Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 фев. 2007, 22:29 ч.

Форум Доктор NIVEA baby - мнения и дискусия

 • 3 595
 • 67
 •   1
Отговори
 • София, в полите на Витоша
 • Мнения: 946
Извинявам се за отделната тема, но си мислех, че бидейки това Форум можем да пообсъдим как виждаме нещата, само че темата беше заключена скоропостижно.
И ето- отварям нова с риск да ме баннат, но все пак съм майка на три деца и държа да кажа това, което мисля!
Много моля модераторите- ако не държите на авторитарното управляване на сайта, да пообсъдим нещата, за да може това да стане успешен формат!

Има два факта- единият е, че очевидно този подфорум е замислен като специализирана консултация, обратното би дублирало Здравния.
Вторият факт е  ,че както има хора, които публикуват обяви само в Продавалника, но не и в Продавам, купувам... , така ще има хора, които ще четат и пишат само в Нивеа , но не и в Здравния.

За мен има две решения- както вече казах-или да се натоварят още специалисти с отговорите, което изисква още финанси, или да има възможност за дискусии и някой - модератор или специално подбрани за това хора от Форума, например- да препраща по- нерешимите въпроси за консултация към Докторката. Това само по себе си означава някой да следи за неотговорените теми и да преценява дали е изчерпана темата с отговорите на съфорумките или се нуждае от уточнение.
Глупаво е да ангажираме високо квалифициран специалист с въпроси като този например
Освен това докторката не е универсален специалист и не може да отдели достатъчно внимание за определени теми- забелязах,  че в една от темите - ето тази майката скоропостижно се отказа от кърменето и започна да дава АМ още на първият месец без дори да е разбрала дали проблемът е в недохранването. Смятам че е редно докторката да препраща такива проблеми за дискусия в подходящите подфоруми или на съответният специалист, защото аз лично благодарение на Кърмаческият кърмих третата си дъщеря доста по- дълго от първите две, които бяха отбити точно по същият начин с пробни кърмения и т.н още в 3-4 месец, а третата лапаше до 8-мия.

В този ред на мисли смятам, че трябва да се привлекат още хора за каузата , за да има успех.
Смятам да повдигна въпроса и в Кърмаческият, там има сърцати дами, които ще помагат със съвети, ако е нужно.

За мен обаче тази форма в този й вид не е успешна!

Съжалявам, ако съм малко по- рязка, но съм разбарала колко важно е да получиш помощ и подкрепа НАВРЕМЕ от хора, които са на твоето положение, а не само хладен научен съвет!
Съжалявам и че са ми  изтрити всички постинги, защото бях написала верни и умни неща, кото можеха да помогнат на майките докато чакат мнението свише!

Цитат
Докторката влиза в понеделник и петък, за да отговаря на въпросите.
Това е засега. Идея нямам как ще е по-нататък, вероятно при засилен интерес, ще започне да влиза 3 пъти. Това ще го решават Мамма и Татти, заедно с Нивеа Бейби /спонсорите на този подфорум/, както и със самата д-р Слънчева.

Интересът според мен няма как да се засили ако този подфорум остане "стерилен" и темите са забранени за дискусия.
Освен това днес е  понеделник и аз виждам, че доста от старите теми са остнали неотговорени.

Това е от мен, не ми се сърдете, но смятам че в общ интерес е тази дискусия да не остава на лични!

Последна редакция: чт, 08 май 2014, 18:05 от Редактор*

# 1
 • София
 • Мнения: 5 768
Сега по темата.
Форумът Nivea Baby както е видно е външен, спонсориран подфорум.
Всеки потребител е свободен да зададе въпроса си както на д-р Слънчева, така и във всеки един от останалите подфоруми, дори въпросът да се дублира.

Относно въпросите - за съжаление там се "крие" част от проблема - задават се въпроси извън компетенцията на д-р Слънчева, въпроси некасаещи специалността й, както и общи въпроси по-скоро насочени към опита на другите майки.

Другата част на проблема е нежеланието да се приеме, че въпреки, че това е форум, то той не е дискусионен, а е вариант за директна връзка с даден специалист, в случая - д-р Слънчева и че се приема, че въпросите там са зададени към нея.

Относно въпросите, които не са получили отговор - повдигнах темите, които имат допълнителни уточняващи въпроси, които не са получили отговори.
Ще предам препоръките на рекламната агенция и на спонсорите.

Последна редакция: пн, 12 фев 2007, 22:51 от Mamma

# 2
 • София, в полите на Витоша
 • Мнения: 946
Точно за това говоря- съвсем ясно е, че няма "универсални" специалисти, както и че много често отговорът на по- сериозните въпроси ще е насочващ и съветът ще бъде за консултация със специалист. В този ред на мисли, може би трябва да се нпарви връзка с такива специалисти и срещу съответната такса за реклама да се популяризират техните координати по съвет на докторката например.

Сещам се за доктор Кременски от Майчин дом във София, който даваше във форума на dir.bg и в кабинета си абсолютно безплатни консултации по проблемите на генните заболявания , за биохимичният скрининг и амниоцинтезата, лично на мен той много ми помогна в труден за мен момент, когато трябваше да реша дали да се подложа на амнио или не.

Такива специалисти би било добре да се привлекат и някой да препраща въпросите в които докторката не е компетентна на тях.

Може би решението зда по- дискусионните въпроси е да се преместват от някой във Здравиният подфорум, където ще намерят адекватен отговор и съвет от майките, а за Докторският форум да останат наистина специфичните въпроси.

За да съм коректна, дискусията продължава и тук , както и тук

Последна редакция: пн, 12 фев 2007, 23:36 от pipi67

# 3
 • Мнения: 3 506
Не мисля, че става въпрос за нежелание да се приеме това, че форумът не е дискусионен, или пък да се прочетат правилата. Не е логично да се очаква, че хора, пишещи тук известно време, ще тръгнат да четат правилата на всеки форум, в който за пръв път публикуват мнение. Аз чета доста правила, но определено съм подминала съответната тема, когато за пръв път съм писала в "Кърмене" примерно...

Нещо по-конструктивно - след като (1) никой не чете правилата и (2) това всъщност не е подфорум, а виртуален кабинет, няма ли да е по-лесно за всички, ако:

- Рекламата (линкът) е озаглавена примерно "Ново: Посетете виртуалния кабинет "Доктор NIVEA Baby". Така никой няма да губи време да пише мнения, които се трият след това; да следи за излишни мнения и да ги трие; да остава с погрешното впечатление, че това е подфорум като всички останали, въпреки, хм, да кажем особеното оформление.

- В описанието на форума в началната страница вместо "Форум за консултации с "Д-р NIVEA Baby", свързани с първи грижи за детето. Обсъждане на проблеми, свързани с отглеждането на детето от 0-3 годишна възраст...", се каже нещо по-ясно, примерно: "Виртуален кабинет за консултации с "Д-р NIVEA Baby", свързани с първи грижи за детето. Място, където Dr...... ще отговаря на вашите въпроси относно ..."

Ако спонсорите не са съгласни с горното, няма ли техническа възможност да се ограничи възможността за отговор в теми, които са пуснати от друг потребител?


Може би решението зда по- дискусионните въпроси е да се преместват от някой във Здравиният подфорум, където ще намерят адекватен отговор и съвет от майките, а за Докторският форум да останат наистина специфичните въпроси.
Пипи, споделям напълно чувствата ти относно отговорите на докторката, но ако се направи това, половината от питащите, ще бъдат засегнати, че именно тяхната тема е преместена, пък те са искали доктор да им отговори..............................

# 4
 • София, в полите на Витоша
 • Мнения: 946
Дааааам, права си , принципно всеки има право на компетентно мнение, но вече се показа, че това понякога води в погрешна посока.
Иначе подкрепям напълно пердложенията ти за промяна в името, така няма да звучи двузначно и подвеждащо- на практика там няма обсъждане, има само диалог с докторката.

# 5
 • Мнения: 5 500
А някой обръща ли внимание на това, дали отговорите са компетентни и в час със световните новости или си кретаме по безкрайно остарялата схема?
Все пак предполагам, че хората използват И-нет за да научат нещо ново!

# 6
 • Мнения: 3 751
Мамма, а възможно ли е с на няколко стратегически места да се "натвърди", че съответната лекарка е спец по неонатология. Че нейна грижа са новородените и то (май) главно родените с проблеми. Абсурдно е тя да дава съвети (като лекар) за хранене и т.н. на 1-2-3 месечни и по-големи бебешори... Мнение като човек - да.  Но като лекар НЕспециалист по тази част....   Naughty
Аз не бих се консултирала с уролог за отита си примерно... По-точно не бих му се доверила  Wink

# 7
 • София
 • Мнения: 2 626
Бих искала и аз да се включа в обсъждането. Следя подфорума "Д-р Нивеа Бейби". Приветствам пускането на настоящата тема, защото има доста неща, които могат да се подобрят.

Идеята е много хубава, но засега изпълнението "куца". Д-р Слънчева може да е много добър специалист, но нейната тясна специализация е неонатологията. Тя не е практикуващ педиатър и няма огромния опит на практикуващ такъв. Формата на нейното участие според мен също не е задоволителна. Очевидно тя не прекарва много време във форума, отговорите й са доста лаконични, което оставя място за допълнителни интерпретации и уточнявания. Доста от тях звучат съвсем автоматично, заучено, като готови дефиниции. Тя не е отворена за дискусии с майките и не аргументира позициите си.

За мен сполучлива форма на виртуални консултации представлява форумът на Секцията по детска хирургия "Пирогов". . Разбира се, активността на лекарите там е плод на лично желание и добра воля. Не биха ли могли и за виртуалния кабинет на Нивеа Бейби да се намерят такива специалисти, които да са наистина ентусиазирани от идеята да помогнат със съвети на повече родители?

Според мен, има няколко варианта:

1) преименуване на форума във "виртуален кабинет" и ясно уточняване на компетентността на д-р Слънчева, а именно, раждането и първите месеци от живота на бебето, евентуални патологии, малформации и тяхното лечение.

2) смяна на д-р Слънчева с практикуващ педиатър, който да е в състояние да отговори на по-широк спектър въпроси на базата на богат професионален опит

3) привличане на няколко специалисти в различни области, които да се редуват в различни дни на седмицата. Например, присъствието на специалист детски хирург наистина би било много полезно, поради честите проблеми с хернии, хемангиоми и други образувания, проблеми на половата система при децата.

Всичко това, разбира се, не е никак просто да се осъществи; нещата най-вече зависят от желанията на спонсора, доколкото разбирам, и това как спонсорът си представя формата, под която участва с тази реклама на сайта. Но много се надявам темата да остане отворена за дискусии; Мамма вече показа, че се отнася сериозно и с внимание към нашите критики и дано се намери начин да се подобри тази иначе полезна услуга!

# 8
 • София
 • Мнения: 5 768
Само искам да допълня, тъй като ми се струва, че някои потребители остават с грешно впечатление.

Мога да ви уверя, че единственото ми желание е форумите като цяло, а и подфорумът за консултации, да са полезни за родителите.

Още при пускането на подфорума бяхме наясно, че ще има въпроси, относно структурирането и подреждането на форума, които ще трябва да се изгладят с течение на времето и които няма как да предвидим преди да е заработил.
Затова и аз считам, че подобна дискусия, в която спокойно да обсъдим какво и как може да се направи, е изключително полезна и ще доведе до положителни промени, които да са от полза на потребителите.

Вече предадох настроенията и въпросите, които се повдигат, както и изпратих линк към темата. Сигурна съм, че заедно ще намерим най-вярния начин.

Последна редакция: чт, 15 фев 2007, 18:26 от Mamma

# 9
 • Мнения: 3 161
Абсурдно е тя да дава съвети (като лекар) за хранене и т.н. на 1-2-3 месечни и по-големи бебешори...

Еее, чк пък абсурдно... вярно, че практиката й е с новородени, но сециалността й предполагам покрива първите 3 години.

Съгласна съм със забележката на Maria.St да се прекръсти подфорумът на кабинет, след като на практика отва представлява. Освен това, може би би било по-добре да е Кабинет Нивеа Бейби, а отговорите да са от лекар(и) със собствените им имена - много бутафорно звучи това д-р Нивеа Бейби. И както казва sweetkids_mama, тонът, с който се отговаря, също не е много подходящ. Майките имат нужда от повече загриженост и топлина, освен един сух и формален отговор. Наистина доц. Бранков е чудесен пример за подобно отношение!

# 10
 • Мнения: 66
Зздравейте ,дълго се чудех дали има смисъл да се включа но ето все пак мнението ми и разочорование е силно казано
Миналата събота имах нужда от допълнително мнение  и реших да се допитам до д-р Слънчева
В  СЪБОТА   се отказах да задам въпроса си защото е обявен Понеделника като ден за отговор и реших че ако не се справя с проблема тогава ще се допитам
В НЕДЕЛЯ виждам че предния ден по обяд са дадени отговори ,реших че е инцедентно и се ядосах че не съм си задала въпроса
Така изчаках ПОНЕДЕЛНИК  сутринта  ЗА ДА Е АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯТА   и с голямо неудоволсвие установявям че предната вечер отново са давани отговори но все пак писах за проблема си и получих отговор ЧАААААК    В  ПЕТЪК,до тогава ние даже оздравяхме
         И защо се е сметнало че съм от София ? Тук в малкия град събота и неделя  ,попадаш на случаен дежурен лекар и нямаш голям избор.
Аз лично  за в бъдеще не бих се възполвала от тази услуга   ,но за другите майчета просто уведомявайте когато има промени в дните за отговор

# 11
 • София, в полите на Витоша
 • Мнения: 946
Радвам се , че повдигнах темата, защото явно не само аз съм останала с негативно впечатление!

Разбира се, никой не е очаквал да се създаде идеалната форма за консултации от първият път, така че тази дискусия е много полезна за изглаждането на проблемите.

Благодаря на Мамма за бързата реакция и за готовността да съдейства! 

Забравих да кажа, че не проведох тази дискусия на лични, защото първо- не смятам, че Мамма трябва да бъде засипвана със съобщения от всеки потребител, на когото нещо не му харесва - то и не може де   Mr. Green- и второ, така, с пускането на отделна тема,  си сверявам часовника- може пък аз само да съм недоволната и всъщност да няма проблем!

Благодаря на всички отзовали се, сигурна съм че нещата ще се променят в положителна посока!

Последна редакция: вт, 13 фев 2007, 22:45 от pipi67

# 12
 • София
 • Мнения: 3 295
Мислих си, че тъй като д-р Слънчева работи в Майчин дом, тя е много компетентен лекар. Самата аз избрах да раждам в Майчин дом, тъй като неонатологията е една от най-добрите за цяла България.
Идеята за този подфорум е много хубава.

Но точно темата за кърменето: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=163974.0
ме разколеба.

mimi_81 пише в началото, че бебето е спокойно и спи през нощта. Това означава, че дори и да е имало проблем с кърменето, той е можел да се отстрани и бебето да получава кърмата, от която е имало нужда. Пробното кърмене и цеденето преди ядене само изнервят и майката и бебето.
Считам, че на този въпрос щеше да е хубаво да отговори специалист по кърмене. Тъй като след съвета майката мина на АМ без да се опита да увеличи кърмата си. Така бебето беше лишено от толкова полезни неща, които има в кърмата на майка му.

# 13
 • София, в полите на Витоша
 • Мнения: 946
Аз също раждах и трите пъти в Майчин дом - без връзки и протекции- и бих раждала още колкото пъти ми се наложи все там. Наистина имат много добри неонатолози, но всъщност това, което бях отговорила в темата, без да знам, че се очаква отговор само от докторката, беше точно това- защото от собствен опит знам, че отбих рано първите си две дъщери само благодарение на такива съвети от лекари , пробни кърмениея и неувереност. Третата кърмих до осмия месец само благодарение на подкрепата на Кърмеческият форум.
Всъщност има още такива примери , но този беше най- лесно разбираем и затова пуснах линк за него.
Иначе идеята е прекрасна и се надявам рекламодателите, от които зависи това, да реагират адекватно и да не провалят хубавата, по принцип, идея.

П.П. Ето още една тема, в която се отговаря абсолютно неадекватно и неправилно на майката , а да не говорим за съвета , които получава накрая - в разрез с всичко, което знам от опит за кърменето! Всяка майка от Кърмаческият форум би отговорила по-компетентно, без да е специалист по неонатология.


Тук също   отговорът не е съвсем точен, защото децата прохождат най- добре боси и ако имаме възможност да ги оставим така, това е най- доброто за стъпалцата им.
Трябва да се изхожда от презумпцията, че отговорът е на конкретен въпрос , но и други майки биха имали подобно питане и биха прочели този отговор. В случая майката пита за прохождащо през зимата бебе, но за прохождащото през лятото най- добре би било не да  му се обуват обувки у дома, а да се остави да ходи съвсем босо.

Тук също имаме общ и недостатъчно компетентен отговор- това майката го знае и без да пита докторка. На тази майка трябваше да й се обесни, че има деца - каквито бяха моите първи две- , които нищо не може да откаже от смукане на палеца. Че това не е толкова страшно и че това е начин децата да разтоварят нервното напрежение. Че смукането на палеца не води до изкривяване на зъбите, освен ако това става във възрастта след поникване на постоянните зъби. Че не е необходимо майката да води неравна борба и с цената на много нерви и безъснни нощи, както и с цената на неспокойствието на детето да иска да го откаже от този навик. Че този навик се израства  и не е по- малко притеснителен от страстното смукане на бибирон, което според мен се отказва също толкова трудно.

Последна редакция: чт, 15 фев 2007, 05:04 от pipi67

# 14
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 545
Пипи, хората са свободни да попитат за тези неща когото решат.
Те са избрали да питат И д-р Слънчева.

Дали ще се съобразят с нейните съвети е отделен въпрос.
Важното е, че ако искат - могат да получат нейното мнение.

Нали?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт