да са останали старите. Решението си е твое.  Wink

# 838
  • Варна
Аз имам три цъфнали, обаче пъстролистното, което беше пуснало цветоноси и от кейкито и от майката хвърли почти всички пъпки Tired Много ме е яд, толкоз години го чакам да се закрепи, че да цъфне, ама май пак няма да видя цвят. И фалчето на майка ми хвърли половината си пъпки, изобщо тази зима не мога да им угодя нещо...

# 839
Здравейте,момичета!И аз чакам от октомври месец да ми цъфнат орхидеите,за сега имам само една,която пробуди спяща пъпка и на нея се образуваха цели 9 цвята.Най-интересното при нея е ,че веднага щом окапят цветовете се буди нова пъпка и така за 1 година откакто я имам вече цъфти за 3-ти път

А това са ми една част,които ги чакам вече няколко месеца да цъфнат

Общи условия

Активация на акаунт