Страсти – градините в София, кампания 2016/2017

• 58 211
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
Това е така защото близнаците вече не са такава екзотика както преди (както някой се изрази по-горе), с напредването на репродуктивната медицина сигурно 20-30 % от децата вече са близнаци.
Сина ми е 2007 г и тогава навалицата беше много по -голяма (яслите не бяха още през системата). Не помня дали всички бяха на една опашка ,но факт беше че "нормалните деца" почти нямаха шанс и за 2 места се въртяха на жребий 80 деца. Моят син го въртяха 5 пъти докато успя да влезе в далечна градина и то във фиалала  ooooh!. Затова сега направо записах сина си след като го приеха макар да е твърде малък- едва ли  ще се повтори този огромен късмет, който имаше.

# 541
  • София
Татко Ники, имаме проблем с акта за раждане (баща ми го беше прибрал на сигурно място, но не мога да го намеря, а той почина на 9 май и няма как да го питам, а новият не може да излезне навреме) и със стария работодател, който се оказа, че не е внасял в срок осигуровките и няма как да се оправим.
Явно, че няма как да кандидатстваме в същата градина, въпреки, че директорката ме увери, че можело да кандидатстваме на второ класиране и че ни чакала. Много е странно, че именно директорката не е запозната с правилата. Класирани сме на 7 желание и съответно не ползваме точки за предимство заради желание. За второ класиране, ще отнемат ли от точките на детето?

Защо трябва да ме ощетяват, че съм решила да имам собствено дете?!

Не си решила ти, а съдбата е решила! Защото и ние сме решили да имаме собствено дете, ама го нямаме.

Почти безобидн@bouquet . Много добре си го казала.

Съдбата, както и множество професори ми обясниха, че аз деца няма да имам, но волята и мечтите ми сътвориха чудо. Когато човек наистина иска нещо и мечтае за него, то се случва. При 1% шанс за зачеване и 95% шанс за аборт успях. Искрено се надявам и вие да успеете, защото знам каква е болката, но знам и колко е хубаво детето ти да се сгуши сутрин до теб и да ти каже колко много т обича, а в очите му да видиш поколенията преди теб.

Детските домове причиняват емоционални травми, но в работа на психолозите и осиновителите да ги преодолеят. Ако детето не е готово емоционално, не би следвало да се пуска на детска градина.

Разбирам защо самотните родители имат предимство. Няма как да се грижиш сам за детето и да ходиш на работа (въпреки, че далеч не всички, обявили се за самотни родители са наистина такива). При положение, че едно дете, било то осиновено или родено, има двама родители/осиновители, които се грижат за него. С осиновяването, те стават едно семейство и осиновеното дете става тяхно законно. Смисълът на излизането от системата на това дете, не е ли в това, то да заживее в семейна среда, а не да продължава да бъде свързано със съдбата си на осиновено дете.
PS: Братовчед ми е осиновен, но никога никой не го е възприемал като такъв. Той е част от семейството, а не осиновено дете. Родителите му също се държат с него все едно си е тяхно дете.

Основният проблем с детските градини е липсата на места, но и повечето критерии са си дискриминационни, което допълнително изнервя родителите.

# 542
  • София
Бих искала някой, който е кандидатствал преди 2009г, да се включи. Ако не бъркам тогава не е имало социална и обща квота, а една опашка. И пак близнаци, многодетни и др. са били с повече точки. Като сложим и тези с по-голям брат/сестра в ДЗ и работещите в системата, тогава децата с 8.1 и 8.2 са били с нулев шанс. Поправете ме, ако греша.
Системата е от 2008 и тогава бяха 'бързите пръсти'. През 2009, след гафа с 'по-бързия-печели', направиха точките. Голямото е 2008 и през 2009 влезе с лотария. Квоти имаше още тогава - 40/60. Даже имаше заделени места за деца със СОП - по едно място в група. Но не помня дали през системата се минаваше за това място или при директорката, която пък отбелязваше само в системата, че вече има такова детенце в групата.
И пак зависеше от наплива - в нашето ОДЗ не е имало проблеми за близнаци. Но моя позната с деца 2008, кандидатстващи за ясла през 2009  - Люлин 10, 3 двойки близнаци за 4 места - лотария за местата.

# 543
  • София
Кандидатствала съм преди 2009 г. Първия път през 2008 г. при въвеждането на системата, когато класирането беше по време. За мой късмет успях, но децата на доста мои познати останаха навън. Места и тогава нямаше. Следващата година въведоха точките. Малкото ми дете с 8.1 т. попадна в гранична група (нямаше точки по всички ДК, които беше приело ОДЗ-то). Не помня дали тогава имаше отделни опашки, но през следващата 2009 г., когато кандидатствах за преместване ги имаше. Само че в обявиха 20 места за нова група десетина дни след основното класиране, когато вече опашки нямаше и последните приети деца бяха с 8.3 т., т.е. деца без брат/сестра в градината нямаха шанс, а и те за малко не минаха в гранична група. И както  red_violet  е писала още тогава близнаците не бяха рядкост, защото от тези 20 места 6 бяха заети от близнаци. Така че основния проблем - този с липсата на места съществува още от преди въвеждането на системата.

# 544
Ето го моят спомен от 2008 и бързите пръсти, и още по-бързото намиране и заобикаляне на проблема. Винаги като си спомня се чувствам горд, че помогнах на колежка, макар че това определено е било в минус за други родители Simple Smile
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=844432.msg30768125#msg30768125

# 545
Здравейте, пак имам въпрос:) При второ класиране точките ли имат значение или мястото на което си поставил детското заведение? В яслата в която кандидатстваме всички деца по първо желание са с нашите точки, но преди нас има няколко деца, явно кандидатстващи по социален критерий, с повече точки. Те обаче всички са поставили яслата на второ място.

# 546
Само точките имат значение Peace

# 547
  • София
Системата сега е голямо улеснение, но тези критерии за прием за мен не са ОК. Преди няколко месеца изчислих, че в една конкретна детска градина приетите деца по т.2.2.4 заедно с тези, които са приети от социалната опашка, формират почти 70% от децата, посещаващи тази градина, общо за всички възрастови групи. Това не е особено справедливо спрямо останалите, а да не говорим как подтиква към най-невероятни идеи за злоупотреби.

За мен е справедливо да се преразгледат квотите на социалните опашки и броят на децата по 2.2.4 или от самите социални опашки да отпаднат част от групите, а за 2.2.4 да се утвърди някакъв по-скромен списък на заболяванията. И също 2.2.4 да кандидатстват през системата в специално обособена за тях група с цел постигане на по-справедлив прием, а не на място при директорите.

# 548
Хм..Явно ще се гледаме до първи клас. А може би целта е да просперират частните ясли и детски градини.

# 549
  • София
Системата сега е голямо улеснение, но тези критерии за прием за мен не са ОК. Преди няколко месеца изчислих, че в една конкретна детска градина приетите деца по т.2.2.4 заедно с тези, които са приети от социалната опашка, формират почти 70% от децата, посещаващи тази градина, общо за всички възрастови групи. Това не е особено справедливо спрямо останалите, а да не говорим как подтиква към най-невероятни идеи за злоупотреби.

За мен е справедливо да се преразгледат квотите на социалните опашки и броят на децата по 2.2.4 или от самите социални опашки да отпаднат част от групите, а за 2.2.4 да се утвърди някакъв по-скромен списък на заболяванията. И също 2.2.4 да кандидатстват през системата в специално обособена за тях група с цел постигане на по-справедлив прием, а не на място при директорите.
Само да питам, защо събирате децата по т. 2.2.4 със социалните като процент, а не с "останалите". И как точно мога да злоупотребя със социалния критерий? Защото злоупотребите с болести, местоживеене и месторабота са доста по-често срещани, от измислянето на трето дете например или близнаци.

# 550
  • София
Тази т.2.2.4. е такава Тъмна Индия. С АД не става, с АБКМ пак не става, със сърдечен проблем (несериозен, а водещ до повече бронхиолити или астма в краен случай) пак не става. А с какво става? Отиваш при директора с протокол и той ти вади още 200 такива и казва, че няма места. Е как няма, като говорим за 1ва ясла?!? После гледаш приети 20 деца. Баща записва дете в 1ва ясла преди класирането. Питаш как, аджеба. Отговор: Ааа, ние си имаме тук едно междинно вътрешно класиране. ???
Нека от Столична община видят, не че не знаят, в кои ДЗ остават незапълнени групи и да пренасочат персонал и средства към други.

# 551
  • София
Хм..Явно ще се гледаме до първи клас. А може би целта е да просперират частните ясли и детски градини.
Нееее! Целта е да лапат пари от строеж на офис и жилищни сгради, особено в централните райони. Пак казвам, децата ни в момента са разход за държавата.

# 552
.

Последна редакция: пт, 27 май 2016, 15:56 от BettyBoop

# 553
  • София
Скрит текст:

Само да питам, защо събирате децата по т. 2.2.4 със социалните като процент, а не с "останалите". И как точно мога да злоупотребя със социалния критерий? Защото злоупотребите с болести, местоживеене и месторабота са доста по-често срещани, от измислянето на трето дете например или близнаци.

Анна, събрах ги, защото трябваше да направя изчисление на броя на децата, обслужени по смисъла на понятието "социална услуга", който влага нашето законодателство. Заболявания и опашката по социален критерий - и двете категории могат да се нарекат "социална услуга". Контекстът е, че една детска учителка твърдеше, че детската градина не е социална услуга - а цифрите на мен ми говорят друго.

Трето дете или близнак не може да се измисли, но ето в тази тема преди няколко страници някой писа за татко, който не е признал детето си с цел детето да ползва предимство при кандидатстването. Аз затова писах, че идеите за злоупотреби са "най-невероятни".

# 554
  • София

Трето дете или близнак не може да се измисли, но ето в тази тема преди няколко страници някой писа за татко, който не е признал детето си с цел детето да ползва предимство при кандидатстването. Аз затова писах, че идеите за злоупотреби са "най-невероятни".
Изключително силно се съмнявам липсата на припознаване да се дължи на желание, за по-лесен прием в детско заведение. И дори и да е така, сравнено с измислените диагнози и другите фалшифицирани документи, процентно случаите са незначително малко. Аз пък не искам да ме приравняват социално с такива хора. Peace

Общи условия

Активация на акаунт