Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 апр. 2005, 23:14 ч.

офталмолог

 • 3 557
 • 32
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7 556
Цитат на: Liorena
За тази Тема само мога да те поздравя Sign Exclamation
Това, което предстои на 1 год - е профилактичен преглед при офталмолог - да се погледнат очните дъна и евентуално за вродено перде. Тази профилактика е редно да се направи на 12 мес, ако няма оплаквания преди това.
Не чакай педиатърката "да ти каже".


Пак си извън истината,за съжаление, по отношение на "запушен" слъзен канал
Слъзен канал се отваря в повечето случаи сам ОТ 6 ДО 12 МЕСЕЦ. Освен при много особени ситуации не се сондира слъзен канал преди 8-12 месец.

*http://www.medindia.net/patients/patientinfo/blockedtearduct.asp
Цитат:"Congenital tear duct blockage often clears by 6 months of age."

*http://www.patient.co.uk/showdoc/23068694/
Те дават дори до 12 месец-нещо с което и аз съм съгласен
Цитат:"If it is still blocked by 12 months of age, your baby may be referred to an eye specialist to 'probe' the tear duct."

*http://familyfun.go.com/parenting/child/health/childhealth/dony79enc_blktear/
Цитат:"90 percent of all cases resolve without surgical treatment by the time babies are 12 to 18 months old."

*http://montekids.org/healthlibrary/peds/eye/dacryost.htm
Цитат:"Fortunately, nearly all blocked tear ducts heal on their own and usually by the time the child is 1 year old."

И други линкове мога да дам. Ако само аз бях го казал, щеше пак да ме оплюеш с епитети. Дано това ти отвори очите...и спреш да охулваш Бърди...

# 1
 • Мнения: 7 556
Цитат на: Lilly
Мами, моля ви да споделите за това което знаете по темата. Стигнах до заключението, че на личния си лекар не мога да разчитам 100% и ако не знам какво трябва да се направи на детето ми рискувам неговото здраве...
До сега не сме ходили на никакви прегледи различни от стандартната консултация всеки месец. Чудя се какво ли сме пропуснали освен ортопеда и какво ни предстои???


Ако имате желание можете да прегледате:
www.cdc.gov/nip
http://www.cdc.gov/nip/recs/child-schedule.htm#Printable
www.immunize.org

Моля, обърнете особено внимание на този изключително изчерпателен документ:
http://www.immunize.org/catg.d/rules1.pdf

Педиатърът е този, който на базата на проследяване на детето, оценка на рисковите фактори и хода на израстването ще определи кои са необходимите изследвания или консултации със специалисти от други специалности.

# 2
 • Букурещ
 • Мнения: 7 355
Цитат на: Birdie
И други линкове мога да дам. Ако само аз бях го казал, щеше пак да ме оплюеш с епитети. Дано това ти отвори очите...и спреш да охулваш Бърди...


тези линкове си ги сложи там където не те огрява слънцето.
а за Бърди - само  Hands Fist (но това е твърде меко казано)
тук всички знаят що за стока си.Laughing

статията е писана от доцент-офталмолог, а не от прост педиатър, неуспял да се реализира никъде и останал, заровен в бумагите си, плачещ за пациенти, висейки и търсейки безнадеждно линкове в интернет от скука. #Splat

# 3
 • Мнения: 7 556
Цитат на: Liorena

статията е писана от доцент-офталмолог,


Само истината има значение, а не кой е писал "твоята" статията.
А истината, колкото и да червенееш пак от злоба, е една-НЕ СЕ СОНДИРАТ СЛЪЗНИ КАНАЛИ ДО 8-12 МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ.

За нивото ти нека съдят другите тук...

# 4
 • Букурещ
 • Мнения: 7 355
Цитат на: Birdie
а не кой е писал "твоята" статията.


това не е "моята" статия - а статия на доц. Облашка - офталмолог-специалист, а не прост (в буквален смисъл) педиатър като теб. Hands Fist

 Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation
ЗДРАВЕ ЗА ОЧИЧКИТЕ

Едно от най-важните за всеки родител е детето да е здраво. Грижите за очичките започват още от момента на раждането на малкото бебе. Ето и съветите на офталмолога д-р Мариела Облашка МЦ "Вита"-София

В първите месеци след раждането на детето е необходимо да се осигури нормално функционално развитие на очите. Ето защо е добре максимално рано да се откриват вродените или придобитите в детска възраст очни заболявания.

ПЪРВИЯТ ПРЕГЛЕД

Децата за първи път се преглеждат от очен лекар още в родилния дом. Правят се най-общ оглед на бебето за явни лицево-черепно аномалии, включващи очите, и преглед на очните дъна с офталмоскоп. Той е от особена важност за недоносенитте и бебетата, при които се е наложил престой в кувъоз, тъй като те са рискова група за равитие на ретинопатия на недоносеното, която може да довед до ослепяване.

ОТ 1-вия до 12-ия МЕСЕЦ

В периода на новороденото (до 1-вия месец) и до навършването на 1 година детето трябва да бъде прегледано от офталмолог при наличие на проблем с очите - сълзене, зачервяване, залепване от секрет, "кривене" на очите, бяла зеница или ако те изглеждат по-големи от нормалното и т.н.

Специлано внимание бих искала да обърна на продължителнотто сълзене и/или секретиране при най-малките бебета. Основният проблем е , че родителите, вместо да потътрсят очен лекар, сами решават, че се касае за конюнктивит и провеждат самолечение. Но може да става дума и за запушване на слъзния канал на окото вследствие на мембрана, останала от вътреутробния живот (неонатален дакриоцистит). Затрудненото оттичане на сълзите и задържането им създават благоприятна среда за развитието на микроорганизми, предизвикващи възпаление. До определена възраст това може да се лекува консервативно от офталмолог с антибиотични капки и специални хидростатични масажи. Ако лекарят е преценил, че такива масажи са необходими, той показва на родителите как да ги правят и им дава подробни обяснения. Ако до 3-4 месец лечението не даде резултат, се извършва оперативно перфориране на мембраната (сондоране). По приинцип процедурата се провежда в болница (очна клиника) под обща упойка от офталмолог.
След сондирането е необходимо капането на очни капки, чийто вид и продължителност не употреба се определяъ от лекаря, извършил сондирането. Прогнозата е благоприятна, но има случаи, при които заболяването рецидивира.

ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ (по принциип)

АКО НЯМА ОПЛАКВАНИЯ, ПЪРВИЯТ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД СЕ ПРОВЕЖДА, КОГАТО ДЕТЕТО НАВЪРШИ 1 ГОДИНА.

На тази възраст то е още много малко за изследване на зрителната острота с таблица с картинки. Профилактичният преглед се състои в оглед на очноте дъна и няколко теста, свързани с кривогледството.
Изборът на специалист е изцяло в ръцете на родителиите. Препоръчително той да е детски офталмолог или да има опит в работата с деца. Достатъчно е родителите да го заведат в кабинета на офталмолога.

За съжаление много често профилактичните прегледи се пропускат. А те са добър начин за ранна диагностика на заболявания на очите

доц. д-р Мариела Облашка
Болница "Вита"

# 5
 • Мнения: 7 556
Цитат на: Liorena
Цитат на: Birdie
а не кой е писал "твоята" статията.


това не е "моята" статия - а статия на


Моите уважения към колежката, но истината ми е по-скъпа (и махни този скачащ среден пръст, освен ако не е предназначен за теб... Mr. Green )

Освен това, колежката допуска съществена грешка пишейки:

"Но може да става дума и за запушване на слъзния канал на окото вследствие на мембрана, останала от вътреутробния живот (неонатален дакриоцистит)".

Под понятието "дакриоцистит" се разбира непроходимост на слъзният канал като общо понятие. Съществуването на мембрана е само една от причините, водещи до непроходимост на канала, но не и единствената.


http://www.drgreene.com/21_1035.html
Цитат:"Blocked tear ducts usually disappear on their own by the time a child is a year old."

http://conception.parenthood.com/articles.html?article_id=2269
Цитат:"If the tear ducts remain blocked much past your baby's first birthday, she may need to have them surgically opened, which is an outpatient procedure."

http://www.aapos.org/pubresources/Nasolacrimal+Duct+Obstruction.htm
Дават възраст между 6-12 месеца по избор и в зависимост от конкретният пациент, а не на 3-4 месечна възраст.

http://www.lehighvalleyphysiciangroup.com/scottricemd/infant_care_guide.pdf
Цитат:"If the tear duct does not open by 1 year of age, we will send your child to an ophthalmologist."

http://www.kidshealth.org/parent/system/surgical/tear_duct_obstr … t_surgery_p3.html
Цитат:"If your child still has excess tearing after 6 to 8 months, develops a serious infection, or has repeated infections, the doctor may recommend that your child's tear duct be surgically probed. This procedure has an 85% to 95% success rate for children who are 1 year old or younger; the success rate drops as children age."


Който може да чете, може и да оцени кой е прав...

# 6
 • Букурещ
 • Мнения: 7 355
Цитат на: Birdie
Цитат на: Liorena
Цитат на: Birdie
а не кой е писал "твоята" статията.


това не е "моята" статия - а статия на


Моите уважения към колежката, но истината ми е по-скъпа (и махни този скачащ среден пръст, освен ако не е предназначен за теб... Mr. Green )
..


Не можеш да се стъпиш и на малкия пръст на "колежката" за съжаление, колкото и да ти се иска.
а останалото е една емотикона, използвана по предназначение (както е в случая).
и по-добре отговаряй на майките адекватно, а не да предписваш антибиотици он-лайн във форума - нещо недопустимо за един "Велик педиатър" като теб newsm47

# 7
 • Букурещ
 • Мнения: 7 355
Хайде Бърди, напрегни си малко сивото вещество, ама понеже няма начин да стане това, потърси линкове Laughing  и отговори на тази майка, която чака....

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=23765

# 8
 • Мнения: 7 556
Цитат на: Liorena
Хайде Бърди, напрегни си малко сивото вещество, ама понеже няма начин да стане това, потърси линкове Laughing  и отговори на тази майка, която чака....

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=23765


Ами като си изправена пред ГОЛАТА ИСТИНА, какво друго да кажеш, освен да ме обиждаш.

# 9
 • Букурещ
 • Мнения: 7 355
Цитат на: Birdie
Цитат на: Liorena
Хайде Бърди, напрегни си малко сивото вещество, ама понеже няма начин да стане това, потърси линкове Laughing  и отговори на тази майка, която чака....

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=23765


Ами като си изправена пред ГОЛАТА ИСТИНА, какво друго да кажеш, освен да ме обиждаш.
 smile3527

# 10
 • Мнения: 2 452
Цитат на: Birdie
Цитат на: Liorena
За тази Тема само мога да те поздравя Sign Exclamation
Това, което предстои на 1 год - е профилактичен преглед при офталмолог - да се погледнат очните дъна и евентуално за вродено перде. Тази профилактика е редно да се направи на 12 мес, ако няма оплаквания преди това.
Не чакай педиатърката "да ти каже".


Пак си извън истината,за съжаление, по отношение на "запушен" слъзен канал
Слъзен канал се отваря в повечето случаи сам ОТ 6 ДО 12 МЕСЕЦ. Освен при много особени ситуации не се сондира слъзен канал преди 8-12 месец.

*http://www.medindia.net/patients/patientinfo/blockedtearduct.asp
Цитат:"Congenital tear duct blockage often clears by 6 months of age."

*http://www.patient.co.uk/showdoc/23068694/
Те дават дори до 12 месец-нещо с което и аз съм съгласен
Цитат:"If it is still blocked by 12 months of age, your baby may be referred to an eye specialist to 'probe' the tear duct."

*http://familyfun.go.com/parenting/child/health/childhealth/dony79enc_blktear/
Цитат:"90 percent of all cases resolve without surgical treatment by the time babies are 12 to 18 months old."

*http://montekids.org/healthlibrary/peds/eye/dacryost.htm
Цитат:"Fortunately, nearly all blocked tear ducts heal on their own and usually by the time the child is 1 year old."

И други линкове мога да дам. Ако само аз бях го казал, щеше пак да ме оплюеш с епитети. Дано това ти отвори очите...и спреш да охулваш Бърди...


Ето тук няма да се стърпя и ще проявя солидарност с "Бърди". Дъщеря ми също бе със запушен слъзен канал и по този повод прочетох достатъчно литература, за да твърдя, че съм "умерено компетентна" по въпроса. По принцип се препоръчва опреативна интервениця след навършването на една година, освен ако няма допълнителни усложнения, които налагат по-скорошна намеса.

# 11
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
Промяната направих аз съобразно правилата за участие във форума. Моля да се въздържате от обиди - от тук нататък ще се трият всички постинги нарушаващи добрия тон.
Справка виж .:: ПРАВИЛА и ПОЛИТИКА на форумите! ::.

# 12
 • Мнения: 2 534
Мисля , че  статията трябва да се разбира така
след 3-4 месецА ,
а не
след 3-4 месец

Аз също доколкото съм чела , винаги след няколко месеца масаж , ако не се оправи се налага сондиране .
Понеже моя близка имаше този проблем с детето си , разпитах близки офталмолози ( поне 10 човека ) и всички ме посъветваха , да не се бърза с интервенцията , а поне няколко месеца да се процедира с масаж + капки .

# 13
 • Добрич
 • Мнения: 3 223
Е, да си кажа и аз, като препатила майка.
Синът ми от раждането си имаше сълзене и гурлясване на оченчето. Налагаше се непрекъснато капене на капки (които са антибитични) и непрекъснати масажи.
Офталмолозите в моя град (от "дълбоката провинция") препоръчаха, ако до месец, най-много два след интензивни масажи, не настъпи подобрение, да се направи сондирането.
Същото ми каза известен офталмолог от Варна, при когото заведох сина си на консултация.
Аз лично проявих малко инат и известна доза страх, изчетох хиляди материали за отпушване на слъзно каналче от само себе си, и така отложиш интервенцията за по- късен етап (за което в момента съжалявам). Продължих с масажите, които вече започнаха да тормозят и измъчват бебето ми. Капехме през седмица капки, защото непрекъснато се развиваше инфекция. Проблемът си оставаше.
Когато най-сетне узрях за идеята, че няма да се отпуши това каналче от само себе си, бебо се разболя, и по този начин загубих още 2 месеца, през които пак същите неприятни неща се налагаше да правим: масажи нон- стоп и капене на антибиотични капки (които непрекъснато трябваше да сменяме).
Сондирането го направихме, когато бебе бе на 8,5 месеца. Всичко мина много бързо, нетравмиращо за детето ми. Офталмоложката, която извърши интервенцията, каза, че мембраната е била толкова дебела, че чак се чуло едно силно изпукване при спукването й, т.е. нямало е никакъв шанс да се отпуши от само себе си.
Сега оченцето ни е добре, не съм слагала капки повече от 3 месеца, направо чудо!
Радвам се, че не чаках повече. А ако трябваше да чакам според някои теории до годинката, какво? Още травмиращи детето процедури и накрая пак сондиране??? Не, благодаря!!!
За нашият случай знам, че направих каквото беше нужно, единствено съжалявам, че закъснях с решението си.
Така че, според моето нелекарско мнение, всеки случай трябва да се разглежда сам за себе си.

# 14
 • Букурещ
 • Мнения: 7 355
Цитат на: anuschka
Е, да си кажа и аз, като препатила майка.
Синът ми от раждането си имаше сълзене и гурлясване на оченчето. Налагаше се непрекъснато капене на капки (които са антибитични) и непрекъснати масажи.
Офталмолозите в моя град (от "дълбоката провинция") препоръчаха, ако до месец, най-много два след интензивни масажи, не настъпи подобрение, да се направи сондирането.
Същото ми каза известен офталмолог от Варна, при когото заведох сина си на консултация.
Аз лично проявих малко инат и известна доза страх, изчетох хиляди материали за отпушване на слъзно каналче от само себе си, и така отложиш интервенцията за по- късен етап (за което в момента съжалявам). Продължих с масажите, които вече започнаха да тормозят и измъчват бебето ми. Капехме през седмица капки, защото непрекъснато се развиваше инфекция. Проблемът си оставаше.
Когато най-сетне узрях за идеята, че няма да се отпуши това каналче от само себе си, бебо се разболя, и по този начин загубих още 2 месеца, през които пак същите неприятни неща се налагаше да правим: масажи нон- стоп и капене на антибиотични капки (които непрекъснато трябваше да сменяме).
Сондирането го направихме, когато бебе бе на 8,5 месеца. Всичко мина много бързо, нетравмиращо за детето ми. Офталмоложката, която извърши интервенцията, каза, че мембраната е била толкова дебела, че чак се чуло едно силно изпукване при спукването й, т.е. нямало е никакъв шанс да се отпуши от само себе си.
Сега оченцето ни е добре, не съм слагала капки повече от 3 месеца, направо чудо!
Радвам се, че не чаках повече. А ако трябваше да чакам според някои теории до годинката, какво? Още травмиращи детето процедури и накрая пак сондиране??? Не, благодаря!!!
За нашият случай знам, че направих каквото беше нужно, единствено съжалявам, че закъснях с решението си.
Така че, според моето нелекарско мнение, всеки случай трябва да се разглежда сам за себе си.


  202uu   202uu   202uu   202uu   202uu   202uu

Общи условия

Активация на акаунт