Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 132
Здравейте,
от известно време търся информация за това с какво може да се замени захарта в сладкарството. Как можем да приготвим любимите си сладкиши, торти, кремове и т.н. но без захар.
Прочетох и научих доста, но никъде не намерих пропорции.
Какво количество фурми или други сушени плодове или стевия се равняват на 1 чаена чаша захар?!
Моето хоби е сладкарството, обичам и приготвям всякакви сладки изкушения, но ми се ще да са по -здравословни. Не съм почитател на веган десертите, защото според мен  един сладкиш е нищо ако в него няма яйца, мляко и масло.
Моля,включете се, за да обсъдим и научим как да подсладим живота си здравословно.

# 1
  • Мнения: 1 607
На стевията на опаковката обикновено пише в какво съотношение със захарта е.
На сушените плодове на опаковката също пише количество захар на 100г.
Останалото е експериментиране. Има си и рецепти, поначало замислени с тези продукти.
Но не виждам нищо здравословно нито в стевията, нито в заместването със сушени плодове. Зависи каква е целта на занятието - да се консумира по-малко захар, някакви здравословни проблеми (затлъстяване, диабет) и т.н. Здравословен живот и хоби-сладкиши за мен нямат пресечни точки, защото такива неща трябва да се консумират много ограничено и по изключение.

# 2
  • соросоиден либераст
  • Мнения: 9 109
Според мен, нищо не може да замести захарта като вкус.
И аз съм пробвала много
Най- добре си ги прави както до сега, но хапвай по- малко

# 3
  • Мнения: 132
На стевията на опаковката обикновено пише в какво съотношение със захарта е.
На сушените плодове на опаковката също пише количество захар на 100г.
Останалото е експериментиране. Има си и рецепти, поначало замислени с тези продукти.
Но не виждам нищо здравословно нито в стевията, нито в заместването със сушени плодове. Зависи каква е целта на занятието - да се консумира по-малко захар, някакви здравословни проблеми (затлъстяване, диабет) и т.н. Здравословен живот и хоби-сладкиши за мен нямат пресечни точки, защото такива неща трябва да се консумират много ограничено и по изключение.
Да, целта е консумацията на по- малко захар, нищо повече. Тя например може да се замени с мед в бисквити или курабийки... Сладкишите да се подсладят с фурми или стафиди в тестото....Това е целта ми.Колкото до надписа на опаковките - аз купувам сушени плодове насипно, на килограм т.е. нямат опаковка с етикет. Създадох темата, за да науча  какви са пропорции отговарящи на количеството захар вложено в дадено изделие?
Пример:
Елементарен кекс от яйца, мляко, захар, брашно, масло...
Аз искам да сменя само захарта с фурми примерно, но колко?!?!

# 4
  • Мнения: 1 607
В Интернет пише съдържанието на захар на всеки вид сушени плодове. Можете да погледнете и на опаковките в магазините (няма нужда да купувате, а само за справка, като обръщате внимание и дали има добавена захар). Фурмите примерно са 70-80 процента захар. Но за тялото ви няма голямо значение дали захарта е кристална или от фурми.

# 5
  • Мнения: 21
Ами ограничи захарта до минимум може и да се живее без слатки аз се хараня доста здравословно. Може сладките да се ограничат до около 4 пъти в месеца. И така може да си използваш захар, но няколко пъти в месеца, а не няколко пъти в седмицата и така ще ограничи и калориите. Sunglasses

# 6
  • Мнения: 132
Питанката е 100гр захар на колко грама мед или фурми или стафиди....се равнява?
Целта е те да я заменят в приготвянето на печива.
Ако знаете - напишете!

# 7
  • Мнения: 6 009
Пробвай с една или две лъжици. После пробвай на вкус и виж дали трябва да увеличиш или намалиш дозата.
Аз често заменям захарта или с мед или с плодове, но действам на око. Днес правих сладкиш за детето, който подсладих само с райска ябълка и обикновена ябълка. Гледам, че се хареса. Аз не ям брашно и плодове и не ги пробвам.

# 8
  • Мнения: 544
Аз и майка ми правим сладкиши само с малко мед, кафява захар или захар от фурми. Винаги слагаме малко количество и пак се получават вкусни. Но трябва да си напаснете количествата според вашия вкус. Лично аз, купешки десерти вече не мога да ям, става ми лошо, чак ми се гади  от захар и сладост.

# 9
  • Варна/София
  • Мнения: 23 813
И аз се интересувам от заместителите на захар.

В кафето слагам 1,2гр стевия на прах, което според опаковката е 4гр. захар

Една чаена чаша захар на какво количество кленов сироп се равнява?
Сега съм се "запалила" по еритритол, но не знам и неговото съотношение. В нет-а пише "1.5 ч.л. еритритол се равняват на 1 ч.л. захар"

От години съм заменила бялата кристална захар с кафява, но търся и други алтернативи.

# 10
  • Мнения: 132
Аз и майка ми правим сладкиши само с малко мед, кафява захар или захар от фурми. Винаги слагаме малко количество и пак се получават вкусни. Но трябва да си напаснете количествата според вашия вкус. Лично аз, купешки десерти вече не мога да ям, става ми лошо, чак ми се гади  от захар и сладост.
Супер! А променяте ли другите съставки от рецептата?

# 11
  • соросоиден либераст
  • Мнения: 9 109
Има също и петмез от фурми, във формата на сироп, който става за подслаждане
кокосова захар, мед, кленов сироп, пюре от плодове
банан

# 12
  • Мнения: 197
https://remedium.bg/tsvetelina-stevia-luks-techen-ekstrakt-za-na … st-h120-ml-9661/p

Това става за крем карамел само няколко капки /на вкус/ - изпитано е , но ако се прекали -нагарча,така че слагайте капка по капка и опитвайте/ става и  за др. кремчета от нишесте и т.н.
Но за сладкиши няма да стане необходимата консистенция, която се получава при разбиване на яйца със захар.

# 13
  • Мнения: 132
Има също и петмез от фурми, във формата на сироп, който става за подслаждане
кокосова захар, мед, кленов сироп, пюре от плодове
банан

Има да , но по колко от тях се прибавя?
Примерно искам да направя сладкиш с череши и искам да заменя захарта с мед или кленов сироп.
По рецепта в сместа се слага 1ч.ч. захар, но това на колко мед или кленов сироп се равнява?

# 14
  • Мнения: 132
https://remedium.bg/tsvetelina-stevia-luks-techen-ekstrakt-za-na … st-h120-ml-9661/p

Това става за крем карамел само няколко капки /на вкус/ - изпитано е , но ако се прекали -нагарча,така че слагайте капка по капка и опитвайте/ става и  за др. кремчета от нишесте и т.н.
Но за сладкиши няма да стане необходимата консистенция, която се получава при разбиване на яйца със захар.
Така е! Има печива, в които не може да се замени захарта.

Общи условия

Активация на акаунт