Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: X
Тук ще се опитам да предам синтезирано инфо за хормоналната природа на т.нар. "метаболен синдром", т.е. проблемите с теглото.

инфото е преведено от тук:
http://www.primavi.se/maten.pdf
автор: Jenny Reimers, лекар

Най-общо казано:
Има 2 хормона, които се образуват от панкреаса: инсулин (И) и глюкагон (Г)
Те са антагонисти, което зна4и 4е ако единият е с високи нива, другият е с ниски

При нали4ие на високи нива глюкагон тялото гори мазнини
При нали4ие на високи нива инсулин тялото складира мазнини

Ако инсулинът е повишен, тогава глюкагонът е понижен и за отслабване и дума не може да става
Целта на НВХ е тялото да е в кетоза, да поддържа ниски нива на инсулин и високи на глюкагон
тогава 4ерния дроб изработва глюкоза, разграждайки 4аст от приетите протеини
а това при увели4ен инсулин е невъзможно


Г разгражда мазнините, произвеждайки енергия от тях и нова, собствено произведена кръвна захар. Това освобождава кр. захар от глюконовите запаси  в 4ерния дроб и поддържа кр. захар на приемливо ниво докато не се приема въглехидрат с храната и затова нивото на инсулина се поддържа ниско.
Високите нива на И пре4и на произвеждането на Г.
Ако нивата на И са постоянно високи, се създава състояние на недостик на Г, на което тялото реагира със състояние, подобно на стрес и глад, което води до отделяне на високи дози собствен кортизол. Кортизолът от своя страна нанася щети в организма, водещи до т.нар. "метаболен синдром".
Образуването на Г се стимулира от ниски нива на кр. захар и от храна, богата на мазнини и протеини. Това в същото време поддържа ниски нива на И. По този на4ин тялото гори предимно мазнини и много малко кр. захар. Апетитът се регулира и обмяната е на едно средно ниво без 4увство за глад между храненията, като мазнините в тялото се поддържат на оптимално ниво, 22% за жени и 15% за мъже.
И и Г се балансират взаимно, но само Г трябва да бъде активен през по-голямата 4аст на денонощието. И и специално котризол трябва да са на ниски нива, като евентуално може да се стимулират към високи дози само при редки и изолирани слу4аи.

Запасите от мазнини на тялото може да се изгорят само при нали4ието на хормона Г.
Но Г не се произвежда докато нивата на И са високи. Нали4ието на кр. захар над определени нива пре4и на производството на Г.
Продукцията на И се стимулира от  повишени нива на кр. захар, което води до високи нива на И.

Манините от храната, също както и запасите от мазнини на тялото, не могат да се преобразуват в енергия, докато нивото на кр. захар се поддържа високо с прием на въглехидрати , което води до  непрекъснато поддържане на високи нива на И.  Тогава и глюкозата в кръвта и приетата от храната мазнина отиват директно в мастните запаси при високо ниво на И. Именно затова погрешно се приема, 4е храненето  с мазнини води до образуване на мазнини в тялото, вместо да се осъзнае, 4е при4ината е високото ниво на И, предизвикано от високи нива на кр. захар, предизвикано от своя страна от висок прием на въглехидрати. Обикновено въглехидрати се консумират заедно с мазнини и именно мазнините погрешно се обвиняват за натрупването на мазнини в тялото.

Непрекъснатото стимулиране на  производството на И на високи нива се нари4а хиперинсулинемия. Тогава  високите нива на И бързо прехвърлят цялата кр. захар към мастните депа, които непрекъснато се увели4ават.

И води до запазване едновременно на  захарта и мазнините от храната в мастните депа. Това става при високи нива на кр. захар.
Функцията на И е:
1. да премахне захарта от кръвта
2. да транспортира тази захар до мастните депа
3. да попре4и на мастните депа да "пуснат" мазнини докато няма Г в кръвта

Функцията на Г е:
1. производство на нормални коли4ества кр. захар
2. горене на мазнини, иползвайки мастните запаси и намаляването им

При спешна нужда от кр. захар Г преобразува запасите в 4ерния дроб и мускулите в 4иста глюкоза. Тогава също така и се "отварят" масните запаси и мазнините от тях и от храната се преобразуват в енергия, като се произвежда кр. захар от глицерола на мазнините и се използват мастни киселини при "горенето" им.

Това най-общо е хормоналната природа на напълняването и отслабването.
Ако имам стилови грешки или грешно написани термини, моля да ме извините, това е от директния превод.

Доколкото знам, хормоните на щитовидната жлеза също оказват влияние на метаболизма и метаболния синдром, но те не са застъпени в тази книга.
Тук е разказано само как храната повлиява на хормоналното равновесие и от там на метаболизма.

Последна редакция: вт, 23 мар 2010, 11:44 от Анонимен

# 1
 • Мнения: 1 732
Много благодаря за полезното инфо ! Hug Hug Hug
Ще се радвам да споделиш на 'обикновен език' какво трябва да се направи за да има отслабване?Специално за половинката се интересувам.Кое в храната си трябва да премахне?Или да намали? newsm78 Embarassed

# 2
 • Мнения: 673
Да се махнат от менюто неща, които рязко вдигат нивото на инсулина (най-общо сладко). Или поне да се сведат до периодите след ставане или след тренировка. Също така можете да видите таблиците с Гликемичен товар/индекс на храните.
Това не означава, че никога не трябва да кусаме ориз, а просто трябва да подберем подходящото време за това.  Peace
Но не съм съгласна, че да държим тялото в кетоза е единственият начин за отслабване.

# 3
 • Мнения: X
тони, ти май ме взе за мезе

бубе, ще ми бъде интересно да про4ета защо така смяташ

# 4
 • Мнения: 673
Ами погледни: има много диети, които не вкарват тялото в кетоза, консумират се въглехидрати, и въпреки това се получава отслабване  Wink

# 5
 • Мнения: X
Ами погледни: има много диети, които не вкарват тялото в кетоза, консумират се въглехидрати, и въпреки това се получава отслабване  Wink

хубаво, но какво то4но става ме интересува мен
вътре в тялото имам предвид

# 6
 • Plovdiv->Toronto
 • Мнения: 1 361
http://www.medbio.info/Horn/Time%203-4/homeostasis_2.htm

Тук има интересна статия за баланса между инсулин и глюкагон. Малко е по-сложна отколкото ми се иска Laughing, но няма начин, това са сложни неща. За съжаление буболечка е  права, само с ограничения трудно се намаляват мастните депозити, а не се знае и на каква цена. Малък цитат от сайта :

Glucagon secretion increases when blood sugar levels are diminished, countering insulin's effects upon glucose and fat metabolism.  One might expect that glucagon would have a negative paracrine action on ß-cells, but that is NOT the case.  Glucagon does affect these insulin-secreting cells, but that effect is positive!  That is, glucagon released between meals primes ß-cells so that they release INCREASED amounts of insulin WHEN GLUCOSE LEVELS RISE.  Glucagon's action is coupled to production of a "second messenger" known as cyclic AMP or cAMP.  Increased levels of cAMP are an important stimulating factor in insulin secretion.  This seems to be the basic mechanism for a new class of drugs now coming in use for regulation of insulin secretion in diabetes type 2. 

 Ето тук например пише, че глюкагона, отделен по време на глад изпраща информация на бета клетките в панкреаса, да отделят ПОВЕЧЕ от необходимото инсулин следващият път, когато усетят въглехидрати  Shocked #Crazy, не е ли страшно? Тялото се обезопасява и инсулина се увеличава при драстични диети, което води до още по-голямо пълнене. През това време мозъка гладува и производството на други, също много важни хормони може да се наруши!
Единствения начин да се отслабне без стрес и разбъркани хормони е лекото намаляне на балансираната храна и включване на упражнения и спорт полека, за да не се стресира хомеостазата.# 7
 • Варна
 • Мнения: 193
Много полезна тема!!!
Благодаря на вички които пишат!!! Hug

# 8
 • Мнения: X
ели, много интересно
благодаря ти  Hug
това обяснява защо след 16 месеца на Дюкан, сед като вкарах само ябълка и 4ерен хляб веднъж на ден ка4их 5 кг за месец

отивам да 4ета пове4е от линка ти

преполагам, 4е същият механизъм действа при ме4ките през лятото, когато ядат плодове
както и при палео4овека навремето

където и да 4ета по въпроса, винаги сравняват нашия метаболизъм с този на кафявата ме4ка

Последна редакция: чт, 25 мар 2010, 09:57 от Анонимен

# 9
 • някъде
 • Мнения: 980
Много моля момичетата,които четат по тези специализирани сайтове после да пускат тук синтезирана информация.
Първо някой да обясни какво е кетоза  и как да спрем въглехедратите /активиращи инсулина/ без да изпадаме в това състояние.
Ако не съм разбрала правилно,моля за корекции.
Благодаря на всички,които пишат  bouquet

# 10
 • Мнения: X
zhekova, voiala:

http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?t=619&start=0

Кетозата представлява наличие на ненормално високо ниво на кисели субстанции в кръвта, наречени кетони. По принцип, нормалното $гориво$ на тялото е глюкозата. Кетони се произвеждат когато няма достатъчно количество глюкоза (казано иначе недостиг) в кръвния поток и е необходимо да се използват мазнините. При прекомерното използване на мазнините като гориво в крайна сметка те се превръщат в кетони.


Кетозата, която е един от процесите за усвояване/преработване на мазнини не бива да се бърка с кетоацидозата (тежка кетоза при която кръвта става киселинна) - състояние при диабет обикновено придружено от обезводняване, хипергликемия и инсулинова недостатъчност.

Преднамерено предизвиканата кетоза, чрез ниско-въглехидратна диета се използва за лечение на опредлени медицински състояния. Кетогенната диета е подход при лечението на епилепсия, а Atkins Nutritional Approach се рекламира като начин за справяне със затлъстяването.

Кетоза има при много намалени въглехидрати. Идеята е да гориш повече мазнини, най-просто казано. Няма нищо магическо в кетозата. Ядеш повече въглехидрати и излизаш (от зеленчуци, млечни и т.н.). Няма магически брой дни в които да трябва да си в кетоза. Ако се чувстваш добре месец-два е окей. Разбира се, всичко зависи от това как се чувстваш. Дългото екстремно ограничаване на въглехидратите изключва доста храни от менюто ти (зеленчуци, ядки, млечни, плодове), които биха те направили по-здрава в дългосрочен план. Кето-подход е съвсем разумен в рамките на 3-4 дни, след което може да се храниш НВД и с по-голямо разнообразие. Примерно понеделник-сряда много ниски въглехидрати (кето-режим), останалите дни по-разнообразно НВД като % остават под 20:)Дюкан и ВМ-НВХ са хранителните режими с понижен прием на въгл., като аз ли4но смятам, 4е вторият вариант е по-здравословен
цитираният по-горе сайт съдържа доста полезно инфо по въпроса

# 11
 • София
 • Мнения: 555
Най-важното ако човек има проблем с килограмите, който не се коригира с диета и двигателен режим или корекциите са изключително бавни и демотивиращи е да попадне на свестен ендокринолог.

Нещата не се свеждат само до тези два хормона, всичко в тялото е свързано и промени в едно нещо, например инсулина, води до промени в 100 други неща. За пример мога да дам себе си. След рязко качване на килограми (два пъти по 10) се усъмних, че нещо не ми е наред. За щастие майка ми случайно попадна на добър ендокринолог и след изследвания (натоварване с глюкоза, мъжки, женски полови хормони) се оказа, че нивата ми на инсулин са много, много по-високи от нормалните при нормални нива на кръвна захар. Два от мъжките хормони ми бяха завишени. Вече 3.5 месеца съм на медикаменти и на режим (храни с нисък и среден гликемичен индекс) и до момента се отървах от 17 кг., а двата мъжки хормона вече са в норма. Наред с това си давам сметка, че голяма част от неразположенията, които чувствах преди (умора, сънливост, задъхване, подуване на корема) са се дължали именно на хиперинсулинемията и вече ги няма. Успявам малко по малко да си върна спортната активност от преди.

В заключение, ако смятате, че имате проблеми с контрола над теглото, идете на ендокринолог. Но не забравяйте, че нищо не става с магическа пръчка, трябват много, много усилия и воля!

# 12
 • Мнения: 293
Анабела е права. На принципа на храни с нисък и среден гликемичен индекс се основава и режима на Монтиняк или френската диета. В книгата му има таблици на храните с техния индекс и е лесно да се ориентираш.

# 13
 • Мнения: 12
Ето една интересна лекция по въпроса  за  голямата разлика в преработването в черния дроб на глюкоза, фруктоза и алкохол, макар че са все въглехидрати, както и за последствията от нискомазнинни/високовъглехидратни режимина хранене.

http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717  - от източника - сайта на телевизията на Калифорнийския Университет
http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM  - алтернативен линк, ако има проблем с отварянето на предния  Peace

Реториката е малко... предназначена на въздейства на американска публика  Rolling Eyes, и самият лектор е на места леко притеснен (макар че е специалист по ендокринология), но като цяло фактите са интересни, а обясненията - сравнително достъпни, предвид че всички сме учили биология.  Peace

# 14
 • Мнения: X
Anabella, интересно
аз за себе си подозирам нещо подобно

моля те, ако е удобно да ми пратиш координатите на този ендокринолог, както и кои са тези хормони
тук мога да си пусна изследванията в 4астна лаборатория, но трябва да знам за какво все пак

благодаря

Myriad Canaan, мерси
ще погледна утре линковете

Общи условия

Активация на акаунт