Печене на крем карамел

  • 5 236
  • 49
  •   1
Отговори
# 45
  • Русе
  • Мнения: 5 233
Скрит текст:
Благодаря Васил,
Но всъщност въпроса ми е - гледайки крем карамела в купичките в тавата, във фурнатс, как да разбера, че е готов и и да не го презсготвя?
Дали трябва да е изцяло стегнат отгоре преди изключване или да е малко по мек в средата, като при чийзкейковете?
Или пък си има друг начин?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/8.html

# 46
  • Велики Преслав
  • Мнения: 4 757
Скрит текст:
Благодаря Васил,
Но всъщност въпроса ми е - гледайки крем карамела в купичките в тавата, във фурнатс, как да разбера, че е готов и и да не го презсготвя?
Дали трябва да е изцяло стегнат отгоре преди изключване или да е малко по мек в средата, като при чийзкейковете?
Или пък си има друг начин?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/8.html


Супер

# 47
  • София
  • Мнения: 714
Благодаря на всички ви!
Явно фурната ми е много силна. Вярно е, че си купих най-мощната, за да  е се изнервям. Като пека 130-140 градуса завира водата, за това пека на 120-125 градуса и така стана, че се пече 4-5 часа. Без да завира и без да добавям лед.
Наистина стана перфектен без нито една шупла
Но явно при мен е така. Не мога да го дебна постоянно.

# 48
  • Мнения: 6
Здравейте кулинарни фурии! Хайде да обменим опит и да се разменим някой друг съвет! Темата е прословутият крем карамел! И най-тънката и важна част-печенето! Как да няма една шупла!?
Много опити имам.. като почнем от шупла до шупла... до горе-долу сполучлив, но не съвсем! Очаквам помощ!

Аз преди имах същия проблем!
Печеш го на 150 градуса за час и 40 минути и на всеки 25 минути слагаш в тавичката по 3 кубчета лед,за да не заври водата. Така шупли няма Simple Smile

# 49
  • Мнения: 2 501
160 градуса за 1 час, 1-2 пръста вода в тавата, никакви други упражнения. Дори, мисля че става за по-малко. Пробва се , като леко забодете лъжичка в крема. Става без шупли, без зачервяване отгоре. Ако искам да има коричка, малко захар отгоре и на лъчисто за 10 минути.Тук се проверява да не прегори.
В карамела, освен захар, слагам и малко вода и следя за изразителен карамелен цвят, но без да почернее и загорчи. Зависи и как обичате да е карамела.
Тайната е единствено от по слаба от 180 градуса температура, за да се предотврати завиране на сместа. Предполагам, че е възможно, всяка печка да пече различно.

Общи условия

Активация на акаунт