2 ч.ч захар
1 ч.ч олио
1 ч.ч кисело мляко
1/2 ч.л хлебна сода
1 ч. ч прясно мляко
кубче мая
около 1 1/2 кг. брашно
подмесва се маята - в купичка се забърква каша от маята, малко брашно и 1/ ч.л захар . Гъстотата на сместа е като на боза. Сместта запоцхжа да шупти и надига и в един момент намалява обема си . Точно тогава трябва да се смеси с останалите продукти .
Яйцата и захарта се разбиват добре , пробавя се прясното мляко и цялата смес се затопля . Но не остажяите да заври че се пресичат яйцата. Аз тая процедура я правя в млековарката - на водна баня и не ми загаря сместта .
Прави се кладенче в брашното където се изсипва част от яйцата,киселото мляко разбъркано с хлебната сода и маята.Постепено се доизлива и останалата смес от яицата .
За тези които не обичат да бъркат тестото с ръце мога да им кайа да бъркат с лъжица докато тестото почне да лепне по нея . Тогава трябва вече с ръце .
Тестото трябва да е средно твърдо .
Слага се в хладилник . Там престоява от вечерта до сутринта .
Като се извади се изчаква около час да се отпусне . Размесва се със свинска мас и се оформят различни вкусотии по ваш избор
Да ви е сладко Cool Laughing
Може и да се замеси тестото и да се чака да втаса без да се слага в хладилник. За по бързо може и във фурната. Аз я загрявам на около 50 градуса и като сложа тестото я изключвам. Така тестото ми втасва за около 30 мин.