Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Стара Загора
  • Мнения: 7 079
Добре дошли в новата тема
Стари теми
Хормоналните изследвания са с давност 6 месеца
при отклонения се правят контролни или назначени от специалист повторни изследвания


Полови хормони на 3 ден от МЦ
LH   Лутеинизиращ хормон
FSH Фоликулостимулиращ хормон
E2   Естрадиол

Пролактин * -  на чист ден  /след М./  
Изследването на пролактина трябва да се прави при пълно спокойствие.
Почивка в лабораторията 30 мин. преди вземането на кръв.
Да не се масажират гърдите и да не се прави секс 1-2 дни преди теста


Прогестерон  -   на 7 ден след доказана овулация
с фоликулометрия или с тестове за овулация плюс измерване на базалната температура

Тиреоидни хормони  - Щитовидна жлеза
Не трябва да се консумира кафе, кола и други напитки и храни съдържащи кофеин /или теин и др. стимуланти/ преди изследването.
                
TSH * Тироид стимулиращ /тиреотропен/ хормон -  /на чист ден /  
T4 *    Тироксин / или Free Т4/    /на чист ден /  
T3 *    Трийодтиронин /или Free Т3/    /на чист ден /  
TAT   /Anti-TG/  -  Анти - Тиреоглобулин   /няма значение деня от МЦ/
MAT  /Аnti-TPO/ -  Анти - Тироидно-специфична пероксидаза  /няма значение деня от МЦ/
При отклонения - УЗ / ехография/ на щитовидна жлеза

Надбъбречна жлеза
DHEA-S  /няма значение деня от МЦ/
17ОН Прогестерон  /на 3 ден от МЦ/

Андрогени
Андростендион  / няма значение деня от МЦ /
Тестостерон       / няма значение деня от МЦ /

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Сутрин до 10ч. на  гладно
* за някой хормони се спазват определени условия

Графики:




 

Последна редакция: пт, 31 окт 2014, 13:17 от Хера

# 1
  • Мнения: 272
Не знам дали тук му е мястото, защото не съм чела предишните теми, но да си питам.
Една година след раждането взеха да ми се появяват някакви пъпки. Първата дерматоложка, при която ходих, каза че е фоликулит, но на никакво лечение не се поддаде това чудо.
Ходих при втора и тя каза същото, пробвахме антибиотици, най-накрая намерихме някакво мазило, което помага, но не лекува нищо.
Тя каза да си направя хормонални изследвания в 3-5 ден от цикъла. Направих ги, но за съжаление те излязоха нормални.
Започнах да пия противозачатъчни с идеята, че това ще поизчисти нещата, защото забелязахме, че тези пъпки се активизират 10тина дена преди цикъл.
Камо че сега пак си ги има, просто по-малко и преди цикъл.
Чувала съм за изследвания, които се правят на 20тия ден. Дали някой си е правил такива и колко биха стрували в частна лаборатория като Кандиларов, например?

# 2
  • Мнения: 5
Здравейте,
имам нужда от помощ при разчитането на резултатите от изследванията.
fT4 18.44pmol/l / Норма - 12 - 22 pmol/l
Anti TPO - Ab 36.42 / Норма - от 0 до 34 U/ml
TSH   1.55   mIU/l / 0.27 - 4.2 mIU/l
Да разбирам ли че Аnti TPO e само извън нормата и трябва ли да ме притеснява това.
Утре ще ходя при личния лекар за да му покажа резултатите, но като цяло доста ме стреснаха днеска и нямам търпение да разбера какво означава този резултат.

# 3
  • Мнения: 74
Здравейте и от мен! Hug Може ли коментар и на моите резултати от изследвания на 3-ти ден от МЦ:
Прогестерон - 3,47 nmol/l реф. ( фолик.фаза 0,7-4,3 )
Естрадиол - 133,6 pmol/l реф. (фолик. фаза 90,1-716 )
Тестостерон - 1,00 nmol/l реф. (жени < 50г. 0,29-1,67)

Благодаря ви!  Hug

# 4
  • Мнения: 3
Здравейте отново! Бях на лекар и ми изписа Гинексид (овули) и Био Баланс, не ми каза да отида за контролен преглед, нито ми назначи някакви други изследвания, обясни, че е просто дисбаланс. Въпроса ми е това лечение (без антибиотик) достатъчно ли е или по-добре да се консултирам с друг гинеколог? Ето и самото микробиологично изследване:
Изолирани микроорганизми:
1. Липсва микробен растеж
2. Candida spp. Не се изолира
Микроскопски препарат:
Масово анаеробни полиморфни бактерии и сегментоядрени левкоцити, лактобацили, някои удължени и деформирани, десквамиран плосък епител. Микроскопски данни за анаеробен колпит.

# 5
  • София
  • Мнения: 1 274
Дами, да ви питам... След 3 ти пакет изследвания в репродуктивна клиника на др Владимиров ( този път за ЯР) всичко е в норма само ДХЕА е май доста завишен 14,35 при норма 9,65 ....това какво може да значи? Да спомена, че в момента съм с възобновена хиперфункция на ЩЖ и пия Тирозол 2х1 на ден....четох, че трябва да пусна и 17 ОН Прогестерон, но ако той е в норма, откъде може да е завишен ДХЕА?
Благодаря

# 6
  • Мнения: 698
Здравей Денис,
преди време бях питала за високи стойности на пролактин.
Посетих ендокринолог, който пожела да го пуснем отново, за 3ти път, за да е сигурен в стойностите.
Предишните му стойности, първата на 3 ден от МЦ, а другите на чист ден и сегашната (отново на чист ден) се разминават ужасно много.  Shocked Това възможно ли е и има ли конкретно обяснение?
Стойностите от Цибалаб
1 път - 812 mIU/I реф. 127-637 от август
2 път - 882 mIU/I реф. 127-637 от септември

Днес от лабораторията на ендокринологичната болница
300 mIU/I реф. до 600

Не съм приемала каквито и да е медикаменти за понижаване на стойностите.
И 3та пъти спазвах уж изискванията за изследване на пролактин.

Пуснахме и контролно TSH

от 3.100 в Цибалаб, днес е 2.7 mIU/I. Тук разликата не е толкова фрапантна.  Thinking


# 7
  • София
  • Мнения: 1 274
Дами, да ви питам... След 3 ти пакет изследвания в репродуктивна клиника на др Владимиров ( този път за ЯР) всичко е в норма само ДХЕА е май доста завишен 14,35 при норма 9,65 ....това какво може да значи? Да спомена, че в момента съм с възобновена хиперфункция на ЩЖ и пия Тирозол 2х1 на ден....четох, че трябва да пусна и 17 ОН Прогестерон, но ако той е в норма, откъде може да е завишен ДХЕА?
Благодаря
Добре, питам Денис Simple Smile
Мерси

# 8
  • София
  • Мнения: 26 914
Не знам дали тук му е мястото, защото не съм чела предишните теми, но да си питам.
Една година след раждането взеха да ми се появяват някакви пъпки. Първата дерматоложка, при която ходих, каза че е фоликулит, но на никакво лечение не се поддаде това чудо.
Ходих при втора и тя каза същото, пробвахме антибиотици, най-накрая намерихме някакво мазило, което помага, но не лекува нищо.
Тя каза да си направя хормонални изследвания в 3-5 ден от цикъла. Направих ги, но за съжаление те излязоха нормални.
Започнах да пия противозачатъчни с идеята, че това ще поизчисти нещата, защото забелязахме, че тези пъпки се активизират 10тина дена преди цикъл.
Камо че сега пак си ги има, просто по-малко и преди цикъл.
Чувала съм за изследвания, които се правят на 20тия ден. Дали някой си е правил такива и колко биха стрували в частна лаборатория като Кандиларов, например?
Дай да видим какви изследвания си правила
Ако проблема не е в хормоните, може да пробваш с диета и детоксикация + Мултивитамини, Водорасли, ПроБ, Коластра и т.н. ... има толкова много добавки за кожа

# 9
  • София
  • Мнения: 26 914
Здравейте,
имам нужда от помощ при разчитането на резултатите от изследванията.
fT4 18.44pmol/l / Норма - 12 - 22 pmol/l
Anti TPO - Ab 36.42 / Норма - от 0 до 34 U/ml
TSH   1.55   mIU/l / 0.27 - 4.2 mIU/l
Да разбирам ли че Аnti TPO e само извън нормата и трябва ли да ме притеснява това.
Утре ще ходя при личния лекар за да му покажа резултатите, но като цяло доста ме стреснаха днеска и нямам търпение да разбера какво означава този резултат.
Само Аnti TPO /МАТ/ е леко завишен, може да е нещо инцидентно
Трябва да пуснеш и ТАТ
Няма нищо притеснително, но е добре да те видят на УЗ /ЩЖ/ - Ендокринолог

# 10
  • София
  • Мнения: 26 914
Здравейте и от мен! Hug Може ли коментар и на моите резултати от изследвания на 3-ти ден от МЦ:
Прогестерон - 3,47 nmol/l реф. ( фолик.фаза 0,7-4,3 )
Естрадиол - 133,6 pmol/l реф. (фолик. фаза 90,1-716 )
Тестостерон - 1,00 nmol/l реф. (жени < 50г. 0,29-1,67)

Благодаря ви!  Hug
Добре са Peace
На 3 ден от МЦ се пуска: ЛХ, ФСХ и Е2
Не се пуска Прогестерон - той се изследва само на 7 ден след О.

# 11
  • София
  • Мнения: 26 914
Здравейте отново! Бях на лекар и ми изписа Гинексид (овули) и Био Баланс, не ми каза да отида за контролен преглед, нито ми назначи някакви други изследвания, обясни, че е просто дисбаланс. Въпроса ми е това лечение (без антибиотик) достатъчно ли е или по-добре да се консултирам с друг гинеколог? Ето и самото микробиологично изследване:
Изолирани микроорганизми:
1. Липсва микробен растеж
2. Candida spp. Не се изолира
Микроскопски препарат:
Масово анаеробни полиморфни бактерии и сегментоядрени левкоцити, лактобацили, някои удължени и деформирани, десквамиран плосък епител. Микроскопски данни за анаеробен колпит.

Имаш Колпит. Трябва по-сериозно лечение. Консултирай се с др. лекар
Засили Им.С
След лечението повтори МБ
Направи изследване за Хламидия трахоматис - Иг.А, Иг.М и Иг.Г

# 12
  • София
  • Мнения: 26 914
Дами, да ви питам... След 3 ти пакет изследвания в репродуктивна клиника на др Владимиров ( този път за ЯР) всичко е в норма само ДХЕА е май доста завишен 14,35 при норма 9,65 ....това какво може да значи? Да спомена, че в момента съм с възобновена хиперфункция на ЩЖ и пия Тирозол 2х1 на ден....четох, че трябва да пусна и 17 ОН Прогестерон, но ако той е в норма, откъде може да е завишен ДХЕА?
Благодаря
Проблемът е в НбЖ, но за да се постави точна диагноза, трябва да изследваш Тестостерон и 17ОН Прогестерон
Д-р Владимиров е много добър, говори с него - той най-точно може да определи къде е проблема и какво да се направи

# 13
  • София
  • Мнения: 26 914
Здравей Денис,
преди време бях питала за високи стойности на пролактин.
Посетих ендокринолог, който пожела да го пуснем отново, за 3ти път, за да е сигурен в стойностите.
Предишните му стойности, първата на 3 ден от МЦ, а другите на чист ден и сегашната (отново на чист ден) се разминават ужасно много.  Shocked Това възможно ли е и има ли конкретно обяснение?
Стойностите от Цибалаб
1 път - 812 mIU/I реф. 127-637 от август
2 път - 882 mIU/I реф. 127-637 от септември

Днес от лабораторията на ендокринологичната болница
300 mIU/I реф. до 600

Не съм приемала каквито и да е медикаменти за понижаване на стойностите.
И 3та пъти спазвах уж изискванията за изследване на пролактин.

Пуснахме и контролно TSH

от 3.100 в Цибалаб, днес е 2.7 mIU/I. Тук разликата не е толкова фрапантна.  Thinking

Пролактинът сега е добре, но го следи - при теб е с тенденция да се повишава
ТСХ също - трябва да е под 2.0
Хормоните не са константи , но ако се движат в граници на хиперфункция, се приема че са завишени

# 14
  • Мнения: 698
Благодаря.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт