Искам да кажа ... (105)_16.01-22.01

• 69 438
  • 1 031
  •   1
Отговори
# 960
  • София
Внимавайте с лимоните от Турция. Тия дни даваха репортажи за цитрусите от Турция. Пестицидите в някои от тях надвишават 40-50 пъти нормите. Особено са опасни корите. Не стават за влагане в сладкиши.

# 961
Благодаря за информацията !Yellow  Simple Smile
лимоните са от Лидл, био лимони от Италия

# 962
  • София
Благодаря за информацията !Yellow  Simple Smile
лимоните са от Лидл, био лимони от Италия

А, няма защо Hug
Най-смешното е, че мъжът ми е слушал това в колата, вероятно по радиото на Бтв. А пък аз хич не съм се изтрепала да правя никакви сладкиши, още по-малко лимонови, макар да обичам! Много се чудих защо ми го съобщава, но ето, явно е имало смисъл Laughing

# 963
  • Бургас
Само аз ли не правя различни сладкиши през ден, тутманици и баници разни? Притесних се

# 964
Аз лимоните за лимонадата ги обелих както портокал се бели. Махнах и бялата мека част под кората, и ползвах само плода. Преди време измивах лимона и режех както е с кората, но от 2-3 години вече беля всичко. Когато имам време накисвам във вода поне за час-два. Не знам има ли смисъл, но за мое успокоение. Като купя портокали, мандарини, лимони - всичко измивам и чак тогава подреждам във фруктиерата.

Лина, у дома не се ядат много сладкиши и другите подобни. Един кекс на седмица, две е достатъчен, баница също. Ако го правя по-често никой не го яде. Мекици обича детето, но тях рядко ги правя, не повече от 5-6 пъти за година, понеже са пържени. Бисквитена торта също рядко правя - веднъж месечно. Лятото редовно правех крем-карамел, това е единственото нещо, което не ни омръзва. Питки по-често приготвям, поради това, че често забравяме да купим хляб и все пак гледам да е по-рядко, защото като е топла всеки си хапва колкото иска, а пък после се "ядосваме"  Laughing

# 965
  • някъде ... тук ...
Не си само ти, не се притеснявай Simple Smile

Мария, може да си очаквала снимки, ама ... От подписването имаме двадесетина снимки, а от сватбата - 4 и видеокасета, която скоро прехвърлих на диск.

# 966
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Моите си тръгнаха токущо, че на таткото му се приспа. Joy Joy

Точно преди да дойдат бях написала рецептата за ориза най-подробно и мислех, че съм натиснала "публикувай", ама не съм.
Пиша я пак, ще я сложа в спойлер, да не е досадно за четене:

Скрит текст:
Йелоу, много зависи как го харесвате ориза. Ние не обичаме ориза ал денте, а сварен, точно на границата преди разваряването - да е леко лепкав и дъвчащ. Но разварен, кашав въобще не го харесваме. Аз избирам ориз от сортовете с обли зърна за  "бял" ориз - обикновено перлен, но и бисерен става, и Калифорния. Много години ползвах италиански ориз на Панино, но преди година го смениха с някакъв с по-остри зърна и оттогава все съм в търсене на перфектния. В момента съм взела Български на Фамилекс. Като купувам ориз за готвене, гледам да е прозрачен и да няма в центъра млечнобяла точица, защото този винаги остава леко твърд в средата и е подходящ за ризото - ризон, балдо са такива.
Отмервам си ориза и го измивам на течаща вода в цедка, оставям го да се изцеди. В тенджерка си слагам да заври вода в съотношение 1 към 2,7-2,7 ориз към вода.
В това време в тенджера с около две лъжици олио, две лъжици зехтин и масло колкото орех (за 1 чаша от 250 мл пълна догоре с ориз) на силен котлон си задушавам една малка глава ситнонарязан лук, добавям ориза и го пържа при непрекъснато бъркане, да започне да се усеща като пясък и тогава изсипвам горещата вода, слагам 1 ч.л. сол и няколко зърна черен пипер, разбърквам добре и намалявам котлона на средна степен - при мен от 9 на 4-4,5, слагам капака и го оставям така 10 мин. След като минат 10-те минути, изключвам котлона, без да махам капака и така още 5 мин. След това махам капака и е готов след две-три минути. Аз си нагласям таймера на печката, за да не го забравя ориза.
Важно е количеството мазнина да се уцели - да не е малко, щото става като промит, но да не е и много, защото е тежък, като е мазен. Да се покрие дъното на съда добре, за да може да пържиш лука и ориза в него, но не да плува.
Ако искате перфектен ориз, може във водата да си сложите морков, чушка, клончета магданоз, парче целина, парче или кочан от зеле - да си направите зеленчуков бульон. Може и със сухи зеленчуци, продават се такива натурални смеси. Прецеждате и получавате истински вкусен бульон за ориза.

Аз правя по същия начин жълт ориз (с шафран или куркума във водата) и розов (част от водата заменям с домашен доматен сок или смлени на блендера домати). Розовият е любим на каката още от малка.

Стейси, не знам какво е това, не съм го чувала.
За кухнята - ще ти кажа какво ядяхме ние там, но като се сетя, че това, което съм яла в китайски ресторанти в Пекин няма нищо, ама нищо общо с храната в китайските ресторанти тук...може би ще е същата работа.
Камдза темпура - панирани картофи с лук, чесън и подправки
Теджи коги чапче - свинско на лентички с черни гъби, зеле кимчи, моркови и зелен лук
Теджи коги мьончо - свинско на лепкави хапки с фъстъци, парчета зелена чушка и леко лютиво сосче
Ом-райс - ориз със зеленчуци, завит в руло от омлет.
Имаше едно ястие с ананас, ама не му помня името - лютиво-кисело-сладко, много и харесваше.
Страхотни зеленчукови салати с много лек дресинг.
Папрат, приготвена по разни начини - прилича на сиви лозови пръчки в чинията и има вкус и аромат на гъби - на мен ми харесваше.
Трапанги - колегите се убиваха да ги ядат, аз така и не ги опитах, защото ми приличаха на големи черни гъсеници, а чак после разбрах, че са с растителен произход, нещо като морски краставици и били страшно полезни. И змия ядяха, аз не съм опитвала. Като влезеш в бар или в някои от ресторантите почти на входа има нещо като гигантска колба на стойка (като на едни големи шишета с уиски), подвижна, пълна с корейска водка, в която е навита змия в тумбестата част, а през гърлото е прекарана частта към главата (глава няма). Колбата се накланя, сипват ти от водката и ти отрязват парченце от змията от гърлото на колбата. Аз не мога да изтърпявам гледката на змии, дори и спиртосани и много мразех този им маниер да те посрещат със змия на входа. Или в магазините - първия щанд, който виждаш, е с наредени по всички рафтове змии в шишета с водка в най-различни големини и шишета с корен жен-шен, също различна големина.

Трябва да ми кажеш къде във Варна е този ресторант, с удоволствие бих отишла.  

# 967
Ая, Благодаря, за отговора!

# 968
Само аз ли не правя различни сладкиши през ден, тутманици и баници разни? Притесних се

Не си. У дома е събитие ако наготвя супа даже Mr. Green Добре, че съм мързелива, че иначе щях да съм 100 кила

# 969
Хелоу, момичета и момчета Grinning
Неделно чистих и правих сърми, да видим какви ще са.За мен с кайма и гъби за другите с кайма и ориз.
Сесили, аз имам режим на Руми Илиева, ще ти го пратя, кажи мъде ти е удобно фейс или мейл.Пиши ми на лични.Но с режима на Руми умрях от глад, теглене на порции и много внимаване.Сега съм на ВМ-НВХ и за 3 седмици с хапване стабилно, съм с кило надолу и см се редуцират.Много съм доволна Grinning

# 970
  • Ямбол
Не си само ти. И аз не правя. Веднъж на 10 дни ако ми дойде музата. Онзи ден прави кекс в пекарната - с банан и шоколад. Нещо не ми се получи перфектно, но го хапнахме. Тази седмица не се очертава да имам време. Дъщеря ми обаче е във възраст, в която се интересува и пита. В скоро време мисля да я оставя сама да опита, нещо лесно. Та, на нея ще разчитам да ни изненадва, ако я влече.

# 971
Прибрах се от работа. Пуснах пералня, мариновах бутчета за вечеря, децата наказах без технологии за поне 1 час, а малкия даже решава задачи по математика. Е, много съм лоша!  Mr. Green
Отивам да разгледам пирога на Янтра. Вчера правих крем карамел, оня ден кекс с червено вино (рецептата от Мър)- страхотен е. Обичам да творя в кухнята. За съжаление нямам амбиция да стана майстор на ориза, защото само аз го ям.
Кажете ми как да си оправя ръцете. Много са нацепени и болят. Ако имах Ваготил бих се намазала, но май е изчезнал от аптеките, защото не можах да го открия. Някой да знае други трикове за бързо зарастване на рани?

# 972
  • Sofia
Стейси,впечатлителна е тетрадката на девойката  Hug.Браво!
У нас-малко приключение:
Скрит текст:
излязох като си оставих ключовете, за да може младежът да отиде у съседите по някое време, че имаше такава уговорка. Връщам се, звъня му-не вдига. Един-път-два пъти-12 пъти  Rolling Eyes,леко започнах да се притеснявам-да не се е задавил...друго.
Звъня на домофона, свиря с клаксона...нищо. Инсталирах си скайп на телефона (ползва го на лаптопа, докато играе),звъня му- не вдига. Вече ме тресе яко тревога...
Разгеле намерих в колата си ключ за пешеходната портичка,тя замръзнала.Борих,сецах-отключих я.Оттам през двора, в големите преспи. Падах, ставах,направо бях позеленяла. Прескочих терасата на първия етаж, чукам на балконската врата...хеле показа се калпазанинът.Не видял, не разбрал, не чул.
Че като зейнах  Embarassed.Хем викам,хем рева,то реве-чудо.Котката се завря в миша дупка, да не я погна и нея. Наливам си вино още от сега,на.
Тас кебап мама прави-винен, всъщност, с топка ориз.
Завиждам на осмеляващите да експериментират с косите си  Peace.
Кексове не правя и аз. В събота сутрин-палачинки.Понякога-баница.
Президентшата вече е придобила по-стилен вид,но не достатъчно,че да я харесам.  Whistling

# 973
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Гена, у нас тас-кебап е винен кебап без виното. Или с топки ориз, или с картофено пюре го ядем.

Май ти се е накъдрила косата от зор.
Имаше едно време много готино руско анимационно филмче за една майка, която оставя за малко детето си само вкъщи и отива до магазина за мляко, а там, разбира се - опашка. Всъщност филмчето беше за  това, какво си представя тя, че ще се случи с детето, докато тя чака на опашката. Беше си като филм на ужасите - всичко, което може и не може да си представи човек - пожар, наводнение, крадци, пълзене по ръба на балкона, остри ножове и какво ли не.

# 974
Аз въобще не правя сладкиши...никой не ги яде.
От как имам райс кукър съм се родила. От различните сортове ориз , най-харесвам пушен ориз. Опитах го в приятели пакистанци и ми превзе сърцето. Преди две години на Хавай  ( имат много преселници от Япония), изгледахме фоста кулинарни предавания -от там дойде и райс кукър-а мъжът ми е специалист на пържен ориз.
За Тръмп, аз съм един от поддръжниците му, а и като човек живеещ тук съм наистина такъв. Ако се заслушаш в думите му ( и махнеш шоуто) има много истини. Хилари беше много слаб кандидат, а и пти нев държавната политика и действията и са престъпление (не може държавният секретар да нарушава законите на страната безнаказано).
За българският президент, не беше моя избор,но е избран законно...надявам се нещо да се промени. Зет ми служи под негово командване, отзвуците му за ген са коренно различни, и много положителни.
Когато бяхме в Корея, нещото, което много харесах беше бамбук пълнен с ориз ( ядохме го на някакво сояре в Хилтън, но беше на блок маса). Иначе по ресторантите им не видях ориз. Бяхме на бизнес пътуване и естественно собствениците на компании ни водеха на супер луксозни места- ориз нямаше. Но пък какви други неща сум яла. Особенно в единия от ресторантите....на всеки имаше зачислен сервитьор - взема храната и ти я пъха в устата....гледам всички спрели, само аз и единият от проджект мениджърите продължаваме, но с такива нещастни физиономии..... Водка нямаха, но соджу...още имаме в къщи. Знаете ли , корейците имат един много интресен обичай. За да ти покажат уважение пият от чашата ти. Не знам как се бях озовала в срещу един от президентите. Цяла вечер пи от водата ми, а аз не мия нищо др, жадна съм и не докосвам чашата....на другия ден питах една от жените, които ни съпровождаха. На следващата година ни бяха на гости в къщи и се извиних на човека. Обожават нашата шкембе чорба...на едно от посещенията помолиха за типично български неща... И от тогава всеки път като идват мъжът ми приготвя.

Общи условия

Активация на акаунт