Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 авг. 2012, 23:33 ч.

Домашни любимци - декоративни зайчета 2

 • 66 395
 • 744
 •   1
Отговори
 • Мнения: 616


Домашни любимци - декоративни зайчета 2
Важни съвети:

Хранене: Под 3 месеца  зайчето трябва да се храни само с майчина кърма. Зайчета под тази възраст не бива да се отделят от майката. Ако някой се опитва да ви продаде по-малко зайче, откажете, вероятността да не преживее е голяма.
Между 3 и 6 месеца зайчето се храни САМО с гранули, предназначени за зайци, в неогрраничено количество. Желателно е да се изберат гранулите с най-високо процентно съдържание на протеин (описано е на опаковката на храната). НЕ бива да се дава фуражна храна на декоративни зайци, тя е предназначена за угояване на заци, отглеждани за месо само и ще доведе до здравословни проблеми.  НИЩО друго не бива да се дава в тази възраст, дори и само като лакомство.
След 6 месечна възраст задължително трябва да се включи сено, зеленчуци и други лакомства по желание. Сено трябва да има винаги в изобилие. Целта на сеното е да се изпиляват зъбите, които не спират да растат. То има ниска хранителна стойност, затова трябва да се добавят и гранули.
 Количестото на гранулите за възрастен заек ще варира според храната (указано на етикета) но обикновено е 1/3-1/2 чаена чаша на ден. Храната се разделя на 2 приема, сутрин и вечер
Зеленчуци: След 6 месечна възраст зеленчуци могат да се включат в ежедневното хранене. Балансът е 75% листни(салата, листа глухарче, лапад ит .н)  и 25% други(морков,чушка, броколи), като максималното количество не надвишава 1-1.5 чаена чаша на ден. Всеки нов зеленчук трябва да се внесе в диетата постепенно и да се наблюдава дали понася на стомахчето. Всеки зеленчук трябва да се дава в ротация и да се редува с други. Също така давайте само пресни, не гнили плодове и зеленчуци. Правилото е - ако вие не бихте го яли, и зайчето не бива да го яде.
Плодове: зайците обичат сладки плодове, но стомасите им могат да толерират много малки количества захар. Плодовете не бива да са част от ежедневното хранене, могат да се дават САМО като лакомство от време на време, като количеството е не по-голямо от 1 малка човешка хапка на ден. Ако се дават големи количества наведнъж стомаха ще се разстрои, ако се дават прекалено често заека може да свикне  и да отказва нормална храна.Това важи и за ябълките. Особено любими обикновено са банани и ягоди.
Лакомства от зоомагазина: позволени са само тез изрично предназначени за зайци. Давайте по-рядко и в малки колиества, за да не навреди на ежедневното хранене. Минерално блокче може да има по сяко време оставено.
Избягвайте: хляб, зеле в големи количества, лук, всякаква човешка храна различна от пресни плодове и зеленчуци.

Помнете: зайците имат изключително чувствителни стомаси и неправилно хранене може да предизвика смърт буквално в рамките на 24ч. Всякакви промени в храненето, дори смяна на гранули, трябва да се правят много плавно, примесени със старата храна и под наблюдение на изпражненията.

Клетка: голяма част от живота си зайчето ще прекара в клетката си, тя е неговия дом, затова е важно да е съобразена с нуждите му. Като големина абсолютния минимум е размера на зайчето умножен по 5. Естествено колкото по-голяма, толкова по-добре.
От много голяма важност е пода на клетката да не е решетка(много глетки за дребни гризачи са оформени с решетка за по-лесно почистване). Постоянното стъпвнане върху нея разранява лапите на заека и  предизвиква сериозен дискомфорт. Ако вече има купена такава клетка, пода трябва да се покрие с гумирана постелка.
Наличието на малка хралупа(или рафт, под който се образува хралупа) е желателно, за да се чувства зайчето по-сигурно. По същата причина обикновено се приема по-добре ако клетката е разположена в ъгъл.
Някои зайци са по-буйни в игрите, затова хранилка и поилка, които се закрепят за стената на клетката са за предпочитане.
Зайците могат да се приучат да ползват тоалетна като котките!  Обособете един ъгъл от клетката за тоалетна. Сложете там подходящ съд( в зоомагазините би трябвало да има тоалетни легенчета за едри гризачи) пълен  или със специализираната смес от зоомагазина, или с талаш. Сложете част от изпражненията вътре за да си познае по миризмата зайчето какво е. Обособете останалите 3 ъгъла на клетката така, че дда не иска да хооди по нужда там - в един ъгъл си спи,  в другия е храната и в третия е водата.

Зъби и нокти: В естествената си среда зайците прекарват много време ровейки за храна или дъфчейки големи количесвта по-твърда такава. Затова ноктите и зъбите им не спират да растат никога и в изкусвена среда изискват допълнителна поддръжка.
За да се износват зъбите трябва винаги да има заека големи количества сено. Освен това е хубаво да се предоставят играчки за гризане - дребни шишарки, млади клончета, дървесна кора, или различни вариации на този принцип от зоомагазина. Заека има естествен силен инстинкт да гризе и без играчки е много вероятно да се прехвърли на мебелите например. Предложете различни варианти на играчки и изберете този, който най-много се хареса. Ако зъбите не се самоизпиляват с гризане, те стават прекалено дълги и заека спира да се храни заради болката. В такъв случай ветеринар трябва да се намеси и да ги изпили, обикновено с упойка.
При ноктите след определена дължина те се подвиват навътре и се забиват в лапата на заека. От време на време е хубаво да се подкъсяват с обикновена остра нокторезачка. Важно е само да не се засегне живеца, който се вижда като се вдигне лапата на светлина. Снимка

Температури: Зайците са изненадващо устойчиви на студ, но не обичат жегите. Въпреки това е изключително важно да се избягва винаги течение(от климатик, отворен прозорец). През лятото може да се слага пластмасова бутилка със студена/замразена вода в клетката като средство за охлаждане отделно от водата за пиене която НЕ трябва да е студена. СЪщо така ушичките може да се обтриват със студена вода.Ако температурите около клетката падат значително през зимата, осигурете поне 2 см. дебела покривка от сено и талаш навсякъде в клетката.

Игра/играчки: Зайците са най-активни сутрин и привечер. Това е идеалното време да ги пуснете от клетката за разходка, желателно е 1-2  часа на ден поне да се разтъпкват. В клетката е важно да има винаги играчки за гризане, за  да не напада мебели и кабели.
Ако имате кабели в стаите, в които се разхожда заека - много вероятно  е да станат жертва на малките остри зъбки. Наблюдавайт заека при разходките му. Ако проявява интерес, или покрийте кабелите, или ги увийте дебело със изолирбанд по цялат дължина.

***Внимавайте от къде черпите информация за правилното отглеждане на декоративни зайци. Много често по-разпространените съвети се отнасят за големи породи зайци, които се отглеждат за месо. Декоративните зайчета изискват по-различни грижи заради размера и деликатната си структура. ***

Ветеринарни клиники, които специализират в  работа със зайци:

Централна Ветеринарна Клиника
гр. София ул."Чавдар Мутафов" 25Б
02/421 99 99
0888 100 970
0899 100 970
http://www.centralvetclinic.com/


Денонощна ветеринарна клиника Вяра Надежда Любов
ж.к. "Люлин 5", бул." Райко Даскалов", бл.519 (вход от към булеварда)
работно време: 0-24 ч. без почивен ден
тел: 02/4834140 skype: vnl_vet


Тема 1

# 1
 • на брега на морето
 • Мнения: 4 394
Първа, първа, първа  newsm18

Мис Нели, благодаря за това, че отделяш толкова време и любов да  направиш новата тема.
                     Най-добри пожелания за нашите слънчеви зайчета.

                                                      

# 2
 • на брега на морето
 • Мнения: 4 394
Кукумявка, разликата е само в обема, концентрацията е една и съща.

# 3
 • Мнения: 269
Хайде честита нова темичка!Преобръщащият зайко е трепач Heart Eyes

# 4
 • На един клон
 • Мнения: 1 041
Мис Нели,много хубава тема си направила,благодаря!  bouquet

Кукумявка, разликата е само в обема, концентрацията е една и съща.
Демек,Котьо,да си давам предписаното количество без повече терзания,нали?
Скрит текст:
Ох,много ми харесва твоя ник,сподели как ти хрумна,хахаха
Да кажа какво ме посъветваха в клиниката - като купувате гранули,гледайте да са еднотипни,не като мюсли на вид,защото по опаковките пише,че съдържат всичко необходимо,но при положение че зайчето пробира ,вече храненето не е балансирано.
Така че -еднотипни гранули,в които е смесено от всичко във всяка една са за предпочитане.
Количеството се изчислявало според килограмите на зайковците-става въпрос за пораснали,а именно по 25гр на килограм тегло.

За намаляване на нитратите в листните зеленчуци,ако някой не знае,се препоръчва накисване за около час във вода,после се подсушават и могат да се дават.
Това се сещам.Ние ще наблягаме на магданоза,като целта е да достигнем до 1 връзка  Party на ден .

Последна редакция: нд, 19 авг 2012, 00:36 от Кукумявка под прикритие

# 5
 • на брега на морето
 • Мнения: 4 394
Демек,Котьо,да си давам предписаното количество без повече терзания,нали?
Мисля, че да. Само количеството е двойно повече в купената ампула. Не можеш ли да се обадиш на докторите? И питай след отварянето колко е трайността на лекарството? Понеже е с двойно повече обем ще се харчи два пъти по-бавно. И като престои да не би да стане опасно?
В тази тема мисля, че Вивидас е математичка. Я, срам не срам, я питай, че аз съм отдалечена от математиката на светлинни години Embarassed Бях си направила едни изчисления за моя Зайко, грешни отгоре до долу. Та тя ме поправи.
Магданоза го давай завехнал - да е престоял известно време, да не е свеж. Как сте днес?

# 6
 • На един клон
 • Мнения: 1 041
Хахах,то и аз съм математичка,ама за такива неща блокирам.Предпочитам някой друг да ми каже.
Подскача сега Перличка из стаята,лошото е ,че и щерката се събуди и сега я преследва с наръч сено.
И пак яде килима  ,гадта Mr. Green ...

Последна редакция: нд, 19 авг 2012, 11:21 от Кукумявка под прикритие

# 7
 • на брега на морето
 • Мнения: 4 394
Аз махнах килимчетата от стаята на Зай още в бебешките му години. Пикаеше върху тях, милият ми той Grinning Прах на място, търках, с парочистачка чистих и накрая ги събрах, изпрах и прибрах.
Внимавай да се погълне влакна, че тогава става страшно!
Как е положението с кръвта? Пие ли повече водичка? Повече ли се храни? Давай витамини. Аз купих една опаковка 31 таблетки с витамини и минерали на Витаркрафт - Вита-бон. Яде ги с голяма охота. При нас струват 8.70, но магазинът е скъп. Някъде може да са по-евтини. Докторите не ти ли препоръчаха витамини? Витамин С е противовъзпалителен.

# 8
 • На един клон
 • Мнения: 1 041
Витамин Ц по 1,5мл и даваме сега от ампула,стяга кръвоносните съдове,целта е да се намали кървенето.
Другото,което даваме е Деган,това облекчавало храносмилателния тракт.Още нещо противовъзпалително или обезболяващо и се дава на 48 часа и четвъртото е антибиотика на 12 часа.
Много се шашка,като я хванем за лекарствата,бори се на живот и смърт,дори посяга да хапе. Изпражненията и намаляха като количество и на големина също.Трябва да са като грахчета и мазнички,а нейните са по-сухи и дребни.
Хапва ама малко.Вода като че ли пийва повечко вече.Изследванията не показаха спешно състояние,надявам се като се поуспокои да си влезе в ритъм.Ще я видим с Дегана,дано я облекчи и започне да се храни по-обилно.След 2-3 дни трябва да се обадя на лекарката ,за да и докладвам какво става.
На тегло не е спаднала за тия 10 дни.Тя че трябва да отслабне - трябва,ама  айде да не е от глад и зор.Ще я пускам за повече извън клетката.
Много здраве на вашите пухчета!Има ли галерия към темата,не забелязах? За следващата може да си направим.    bouquet

# 9
 • на брега на морето
 • Мнения: 4 394
Опитай да й даваш лекарствата в ръка, без да я натискаш. Има вероятност да ги хареса и да ги взема без борба. Аз давах витамин В 12 на таблетка; такава смрад е, но забелязах, че Зайко я хареса и само му я подавах до устата. Просто ги поднасяй и наблюдавай. Специално за вит. С ампула - предполагам, че е в поилката с вода. До вечерта какво изпила - изпила. Сменяш за през нощта с чиста вода. Сутринта пак вода с витамин. Вит. С става опасен, ако престои много време. Давах и вит.С на таблетка директно в устата - голямо хрупане падаше; да не повярваш чак как му харесва този киселяк ooooh!
Щом акитата са променени имате проблем в червата. Не се стряскай, и ние сме така месец почти, но Зайко има мозъчно възпаление или равновесен синдром - така и не казаха с точност и през повечето време лежи на една страна. Днес е третият ден от витамините и виждам положителна промяна.
Друго за витамина и плодовете - да е на пълно стомахче или поне е яла някакви гранули; заради киселините.

Хайде, цункам заешкия гъз и да се оправяте, за да минете само с лекарствата.

# 10
 • На един клон
 • Мнения: 1 041
Няма друг вариант за лекарствата,давам ги чрез спринцовка в устата,на малки порции.Антибиотика,дегана и другия илач,дето не ми е ясен докрай ,са много важни да се пият в точната доза,антибиотика е и горчив и няма шанс да и хареса.Разреждам го с малко вода в спринцовката.
За витамините съм съгласна принципно,но в случая пак ще му изпусна края,щото тя не пие кой знае колко много вода,а и държа на дозировката  почти като Монк .Mr. Green
Ако знаеш какво взиране пада в пусти спринцовки дали лекарството е точно до чертичката,но с тия 2 килограмови твари смятам,че дори и малките отклонения са значителни.
Магданоза много и харесва.Нямам търпение да мине на по-голямо количество от него.А за операцията - рано е на тоя етап да я мислим,но общо взето мнението на лекарката е,че може би състоянието и ще отшуми,но ще хронифицира и  няма да и се размине .И по-добре навреме,преди да  развие някое кофти заболяване.
Котьо,Дегана и е предписан точно заради червата,ако искаш попитай лекаря ви дали е удачен за вашия случай.И от какво му стана така на Зайо? Горкичкия."Мениер"  ли значи това?
Нещо темата се обърна в чат между 2-3ма потребители,хайде покажете се останалите да се запознаем,че  нахлух с все вратата   Mr. Green .

# 11
 • Мнения: 155
Мис Нели, страхотна тема, особено клипчето в началото, много сладичко зайчеее  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Кукумявка, стискам палци за зайка, ще се оправи, няма страшно.  Hug

Мис Нели, пак към теб  Simple Smile В предната тема си писала, че зайчето ти е ваксинирано и че го извеждаш. И аз много искам да извеждам нашия Панчо. Той е вече голям. Къде го изкарваш? Каква каишка ползваш? Аз купих една, ама много сложна  Mr. Green Blush Rolling Eyes Като гледам каишките за дребните породи кученца (като мини пинчер или чихуахуа) ми то по-добре такава кучешка да купя.  Mr. Green Дай съвет, моля те  Hug

Момичета, забравих да ви кажа как кучето на сестра ми - мини йорки (мъжки) се радваше на Панчо. Ама скимти, лае, пъха лапа в клетката, много искаше да си играят със зайо, йоркито е адски игриво, мило, добро и чувствително  Heart Eyes (и в него съм влюбена  Mr. Green) Обаче милото ми се притесни да не би йоркито да направи нещо на зайо и го заведахме при неговите родители. Ако знаете колко плака йоркито след зайо, миличкия, взехме му приятелчето. Ама тогава и Панчо беше по-малък, по-плах, по-кротък. Ако сега го видите, малееееееееее, ей сега вече спокойно го пускам да играе с кученцето  Mr. Green

И имам едно оплакване. Вече не ми дава да го вземам за коремчето, а преди беше лесна работа, като коте беше. Сега издава някакви звуци, мята задни крачета, дърпа се, цялата ме надира  Tired Да бъда ли упорита, дали ще свикне пак. Според мен се е получило така, защото докато е бил при родителите на милият ми никой не се е занимавал с него, в смисъл да го гали (или ако е гален е гален от разстояние, не е вземан), да го взема, да го гушка и т.н. Защото докато беше при нас, аз постоянно го вземах, галех, гушках и т.н. Възможно ли е да е отвикнал? И дали ако съм упорита ще свикне пак?  Mr. Green

# 12
 • sofia
 • Мнения: 1 554
ЗДравейте и от мен!
 Hug мерси за новата тема -катурващият се зайко е супер.
Изчетах последните и неща момичета и желая бързо ама много бързо
оздравяване на Зайкото на Кукумявка !

Котьо видях,че си писала за витамина в12,този витамин за какво е?
От аптеката ли го купуваш,на хапчета ли е?
Колко време се дава?
Аз съм давала на Д тези на витакрафт за който пишеш,ама такива витаини никога.
Някой в предишните постове беше написъл че му дава нещо против подуване...?
Ще ми се някой витамин да си купим-момичета дайте акъл  newsm78

П.С.По къщата на Д се правят финалните щрихи-ще снимам скоро да покажа

# 13
 • Мнения: 269
Vivivad,Шуша от доста време като посегнем в клетката издава звуци и блъска с крака.Затова и не и досаждам повече,а и ме достраша нещо Simple Smile Като реша да я вадя отварям цялата клетка и тогава я взимам,иначе се плаши явно.Така давам и храна,вместо да отварям само прозорчето,защото тогава чак я изсипва и не мога да сложа.

# 14
 • на брега на морето
 • Мнения: 4 394
Вече не ми дава да го вземам за коремчето, а преди беше лесна работа, като коте беше. Сега издава някакви звуци, мята задни крачета, дърпа се, цялата ме надира  Tired Да бъда ли упорита, дали ще свикне пак.

Защо ти е нужно да го вадиш от клетката, в смисъл тя на високо ли е? Нашата е върху писалище и аз и досега го изваждам по твоя начин. Винаги маа с лапичките  доста енергично. Звуците какви са, като грухтене? Или стенание? Ако грухка няма страшно, това е израз на любов.

Котьо видях,че си писала за витамина в12,този витамин за какво е?
От аптеката ли го купуваш,на хапчета ли е?
Колко време се дава?

Витамина е за хипо- и авитаминози В1, В6 и В12, възпалителни и дегенеративни процеси на периферните нерви и т.н. Купен е от ветеринар и името му е BeNeurin. Струва 5 лв, 30 таблетки, дава се по 1/2 на 24 часа, смърди ужасно, но моя Зайко го хрускаше с кеф.
С новите витамини, които са балансирани (уж) вече не му го давам. Но дражетата ги пи повече от месец.

Екита, Вивидас, не може ли да отваряте клетките на пода и зайчетата сами да си изскачат?

Общи условия

Активация на акаунт