"Медовик" - що е то?

  • 29 041
  • 21
  •   1
Отговори
  • все тук
  • Мнения: 1 721
Рових из руски кулинарни сайтове и попаднах на доста рецепти за "Медовик", но не мога да си ги преведа добре. Някой "рускоговорящ" ще помогне ли с превод.

# 1
  • София
  • Мнения: 84
Аз се сещам за торта Медовик, но може да е нещо друго моята рецепта е:
1 яйце
30гр. масло
1 супена л. мед
180гр. захар
1чаена л. сода
всичко това се разбърква на водна баня, докато е още топло слагам брашно и замесвам (да не много твърдо тесто).Разделям на топки тестото и всяко топче го разтилам на кръг дебел около 1-2см. За крем кондензирано мляко (варено) и захар или заквасена сметана и захар.

# 2
  • все тук
  • Мнения: 1 721
А орехи не се ли слагат? Отгоре с какво я украсяваш?
В техните рецепти кремът като че ли е някакъв жълт... newsm78

# 3
  • София
  • Мнения: 84
Аз орехи не слагам, но всичко е до вкус, а жълт крем се получава от вареното кондензирано мляко,но можеш да ко направиш със всякакъв крем аз отгоре го мажа с крем.

# 4
  • Мнения: 951
Става много хубава тортата,ама си е играчка.Аз я правя по същата рецепта,само че слагам повечко брашно и после правя много тънки блатове,които пека на Т 180 гр за около 10 минути.
Накрая трябва да се остави поне за една нощ блатовете да попият крема.
С орехи става още по-вкусно.

# 5
  • все тук
  • Мнения: 1 721
Благодаря, момичета. Запретвам ръкави. Ще докладвам за резултатите.

# 6
  • Балчик
  • Мнения: 9 223
Кремът е варен жълт крем( мляко, захар, брашно и яйца) или нишесте.

# 7
  • Мнения: 22 867
Ето две рецепти за тази торта Медовик.

Продукти:
за тестото:

1/2  ч.ч. течен мед
1/2ч.ч. захар
1 ч.л. сода
2 яйца
2,5 – 3 ч.чаши брашно

за крема:

800-850 гр. сметана
1 ч.ч. захар
ванилия

Начин на приготвяне:

1.   1/2  ч.ч.мед /задължително трябва да е течен, иначе тестото става твърдо/ и 1/2  ч.ч. захар се изсипват в дълбока тенджера, поставят се на котлон, като се бърка постоянно, докато захарта се разтвори. Добавя се 1 ч.л. сода /изсипва се по мъничко/. Бърка се и се оставя да поизстине, но да е леко топло.

2.   Разбиват се двете яйца, добавят се към сместта, разбърква се и се добавя брашното, /постепенно се сипва, не наведнъж/. Тестото не трябва да е твърдо, но трябва да се отделя от ръцете, а не да залепва. Ако се наложи, добавя се още малко брашно , в зависимост от консистенцията на тестото.

3.   Тестото се поставя в тенджерка, захлупва се и се оставя в хладилника за през нощта. /може и да намалите времето 30-60 мин./

4.   На другия ден тестото се разделя на 6-7 части. Блатовете трябва да бъдат дебели не повече от 5 мм. Докато точите първия блат, останалото тесто се държи в хладилника. За да не залепва тестото, мястото, където точите, се посипва с брашно. Преди да сложите блата да се пече, набодете го с вилица, за да не се надува. Всеки блат се пече 5-8 мин.

5.   Прави се крем от 800 гр. сметана и 1 ч.ч. захар. Сметаната и захарта се разбиват с миксер, може да се добави и ванилията.

6.   Блатовете се мажат обилно с крема и тортата се поставя в хладилник минимум за 12 ч. Кремът трябва да попие в блатовете.

7.   Отгоре тортата се украсява с орехи, глазура или настърган шоколад. Много е вкусна!!!

И още една рецепта:

Продукти за блатовете:
2 яйца
1 ч.ч. захар
2 суп.лъж. мед
1 ч.л. сода
1 суп.л. оцет
100 гр. краве масло
 3 ч.ч. брашно

       За крема:
  250 гр. краве масло
  400 гр. сгущенка /кондензирано мляко/

        Начин на приготвяне:

Всички продукти, освен брашното, се смесват внимателно и се слагат на слаб огън до увеличаване на обема си. Оставя се да изстине, да е леко топло, добавя се брашното, замесва се тесто и се дели на 7-8 части. Разточват се блатове, пекат се в умерено нагрята фурна до готовност, оставят се да изстинат, мажат се с крема и се изравняват краищата на блатовете. Отгоре и отстрани тортата също се маже с крем и се посипва с натрошените краища от блатовете, които сте изрязали.

Кремът се приготвя, като внимателно се разбъркват размекнатото масло и сгущенката, разбиват се и се оставя да изстине. Да ви е сладко!!!

P.S. Блатовете се пекат в намазана с масло тавичка и внимавайте да не ги прегорите. Пекат се бързо, като се получи жълто-кафеникавия цвят на меда, значи са готови. В едната рецепта има посочени 5-8 минути, но на мен ми се струва, че стават по-бързо. Може би зависи и от фурната.
     

Последна редакция: нд, 05 мар 2006, 18:29 от labrex

# 8
  • Мнения: 5 873
Откога я гледам тази торта из руските форуми, ама на- като съм на "вие" с руския?Благодаря за рецептите!!!

# 9
  • Мнения: 5 873
Днес направих тортата!Използвах рецептата за тестото на qushi и крема даден от djemma.  bouquetПонеже за крема пишеше, че колкото е повече толкова по-добре, аз го направих  с 2 л.прясно мляко, 6 яйца, 10 л брашно и 2 ч захар.Отгоре украсих с шоколадови пръчици и цветни кокосови стърготини. LaughingСега чакаме тортата да си поеме кремчето... Wink

# 10
  • все тук
  • Мнения: 1 721
Изпревари ме. Браво. Пусни снимки, ако можеш.

# 11
  • Мнения: 5 873
Няма да излъжа, ако кажа, че тортата е превъзходна! smile3521Корите си поеха и е станала фантастична. newsm08Вярно, че е играчка докато се направи, но си заслужава.Ще се опитам да пусна снимка довечера-дано остане поне едно парче....хихи. newsm53Само да уточня, че носи още малко крем. lovekiss

# 12
  • Балчик
  • Мнения: 9 223
ето го и моя медовик, ама не е правен сега и нямам сниман разрез на тортата.

Последна редакция: пн, 06 мар 2006, 09:39 от djemma

# 13
  • Мнения: 5 873
Браво Djemma!Би ли споделила какъв крем си използвала и в общи линии- украсата.Мерси.

# 14
  • Балчик
  • Мнения: 9 223
Кремът ми е варен- 1 литър пр.мляко, 3 яйца, 1 чаша захар, 2-3 с.л брашно, ванилия. Винаги него ползвам за медовик. Украсата е от настърган шоколадов кувертюр и виши от вишновка. 

Общи условия

Активация на акаунт