Какво да ядем и има ли изобщо нещо истинско на българския пазар?

  • 85 126
  • 433
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 899
Аз се шашкам от години  Rolling Eyes . Кисело мляко съм изпробвала какво ли не, сирене също. Рядко купувам. Салами и месо също, ама то защото не ядем особено такива неща. Това, когато не съм на диета (сега съм на такава с месо, купувам пилешко филе и забравям с какво е тъпкано). С плодове и зеленчуци се ядосвам, добре че в квартала има един стар плод и зеленчук, там всичко си има натурален вкус и  изглед. Предпочитам да ям извара, пред сирене.. Хляб и питки меся, замразявам си плодове и подправки, печени чушки също. Ако много ми се прияде кашкавал, купувам чужд - гауда например. Яйца предпочитам да взема от най-скъпите, на другите дори жълтъка им е бял.

Понякога ходя до Женския пазар и там пазаруваме плодове, зеленчуци, ядки, мед, маслини, варива. Купувам и от арабските магазинчета. Много ме е яд, че скапаните ни търговци не правят истински, качествени продукти, та били те и по-скъпи. Бих ги купувала, стига да знам какво ям.

За маслото исках да ви кажа - всички, дори и немските, дори и Президент не са чисто масло. Да кажем, че са с по-висок процент масленост. Хубаво е да се купува така нареченото мандраджийско, от някоя баба или в Халите имаше преди шанд, където продаваха такова. Купувала съм, за да си правя масло Гхи, за което е нужно напълно чисто, без примеси.

# 46
  • Мнения: 7
Моля някой да ми каже откъде купувате турското сирене . Аз съмм от Пловдив и тук не съм срещала или поне не ми се е набивало на очи. Наскоро бях до Турция за 2 дни и оттам си купих тяхно сирене -просто нямам думи - ИСТИНСКО ОТВСЯКЪДЕ и овчето и кравето , да не говорим за маслото. Хапват си хората истински храни а ние се тъпчем с европейските боклуци

# 47
  • Мнения: 179
Един познат ветеринар знаете ли какво сподели. че в млякото слагали конска пикня, за да не го хващат тестовете, че е разредено! За повече информация не ме питайте, тъй като от химия идея си нямам, но човекът е авторитет в това, което прави, и не вярвам да си го е измислил...

# 48
  • Мнения: 49
Един познат ветеринар знаете ли какво сподели. че в млякото слагали конска пикня, за да не го хващат тестовете, че е разредено! За повече информация не ме питайте, тъй като от химия идея си нямам, но човекът е авторитет в това, което прави, и не вярвам да си го е измислил...

Тя пикнята е полезна  Joy Май и единственото полезно в  млякото  Sick

# 49
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Предпочитам марките Маджаров и Елена. Почти не купувам вафли, бисквити, маргарин, колбаси, топено или пушено сирене, риба (но пием рибено масло).
Отдавна се интересувам от съдържанието на отделните продукти, но с времето попретръпнах. Знам, че каквото и да сложа на масата, няма да е наистина чисто и качествено.

# 50
  • Мнения: 2 170
А за Активията какво ще кажете? Thinking

# 51
  • Мнения: 179
А за Активията какво ще кажете? Thinking

Доста вкусна смес от оцветители, подобрители, желиращи агенти и сухо мляко Simple Smile хапвам си ги понякога, защото мисля, че има все пак някакъв калций, аз други млечни продукти, освен плодовите, не мога да ям... ама със сигурност не е мляко в истинския смисъл на думата...

# 52
  • Мнения: 623
риба (но пием рибено масло)
може ли да попитам защо почти не купувате риба? Peace

# 53
  • Linz
  • Мнения: 11 619
риба (но пием рибено масло)
може ли да попитам защо почти не купувате риба? Peace

Едно, че не обичаме, второ, че рибата акумулира много тежки метали.

# 54
  • Мнения: 179
Не съм много запозната с рибата, но единственото, което знам е, че при перфектен хранителен режим, трябва да присъства веднъж седмично в менюто и е много добър източник на фосфор и ненаситени мастни киселини.. мисля Simple Smile Ама много зависи как е замразявана (ако е) и как е съхранявана. Засега съм попадала на не много хубава скумрияжот Кауфланд.

# 55
  • Варна
  • Мнения: 1 553
А за Активията какво ще кажете? Thinking
Направо трябва да замълчим.  Mr. Green Според мен е абсолютна химия.

# 56
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Не съм много запозната с рибата, но единственото, което знам е, че при перфектен хранителен режим, трябва да присъства веднъж седмично в менюто и е много добър източник на фосфор и ненаситени мастни киселини.. мисля Simple Smile Ама много зависи как е замразявана (ако е) и как е съхранявана. Засега съм попадала на не много хубава скумрияжот Кауфланд.
Аз предпочитам други източници. Иначе знам, че я препоръчват.

Колкото до калция- има много по-добри източници от млякото.

# 57
  • Мнения: 179
Много съм се заразписала в тази тема, но наистина браво за нея! Действа ми като играта асоциации и сякаш за пръв път осъзнавам колко е важно да си добре осведомен.

Ужасно ме издразни фактът, че медиите гръмнаха с информацията за откритите на пазара вафли с 2,5 пъти повишено съдържание на меламин - вещество в сухо мляко, което е причинило смърта на много бебета в Китай, ноо - знае ли се кой е производителят, предлагащ тези вафли на българския пазар - ами Не, не се знае нищо освен това, че е Софийска фирма!!! И няма ли право потребителят, който допринася за просперитета на неизвестната фирма, да е осведомен?

http://www.dnes.bg/article.php?cat=9&id=68871

Да, биха казали повечето - рискът е минимален и трябва да се изяде много голямо количество вафли, за да се получат проблеми с бъбреците от меламина. Но не са ли най-големите консуматори на вафли именно дечицата? Това, отново, ще кажат някои, си зависи от хранителната култура в семейството и за това определено си има отделна тема. Да, така е безспорно, но откога стана по-вредно да се натъпчеш с вафли, отколкото да изпушиш наведнъж кутия цигари...? Да не говорим, че в България на глава от населението определено си има солиден брой деца и възрастни с бъбречни проблеми!

Мисля вече, че това не е само безхаберие, това за мен граничи с престъпление. Нека бъдем активни и нека заедно да показваме в такива случаи как няма да толерираме завоалираност и пазене на чужди интереси, които са в ущърд на нашето здраве!

Призовавам ви да изкажете вашите негативни оценки за всеки един продукт, които ви е разочаровал, било то и дъвка!

За пример - в Гърция, която е страшно скъпа държава, свинските сурови пържоли са 3 евро/килограма, а сиренето Фета може да се намери и за 6 евро (по-евтино от дузина наши "хубави" сирена), но с когото и да съм говорила, не съм чувала за случаи, в които се разрежда с конска пикня или пък хигиената при производството да се представи като нулева. И тези цени са при 600 евро минимална заплата, не при 120 (България).



# 58
  • Мнения: 2 142
Поздравления за полезната тема!
Ще я следя, защото може да науча нещо.
Преди време много се втелявах за храненето и сега отвреме-навреме, но гледам да не си го слагам толкова на сърце, че бях почнала да откачам, направо. Ясно ми е, че каквото и да сложа на масата, ще е пълно с химия- в такъв свят живеем. По принцип, не купувам колбаси, но ако все пак се наложи, взимам луканки на Маджаров. Месо и риба, никога не взимам замразени, само охладени и се надявам да са "пресни", както са ме уверили. Яйца купувам на Венетон или има едни "от свободни кокошки", имат хубави много жълти жълтъци, и на вкус ги харесвам. С какво са хранени кокошките, обаче не знам. Купувам прясно козе мляко от няколко години от една жена в провинцията. Много чисти и гледани животни, чиста къща, ветеринарен контрол- доволна съм. Козе сирене и кашкавал "балкан" или "витоша" на Маджаров. Масло Президент (макар, че и на него пише , че е с растителна мазнина) Преди баба ми ми биеше масло отвреме-навреме, но сега, като няма кой... За плодовете и зеленчуците съвсем не ми се говори. На принципа проба-грешка съм, докато някъде не ми харесат.  В общи линии голяма гадост е всичко.

# 59
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Кажете за замразената риба... случвало се е да купувам- заради децата (с баща им не близваме), но не знаех, че има някакъв проблем с нея.

Общи условия

Активация на акаунт