НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 51 179
  • 721
  •   1
Отговори
# 315
  • SA
Underneath The Rain, ти на практика обяд нямаш. Това 30 гр. сирене с марули и домати е едно нищо. Според мен, ако се нахраниш стабилно на обяд , едва ли ще имаш нужда от междинни хапвания, или спокойно може да минеш с някакво леко междинно хапване като шепа ядки/един плод/ кисело мляко с някаква добавка/ заквасена сметана/ тахан, или каквото обичаш.
Аз например, по времето, когато хапвах по нещо следобед, много обичах да си забьркам стотина грама заквасена сметана с много какао и 2-3 грама мед. Получаваше се нещо като течен шоколад, много засищащо и с минимум вьглехидрати в него. Но пак казвам, според мен е по-важно да си оправиш обяда.
Не си писала киселото мляко за закуска в какво количество е, а сьщо и вечерята какви количества месо сьдьржа, или от колко яйца е този омлет, но допускам, че са в малки количества.
Така на око, протеиньт ти едва ли надхвьрля 40 грама дневно, което е много малко за човек, който спортува редовно. Мазнините сьщо са ти малко , а те, заедно с белтьчините сьздават основно усещането за ситост. Предполагам, че и нуждата да ядеш повече плодове произтича от това, заедно и с калорийното ограничение, което си налагаш.

# 316
Искам да се включа по темата с менюто ти с един съвет за десерта, който си спретваш след вечеря. Плодът не е най-добрият вариант, имайки предвид скоростта, с която се разгражда в организма за сметка на другата храна. На прост език - това, което се случва с плода, хапнат след друго хранене, е ферментация. Правила съм опити, съзнателни опити, за да проследя как се чувствам, когато съм изяла плод след основно хранене и когато съм го хапнала 30-тина минути преди - в първия случай получавам много газове (с извинение), отпадналост и нерядко киселини; във втория случай - никакви такива неразположения. Обърни внимание на това  Peace А ако се интересуваш повече по въпроса, можеш да намериш много информация по темата в интернет.

И на мен ми се струва, че ядеш малко и далеч не си набавяш необходимите протеини и мазнини. Ако пък спортуваш, не знам дали си осигуряваш достатъчно сили и добро възстановяване след тренировка.

С колко яйца правиш омлета си? Странен е въпросът, извинявай, но напоследък ме шпионират близките да не изям повече от 2 яйца на ден, с което ме дразнят. Те ако знаят, че има дни в които и по 6 омитам  Crazy Всъщност, въпросът ми е и към другите момичета - какво смятате за яйцата и приемът на повече от "позволените две на ден"? Аз досега лошо от тях не съм видяла...

Последна редакция: вт, 10 фев 2015, 17:15 от Fit Pumpkin

# 317
kameloth, киселото мляко е към 150г(2%), омлетът ми е от две яйца, пилешкото ми е към 200-250г, рибата е малко повече- 250-300 може би. При мен плодовете не са толкова от глад или за засищане, колкото от това, че ми е вкусно да ги ям. Може би си права за обяда, трябва да експериментирам, за да се нагодя някак по нуждите на организма ми.Това със сметаната звучи интересно, ще го пробвам, благодаря ти. Simple Smile

Fit Pumpkin, омлетът ми е с две яйца, но това не е защото спазвам това правило, случва се да ям и по 4 на ден- ако за обяд си добавя варено яйце или отново омлет. Доколото знам това ограничение е заради жълтъците, но не съм видяла негативи и аз, особено превид факта, че като по- малка ядях само тях и съм стигала и до 4 на ЕДНО хранене.

# 318
Underneath, на мен храната ти ми се вижда адски малко. Ето какво хапвам аз:
Омлет от 3 големи яйца с ленено семе и маслини, авокадо или извара. За обяд обикновено ям 300-350 гр месо или риба със зеленчуци или салата, и за вечеря също. Нямам нужда от никакви междинни закуски- ставам в 8, закусвам в 10, след като съм тренирала и вечерям не по-късно от 20, освен ако не съм навън Simple Smile)

# 319
През зимата зеленчуците са по-проблемни. Да напомня, че има хубав избор на замразени зеленчуци, които през този сезон са изгодни, при това са замразени в сезона им. Подходящи са броколи, карфиол, кръгъл зелен фасул и различни миксове.
Също замразените горски плодове са подходящи за режима.

# 320
Здравейте! Аз не пиша често, но редовно чета, може и да не ме помните. Искам да попитам коя програма е хубава за телефон, за да си изчисля колко мазнини, белтъчини и т.н. хапвам на ден и как да се ориентирам дали пропорциите им са ОК? Като аз спазвам режима заради преддиабетно състояние и Хашимото и не целя отслабване.
Четох, че авокадото е добре да е включено в менюто, може ли някоя изпитана рецепта? Досега не съм приготвяла нищо с авокадо. Сега ще си запиша и аз рецептата на kameloth за заквасената сметана.
Книгата The Paleo Approach на Sarah Ballantyne предполагам, че е от библиотеката в началото на темата, не съм я търсила още, но мислите ли, че бих я разбрала със знания по разговорен английски?
Благодаря на всички, които споделят толкова много полезни неща в темата!

# 321
  • София
Здравейте! Аз не пиша често, но редовно чета, може и да не ме помните. Искам да попитам коя програма е хубава за телефон, за да си изчисля колко мазнини, белтъчини и т.н. хапвам на ден и как да се ориентирам дали пропорциите им са ОК? Като аз спазвам режима заради преддиабетно състояние и Хашимото и не целя отслабване.
Четох, че авокадото е добре да е включено в менюто, може ли някоя изпитана рецепта? Досега не съм приготвяла нищо с авокадо. Сега ще си запиша и аз рецептата на kameloth за заквасената сметана.
Книгата The Paleo Approach на Sarah Ballantyne предполагам, че е от библиотеката в началото на темата, не съм я търсила още, но мислите ли, че бих я разбрала със знания по разговорен английски?
Благодаря на всички, които споделят толкова много полезни неща в темата!

и аз съм с Хашимото, има ли ефект от НВ-ВМХ?

# 322
My Fitness Pal, има храни и на български. Аз авокадото не го харесвам и мога да го ям само пасирано с нещо- със зелени маслини и белтък или пасирано с лимон като дресинг на салата вместо зехтин.

Дилянка, заедно с лененото семе ли правиш омлета или след това го добавяш? От мама знам, че не е хубаво да минава през термична обработка, много ми се караше Grinning

# 323
Аз скоро си направих един много хубав са салатен дресинг с авокадо , рецептата е много проста - 1 авокадо , сок от лимон ( на вкус ) сол , черен пипер , стрък магданоз ( може и босилек ) , малко зехтин и малко вода , всичко се пасира и е готов   chef
 А относно моето меню  ще се радвам да чуя мненията ви - закуска 250 гр. кисело мляко с малко ленено семе ( понякога и малко мед ) ; обяд- салта и месо ( пиле или риба 150-200 гр.) ; следобедна закуска -ядки или зеленчуково смути ; вечеря или като обяда или омлет със сирене и гъби или някоя крем супа.
 Ще се радвам да ми кажете дали греша някъде и да чуя вашите съвети .

# 324
  • SA
Авокадото най-много го харесвам :
- нарязано на парченца и смесено с консерва риба тон( или накьсани парченца печена риба), нарязани домати, маслини, лимонов сок, зехтин и подправки на вкус ( напоследьк слагам и малко кисело зеле кьм всичко това).
- пак подобна комбинация, но вместо риба, нарязани варени яйца.
- нарязано на парченца в салата от маруля, задушени броколи и брюкселско зеле, домати, маслини.
- като пьлнеж на палачинка от яйца и кокосови стьрготини с различни добавки ( маслини, парченца месо, кисело зеле и др.).
Seti Beti , книгата на Сара Балантайн я има в библиотеката и може да си я свалиш и да видиш доколко ще можеш да я четеш. Да знаеш, че в началото има една доста подробна част, в която се описва детайлно имунната система, с всички клетьчни и хуморални елементи, които вземат участие и е доста трудна за вьзприемане според мен. Но спокойно може да я попрескочиш и да се насочиш кьм следващите глави, кьдето обяснява по-практически неща.
Alady , мисля, че нямаш особени грешки в менюто.
Но защо само пиле и риба ядете?
Хубаво е да се разнообразява менюто и с други меса, черен дроб.

# 325
Да, когато е самото семе се подлага на термична обработка, a когато е счукано не трябва, поне аз така знам  Peace
Авокадо обожавам във всякакви комбинации- мога и така с лъжица да си го ям, супер ми е вкусно  Peace

Последна редакция: вт, 10 фев 2015, 22:53 от Дилянка

# 326
За тези, които не са добре с английския, ще дам кратко резюме на препоръките на Сара Балантайн за овладяване на автоимунните заболявания. Тя набляга много на храненето, но кажи-речи още толкова на останалите аспекти на начина на живот.

1. Хранене:
Може да се направи плавен преход, т.е. постепенно ограничаване, а може и да се "скочи в дълбокото", т.е. всички ограничения да се направят наведнъж. Всеки решава за себе си. Сара препоръчва следното:
- Храненето по автоимунния протокол включва: месо/риба (с особен акцент върху вътрешностите), зеленчуци (без домати, чушки и червен пипер, обикновени картофи и патладжани), умерено плодове (фруктозата да бъде до 20 грама на ден) и мазнини (животински - мас, лой, но не краве масло, плюс растителни - кокосово масло и зехтин). Тази строга диета може да се започне рязко или може до нея да се достигне постепенно, т.е. първо изключвате млечните, после изключвате ядките и семената, накрая изключвате яйцата. Но поне месец, а дори 3-4 или повече, трябва да се кара тази диета, докато се постигне пълно или поне частично овладяване на симптомите, т.е. ремисия на заболяването.
- Когато вече подобрението се е стабилизирало, се започва въвеждане на храни, но то става много бавно - новата храна се хапва няколко пъти за един ден и после се изчаква 3-4 дни за евентуални реакции. Ако всичко е наред, т.е. няма обриви, болки, стомашночревни проблеми, депресивни настроения, главоболие или други ненормални усещания, значи тази храна е ОК и се минава към въвеждане на следващата. Храните, които могат да се въведат отново, са яйчни жълтъци (за белтъците Сара съветва да не се въвеждат, освен ако наистина не ги понасяте много добре), изключените зеленчуци (чушки и червен пипер, домати, картофи, патладжани), ядки и семки, евентуално максимално качествени млечни - непастьоризирани и ферментирали, максимално маслени (първо може гхи, после обикновено масло, после сметана и/или сирене). Алкохол, кафе, шоколад - може да успеете да ги въведете, може и да не успеете, зависи. Ако ги въведете, ще се консумират в малки количества от време на време, не редовно. По този начин всеки трябва да установи кои храни как влияят върху симптомите му и така да изгради индивидуалния си хранителен режим. Много важни са пробиотичните храни, но все пак трябва да се види какви и какво количество ви понасят.

2. Сън: целта е да имате по 8-12 часа сън на денонощие - през нощта и/или с кратки дрямки през деня, но трябва много сън.

3. Лека или умерена физическа активност, но не интервални тренировки, нито продължително кардио, нито прекалено усилени тренировки с тежести.

4. Мерки за намаляване на стреса, напр. медитация.

5. Може някои хранителни добавки - хранителни ензими, пробиотици (но все пак тя предупреждава, че тези с лактобацили и бифидобактерии могат да засилят автоимунната реакция при заболявания на щитовидната жлеза), витамин Д, магнезий, специализирани добавки за възстановяване на чревната лигавица.

Това са препоръките й накратко. Наистина става въпрос за доста амбициозно начинание, ако човек се заеме да изпълни всичко, но много хора са намерили значително подобрение по този начин.

Последна редакция: ср, 11 фев 2015, 09:03 от Cioccolata

# 327
Cioccolata, сърдечно благодаря!  Hug много полезна информация! Сигурна съм, че този материал ще бъде полезен и за други момичета!
Успешен ден!

# 328
Няма защо, Бети! Hug Доста трудно изглежда да се спазва този начин на хранене в днешно време, но има положителни отзиви от много хора. И предполагам, че ако човек е със сериозно автоимунно заболяване и не вижда изход, ще бъде готов да опита всичко, за да си подобри състоянието. Embarassed

От друга страна съществува кетогенното хранене - според мен то е друга възможност, която обаче не е добре проучена. Сара Балантайн е против кетогенното хранене, защото твърди, че то повишава кортизола, а това се отразява зле при автоимунните заболявания. Но вероятно има предвид краткотрайни проучвания, а те не са показателни, защото все пак е необходимо известно време, докато организмът се адаптира към кетогенното хранене. Така че то би могло също да се пробва - при някои ще работи добре. Например вчера попаднах във ФБ на историята на жена с множествена склероза, която се храни кетогенно и така успява да контролира заболяването си до такава степен, че да може да се състезава в маратони. Явно нещата са индивидуални.

Но дори да се спазва автоимунният протокол, а не кетогенното хранене, Сара Балантайн подчертава, че трябва да се регулират кръвната захар и инсулинът. Затова за човек, който има и диабет или пък метаболитен синдром, е важно да следи приема на плодове и на съдържащите повече скорбяла зеленчуци (напр. сладките картофи), за да не допуска висока захар или инсулин, защото те се отразяват отрицателно и върху автоимунното заболяване.

Последна редакция: ср, 11 фев 2015, 09:56 от Cioccolata

# 329
  • София
Ми че то да не кажа почти винаги автоимун.заболявания на ЩЗ вървят ръка за ръка с инсулиновата резистентност. Rolling Eyes При мен след операцията имаше голям бум на холестерол и инсулин в кръвта.
Кам, познай днес какво си купих...сметана, довечера ще бъркам с какао утре за закуска, предполагам и протеинче мога да си сложа...мммм отсега се облизвам. Heart Eyes
Авокадото го ям намачкано с извара и напълнени в чушка, като пълнеж на кокосова палачинка, в омлет или просто в салата.
В Хепи съм яла една много хубава салата от домати, краставици, зелена салата, авокадо, яйце и пилешно филе на барбекю и някакъв специален сос....егати вкусотията. Mr. Green
Личи ли ми че само за храна мисля? Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт