Трудничка задача някого щом мъчи, решението нейно той тука ще получи :)

• 73 286
  • 740
  •   1
Отговори
# 270
  • у дома
Благодаря, Светле, това са и моите (нашите - с щерката) отговори. Не го разписвай решението, само ми кажи с пускане на височини към мислените продължения на страни на триъгълници ли решаваш първото и третото подусловие?

Да,триъгълниците да тъпоъгълни и височините са извън тях.
Макар и лесна,на мен ми хареса задачата  Hug Метнах я на моето и както винаги блее-на третото условия въобще е пропуснал частта с разделянето на два триъгълника и я е решил по друг начин-отговора е същия ,но ако се падне подобна на НВО и не спази условието няма да му приемат решението за вярно или поне няма да му дадат всичките точки...

# 271
  • бургас
Моля зa решение нa зaдaчa от 6 клaс .Дaден е многочленa:A=mx-mx^3+m-3mx^4+2mx^2+x-x^4+5 \приведете многочленa в нормaлен вид и нaмерете стойностите нa пaрaметърa m ,тaкa,че:A)степентa нa многочленa дa се нaмaли с 1;Б)многочленът дa нямa член от първa степен;В)коефицентът пред членa от вторa степен дa е 6;Г)свободният член нa многочленa дa е 4.

# 272
Има ли доброволци за една задача:  newsm78

От сбора на шестте различни трицифрени числа, които могат да се образуват от три различни цифри, изваждаме едното от средните по големина числа и получаваме 1435. Кое число сме извадили?

# 273
  • Пловдив
Моля зa решение нa зaдaчa от 6 клaс .Дaден е многочленa:A=mx-mx^3+m-3mx^4+2mx^2+x-x^4+5 \приведете многочленa в нормaлен вид и нaмерете стойностите нa пaрaметърa m ,тaкa,че:A)степентa нa многочленa дa се нaмaли с 1;Б)многочленът дa нямa член от първa степен;В)коефицентът пред членa от вторa степен дa е 6;Г)свободният член нa многочленa дa е 4.

-(3m+1).x^4-m.x^3+2m.x^2+(m+1).x+m+5
A). 3m+1=0, m=-1/3
Б). m+1=0, m=-1
В). 2m=6, m=3
Г). m+5=4, m=-1

# 274
  • Варна
Има ли доброволци за една задача:  newsm78

От сбора на шестте различни трицифрени числа, които могат да се образуват от три различни цифри, изваждаме едното от средните по големина числа и получаваме 1435. Кое число сме извадили?

Ако означим xyz трицифреното число, което търсим, тогава:
xyz = 222.(x + y + z) - 1435                  (100.x + 10.y + 1.z се среща 2 пъти в сборуването на всички възможни 6 трицифрени числа)

И тъй като x + y + z >=6, като заместим и пресметнем, се получава, че числото xyz = 341 (x + y + z = 8 ). Този сбор не може да е по-голям от 11, т.к. се получава четирицифрено число като разлика с 1435. Отпадат и 563, 785 и 907 (съответно x + y + z=9;10;11) понеже сборът от цифрите им не отговаря на условието.
Обяснявам като за дете 4 клас, ако е за по-малко, не знам...

# 275
Мерси, Dive,   bouquet

# 276
  • бургас
Блaгодaря!

# 277
Моля за решение на следната задача за 3-ти клас от НМТ "Димо Малешков" от 26-11-2015 г.

"Автобус изминава 85 км за 1 час. За колко минути ще измине 34 км, ако се движи равномерно?
А) 11    Б) 15    В) 24   Г) друг отговор"

Моля за решение със знания за началото на 3-ти клас, иначе знаем верния отговор, имаме стандартното решение 85:60=34:х, където х са търсените минути както и още едно алтернативно решение, което поне е понятно за детето, но все си мисля, че ми убягва простият запис. Все пак турнирът е от сравнително лесните, а задачата е под № 6 в темата за съответната година  newsm78

# 278
85 км за 60 минути.
2.85 км за 2.60 минути
Значи 170 км за 120 минути
2.170 км за 2.120 минути
340 км за 240 минути
Десет пъти по-малко километри за десет пъти по-малко време
34 км за 24 минути
За по-просто решение ще трябва да помисля още.

# 279
Дидева, благодаря, че се ангажираш със задачата, но тези изчисления не са за дете, което е в 3-ти клас от 10 дена. (Не говоря конкретно за моето, а за третокласникът като сборно понятие, който се предполага, че ще се явява на състезание ноември, когато едва е започнат материала за 3-ти клас)

Това, което ни хрумна като най-опростен вариант, е

Тъй като 85 се дели на 5 както и 60, всяко от тях разделяме на 5 и получаваме, че 17 км се изминават за 12 мин. => 34 км за 24 мин. Въпросът е дали това би било решение.

# 280
Дидева, благодаря, че се ангажираш със задачата, но тези изчисления не са за дете, което е в 3-ти клас от 10 дена е в 3ти клас.

Това, което ни хрумна като най-опростен вариант, е

Тъй като 85 се дели на 5 както и 60, всяко от тях разделяме на 5 и получаваме, че 17 км се изминават за 12 мин. => 34 км за 24 мин. Въпросът е дали това би било решение.
Ако трябва да сме точни делимост също не се учи в трети клас.
Но това е състезателна задача все пак.

# 281
Да, точно, то и такива числа все още не делят на 5, но да кажем, че през ноември вече се предполага, че ще го правят.
Реших все пак да се допитам, че детето все ме упреква, че само излишно усложнявам нещата.

# 282
  • София
И аз с молба за задачка:

Намерете всички двойки от естествени числа (a,b), за които  a+3b   >ab
                                                                                               a - b

Това е задачата на Хитър Петър, 7 клас/2004г.

# 283
  • бургас
 Моля и аз,за решение:Намерете най -малката стойност на израза и стойноста на Х за която се получава:х^2+10х+33.   зад.за 7 клас

# 284
  • Пловдив
Моля и аз,за решение:Намерете най -малката стойност на израза и стойноста на Х за която се получава:х^2+10х+33.   зад.за 7 клас

х^2+10х+33=x^2+10x+25+8=(x+5)^2+8
най-малка стойност 8
при х+5=0
х= - 5

Общи условия

Активация на акаунт