Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Печене на крем карамел

  • 2 476
  • 47
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3
Здравейте кулинарни фурии! Хайде да обменим опит и да се разменим някой друг съвет! Темата е прословутият крем карамел! И най-тънката и важна част-печенето! Как да няма една шупла!?
Много опити имам.. като почнем от шупла до шупла... до горе-долу сполучлив, но не съвсем! Очаквам помощ!

# 1
  • Мнения: X
Пече се на водна баня, на много слаба фурна. Ако водата заври - ще стане на шупли. Също така, първо сложи млякото да заври и после го остави да изстине (да можеш да си топнеш пръста вътре търпимо) преди да прибавиш яйцата. Винаги става перфектно.

# 2
  • Мнения: 3
Пече се на водна баня, на много слаба фурна. Ако водата заври - ще стане на шупли. Също така, първо сложи млякото да заври и после го остави да изстине (да можеш да си топнеш пръста вътре търпимо) преди да прибавиш яйцата. Винаги става перфектно.
Ясно, да. Печенето ме интересува. Някоя тънкост, някой трик?

# 3
  • Мнения: 595
Аз слагам мляко и яйца на стайна температура. След бъркане гледам да няма балончета отгоре.
Слагам го на водна баня със студена вода в незагрята фурна на 140° с вентилатор.
Винаги ми се получава перфектен 🤷‍♀️

# 4
  • Мнения: 3
Аз слагам мляко и яйца на стайна температура. След бъркане гледам да няма балончета отгоре.
Слагам го на водна баня със студена вода в незагрята фурна на 140° с вентилатор.
Винаги ми се получава перфектен 🤷♀
А колко време се пече? Не завира ли водата?

# 5
  • Мнения: X
Ако се налага изваждаш малко от горещата вода и добавяш студена, важно е да не позволиш да завира. Също така, като е готов крема,  не го вади от фурната, остави го да изстине както си е там.

# 6
  • Мнения: 595
Аз слагам мляко и яйца на стайна температура. След бъркане гледам да няма балончета отгоре.
Слагам го на водна баня със студена вода в незагрята фурна на 140° с вентилатор.
Винаги ми се получава перфектен 🤷♀
А колко време се пече? Не завира ли водата?
Ами аз съм го изчислила на моята фурна, че точно 1 час е достатъчен. Водата не завира.Поне до сега ми се е случвало само веднъж, докато пробвах времето и да разбера как работи фурната(колко време загрява, как, на коя програма, с или без вентилатор) и така..

# 7
  • Мнения: 71
Здравейте кулинарни фурии! Хайде да обменим опит и да се разменим някой друг съвет! Темата е прословутият крем карамел! И най-тънката и важна част-печенето! Как да няма една шупла!?
Много опити имам.. като почнем от шупла до шупла... до горе-долу сполучлив, но не съвсем! Очаквам помощ!

Първото правило е продуктите-по-точно яйцата трябва да са със стайна температура или 15-20 мин. да престоят след изваждането им от хладилника.За прясното мляко се отнася същото,след това се затопля леко,без да завира заедно със захарта.След разбиването на яйцата се прибавя затоплеото мляко към тях,а не обратно.Следва печенето.В предварително затоплена фурна на 160 градуса се поставят шоличките и се пекат на водна баня,в тавичката се налива 1-2 пръста хладка вода  пак на тази температура,ако печката е с вентилатор,още по добре,но се внимава водата в тавата да не завира твърде много,да не кипи.Тавата се поставя на средно ниво на самата фурна.Дано съм била полезна със съветите,които Ви дадох!Успех следващият път!.

# 8
  • Мнения: 27 566
Дали са ти добри съвети. Аз бх добавила само още един. Приготви си кубчета лед и добавяй от тях във водата, когато стане твърде гореща. Така ще предотвратиш завирането и образуването на шупли. При мен този номер помага да се получи копринено гладък крем.

# 9
  • София
  • Мнения: 8 784
Аз слагам мляко и яйца на стайна температура. След бъркане гледам да няма балончета отгоре.
Слагам го на водна баня със студена вода в незагрята фурна на 140° с вентилатор.
Винаги ми се получава перфектен 🤷‍♀️

Още днес ще го пробвам, на средно ниво печете, нали?

# 10
  • Мнения: 595
Аз слагам мляко и яйца на стайна температура. След бъркане гледам да няма балончета отгоре.
Слагам го на водна баня със студена вода в незагрята фурна на 140° с вентилатор.
Винаги ми се получава перфектен 🤷‍♀️

Още днес ще го пробвам, на средно ниво печете, нали?
Да на мен са ми 4 реда, слагам на 2рия с плъзгача.

# 11
  • София
  • Мнения: 245
120 градуса, долен реотан, без водна баня, около час и половина. Накрая може да се вдигне до 150 за цвят.
Резултатът е без една шупла.

# 12
  • Мнения: 162
Моята рецепта е перфектна, но за съжаление бавна. 8 яйца ги разбивам с пасатора, прибавям чаша захар, 1 л.мляко направо от бутилката и 1-2 ванилии.Междувременно правя карамела и сипвам по лъжичка във всяка чашка. Нареждам в тавата всички чашки, доливам с вода /топла или гореща по възможност/ максимално колкото позволява тавата, но все пак да останат 1-2 пръста без вода.
Включвам фурната съвсем мъничко под 100 градуса и оставям за около два часа, през които сместа леко се сгъстява, но още е течна.После увеличавам на 110-120 градуса и след около половин час изключвам. Ако се пипне с пръст  не е напълно твърд крема, но после стяга.
Цаката му е да не заввира водата в тавата.

# 13
  • София
  • Мнения: 8 784
120 градуса, долен реотан, без водна баня, около час и половина. Накрая може да се вдигне до 150 за цвят.
Резултатът е без една шупла.

На кое ниво? Вентилатор? На 150 пак ли само на долен реотан?

# 14
  • Варна
  • Мнения: 1 107
От шеф готвач знам, че слагат лед за да не заври водата.

Общи условия

Активация на акаунт