Справедливо ли е децата да носят имената само на бащата?

• 21 324
  • 302
  •   1
Отговори
# 285
Е, то е било традиция и жените да нямат право да гласуват. Но когато нещата опират до права все някога традициите трябва да се променят...

# 286
Е, то е било традиция и жените да нямат право да гласуват. Но когато нещата опират до права все някога традициите трябва да се променят...
Разбира се. И за наследяването е било така. Просто за имената момента не е назрял. Аз не го отричам по принцип. Смятам, че за момента липсва обществена необходимост.

herkules, явно чувството ти за хумор е отлетяло в небитието. Препоръчвам "Добре охранявани мъже" на Робер Мерл. Съвсем добре ще почувстваш, като я прочетеш.  Mr. Green 
http://chitanka.info/text/4284-dobre-ohranjavani-myzhe

# 287

Зависи кой как тълкува нещата. Някъде традициите се възстановяват, а на други места въобще не се променят. И като говорим за права, според природата, жената при човешкия род, няма право да бъде над мъжа. В противен случай ще си понася последствията от по силния пол. С феминизмът се цели, предизвикателството на мъжа, като се омаловажават превъзходствата му над жените и се предизвиква необявена война между половете, която жените никога няма да спечелят. За това, децата по право трябва да носят имената на бащата!

# 288
Според мен и бащиното и фамилното име са имали смисъл докато семействата са живеели в семейни къщи и всеки син след сватбата е водел жена си в бащината къща. Тогава са били логични и са носели информация за произход, че даже и за адрес - Гошко Хаджипешев е от рода (къщата) на Хаджи Пешо. Без бащино име обаче е нямало как да разбереш Гошко и Митко Хаджипешеви братя ли са, братовчеди ли са или баща и син, при положение че живеят в една и съща къща. Жената също затова е взимала фамилията на мъжа, просто защото се е премествала и е раждала деца в къщата на Хаджи Пешо. Всичко е било просто, ясно и в съгласие с тогавашните порядки.

Сега, естествено, всичко това е само традиция, но всякакви закони, правила и норми за имената са базирани на нея. За съжаление опитите за някакво частично осъвременяване не само не добавят смисъл в името, но даже в общия случай усложняват живота на семейството и най-вече на детето.

Моят мъж например е чужденец със сравнително дълго име и двойна фамилия - на майка му и на баща му. Не че е трябвало така да се казва по правило, просто техните са го решили по някакви си техни причини... лошо няма, освен че цял живот името му не се побира в никакви хартиени формуляри, много електронни системи го отхвърят като прекалено дълго или го режат и т.н. В общи линии дребни неприятности, но се е случвало дори да му откажат качване в самолет заради несъвпадение на името в паспорта и в билета...
За детето ни, родено в България ни накараха да си изберем едната от фамилиите, не можело с две. Резултат - куп неприятности с документите в другата държава защото името на детето не съвпадало с това на бащата. Бащиното име пък му го лепнаха към първото и сега малкото човече е горд собственик на два паспорта с две различни имена и фамилии в тях и въпреки нашето желание, има име още по-дълго от това на баща си ooooh!. Изобщо не ми се мисли, ако в справедлив пристъп на феминизъм бях решила да му добавя и моето за разкош, какво щеше да се получи Mr. Green

# 289
Аз пък въобще не разглеждам нещата от гледна точна на феминизма. Просто не виждам защо дете с двама родители ще носи белезите само на единия в името. И не става дума да разрешават 100 имена, а както беше дадено назад пример в другите страни - лично + име на майката + има на бащата. Пак са три, не повече.

herkules, не ти чета постовете, ясно ми е, че пак ще обясняваш как трябва някой друг да ти помогне да се почувстваш мъж  Simple Smile

# 290
Аз пък въобще не разглеждам нещата от гледна точна на феминизма. Просто не виждам защо дете с двама родители ще носи белезите само на единия в името. И не става дума да разрешават 100 имена, а както беше дадено назад пример в другите страни - лично + име на майката + има на бащата. Пак са три, не повече.

Така е, наистина няма логика в днешните условия и може би е дошъл моментът да се промени коренно системата, обаче пак трябва да е много добре обмислено. Лично + име на майката + име на бащата е хубаво, но със следващото поколение как ще стоят нещата? Или ще се запазва само едното име, което пак довежда до сегашния проблем, или броят на имената ще расте в геометрична прогресия със всяко следващо поколение... newsm78

# 291
Не разбрах какво питаш.
Както сега се образува презимето от личното на бащата, така да се образува от някое от имената на майката (лично или презиме, по избор).
Броят на имена остава 3.

Напред дадох пример с моето дете:
Скрит текст:
Сега е София Цветанова Вачева
Ако е с моето собствено ще стане София Наталѝ Вачева
Дооооста повече ми допада  Peace

# 292

Просто не виждам защо дете с двама родители ще носи белезите само на единия в името. И не става дума да разрешават 100 имена, а както беше дадено назад пример в другите страни - лично + име на майката + има на бащата. Пак са три, не повече.

herkules, не ти чета постовете, ясно ми е, че пак ще обясняваш как трябва някой друг да ти помогне да се почувстваш мъж  Simple Smile

Защото жената знае, че си е оставила гените, мъжът само предполага. Та затова по милост да го има поне на хартия.

# 293
Не разбрах какво питаш.
Както сега се образува презимето от личното на бащата, така да се образува от някое от имената на майката (лично или презиме, по избор).
Броят на имена остава 3.
Ааа, моя грешка, не те бях разбрала правилно. Peace Мислех, че имаш предвид да се премахне бащиното, а фамилията да стане двойна...  Wink
Всъщност вариантът, който предлагаш е добър, но си мисля, че рано или късно ще влезе в сила някакво общо правило, ако не на световно, то поне на европейско равнище, дотогава надали някой ще се занимава да променя точно тези закони.

Последна редакция: пн, 11 май 2015, 16:07 от Aomame

# 294
Напред дадох пример с моето дете:
Скрит текст:
Сега е София Цветанова Вачева
Ако е с моето собствено ще стане София Наталѝ Вачева
Дооооста повече ми допада  Peace
    Доколкото разбирам, личното на майката е Наталѝ, на бащата - Цветан и детето получава като второ име личното име на майката и като трето - фамилното на бащата. Но би било възможно да получи като фамилно и неговото бащино или неговото лично и да е с различна фамилия от семейната. Правилно ли схванах предложението? Много ми се струват възможностите за образуване на имена, особено ако и с трите имена на майката може да се варира по подобен начин. А ако не предлагаш това - бащата ще е лишен от избор кое от неговите имена да фигурира в името на детето му.
     ПП А как би звучало името на детето, ако е момче?

# 295
Варирането го предложих, за да се избегне неудобството при различен пол, т.е. при момче е ясно, че няма да е добре.
Просто си приказвам.
Иначе нямам против да се приложат работещите модели, споменати в темата.

В Испания децата взимат фамилиите и на двамата родители - име, презиме е фамилията на бащата, фамилно име - фамилията на майката. Доста българи, живеещи в Испания, се възползват от това и така записват децата си, родени там.

...Но би било възможно да получи като фамилно и неговото бащино или неговото лично и да е с различна фамилия от семейната...

Ами то и сега не винаги има семейна фамилия. Не всички жени си сменят името след брака, както и не всички двойки имат брак.
Въпросът е да се направи така, че да се вижда ясно, че м/у родител и дете има връзка, независимо баща ли или майка.

# 296
Ами то и сега не винаги има семейна фамилия. Не всички жени си сменят името след брака, както и не всички двойки имат брак.
     Никакво значение няма. В моя роден край приемането на родителската фамилия беше изключение, масово децата се записваха с фамилно име - бащиното на бащата (докато бях дете). Просто се опитах да осмисля предложението ти "на глас".  Peace

# 297
Няма ли да спре този безсмислен диалог... ooooh!

# 298
Противоречиш си Херкулесе. Хем не те продължавали дъщерите ти, хем пък на теб приличали. Избери кое от двете.
Ама то какво ли да се чудим. Кажи му 'мъж", и не го обиждай повече Laughing
Иначе признавам, много ни превъзхождаш всички тук...по глупост.

# 299
Защо коментирате мъже жени, а не коментирате по-важния проблем, че в задграничните паспорти бащиното име го слагат заедно с първото и в някои държави в документите те записват с две първи имена, например Peter Ivanov с инициали PI. Голяма смешка. По-добре да нямаме бащино име ако ще е така. Simple Smile Едва ли не трябва да използваш само лината карта в чужбина, а не паспорта или да им се обясняваш.

Общи условия

Активация на акаунт