Искам да кажа ... (101)

• 56 058
  • 749
  •   1
Отговори
# 225
За Бъдни вечер питката трябва да е постна и това, предполагам е бил проблемът на Марипоса. Иначе, ако се сложи кисело мляко дори само, се получава съвсем различна картинка Simple Smile

# 226
Добро утро!
Изпуснах всички снимки. Не ви е срам! Човек да не изкара 13 часа на работа!  Tired
Кате, честит нов дом! Много здраве и щастие да имате в него!
Пека в момента 2 пая със сини сливи, орехи и домашно сладко от ябълки. За утрешния базар са.
Пишете ме и мен за виното! Треньора по плуване на Тото не го ща.
Баячки, врачки, астролози- изпитвам страх.
Тази година менюто за Бъдни вечер ще е според децата и моята диета.
Ще има печени картофи, питка, салати, туршии, печена тиква без захар, печени гъби с кокосово масло.
На другия ден тиквата ще я полея с кокосово масло, затопля, поръся с орехи и добавя заквасена сметана.
Захир, весело!

# 227
  • София
Наскоро колежка ми даде чудно лесна рецепта за содена питка, вече два пъти я правя успешно:

3 ч.ч. брашно, 1 с.л. сода - прави се кладенче, в което се сипват 1 ч.ч. хладка вода, 5 с.л. зехтин, 1 с.л. сол - и толкова.
Меси се меко тесто, става много приятно за месене. Прави се тъъъничка питка и се пече - трудно ми е да кажа колко точно се пече, аз я слагам на 180-200 градуса и може би за 10-15 минутки става, пробвам я дали е готова като я повдигна да видя отдолу как е.
Вади се, напръсква се с вода и се завива с кърпа. Хапва се веднага Simple Smile

# 228
  • До морето
Така, така - продължавайте в същия дух, аз всичко скрийншотвам!

Захирче, постна трябва да е питката - ни Яйца, ни мляко може  Naughty

Гена, аз ще правя пуйка за гостите в Неделя. Миналата година ми се получи феноменална, свеки ме разнесе из цялата рода каква съм кадърна  bowuu

Бърди, тази ще я пробвам още днес, само да ми дойде малко силица.

# 229
Содена питка не правя и без това традициите не ги спазваме само за постни ястия.
Идея нямам обаче тази година за меню...нищо не съм измислила още, а е след 2дни.
Върти ми се в главата да направя боб в гювечета, но имам само 5бр., а ние ще сме 7човека с децата. Макар те да ме съмнява да ядат боб. Simple Smile
Пита задължително ще меся, но нормална.

# 230
  • Euskal Herria
Кате, честит нов дом! Да ви е пълен и богат!
Аз се чудя дали не мога да направя питката с мая, вместо със сода. Ще стане хлебно тесто. Ама пък знам ли...

# 231
  • До морето
Яна, ти не се спотайвай  Sunglasses Бързо дай и своята парса към постното меню

# 232
Кате, честит нов дом! Да ви е пълен и богат!
Аз се чудя дали не мога да направя питката с мая, вместо със сода. Ще стане хлебно тесто. Ама пък знам ли...
Ако не държите съвсем на традицията, може, но иначе по канон дори и маята не се води постна Simple Smile

# 233
  • Euskal Herria
Марипоса, ами не правя нищо по-различно. За Бъдни вечер - купичка с фасул, пълнени с ориз постни чушки,питка, плодове, вино, това слагаме на масата. Сега ми е още по-лесно, защото тук взимам буркан готов боб, само подправям, зарзаватите са пресни. Липсва ми нашенската туршия, нямаме бг магазин наблизо, а колкото и пъти да сме опитвали да направим - е, не става точно същата.
Сарми ще правим за Коледа, ако намерим кисело зеле.

Съни, благодаря ти. Ще видя какво ще каже мъжът ми. Содената питка винаги седи леко теклива и бързо изсъхва после.

# 234
Може някой да ми се нацупи, но...
Това втелясване за постно ядене на 24ти, при положение, че изобщо не си спазвал постите преди това, ми идва лицемерно.
Губи се целият смисъл на поста и е напълно излишно да се прави.

# 235
  • До морето
Ами Сесил, аз пък точно това си викам - като не сме спазвали целия пост, поне на 24ти може да го направим  Rolling Eyes

# 236
Аз пък смятам за напълно излишно да приготвяш меню за Бъдни вечер като не вярваш в деня, същото и за Коледа. Като не постиш, не смяташ да спазваш никакви традиции, карай си, както знаеш - на пържоли и вино и не мисли нищо специално.

# 237
Бърди, на вентилатор ли печеш питката?
Марипоса, може сармите да са ти зелеви, не е задължително да са лозови /те са по-трудни според мен/.
Снощи и аз правих меденки /повлияна от форума/, при все, че не обичаме сладки /кремообразни неща ядем/.
Направо станаха войнишки курабии - сухи, може да изтраят през целия срок на казармата -  да си ги ядеш 2 години.

# 238
  • До морето
Съни на мен ли говориш или по принцип? Защото ако говориш на мен, смятам, че е  доста хмммм да смяташ, че знаеш в какво вярвам или не вярвам аз. Ето, съвсем в духа на Коледа се получи.....

# 239
Съни на мен ли говориш или по принцип? Защото ако говориш на мен, смятам, че е  доста хмммм да смяташ, че знаеш в какво вярвам или не вярвам аз. Ето, съвсем в духа на Коледа се получи.....
Не, Сесили каза, че е лицемерно да искаме изцяло постно меню, ако не сме постили, а за мен е лицемерно да посрещам уж Бъдни вечер, без да спазя канона.

Общи условия

Активация на акаунт