Отговори
# 120
  • Велико Търново
  • Мнения: 7 692
За съжаление, повечето естествени подсладители като меда, сироп от агаве и кленов сироп не са много по-различни от захарта /в тази статия дори сиропа от агаве е определен като по-вреден от захарта/:
https://www.healthline.com/nutrition/natural-sugar-substitutes#5.-Yacon-syrup.
А всъщност в коя точка става въпрос за сироп от агаве?

А знаете ли от къде се купува еритритол в по големи количества и съответно по евтино. Предлаганите опаковки са по 200, 250. Продават ли по големи количества някъде...
Аз купувам от физическия магазин на vikinuts.net във В.Търново. Не знам дали имат другаде, но продават и онлайн.

# 121
  • Мнения: 5 386
И аз искам рецепти с малко захар или без, затова се записвам тук. Стевия - веднъж само опитах да направя сладкиш с нея и изобщо не ме задоволи този подслаждащ ефект, липсваше ми вкуса на захарта. И в напитка я пробвах - не ми харесва вкуса ѝ.

# 122
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Вчера четох една статия, която още повече ме отказа от заместителите
На който му е интересно

# 123
  • София
  • Мнения: 6 677
За съжаление, повечето естествени подсладители като меда, сироп от агаве и кленов сироп не са много по-различни от захарта /в тази статия дори сиропа от агаве е определен като по-вреден от захарта/:
https://www.healthline.com/nutrition/natural-sugar-substitutes#5.-Yacon-syrup.
А всъщност в коя точка става въпрос за сироп от агаве?

...

Извинявам се, не е в тази статия, а в тази:
https://www.healthline.com/nutrition/agave-nectar-is-even-worse- … sugar#bottom-line

# 124
  • Мнения: 452
От известно време превантивно промених храненето си, опитвайки се да изключа максимално захарта. Една от причините да го правя е много тежки, редовни мигренозни състояния.

Първоначално се нахвърлях да правя сладкиши и десерти с подсладители (в случая еритритол), които изместваха дори основните хранения. В последствие се замислих защо го правя, установих за себе си, че причината е, че се правят лесно. От няколко месеца прекратих тази практика Blush
Включвам се в темата, защото решавайки да спра захарта, попадах на много рецепти в онлайн пространството (дори и на специализиран готварски курс отидох) обявени като беззахарни. Но те реално не бяха, защото съдържаха плодове и захарни сиропи за заместители и ефекта, който целях, не се изпълняваше. Научих го с четене и на принципа проба/грешка и го пиша, за да изкритикувам тази широко ширеща се заблуда за "беззахарно" и "полезно".

От близо година следя една французойка в Инстаграм, която с научна цел наблюдава въздействието на различни храни и напитки върху кръвната захар- измерва влиянието им с глюкомер. Публикува интересни графики и хитрини за намаляване на пиковете в нивото на КЗ, причиняващи различни неразположения, хормонален дисбаланс, заболявания.
Пускам една графика на сравнение кафява/бяла захар от нейния профил, тъй като коментирате напред в темата:



Hands V

# 125
  • Мнения: 4 699
Има таблици за гликемичен индекс на различните храни.

# 126
  • Мнения: 6
Здравейте,
Какво е мнението ви за ксилитола като заместител на захарта. става въпрос за диетичен режим.

# 127
  • Мнения: 452
Здравейте,
Какво е мнението ви за ксилитола като заместител на захарта. става въпрос за диетичен режим.

- ксилитолът има гликемичен индекс 7. Това означава, че макар и по-малко от захарта, все пак вдига кръвната захар. Има и калории, макар и по-малко от тези на захарта. Щом сте на диета, вероятно броите калории - прочетете опаковката и ги смятайте с менюто си;
- може да предизвика лаксативен ефект. Това може да стане и с всеки друг подсладител;
- категорично трябва да се избягва ако имате куче- дори само вдишване на малко прах от ксилитол може да му навреди безвъзвратно.

# 128
  • София
  • Мнения: 6 677
Има таблици за гликемичен индекс на различните храни.
Дори и при нисък ГИ може да има проблем, както се оказва при агаве-то - в статията, която съм дала по-горе е описано - агавето е с нисък ГИ, но заради високото съдържание на фруктоза може да е по-опасно от захарта.

# 129
  • Мнения: 4 699
Може би какъв начин ще предпочете някой зависи най- вече от здравословното му състояние. Някои следят калории, други въглехидрати, трети и двете.

# 130
  • Мнения: 390
ЕРИТРОЛ

# 131
  • Мнения: 10 210
Великденските печива правих само с еритритол и малко сушени плодове и всички бяха във възторг. Харесаха ги повече от класическия козунак със захар, хем на него бях сложила ликьори и какво ли още не.

# 132
  • Мнения: 1
Здравейте!
Прочетох за многото ползи на инулина, използван вместо захар. Вие използвали ли сте, чували ли за него, ползвате ли постоянно? Навсякъде чета, че е полезен- и за намаляване на мазнини, и при сърдечно- съдови заболявания...Какво е мнението ви? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт