Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
  • соросоиден либераст
  • Мнения: 9 068
Ориентирай се по калориите, защото това е, общо взето предимно захар и петмеза и т.н

# 16
  • Варна/София
  • Мнения: 23 754
Скрит текст:
Има също и петмез от фурми, във формата на сироп, който става за подслаждане
кокосова захар, мед, кленов сироп, пюре от плодове
банан

Има да , но по колко от тях се прибавя?
Примерно искам да направя сладкиш с череши и искам да заменя захарта с мед или кленов сироп.
По рецепта в сместа се слага 1ч.ч. захар, но това на колко мед или кленов сироп се равнява?
Именно. И аз това питам.

1 ч.ч. бяла кристална захар = ? стевия, ? кленов сироп, ? еритритол и т.н.

# 17
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 15 354
Захарта е 100% въглехидрат.
Фурмите съдържат 70%захар. Мисля, че не е трудно да се изчисли колко трябват, за да се замести захарта. 😉
По същия начин става и с кленовия сироп.


При стевията е по-сложно, защото зависи колко е концентрирана. Обикновено на опаковката си пише в какво съотношение към захарта е.
Еритритолът мисля беше 1:1,5.

Въпросът е като се сложи еквивалентът на 1чч захар например под формата на течност ( кленов сироп) или пюре ( фурми) дали пак ще стане сладкиш, какъвто е по оригиналната рецепта.
За еритритолът съм чела, че има странен, студен, остатъчен вкус. Не съм ползвала, аз от години ползвам стевия.

# 18
  • Мнения: 132
Захарта е 100% въглехидрат.
Фурмите съдържат 70%захар. Мисля, че не е трудно да се изчисли колко трябват, за да се замести захарта. 😉
По същия начин става и с кленовия сироп.


При стевията е по-сложно, защото зависи колко е концентрирана. Обикновено на опаковката си пише в какво съотношение към захарта е.
Еритритолът мисля беше 1:1,5.

Въпросът е като се сложи еквивалентът на 1чч захар например под формата на течност ( кленов сироп) или пюре ( фурми) дали пак ще стане сладкиш, какъвто е по оригиналната рецепта.
За еритритолът съм чела, че има странен, студен, остатъчен вкус. Не съм ползвала, аз от години ползвам стевия.
Когато вместо захарта се ползва течен заместител или се намаляват течните съставки или се прибавя още брашно. Така консистенцията на сместа ще бъде както в стандартната рецепта.

# 19
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 15 354
Сянка, благодаря, че си ме цитирала, аз нямам проблем със заместването или печене на сладкиш без рецепта.

Аз съм го написала за дамите, които искат да се уточни колко точно кленов сироп или фурми отговарят на 1чч захар.
Просто напомняне, че и други неща се променят 😊
И не, консистенцията не винаги е същата.
Пандишпан без захар става трудно, трябват други стабилизатори, за да не спихне. Става, но е друго.

# 20
  • Варна/София
  • Мнения: 23 754
Аз благодаря за напомнянето, че трябва да променя и количеството на другите съставки. Благодаря и за насоките по повод съотношенията на заместителите.

# 21
  • Мнения: 286
След много експерименти, за мен най-добрата комбинация / с най-близък до захарта вкус/ е еритритол и стевия. Ако в рецептата е посочено 100гр. захар, слагам 90-100гр. еритритол и 5-6 капки стевия, задължително опитвам тестото, все пак всичко е въпрос на вкус. Не всички десерти обаче се получават със заместител на захарта, еритритола по-трудно се разтваря и кристализира, например домашен течен шоколад с еритритол има зърнеста структура, не е кадифено гладък и леко хруска, както е белтъците не могат да се разбият на гладък лъскав сняг с еритритол, остават по-меки. Но за  кремове и кексове е супер.

# 22
  • Варна/София
  • Мнения: 23 754
Купих си еритрол. Правих фалшив крем карамел с него и 100гр. осладиха чудесно крема. Другият път ще пробвам в комбинация със стевия. Кафето свикнах да го пия със стевия (на прах) и ми е ок.

# 23
  • София
  • Мнения: 383
Първо, е абсолютно невярно че на тялото му е все едно дали получава захар от бяла захар или от фурми, сушени плодове, плодове, мед или какъвто и да било друг източник.

Не е препоръчително да се пече с мед, защото полезните вещества от меда се разпадат след 40-45 градуса. Има спор дали след това става токсичен или просто толкова вреден колкото и бялата захар.

Оттам нататък, кафявата захар е за предпочитане пред бялата, сироп от агаве, кленовия сироп (нямам опит с него) и изобщо всичко е за предпочитане пред бялата захар и химичните подсладители.

Относно подсладителите - най-сполучливи са стевията (която обаче има специфичен вкус), еритритола и ксилитола. Последния е най-подходящ за приготвяне на джелато (консистенцията се получава по-сполучлива отколкото с еритритол по мое мнение). Тези три подсладителя по никакъв начин не вдигат нивата на кръвната захар в организма (ако това е целта). Но със сигурност е предизвикателство да се получи нужната консистенция при много от сладкишите. Моят съвет е да разгледаш чужди блогове на тема "keto desserts", защото там се ползват само споменатите три подсладителя поради факта, че са с нисък гликемичен индекс. Срещала съм съвети как например да направиш хубав пандишпан с тях и други подобни.

# 24
  • София
  • Мнения: 4 389
За съжаление, повечето естествени подсладители като меда, сироп от агаве и кленов сироп не са много по-различни от захарта /в тази статия дори сиропа от агаве е определен като по-вреден от захарта/:
https://www.healthline.com/nutrition/natural-sugar-substitutes#5.-Yacon-syrup.

Доколкото разбирам стевия, еритрол и ксилитол са сравнително добри заместители, но все още въздействието им не е достатъчно добре изучено, затова и се препоръчват с умереност /както и мед, кленов сироп и др./.

Общо взето, голяма здравословност в сладкото няма, за съжаление.Joy

# 25
  • Мнения: 460
Като минала през горното, ами за съжаление, на тялото му е все едно дали сладкия вкус в кекса /бисквитките идва от бяла захар /кафява захар /мед /кленов сироп /агаве /стевия /еритритол и производни. Всички, абсолютно всички повишават КЗ много и правят поразии. Та, решението не е да ядем десерти всеки ден, пък били те и със "здравословна?! захар, а да свикнем, че десерта е Изключение, 2-3 пъти в месеца е Предостатъчно.

# 26
  • Мнения: 6 261
Тъй като и аз имам наблюдения, не съм забелязала стевията да повишава КЗ при хора, които биха я завишили от захар. Самото брашно, в което е добавена, завишава КЗ и много хора биха помислили, че сладкото е виновно. Има брашна, които завишават значително по-малко.

За мен най-невинните подсладители са плодовете. Не може да се посочи точна пропорция и не се постига същата сладост като на захарта и слава богу - за мен класическите рецепти са гадно сладки и съм принудена да правя сама това, което искам. Дори морковът ми е достатъчно сладък, какво остава за захар и какво остава да предложа нещо индустриално сладко на човек с проблем. С нисък гликемичен индекс е и кокосовата захар, тя е по-слабо сладка. 

Относно здравословност, не само подсладителят и брашното са от значение. Едно сготвено масло също създава тежки проблеми на много хора, включително и на такива с нарушения във въглехидратната обмяна, защото много от тях реагират зле не само на подсладителите, но и на мазнини. Затова всеки трябва да си прецени това, което готви, за кого го готви и да се съобрази с особеностите в метаболизма му, ако иска да е здравословно за консумиращия. Аз си мечтая за сладкарници, в които можеш да посочиш какво не трябва да включва изделието и те да са готови да го изработят. Защото технически е осъществимо. А сега дори сладкарниците, които продават торти по 250 лв., не желаят да се съобразят с клиента, имат си рецепти и ако ти изнася.

# 27
  • Мнения: 3 797
Еритрола може да се направи на пудра, като мине през чопър.
Продават и еритрол на пудра, но е още по- скъп от този на кристали.

# 28
  • Варна
  • Мнения: 590
..........

Не е препоръчително да се пече с мед, защото полезните вещества от меда се разпадат след 40-45 градуса. Има спор дали след това става токсичен или просто толкова вреден колкото и бялата захар.
.....................



И аз до като четях ми идваше да напиша това.
Меда е полезен само в сурово състояние! И то в малки количество на ден, желателно да се консумира не директно, а разтворен в напитка или храна която не е гореща.
Меда в сладкиши е вреден, заради сериозната топлинна обработка.

# 29
  • соросоиден либераст
  • Мнения: 9 068
Тялото преработва всички въглехидратi до глюкоза

Taka, че дали ядеш захар или фурми е все едно. Не е все едно, спрямо витамините, но ако нещата се пекат, по скоро няма никакво значение

Единствената и наистина съществена разлика са фибрите, когато се храниш с плодове, приемаш фибри, които са изключително важни за здравето. Но ако правиш кекс и се чудиш кое е по- полезно захар или мед, няма значение- има за вкуса

Общи условия

Активация на акаунт