Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 2 051
Отварям тази тема за да не отклоняваме повече вниманието от въпроса на Афродита.
Дали харесваме статията или не е нещо субективно.
По-важно е дали тя отразява истината или не.
Най-голямата неистина в нея за мен е твърдението, че препоръките на СЗО важат най-вече за развиващите се страни. Доста голяма тежест и се придава на тази неистина.

 Ето тук: http://www.euro.who.int/document/e63687.pdf
има проучване за това как се спазва политиката за стимулиране на кърменето в отделните страни, които изобщо не са развиващи се. Давам линк, защото файлът е акробатски, а е голям и не мога да ви го копирам целия. Инфото е супер интересно. На 12'та страница в голяма таблица се виждат всички страни, които са се подписали под INNOCENTI DECLARATION (УНИЦЕФ/СЗО) ЗА ЗАЩИТА, ПОДПОМАГАНЕ И СТИМУЛИРАНЕ НА КЪРМЕНЕТО през 1990 година. Там са всички европейски държави. България е сред подписалите се, които декларират, цитирам:
«......Практически цели
До 1995 година всички правителства трябва да назначат всеобщо признат национален координатор по кърменето и да образуват национална комисия по кърмене, която е съставена от представители на компетентните министерства, неправителствените организации и професионалните съюзи в областта на здравеопазването;
да разпространят “Десетте стъпки за успешно кърмене” във всички здравни заведения, където раждат жени и се полагат грижи за кърмачета заедно със заявлението на УНИЦЕФ и СЗО “Кърмене – защита, поощряване и подкрепа – Особената роля на здравния персонал”;
да вземат конкретни мерки за осъществяване на принципите и целите на всички точки в Интернационалния кодекс за продажба на продукти, заместващи майчиното мляко, както и на допълнителните резолюции на общото събрание на Световната здравна организация в тяхната цялост;
да изработят нови закони и разпоредби, които осигуряват на всяка работеща жена правото да кърми, както и да се погрижат за практическото им прилагане.»


През 1999 г. Световната Здравна Организация (клон за ЕВРОПА!!!) провежда въпросното проучване за страните, които са подписали INNOCENTI DECLARATION. На всички са изпратени въпросници за да се разбере до къде са стигнали в промяната на законите, създаване на комитети и разпространението на 10-те стъпки за успешно кърмене итн.
България е просто е отказала да отговори на изпратените въпроси! И за какво да отговаря, като нищо не е започвало. Има и други неотговорили страни, но не е там работата.
Въпросът е да не се осланяме толкова на всякакви писания във второстепенни медии. Те често са резултат от зависимост, невежество, и най-вече интерес.

А ако някой иска да добави своите аргументи, нека го направи тук!

# 1
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 046
Моля ви, момичета, ако някоя има време - препишете статията тук, за да могат и майките, които не купуват "9 месеца" (не, че си струва парите според мен!) да видят за какви "тежки факти" става дума Wink
Аз още не съм я чела, но от това, което виждам тук, съдя, че е поредното тъпоумие, родено от някой мозък, който преди 20-30 години е чул няколко общи лекции за хранене на кърмачето и там си е и останал  Rolling Eyes

# 2
  • Мнения: 3 038
Arrow ето я пак, Съни я беше преписала преди време
Цитат на: sunny_zt
Ето цялата статия от новия брой на списание "9 месеца":

Лудост ли е дългото кърмене?

Майките, които кърмят бебето си и след като то навърши една година, не са много и едва ли срещат одобрението на околните.
Макар оттук-оттам да чуват и окуражителни думи, доста от тях са обект на присмех и хапливи забележки дори и от близките си.

предимствата на майчината кърма за развитието на детето са известни. Въпреки това повечето жени кърмят най-много до шестия месец. Сред причините за отбиване на детето  се изтъква и опасението, че продължителното кърмене го прави прекалено зависимо от майката.
Прието е, че оптималният срок за кърмене е 6 месеца, след което постепенно майчиното мляко се замества от други храни, подходящи за възрастта на бебето. В тази възраст храносмилателната система вече функционира пълноценно и значението на кърмата за защитата ва детския организъм срещу алергии и инфекции намалява.
Едва ли има основания кърменето да се препоръчва след едногодишна възраст на детето, въпреки че то се подкрепя от Световната здравна организация. Нейните препоръки се отнасят предимно за развиващите се страни, в които обикновено качеството на водата не гарантира безопасността на на храненето със заместител на майчината кърма.
Кърмата има огромно значение за развитието на детето. Но през втората година то ходи, тича, иска да опознава все повече заобикалящия го свят. Успокояването и задоволяването, което е получавало от майчината гърда, вече не са му достатъчни.
Установено е, че деца, които са кърмени до по-късна възраст и при всяко безпокойство са слагани на гърдата, в по-късно детство по-трудно контролират емоциите си. Същото се отнася и за децата, на които при всяко проплакване се е подавало шише с биберон.
Ако сте решили да кърмите по-дълго бебето си, преценете добре дали това няма да наруши нормалния ритъм на живота в семейството. Трудно е да се определи кое е по-лошо  - детето да се чувства център на света, партньорът да се смята за пренебрегнат или Вие да се изтощавате до краен предел...
Независимо дали майката и бебето изпитват удоволствие от дългото кърмене, този акт положително ще среща неразбиране от страна на околните. Все още липсва толерантност и към майки, които искат да кърмят дълго, и към онези, които изобщо не желаят да кърмят.

# 3
  • София, Младост 3
  • Мнения: 407
Цитат на: Павлина
Arrow ето я пак, Съни я беше преписала преди време
Цитат на: sunny_zt
Ето цялата статия от новия брой на списание "9 месеца":

Лудост ли е дългото кърмене?

Прието е, че оптималният срок за кърмене е 6 месеца, след което постепенно майчиното мляко се замества от други храни, подходящи за възрастта на бебето. В тази възраст храносмилателната система вече функционира пълноценно и значението на кърмата за защитата ва детския организъм срещу алергии и инфекции намалява.


 #Crazy  #Crazy  #Crazy
Тъкмо снощи прочетох в http://www.breastfeedingbasics.com, че след 6-ия месец в кърмата се удвоява съдържанието на антитела  с оглед намаления прием на мляко поради захранването с други храни.

Общи условия

Активация на акаунт