А сега накъде ! (5.06-11.06)

• 243 298
  • 1 761
  •   1
Отговори
# 1 470
  • България, София
Spate, чудесен резултат. Не мисля, че няма да е приет.

# 1 471
И ние с резултат от приемния в НГДЕК - 5.389
Той само там иска да учи, та много се надяваме да е приет.

Браво. Дано да го приемат!

# 1 472
  • I want it all and I want it now.
Честито  bouquet
Според мен влизате  Peace

# 1 473
  • София
Жълто цвете, поздравления!
Моят младеж е с 5,111 по история в НГДЕК. Дишаме си във врата с набора на Жълто цвете  Laughing
Мисля,че шансовете на моя човек са доста добри.

И ние с резултат от приемния в НГДЕК - 5.389
Той само там иска да учи, та много се надяваме да е приет.

Мирта, Spate, браво на децата!

Мирта, шансовете са отлични, според мен bouquet

# 1 474
Скрит текст:
Преди малко МОН пусна повече информация за подаването на документи.

Заявлението се подава еднократно и ако бъде подадено онлайн, не може да се подаде отново на хартия.

http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=2658

Добре де, ако не може на хартия и електронно, защо има в електронния демо портал опция да си разпечаташ и подпишеш на хартия вече попълнената и приета електронна заявка с входящ номер  - предполагам, за да я внесеш официално, ама нали не можело !?!
А и долу пише, цитирам:
"Приел заявлението: ............................................................................. ............................
                                  (име, фамилия)                                                             (подпис)"

Thinking

Ето как изглежда заявлението от системата :
https://drive.google.com/file/d/0BzfCzuhfSGwVemRDV3ZGRXFKblE/view?usp=sharing

Според мен е достатъчно да се разпечати заявлението от системата.
Ако възникне проблем с данните и системите, с копието ще се удостоверят желанията.
В крайна сметка има служебна бележка с оценките и това заявление е единствения първичен документ с желанията.
Те и кредитните карти не са достатъчно надеждни, лесни са за сваляне на информацията и злоупотреби в интернет, но цял свят ги ползва.
Затова има застраховки и загубите не са за сметка на клиента.

# 1 475
  • sofia
[bт: Spate , Жълто цвете, мама вили][/b], как ще формират бала в НГДЕК, някой от вас знае ли?
Аз очаквах резултатът да е в точки, тъй като теста до миналата година се е оценявал с точки, а после се е трансформирал в оценки по шестобалната. Сега само оценки по шестобалната има публикувани, резултатите по БЕЛ са в точки. Защото резултатът от БЕЛ в точки + резултата по история по шестобалната не ми се вижда адекватно формиран бал.

Последна редакция: пт, 09 юни 2017, 16:58 от мирта

# 1 476
  • София
Скрит текст:
Преди малко МОН пусна повече информация за подаването на документи.

Заявлението се подава еднократно и ако бъде подадено онлайн, не може да се подаде отново на хартия.

http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=2658

Добре де, ако не може на хартия и електронно, защо има в електронния демо портал опция да си разпечаташ и подпишеш на хартия вече попълнената и приета електронна заявка с входящ номер  - предполагам, за да я внесеш официално, ама нали не можело !?!
А и долу пише, цитирам:
"Приел заявлението: ............................................................................. ............................
                                  (име, фамилия)                                                             (подпис)"

Thinking

Ето как изглежда заявлението от системата :
https://drive.google.com/file/d/0BzfCzuhfSGwVemRDV3ZGRXFKblE/view?usp=sharing

Според мен е достатъчно да се разпечати заявлението от системата.
Ако възникне проблем с данните и системите, с копието ще се удостоверят желанията.
В крайна сметка има служебна бележка с оценките и това заявление е единствения първичен документ с желанията.
Те и кредитните карти не са достатъчно надеждни, лесни са за сваляне на информацията и злоупотреби в интернет, но цял свят ги ползва.
Затова има застраховки и загубите не са за сметка на клиента.

Да, точно така, да се разпечата и да се внесе на хартия, като лицето което го приема се вписва долу и се подписва на указаното място! То си е готово, подготвено за внасяне на хартия, но може би се има предвид, че няма да ти дадат нов входящ номер, а ще ползват този от електронната заявка !?!

# 1 477
Да, точно така, да се разпечата и да се внесе на хартия, като лицето което го приема се вписва долу и се подписва на указаното място!

Има заявления за сваляне, попълване и занасяне на място.
При тях кодовете се нанасят от приемащите.
Електронните заявления НЕ ТРЯБВА да се носят. Това  е подаване опнлайн, не е попълване онлайн.
Аз така го разбирам. Моля поправете ме , ако греша.

# 1 478
Да, точно така, да се разпечата и да се внесе на хартия, като лицето което го приема се вписва долу и се подписва на указаното място!

Електронните заявления НЕ ТРЯБВА да се носят. Това не е подаване опнлайн, това е попълване онлайн.

Тъкмо бях започнала да пиша същото.  Peace

# 1 479
  • София

Електронните заявления НЕ ТРЯБВА да се носят. Това  е подаване опнлайн, не е попълване онлайн.

Поправям те - ако електронните не трябваше да се носят, защо долу има полета за подписи на детето, родителя и приемащия? Или са само за красота, за да те питат после защо не са подписани?

Така като го гледам е само попълнена форма, но без подписи - все едно договор между страните без подпис. Никой няма да ти я признае без тези съществени атрибути - питай всеки юрист.

Ако не трябваше да се подписва, тези полета трябваше да ги няма.

Последна редакция: пт, 09 юни 2017, 17:08 от Uprising

# 1 480
[Поправям те - ако електронните не трябваше да се носят, защо долу има полета за подписи на детето и приемащия? Или са само за красота, за да те питат после защо не са подписани?

Ами това е стандартната бланка за заявление, просто софтуера е разпечатва с попълнени данни.
Можело е да си направят труда да няма място за подпис и да има уникален код (подпис) доказващ приемането, но явно бюджета не им е стигнал. Grinning
Щом някой не се чувства сигурен, да подава на хартия, но трябва друга бланка да се попълни.

Последна редакция: пт, 09 юни 2017, 17:12 от 觀察者

# 1 481
  • София
[Поправям те - ако електронните не трябваше да се носят, защо долу има полета за подписи на детето и приемащия? Или са само за красота, за да те питат после защо не са подписани?

Ами това е стандартната бланка за заявление, просто софтуера е разпечатва с попълнени данни.
Можело е да си направят труда да няма място за подпис и да има уникален код (подпис) доказващ приемането, но явно бюджета не им е стигнал. Grinning

Така де, и липсата на този електронен подпис го прави меко казано под въпрос. Ей сега ще си генерирам друг PDF с друга подредба в електронен формат и ще кажа, че съм подал именно нея, а те са ми я променили. Или по-лошо - те ми сменят желанията и когато влезна след време мога да разпечатам само променените желания. Изобщо няма никаква защита на информацията, докато не е подписана - на хартията е същото като довор без подпис на страните.
Редно е като я подадеш, да ти я подпишат електронно и да си я свалиш при теб или да ти я пратят на пощата. Тогава с подписа няма мърдане от отговорност, а иначе е "мижи да те лажем" Simple Smile

Това с подписа е работа за 2 дена + тестване и т.н., максимум 2 седмици с внедряването. Подписа с КУ УсЕП е 20-тина лева за година.  Ама не са го направили. Иначе е интуитивно и т.н. - отлично свършена работа.

Последна редакция: пт, 09 юни 2017, 17:19 от Uprising

# 1 482
  • Варна
На мен ми хареса системата. Интуитивна, лесна за ползване.
Има си входящ номер, потвърждение, че и час на приемане.
Просто не сме свикнали достатъчно, хората по белия свят си вършат нещата електронно, без да си губята времето по висене на опашки и разправии с изнервени служители. Нали така си купуваме самолетни билети, правим си резервации, плащаме в интернет и какво ли още не.
Нищо по-различно. Просто прескачаме две звена - едното е приемащия формуляра, а другото - въвеждащия данните от формуляра в електронната система.
Ако системата е несъвършена и не работи коректно, то няма да работи коректно и при подадените на хартия заявления, защото данните се въвеждат в същата тази система и се обработват заедно с другите.
Тъй де... още не съм решила окончателно, но май ще подам заявлението в електронен вид.

# 1 483
Скоро подавах документи през онлайн портал на Мин.правосъдие.
Точно по същия начин - само с приложена сканирана подписана декларация.
След потвърждаване на подаването - излезе инфо за КЕП на служител, вх.номер и код за достъп за проверка на статус.
Може и тук да е така уредено.

# 1 484
На теория Uprising е права, но в крайна сметка кой има интерес да сменя желанията ?
Освен това има и взаимен контрол.
Подалият заявлението  има поглед за подредбата в системата и не може да си променя заявлението, т.е. може да претендира само върху данните в системата като не може да ги променя.
При подмяна/проблем в данните може веднага да се сигнализира.
Разпечатано заявление важи само в случай на срив и липса на система.
Затова и дадох пример с кредитните карти. Те нямат почти никаква защита. Само снимки  са достатъчни да свалят необходимата информация.
Но много хора си ги ползват. Дори и аз. Когато се съмнявам в някой сайт , минавам през PayPal. Имам застраховка , декларирам че превода не е мой и ми връщат парите.
Който се чуства несигурен с онлайн подаването на заявление има училища за прием.
Електронният подпис не е удачен в случая , защото е слабо разпространен при физическите лица и би ограничило сериозно достъпа до системата.

Общи условия

Активация на акаунт