За да бъда максимално конкретна - това важи напълно за царевицата на зърна, граха, всички видове фасул, с изключение на тези със сос, бейби морковите, цвеклото, корнишоните...изобщо за монопродуктите, с изключение на соевите кълнове и супер сладката царевица в буркан.
Спирам се на тях.
В соевите кълнове и супер сладката царевица се съдържат Е 300 и Е 330, които не са нищо друго, освен аскорбинова киселина (позната още под името витамин С) и лимонена киселина, която е естествена съставка на много плодове и по-конкретно цитрусовите, откъдето идва и името й.
Никое от двете не е консервант в класическия смисъл на определението на тази дума. Основната функция на витамин С по отношение на консервата е антиокислителното му действие, т.е. защитава чувствителните на окисление вещества. Ролята на лимонената киселина е да поддържа рН (киселинността) на продукта.
Добавка (но сгъстител, а не консервант) имат зрелият фасул в доматен сос (с и без подправки) и червеният боб в мексикански чили сос (както и този с царевицата). Сгъстителят е царевично нишесте, Е 1422. Функцията му е да се постигне оптимална консистенция на продукта.
Комбинирани продукти
Никой от комбинираните продукти - македонски микс, мексикански микс, салата Сомбреро, грах с моркови нямат консерванти.
Никой от замразените продукти не съдържа консерванти или добавки изобщо