Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 379
Вече ме вбесяват в детската градина. Всеки ден агитации - ако можете, гледайте си го в къщи. Дори на децата казвали "ти нямаш ли си баба да те гледа?" А ако видят баба или дядо да го взема или да го води, няма оттърване. Ясно, че имат отпуски и че няма бюджет за заместници, но пък майките предпочитат сега да пускат децата си на градина, дори да има кой да ги гледа. През лятото не боледуват, по-приятно е , прекарват много време навън и не скучаят, защото са с други деца.
Чудя се детските градини заради децата и родителите ли съществуват или за да намаляваме безработицата сред педагозите.

# 1
 • Мнения: 1 320
Нашата съществува само по последна точка / за безработицата/!
За всеки месец правят списък кои деца ще присъстват ............. за техен ужас този месец са всички - без изключения.
Юли -почиват.
Списъка за август е почти пълен / за нашата група/  , а са дежурна ЦДГ.

# 2
 • София
 • Мнения: 466
И в нашата детска пуснаха списъци. Работят м. юни и юли и почиват през август. Оказа се, че на учителките се полага повече от 20 раб. дни год. отпуск. Rolling Eyes На всичко отгоре в градината са започнали и ремонт.

# 3
 • Мнения: 580
Ха това ми напомни какво ми каза госпожата в нашата ясла:" Хайде Мите, утре да не идваш, майка ти да те гледа, че ние да си починем"  Shocked Close #Crazy
Без коментар

# 4
 • Мнения: 483
И при нас положението е плачевно. Сградите на градината са две, та се водят ЦДГ 1  и ЦДГ 2. Та юли сборна група в едната, август в другата/ като по думите на едната ни госпожа - желателно е да не го пускате там детето/, а от 01.09.  до 12.09 нито една от двете. Да се оправяме кой как може #2gunfire

# 5
 • sofia
 • Мнения: 956
Платените отпуски на учителките са 50 работни дни. Във всяка детска градина се прави предварително проучване за това колко деца ще посещават градината през летните месеци и този списък се иска от ОБЩИНАТА. Също така и общината определя кои месеци ще почива съответната детска градина, защото нямат пари за издръжка и не е рентабилно цяла ДГ да работи за 30 деца. Затова се правят дежурни ДГ за даден квартал. А летните месеци се правят и ремонтни дейности по сградите на ДГ (по-точно ги кърпят, особено по-старите). ДГ ,в която работя ще почива юли и август и така вече 3 години подред. Обслужващият персонал(лелки, готвачки, перачки и т.н.) имат само 20 работни дни отпуск и те трябва да си взимат неплатен отпуск,а получават минималната работна заплата.
По мои наблюдения, като учителка мога да кажа, че когато са малки децата никога няма свободна рода да ги гледа, а когато по-голямото тръгне на училище и съответно излезе във ваканция винаги се намира баба ,която да го гледа. Може не винаги да е така, но изключенията са рядкост.
Според мен ДГ в този си вид няма да просъществуват много. Общините харчат много пари за тях и те са като в тежаст на бюджета им.

# 6
...което ме плаши!Аз така разчитам да яслата! ooooh!Доволна съм как ми гледат детето,пазя си отпуската,за да мога да я ползвам в подобни случаи и не се тюхкам толкова.Ето,малката ще ходи и малко с мен на работа/детегледачка за 1 месец няма да наемам/.Много е сложно,наистина,но ще се справим и на есен -с песен.Хайде по-натам ще е по- лесно-правят сборни групи,има лагери,...но ме плаши какво ще стане,ако наистина детските ясли започнат да затварят-работещите родители без баби насреща са все по-често явление.

# 7
 • Мнения: 1 320
Също така и общината определя кои месеци ще почива съответната детска градина, защото нямат пари за издръжка и не е рентабилно цяла ДГ да работи за 30 деца.
 Затова се правят дежурни ДГ за даден квартал. А летните месеци се правят и ремонтни дейности по сградите на ДГ (по-точно ги кърпят, особено по-старите). ДГ ,в която работя ще почива юли и август и така вече 3 години подред.
По мои наблюдения, като учителка мога да кажа, че когато са малки децата никога няма свободна рода да ги гледа, а когато по-голямото тръгне на училище и съответно излезе във ваканция винаги се намира баба ,която да го гледа. Може не винаги да е така, но изключенията са рядкост.

Това определено е за коментар ............................
1. Само  групата на синът ми е от 28 деца / по списък Shocked / , записани са 24 .
Доколкото ми е известно по Закон трябва да са мнооого по-малко Thinking. Във  всички групи в нашата градина са по толкова деца .

2. Защо аз трябва да си гледам детето в къщи след като точно нашата градина е дежурна за периода . Crossing Arms
 Имали сме бебе ..... била съм си в къщи .................. имала съм възможност ................... , но никой не ме пита как става номера! Все пак бебо и бати са на доста различни режими и единя ще е ощетен за сметка на другия . Колко по-добре е баткото да си е на градина и да се забавлява с връстници.

3. Ремонтите в детската се направиха миналия месец / за 60 год на градината / .............. някои може и до помнят проблемите ми със съсипаните от боята дрешки . Пуснали децата да играят на площадка с неизсъхнала боя .

4.Проблемите с родата са много  Rolling Eyes............... до миналата година и на мен ми помагаха , но сега няма кой / мама и тате са далече ............ в наводнените зони , не ми се мисли и да карам детето там Naughty / , свеки е по чужбината да помага на зълвата за местения , ремонти и ....... чакат и бебе ще се върне чак през септември  Simple Smile.

5. Изобщо и нямам намерение да влизам в положението на "госпожите" Crossing Arms ........... за тържеството ни скроиха и доста гаден номер Twisted Evil ..... след кратко боледуване/ с помощ от бабата , взе го за да не разболее бебето /  и съответното завръщане в градината имаше следния коментар "Като ходиш при баба си няма да участваш в представленията и пиеските"................ и тези ми  се пишат  педагози ?? #2gunfire
   

# 8
 • sofia
 • Мнения: 956
1 В наредбата за определяне на децата в групи и паралелки е записано, че за ДГ за формиране на група е нужно да има минимум 22 деца. Никъде не се упоменава колко да са децата максимум. Това се определя от директора на ДГ- колко деца може да поеме.
Когато правя проучване за това колко деца ще посещават ДГ през летните месеци, почти цялата група се записва, а остават реално около 10 -12 деца(особено през юли).
2. Ако си заведеш детето на ДГ никой няма да го върне -можеш да бъдеш абсолютно сигурна. Обаче може да му се паднат деца и учителки, които въобще не са от вашата ДГ, а от някоя друга от квартала.
3. Чудя се защо са правили ремонт, когато има деца в ДГ(освен, ако не е бил спешен)? Обикновено не се практикува такова нещо, поне при нас.
4. Лошо ,е че няма кой да ти помогне. И при мен е така, но аз разчитам на дългата си отпуска и мисля на есен сина ми да го пусна в моята ДГ.
5. Съжалявам, че така са се отнесли с детето ,определено въобще не е професионално. За съжаление има и такива "учители".

Последна редакция: ср, 08 юни 2005, 15:14 от Ellypr

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 1 160
Ние сме от хората, които нямат баби под ръка и добре, че шефът ми е свестен човек, та водя малкия с мен от време на време, а когато е болен не ми прави проблем за болничните. Разбирам, че това са разпоредбите на общината и че учителите имат големи отпуски, но съгласете се, че това е голяма травма за децата. Синът ми като чуе "сборни" и започва да плаче. Но по стечение на обстоятелствата се налага да ходи, освен в дните, когато сме в отпуск и сме на почивка, но това е само за две семици. Общо взето съм против това събиране на градините лятото, едно е да са сборни групи, но в същата детска градина, все пак дори и да е друга учителка, най-малкото детето я е виждало в градината и до някъде му е позната. Но това с другата градина е супер неприятно - нова обстановка, нови физиономии, нов манталитет на учители и лелки, детето така се противи, все едно го водя на заколение.

# 10
 • Мнения: 1 320
1 В наредбата за определяне на децата в групи и паралелки е записано, че за ДГ за формиране на група е нужно да има минимум 22 деца. Никъде не се упоменава колко да са децата максимум. Това се определя от директора на ДГ- колко деца може да поеме.
Когато правя проучване за това колко деца ще посещават ДГ през летните месеци, почти цялата група се записва, а остават реално около 10 -12 деца(особено през юли).
3. Чудя се защо са правили ремонт, когато има деца в ДГ(освен, ако не е бил спешен)? Обикновено не се практикува такова нещо, поне при нас.
Може да ми е стара информацията , но в моя правилник / този  който имам / пише , че мин.  е 12 а максимума е 24 деца .... при нас се записват до 35 . Реалната бройка е 24 -26 деца , много рядко има 12 . Родители от нашата група подаваха и оплакване в Общината , но няма отговор  Twisted Evil то не че и чакаме такъв.
Дааааааааааааа ремонта беше "спешен" ... 60 год .детска градина .......... идваха от общината  Mr. Green.подариха ни 3 борчета Laughing

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 1 160
И нашите са много, освен голямата спалня имат и по малка, в която има 6 легла, но пак не стигат, когато всички са на градина, сега имат и 3 легла в стаята за игра. Но ако не са по толкова много в група савсем няма да има места по градините. То и сега е чудо ако се уредиш без проблем в градина, а какво остава ако съкратят групите с 8-10 деца. Закриха толкова градини предишните години и толкова учители оставиха на улицата, а сега борба да ти вземат детето в градина, защото всички пръщят по шевовете. Общините са за хурка, но явно им е все тая. Не е като едно време, когато ние бяхме деца. Тогава бабата можеше да си позволи ако иска да напусне работа, за да гледа внучето, но знаеше, че когато и да реши винаги ще си намери отново работа. А сега кой нормален човек напуща работа на 50 години. След това какво ще прави. Затова много се ядосвам на изказвания от сорта нямаш ли баба да те гледа лятото, та нашите баби работят, а и децата са си наши все пак, не са ги раждли бабите.  И ние с татето работим, тогава какво, само ли да се гледа през лятото защото градината било нерентабилно да работи за 30 деца. Ами да вдигнат таксите, предпочитам двойна такса, вместо да травмирам детето.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт