За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 24 817
  • 739
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 121
Здравейте, може ли да споделите рецепта за хрупкави великденски курабии? Искам да са тънички и хрупкави.

# 46
  • София
  • Мнения: 1 408
Кълнове от някакви семена правили ли сте? Струва ли си усилието в домашни условия?
Благодаря.

# 47
  • Мнения: 9 108
Да, от доста видове семена, струва си, имаш винаги пресни.

Здравейте, може ли да споделите рецепта за хрупкави великденски курабии? Искам да са тънички и хрупкави.
Ето, хрупкави и вкусни https://pep-4o.blogspot.com/2009/12/6-300.html?m=0

# 48
  • София
  • Мнения: 11 709
Здравейте, може ли да споделите рецепта за хрупкави великденски курабии? Искам да са тънички и хрупкави.
Много са хубави и ще ги завъртя и тази година
ТРАДИЦИОННИ ГРЪЦКИ ВЕЛИКДЕНСКИ ПОРТОКАЛОВИ БИСКВИТИ
Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2021/04/blog-post_26.html

# 49
  • Мнения: 2 641
Търся изпитана рецепта на класическо ризото със сметана и пармезан.
Това е класическо ризото - РИЗОТО - RISOTTO ALLA MILANESE
Скрит текст:

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/01/risotto-alla-milanese.html

Точно такава рецепта търсех, подробна стъпка по стъпка като за някой, който никога не е правил ризото! Може на много стъпки да се сгреши. Много благодаря! Получи се прекрасно Simple Smile

Сега може ли рецепта за пилешко филе със сметана и гъби на тиган?

# 50
  • София
  • Мнения: 11 709
........................................

Точно такава рецепта търсех, подробна стъпка по стъпка като за някой, който никога не е правил ризото! Може на много стъпки да се сгреши. Много благодаря! Получи се прекрасно Simple Smile

Сега може ли рецепта за пилешко филе със сметана и гъби на тиган?
Да, благодаря много,   малко съм  подробна, може би и малко досадна,  когато изписвам рецептите си, но така предпочитам, всичко да ми е ясно. За пилето ти пускам нещо, ако ти хареса - грабвай, тук са пил. пържолки, но това няма никакво значение
ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ С ГОРЧИЦА, МЕД И РОЗМАРИН
Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2021/11/blog-post_49.html
имам още - но тук естрагона е под въпрос и харесване, има си силен аромат, не всеки го харесва
ЗАДУШЕНО ПИЛЕШКО В ЕСТРАГОНОВ СОС
но мисля, че това е най- доброто - ПИКАНТНИ ПИЛЕШКИ ГЪРДИ В СМЕТАНОВ СОС ИЛИ - SPICY CHICKEN LAZONE
Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/03/spicy-chicken-lazone.html

# 51
  • Шумен
  • Мнения: 5 276
Въпросите ми са към пеп-4о, хареса ми твоята рецепта за курабийки. Предвид количеството брашно в нея (1,4 - 1,5 кг.), как се съхраняват и колко време издържат? До сега не съм ползвала амонячна сода има ли нещо специфично при работата с нея и усеща ли се натрапчиво в курабийките?

# 52
  • Мнения: 124
Каймака сега го хвърли, но иначе пазите ли го за масло и как се съхранява, във фризер или?
Аз поне ,много го ценя.Правиш чисто краве масло на което знаеш произход и състав.За по-бърз начин,мога да препоръчам разбиване с миксер.Сваряваш прясното мляко,в колкото по-широк съд е,толкова по-добре.След като изстине ,обираш каймака и във фризера.Така докато напълниш съдинката(или до където решиш).След това вземаш миксер и разбиваш.В един момент маслото почва да се отделя от суроватката.Изцеждаш суроватката(казват че може да се използва в тестени изделия),слагаш маслото в цедка и го измиваш с вода,пресоваш си го на калъпче и прибираш.По-вкусно масло няма.

# 53
  • Мнения: 2 641
Марчева, много благодаря! Започвам да чета рецептите - сега ще мариновам и утре ще готвя.

Взела съм и вратни пържоли, които не знам как да направя. (аз не ям месо)

Менюто ми е салати зеле пролетно и зелена с яйце и синьо сирене; вратни пържоли, които още не знам как ще правя, пилешко филе със сметана и мислех да направя ориз с леща и нахут по индийски за гарнитура. Някакви препоръки или предложения?

Мезетата и тортата са ясни Simple Smile

# 54
  • Русе
  • Мнения: 5 208
Скрит текст:
Здравейте, може ли да споделите рецепта за хрупкави великденски курабии? Искам да са тънички и хрупкави.

Ако искаш да са тънички, тестото /фигурките/ трябва да бъде по тънко от указаното в рецептата.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/04/blog-post_5825.html


Скрит текст:
...

Сега може ли рецепта за пилешко филе със сметана и гъби на тиган?

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/09/blog-post_56.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2021/06/blog-post_4.html

# 55
  • Мнения: 4 212
В тези курабийки с амонячната сода, мога ли да сложа шоколадови капки?МИналата година пробвах и малко да направя на топчета със сладко,но не ми се получи номера.И ние всяка година си правим такива,майка им слага мас и ги шприцова,аз с олио ги правя.В една група във фейсбук са ги кръстили "Войнишки курабии".
Идеята на Пейч,за сушени плодове и стафиди също ми допадна и такива малко ще направя,също и с локум мисля,но
под формата на топчета и това да им е като пълнеж.Как мислите, дали ще станат вкусни?

# 56
  • под тепетата
  • Мнения: 9 302
Аз правих приплетени курабии и понеже ми остана повече от бялото тесто им сложих капки. С масло и олио бяха.

# 57
  • Мнения: 4 699
Morkovel99 моята рецепта е подобна на тази на  peych (но с кисело мляко вместо прясно )и съм добавяла в тестото натрошен на парченца шоколад , а друг път бях настъргала ябълки и вместо ванилия сложих канела - и двата пъти се изядоха.

# 58
  • София
  • Мнения: 11 709
Въпросите ми са към пеп-4о, хареса ми твоята рецепта за курабийки. Предвид количеството брашно в нея (1,4 - 1,5 кг.), как се съхраняват и колко време издържат? До сега не съм ползвала амонячна сода има ли нещо специфично при работата с нея и усеща ли се натрапчиво в курабийките?
Точно защото се усеща, разбира се най-вече по време на печенето,  а и след това при хапка не ползвам амонячна сода, не ми харесва и съм  я отхвърлила категорично, но това съм си аз. Ако разрешиш ще ти пусна великденски курабии/сладки, които се приготвят за има-няма 40- 50 минути, по лесни от тях няма, нямаш представа колко са хубави, по избор е всичко. В рецептата има  мастикс, това у нас е сакъз, продава се в аптеката, трябват ти 2 до 3 зърна, махлеб продават арабите, но ако нямаш възможност го заместваш само с ванилията и най-вече да има кора настъргана от 2 портокала, това е истината, ухаят. Вчера ги правих и едната част поръсих с едра кафява захар, но не е задължително.

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2021/04/blog-post_26.html
Скрит текст:

# 59
  • Шумен
  • Мнения: 5 276
Аз лично също не харесвам амонячна сода, но реших все пак да попитам за вкуса. Явно ще се спра на друга рецепта пак с мас ( имам един буркан домашна в хладилника:) )

Общи условия

Активация на акаунт