Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 юни 2008, 12:40 ч.

Да слагаме ли Rotarix?

 • 14 065
 • 29
 •   1
Отговори
Здравейте мами. Скоро ставаме на 9 месеца. Да слагаме ли тази ваксина?
Двама педиатъра са за, ама да се допитаме и до вас:)

Инфо за ваксината:ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Rotarix, прах и разтворител за перорална суспенсия
Жива ваксина срещу заболявания, причинени от ротавирус
Rotavirus vaccine, live

Прочетете внимателно цялата листовка преди детето Ви да започне да приема тази ваксина.
-   Запазете тази листовка. Може да имате нужда да я прочетете отново.
-   Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
-   Тази ваксина е предписана за Вашето дете. Не я преотстъпвайте на други хора.
-   Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

   В тази листовка:
   1.   Какво представлява Rotarix и за какво се използва
   2.   Преди детето Ви да приеме Rotarix
   3.   Как Вашето дете да приема Rotarix
   4.   Възможни нежелани реакции
5.       Съхранение на Rotarix
6.       Допълнителна информация


1.     КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ROTARIX И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Фармакотерапевтична група: вирусни ваксини, ATC код J07BH01

Rotarix е вирусна ваксина, която съдържа жив, атенюиран (отслабен) човешки ротавирус. Тя помага за предпазване на Вашето дете срещу гастроентерит (диария и повръщане), причинен от ротавирусна инфекция.

Инфекцията с ротавирус е най-честата причина за развитие на тежка диария при бебета и малки деца. Ротавирусът се разпространява лесно по пътя ръка-уста при контакт с изпражненията на заразен човек. При повечето деца ротавирусната диария преминава от самосебе си. Въпреки това, при някои деца заболяването протича сериозно с тежки повръщане, диария и животозастрашаваща загуба на течности, които налагат хоспитализация. Ротавирусните инфекции са отговорни за стотици хиляди смъртни случаи по света всяка година и по-специално в развиващите се страни, където храненето и здравните грижи не са оптимални.

При приложение на ваксината, имунната система на човек (естествената защита на тялото) образува антитела срещу най-често срещаните типове ротавирус. Тези антитела предпазват от заболявания, причинени от тези типове ротавируси.

Както при всички ваксини, Rotarix може да не предпази напълно всички ваксинирани от ротавирусните инфекции, срещу които е предназначена.


2.   ПРЕДИ ДЕТЕТО ВИ ДА ПРИЕМЕ ROTARIX

Rotarix не трябва да се прилага:
•   ако детето Ви е имало алергична реакция към ротавирусни ваксини или към някоя от съставките на Rotarix. Активните и помощните вещества в състава на Rotarix са посочени в края на листовката. Симптомите на алергична реакция могат да включват сърбящ кожен обрив, затруднение в дишането и подуване на лицето или езика.
•   ако в миналото детето Ви е имало обтурационен илеус с инвагинация (запушване на червата, при което един сегмент от червото се вмъква в друг сегмент).
•   ако детето Ви е родено с малформация на стомашно-чревната система, която предразполага към развитие на обтурационен илеус с инвагинация.
•   ако детето Ви има заболяване, което намалява резистентността му към инфекция.
•   ако детето Ви има тежка инфекция с висока температура. В такива случаи може да се наложи отлагане на ваксинацията до излекуване на детето. Леките инфекции, като настинки, не би трябвало да представляват проблем, но въпреки това уведомете лекаря преди имунизация.
•   ако детето Ви има диария или повръщане. В такива случаи може да се наложи отлагане на ваксинацията до излекуване на детето.

Обърнете специално внимание при приложение на Rotarix
Известно е, че след ваксинация живият ваксинален вирус се отделя с изпражненията, особено около 7-мия ден. Хората, които имат контакт с наскоро ваксинирани деца, трябва да си мият ръцете след смяна на пелените.
Rotarix трябва да се прилага с внимание при деца, които имат близък контакт с лица, които страдат от някакво заболяване или приемат лекарства, които могат да намалят резистентността към инфекции.
При прилагане на Rotarix на недоносени деца може да се наблюдава по-слаб имунен отговор (намалена способност на тялото да отговори на ваксината).
Rotarix трябва да се прилага с внимание при деца, които имат стомашно-чревни нарушения и при деца със забавяне на растежа.

   Прием на други ваксини
Моля, информирайте Вашия лекар, ако детето Ви е приемало наскоро или приема някакви лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта, или наскоро е било ваксинирано с други ваксини.

Rotarix може да се прилага на детето Ви по едно и също време с другите рутинно препоръчвани ваксини, като ваксините срещу дифтерия, тетанус и коклюш (магарешка кашлица), Haemophilus influenzae тип b, полиомиелит (перорална или инактивирана ваксини), хепатит В ваксини, както и пневмококови и менингококови серогрупа С конюгатни ваксини.

Прием на Rotarix с храна и напитки
Няма ограничения по отношение на приема на храна и течности от детето Ви, както преди, така и след ваксинацията.

Кърмене
Въз основа на данните, получени по време на клиничните изпитвания, е установено, че кърменето не намалява защитата, която Rotarix осигурява срещу ротавирусен гастроентерит. Поради тази причина кърменето може да продължи по време на прилагане на ваксината.

Важна информация относно някои от съставките на Rotarix
Моля, консултирайте се с Вашия лекар преди прилагане на ваксината, ако той Ви е уведомил, че детето, на което ще бъде направена ваксинацията има непоносимост към някои захари.


3.   КАК ВАШЕТО ДЕТЕ ДА ПРИЕМА ROTARIX

Лекарят или медицинската сестра ще приложат препоръчаната доза Rotarix на Вашето дете. Ваксината (1 ml течност) ще му бъде дадена през устата. При никакви обстоятелства тази ваксина не трябва да се прилага чрез инжектиране.

На Вашето дете ще бъдат приложени две дози от ваксината. За приема на всяка доза ще бъде необходимо отделно посещение при лекаря, като между двете дози трябва да има интервал от най-малко 4 седмици. Първата доза може да се приложи след навършване на 6-седмична възраст. Двете дози ваксина трябва да се приложат до навършване на 24 седмици, като за предпочитане е курсът на ваксинация да бъде завършен до навършване на 16-седмична възраст. 

В случай че детето Ви изплюе или повърне по-голяма част от ваксината, по време на същото посещение при лекаря може да се даде единична заместителна доза Rotarix.

Ако Rotarix се прилага на Вашето дете като първа доза, препоръчително е то да получи Rotarix (а не друга ротавирусна ваксина) за втората доза.

Важно е да следвате инструкциите на Вашия лекар или медицинската сестра по отношение на следващото Ви посещение. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако забравите да отидете на посещение в определеното време.


4.   ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

   Както всички лекарства, Rotarix може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Нежеланите реакции, наблюдавани по време на клинични изпитвания с Rotarix, са били както следва:

•   Много чести (нежелани реакции, които могат да се наблюдават при 1 или повече от 1 на 10 дози ваксина):
•   загуба на апетит
•   раздразнителност

•   Чести (нежелани реакции, които могат да се наблюдават при по-малко от 1 на 10, но при 1 или повече от 1 на 100 дози ваксина):
•   повишена температура, умора
•   диария, повръщане, регургитация (връщане от стомаха) на храна, флатуленция, коремна болка

•   Нечести (нежелани реакции, които могат да се наблюдават при по-малко от 1 на 100, но при 1 или повече от 1 на 1 000 дози ваксина):
•   плач
•   нарушения на съня, сънливост
•   запек

•   Редки (нежелани реакции, които могат да се наблюдават при по-малко от 1 на 1 000, но при 1 или повече от 1 на 10 000 дози ваксина):
•   инфекции на горните дихателни пътища, дрезгав глас, течащ нос
•   дерматит, обрив
•   мускулни спазми

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.


5.   СЪХРАНЕНИЕ НА ROTARIX

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
   
   Не използвайте Rotarix след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Да се съхранява в хладилник (2C – 8C).
Да не се замразява.
Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина.

След приготвяне на суспенсията, ваксината в апликатора за перорално приложение трябва да се приложи незабавно. Приготвената суспенсия трябва да се изхвърли, ако не се използва в рамките на 24 часа.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в опаковкаа за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
   

6.   ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

   Какво съдържа Rotarix

-   Активната съставка е:
   
Човешки ротавирус щам RIX4414
(жив, атенюиран)*   не по-малко от 106,0 CCID50

*Произведен на Vero клетки

-   Другите съставки на Rotarix са:
Прах: захароза, декстран, сорбитол, аминокиселини, модифицирана Игъл среда на Дюлбеко (DMEM)
Разтворител: калциев карбонат, ксантанова гума, стерилна вода.

   Как изглежда  Rotarix и какво съдържа опаковката
   
Прах и разтворител за перорална суспенсия.

Rotarix се предлага под формата на белезникав прах в еднодозова стъклена опаковка и отделен апликатор за перорално приложение с разтворител, съдържащ бавнообразуваща се бяла утайка и безцветна надутаечна течност. В опаковката има и трансферен адаптор, който улеснява прехвърлянето на разтворителя към стъклената опаковка с прах с цел смесване на различните съставки на ваксината.

Двете съставки трябва да се смесят преди приложението на ваксината на Вашето дете. Получената смес е по-мътна от самия разтворител.

Rotarix се предлага в опаковки от по 1, 5, 10 или 25.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

   Притежател на разрешението за употреба и производител

GlaxoSmithKline Biologicals s.a.
   Rue de l’Institut 89
   B-1330 Rixensart
Белгия


Инструкции за приготвяне на суспенсията и прилагане на ваксината:

1.   Отстранене пластмасовото капаче на стъклената опаковка с праха.
2.   Поставете трансферния адаптор върху стъклената опаковка чрез натискането му надолу, докато заеме правилно и стабилно положение.
3.   Разклатете силно апликатора за перорално приложение, съдържащ разтворителя. След разклащане, суспенсията трябва да представлява мътна течност с бавнообразуваща се бяла утайка.
4.   Отстранете защитната капачка от върха на апликатора за перорално приложение.
5.   Свържете апликатора за перорално приложение с трансферния адаптор, като силно го натиснете към него.
6.   Прехвърлете цялото съдържание на апликатора за перорално приложение в стъклената опаковка с праха.
7.   Докато апликаторът за перорално приложение е още прикрепен, разклатете стъклената опаковка и проверете дали прахът се е суспендирал напълно. Приготвената суспенсия трябва да изглежда по-мътна от разтворителя. Това е нормалният й външен вид.
8.   Изтеглете цялата смес обратно в апликатора за перорално приложение.
9.   Отстранете апликатора за перорално приложение от трансферния адаптор.
10.   Тази ваксина е само за перорално приложение. Детето трябва да се е облегнало. Приложете цялото съдържание на пероралния апликатор ПЕРОРАЛНО (чрез прилагане на цялото съдържание на апликатора за перорално приложение върху вътрешната страна на бузата).
11.   Да не се инжектира.
Ако се налага приготвената суспенсия да се съхранява за известно време преди приложението й, поставете отново защитната капачка на върха на апликатора за перорално приложение. Апликаторът за перорално приложение, съдържащ приготвената суспенсия, трябва отново да се разклати леко преди ПЕРОРАЛНО приложение. Да не се инжектира.


# 1
 • София
 • Мнения: 41 216
Аз не бих.
Слагам само задължителните.
А противогрипна не бих сложила изобщо.

# 2
 • Мнения: 502
аз слагам само задължителните като ние си избрахме трите пентаксима за 2,3 и 4 месец.

# 3
 • Tам през Атлантическия океан
 • Мнения: 7 122
Споделям мнението на Angel_Dust Peace

# 4
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 351
И аз слагам само задължителните ваксини

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 14 676
Не бих му сложила жива ваксина против диария... Вярно, че в БГ, уви, е прието за нормално и естествено децата да серат и пикаят където сварят, само и само родителите да спестят някой и друг лев за памперси, та майките да има с какво да им купуват зрънчовци и др. боклуци, за да ги оставят на мира да клюкарят по градинките, та вероятността за среща с човешки лайна на детските площадки никак не е за пренебрегване... Не знам, предлагам да инициираме акция - със сериозни глоби - срещу така нареченото "изпишкване" на деца извън специално предназначените за целта места, вместо да натоварваме децата си с живи ваксини срещу вируси, с които в нормални, цивилизовани общества не би следвало да се срещат изобщо.

# 6
Добре, не бихте. Но защо?

# 7
 • София
 • Мнения: 41 216
Не бих му сложила жива ваксина против диария... Вярно, че в БГ, уви, е прието за нормално и естествено децата да серат и пикаят където сварят, само и само родителите да спестят някой и друг лев за памперси, та майките да има с какво да им купуват зрънчовци и др. боклуци, за да ги оставят на мира да клюкарят по градинките, та вероятността за среща с човешки лайна на детските площадки никак не е за пренебрегване... Не знам, предлагам да инициираме акция - със сериозни глоби - срещу така нареченото "изпишкване" на деца извън специално предназначените за целта места, вместо да натоварваме децата си с живи ваксини срещу вируси, с които в нормални, цивилизовани общества не би следвало да се срещат изобщо.

Супер - ама то трябва и да има в такъв случай достатъчно обществени тоалетни - а такива няма...а и смешно да се иска такова нещо докато всички домашни и улчни животни си вършат естествените нужди където им падне - дори и в пясъчниците на децата ни....
или трябва да носим на гръб гърнета според теб????
А и не само децата си вършат работата където им падне....
А и няма как да обясниш на дете, което едва се е научило че може и без памперс - ми мами сега потрай половин час да стигнем до къщи до тоалетната....

# 8
 • София
 • Мнения: 41 216
Добре, не бихте. Но защо?
Ваксините са нож с две остриета. Бих рискувала само за задължителните, като не бих подлагала на стрес организма на детето срещу други.
тази ваксина  образува антитела срещу най-често срещаните типове ротавирус, ами останалите не чак толкова често срещани остават заплаха..... и освен това Както при всички ваксини, Rotarix може да не предпази напълно всички ваксинирани от ротавирусните инфекции, срещу които е предназначена.

Защо да рискувам здравето на детето си с тази ваксина?

# 9
 • Мнения: 331
Извинявай много, авторе/ке на темата, но тя, както и предната, пусната от теб (с изрезката от вестник), ме кара да съм малко скептична към мотивите ти относно питането за тая ротавирусна истерия... По-скоро ме навежда на мисълта, че има нещо общо с факта, че цената за двете ваксини е 300 лева...

Колкото до въпроса ти - не, не бих сложила такава ваксина на детето си, и то не защото струва посочената сума, а защото жива ваксина на бебе... не, благодаря.

# 10
 • Мнения: 2 825
Не бих. Педи ни я предложи, но и в същото време ни посъветва да не я слагаме Simple Smile

# 11
 • Мнения: 52
Аз не бих.
Слагам само задължителните.
А противогрипна не бих сложила изобщо.
Peace

# 12
 • Мнения: 553
еее то пък ... то не беше за столовите клетки, сега за ротавирусна ваксина и то точно когато излязоха и явно поръчкови статии по вестниците...

# 13
Извинявай много, авторе/ке на темата, но тя, както и предната, пусната от теб (с изрезката от вестник), ме кара да съм малко скептична към мотивите ти относно питането за тая ротавирусна истерия... По-скоро ме навежда на мисълта, че има нещо общо с факта, че цената за двете ваксини е 300 лева...

Колкото до въпроса ти - не, не бих сложила такава ваксина на детето си, и то не защото струва посочената сума, а защото жива ваксина на бебе... не, благодаря.
Представяш ли си Mr. Green Joy Нямам нищо против да имам нещо общо, но за съжаление нямам Sad

# 14
 • Мнения: 331
Извинявай много, авторе/ке на темата, но тя, както и предната, пусната от теб (с изрезката от вестник), ме кара да съм малко скептична към мотивите ти относно питането за тая ротавирусна истерия... По-скоро ме навежда на мисълта, че има нещо общо с факта, че цената за двете ваксини е 300 лева...

Колкото до въпроса ти - не, не бих сложила такава ваксина на детето си, и то не защото струва посочената сума, а защото жива ваксина на бебе... не, благодаря.
Представяш ли си Mr. Green Joy Нямам нищо против да имам нещо общо, но за съжаление нямам Sad

Еееех, само си представям и аз... Виж, да имах нещо общо...

Общи условия

Активация на акаунт