Професионални серии за коса - тема 75

• 72 256
  • 750
  •   1
Отговори
# 225
  • Belgium
Нали имате предвид, че въпреки всички възторжени отзиви, някои коси просто нямат никаква нужда от продукт като еластайзъра?

# 226
   Силикони
Направих си труда да преведа една чудесна статия, в която се говори за така недолюбваните силикони в продуктите за коса. Доста хора ги смятат за изключително вредни и всячески ги избягват без дори да знаят реално какво представляват и как действат (Това важи и за още много други съставки, набедени като вредни, за които също ще потърся научноопровергана информация). Та нека хвърлим малко яснота.

Силиконите в съставите на продукти са всички онези, които завършват на ''cone’’. Не е важен толкова техния брой в състава, колкото какви по вид са.
Общата погрешна представа за продуктите на силиконова основа са че те са лоши за вашата коса. Не само че това твърдение е погрешно, но и широкото му разпространие оставя много хора необразовани по въпроса. Силиконовите продукти не са лоши за косата, напротив. Някои от силиконите са нежни и полезни за косъма като водата.

Има два вида силикони:
• Разтворими във вода
• Неразтворими във вода

Едните могат напълно да се отмият лесно само с вода, а за другите са нужни сулфати за бъдат отмити от косата. Нито един от двата вида не е по-добър или лош за косата, понеже те не правят нищо за да я заздравят или подсилят, реално те имат за цел само да я направят да изглежда и да се усеща, като такава. Силиконите обгръщат косъма и го правят гладък, блестящ и плътен. Нпример силикони могат да се намерят в балсами/маски, продукти за изглаждане и премахване на фризи-тата, правещи косата по-мека, гладка и лъскава. Те също така добавят малко тежест на косата. Основно силиконовите продукти предоставят временно изглаждащ ефект на косата.

Водноразтворими:
Dimethicone Copolyol
Lauryl Methicone Copolyol
Hydrolyzed wheat protein (Hydroxypropyl Polysiloxane)
Any Silicone with PEG as a prefix

Неводноразтворими:
Trimethylsilylamodimetheicone
Dimethicone
Phenyl Trimethicone
Cetearyl Methicone
Dimethiconol
Amodimethicon
Stearyl Dimethicone
Cyclomethicone
Cetyl Dimethicone
Cyclopentasiloxane
Behenoxy Dimethicone
Stearoxy Dimethicone

Независимо от типа на силиконите и двата вида обгръщат и филмират косъма. Както казахме водноразтворимите могат лесно да бъдат отмити само с вода. Те са подходящи за хората, които използват безсулфатни шампоани или които мият косата си по co-wash метода (балсам в шампоана). Неводноразтворимите силикони се нуждаят от помощта на сулфатите в шампоаните за да бъдат отмити от косъма. Ако се опитвате да задържите влагата в косата си е добре да предпочетете водноразтворимите силикони, тъй като сулфатите могат да отнемат хидратацията на косъма и да възпрепятстват задържането и. Някои видове сулфати могат да отнемат от естествените масла на косъма, което да доведе до изсушаване и изтощаване на косата. Ето защо ако косата ви се нуждае от ударна доза хидратация е добре да наблегнете на продукти с водноразтворими силикони, избягвайки шампоаните със сулфати, които могат да лишат косъма от способността му да задържа влагата вътре.

И въпреки всичко водноразтворимите силикони също биха могли да бъдат не толкова добър избор. Например ако вашата грижа за косата изисква ежедневно хидратиране, освен ако не използвате co-wash метода често. Независимо дали са водно/неводноразтворими силиконите имат свойството да изграждат филм върху косъма, възпрепятствайки проникването на други вещества, като вода, протеин и др. Ако не биват правилно отмивани и премахвани от косъма, силиконите могат да се натрупат по повърхността му и да станат причина за накъсвания.

В заключение: Погрешното схващане,че силиконите са непременно вредни за косата си е точно това – погрешно схващане. Силиконите сами по себе си не са лоши за косата, но продуктите, предназначени за тяхното премахване ги правят не толкова добър избор за някои. Водноразтворимите са предпочитани пред неводноразтворимите заради по-лесното им отмиване само с вода. Използването на силиконови продукти зависи от това как косата ви реагира на тях. Ако косата ви ги обича, тогава няма нищо лошо в използванетоим. Въпреки това, по-добрият вариант е в умереното им използване. А най-добрият е да сме добре информирани за силиконовите продукти и да тестваме различни продукти как се отразяват на нашата коса преди да правим крайни заключения.

# 227
Freya благодаря за информацията   bouquet
Беше ми много полезна !

# 228
И аз все се стараех да ги отбягвам.
Но забелязвам, че продуки с Hydrolyzed wheat protein (Hydroxypropyl Polysiloxane) ми се отразяват добре на косата, докато понякога ако прекаля с неразтворимите, косата ми става една такава лигава, много гладка и къдриците са ми много отпуснати.

# 229
  • София
______Freya_______   bouquet За пореден път - чудесна информация!

# 230
  • София
В тази тема съм чела отлични отзиви за еластилайзъра, само не разбрах преди хирдарираща серия ли се ползва или няма значение?

Аз винаги го използвам преди хидратираща серия.

# 231
  • София
Ами еластисайзъра сам по себе си е хидратираща процедура, по - редно ми се вижда да се ползва с хидратиращи серии  Rolling Eyes  И аз съм си взела една малка дозичка от 20 мл за проба, но ще си я направя след като се боядисам, защото запазва цвета  Heart Eyes

Фрея, благодаря за труда ти!   bouquet

# 232
Аз също имам въпрос по отношение на ампулите - една ампула може ли да се раздели или се ползва на един път? Питам понеже си спомням, че някои процедират така с ампулите Денсифик.
И другият ми въпрос е - на все още влажна коса ли се нанасят или първо се изсушава косата и тогава се нанася ампулата? На спрея ми за косопад на Ds Labs изрично е указано, че се нанася след изсушаване на косата, защото топлата струя на сешоара може да повлияе на ефективността на съставките.
Белисима ампулката може да се слага на 2 пъти без проблем, на мен така ми стига идеално, тя си има накрайник за слагането с капаче и няма проблем да си стои така до следващо ползване. Слага се на влажна коса, оставяш няколко минутки след втриването да престои, слагаш си финиши-миниши и тогава сушиш косата. Това са препоръките на една моя любима съфорумка към мен ( Hug тя си знае) аз ги следва цял месец и съм доволна много, ефект от ампулите при мен има. Party

Благодаря ти Hug Така ще пробвам. А нали само след миене се слагат, а не всеки ден?

Фрея, благодаря за старанието  bouquet Много полезна информация особено за тези, които не са много запознати с действието на силиконите Peace Аз за себе си съм установила, че от многото силикони косата ми става лигава, а къдриците ми клепват. Освен това на другия ден е много суха. Това със сухотата обаче не мога да си го обясня защо се получава. Наскоро пробвах един балсам, който не съдържа силикони, професионален е, но е с много изчистен хубав състав и страшно добре ми се отрази на косата Heart Eyes Косъмът беше много гладък и нямаше никаква лигавост, а къдриците направо живнаха. От начина, по който косата ми реагира на този балсам, си правя извода, че на моята коса въобще даже не и трябват силикони. За жалост обаче, в повечето продукти се съдържат. Сега бързам, но после ще се върна да разкажа за този балсам Simple Smile

# 233
Забелязвам, че след като направих веднъж терапията с протеина на Афоджи след сресване не си свалих топка косми от главата. Не обърнах изключително внимание, но снощи реших да пробвам пък шампоана пак на същата марка (не ми беше за миене косата ама...) и отново видях, че не ми падна много коса още в банята както обикновено, а само 5-6 косъма. И пак след ресане снощи и тази сутрин 5-6 косъма. Възможно ли е косата ми да се е късала много, а аз да съм си мислела, че пада от корен и сега след като употребявам подходящ продукт да изчезва това накъсване?

# 234
______Freya_______  ,благодаря ти!  Hug

# 235
  • Стара Загора
Фрея, много ти благодаря за старанието   bouquet
Точно сега си търся балсам без силикони, вече знам какво не трябва да съдържа  Hug

# 236
Благодаря ти Hug Така ще пробвам. А нали само след миене се слагат, а не всеки ден?

Само след миене, аз слагам след всяко миене вече месец точно, и имам за още толкова (като заредих още 2-3 ампулки от намалението, ей тъй да понапълня кутийката Mr. Green ) и при мен има видим ефект Party

Чакам да разкажеш за този балсам. Hug

Freya Heart Eyes Отново и отново, благодарности за труда, който полагаш за ограмотяване научно темата. Hug

# 237
Фрея, благодаря за огромните усилия да превеждаш статии!
Момичета, кажете ми дали след хидратраща маска може да се ползва реконструктура с кератин и зелен чай?

# 238
  • гр. София
Фрея, благодаря много за старанието и информацията.    bouquet Страшно полезно!  Hug

# 239
  • София / Перник
Напура не съм ползвала, но скоро може би ще го направя!  Peace

Общи условия

Активация на акаунт