Цьолиакия-тема 4

  • 47 859
  • 737
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 335
Здравейте приятели,
днес вече успяхме да вземем оригинала от телевизия TV7. Веднага го
конвертирах и ви го пускам да го видите.
Една част е некачествен защото е сниман с моята обикновенна камера.

http://www.youtube.com/user/bgassociation
http://glutenfree-bg.blogspot.com/2009/09/tv7-12092009.html
http://www.vbox7.com/play:e70a46e5
http://www.vbox7.com/play:78e20745

Успешен ден!
Калата

# 31
  • Мнения: 46
Здравейте,ето една рецепта-много лесна и вкусна пица:
1 бр. яйце
1 пакетче суха мая
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. захар
щипка сол
плънка по избор - колбаси, гъби, сирена, зеленчуци и други.

  Маята се разтваря в 1 ч.ч. хладка вода и лъжичката захар, добавят се брашното, яйцето и солта. Всичко се разбърква хубаво с лъжица, сместа трябва да има вид като кексово тесто. Изсипва се във възможно по-голяма, намазнена и набрашнена тава, с помощта на лъжицата се разтила хубаво и равномерно на всякъде. Оставя се да почине 20 минути и се гарнира на вкус. Пече се на ниска скара за около 25-30 минути.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2009, 18:27 от svetla1081

# 32
  • Мнения: 46
Аз я гарнирах само с домат,чушка,царевица и кашкавал и стана много хубава.Сложих и малко олио и оцет.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2009, 18:26 от svetla1081

# 33
  • Мнения: 472
        Получих отговор от БИОСВЯТ.
Здравейте!Майка съм на дете с цьолиакиподобен синдром/непоносимост
> към глутен/.От името и на останалите майки на деца с този проблем,
> бих искала да ви помоля да ми отговорите в писмо,ако не ви
> затруднявам,кои от вашите продукти са БЕЗ ГЛУТЕН.Защото имате
> продукти на които пише,че са от царевично брашно или с царевично
> нишесте,но нямат отметка,че са без глутен.При нашите деца
> непоносимоста е на молекулно ниво и затова ви моля да ни
> съдействате, за да може да ползваме спокойно вашите продукти и да
> разнообразяваме менюто на нашите деца.
> Благодаря ви предварително!Дарина Христова
>

Zdraveite, g-za Hristova,

blagodarim Vi, che predpochitate bio produktite ni.
V otgovor na zapitvaneto Vi otnosno bezglutenovite produkti, Vi
izprastame prilozen spisuk na vsichki produkti, sertificirani kato
bezglutenovi - "gluten free", koito v momenta predlagame. Prava ste -
sustestvuvat oste dosta produkti, koito po samoto si estestvo ne
sudurzat gluten, no ne sa sertificirani kato "bezglutenovi". Zatova Vi
predlagame da razgledate tezi v nastojastia spisuk, za koito
proizvoditelite garantirat sus Sertifikata, koito pritezavat. Za
po-goljamo Vashe spokoistvie mozete da se konsultirate i s
lekar-specialist, tui kato, kakto moze bi znaete, cjoliakiata se
projavjava v razlichna stepen pri vseki otdelen sluchai i gamata ot
podhodjasti hranitelni sustavki e razlichna za vsjako dete.

Ne se pritesnjavaite da se svurzete s nas pri vseki interesuvast Vi
vupros, svurzan s produktite ni.

S pozelania za vsichko nai-dobro,
ot imeto na ekipa na Biosviat,

Veneta Lukova, PhD Mikrobiolog



Бисквити 100% ориз, gluten free
Смокиня
Портокал
Оризов сладкиш с шоколад


Пълнозърнести оризовки, glutenfree
Пълнозърнести оризовки без сол
Пълнозърнести оризовки със сол
Пълнозърнести оризовки с киноа – нов продукт

Сухари от ориз и царевица
Сухари от царевица 100%
Макарони от ориз 100%
Спагети от ориз 100%
Макарони от ориз 100%, пълнозърнести
Спагети от ориз 100%, пълнозърнести
Спагети от царевица 100%
Юфка от царевица 100%

# 34
  • Мнения: 1 849
Дарина, благодаря, че сподели опита и отговора.   bouquet
Май просто са ти цитирали раздела си безглутенови продукти: http://www.biosviat.com/index.php?option=com_content&task=vi … =263&Itemid=6
Аз продължавам да чакам отговор от вносителите на Киндер за продуктите им.

# 35
  • Мнения: 743
Ето че пак дойде сезонът на тиквите.Днес правих тиква с крем карамел,но за съжаление не дадох на дребния заради прясното мляко.

Около 1кг или  повече обелена,почистена и нарязана на малки парчета,колкото кибрит долу-горе(за да се опече по-бързо) тиква се слага в тава с малко водичка и 200 гр. захар  да се опече,водата трябва да изври.После се залива със смес от разбити 6-7 яйца,100 гр. захар 1л. пр. мляко(сварено) и 2 ванилии и пак се пече на не силна фурна-чудничко десертче Hug.

# 36
  • Мнения: 472
Бебешки бисквити (без яйца)  
1 ч. ч. брашно
1 ч. ч. готова каша (сухо вещество) - оризова с банан или др.
3 с. л. олио
студена вода
Приготвяне: Загрейте фурната до 200 градуса.
В купа сложете брашното и бебешката каша, добавете постепенно олиото и с разбъркване започнете да добавяте по малко вода. За начало сложете 1/4 ч.ч. и сипвайте по малко, докато тестото се офори на топка и започне да се отделя от стените на купата. Разточете го до дебелината на бисквита и изрежете формички по ваш избор.
Пече се върху ненамазана хартия за печене (предполагам, че става и на тавичка) за 10 - 12 мин. или докато придобият златист цвят. Бисквитките се съхраняват в добре затворен съд.
 Копирам ви и една торта-куче,която ми се видя много интересна на една мама от кърмаческия форум е и е хипоалергична
 Ето това спретнахме за първия ни рожден ден - торта-куче
Рецептата за блатовете се оказа много сполучлива и независимо че в нея няма нито яйца,нито мляко,на вкус е много приятно и сякаш има орехи вътре (независимо че няма).
Ето я на български:

3 ч.ч. брашно,смесено с 1п. бакпулвер
1 3/4 ч.ч. захар (но става страшно сладко с толкова захар,следващ път аз бих пробвала да я намаля)
1 1/4 ч.ч. вода
125 гр масло или маргарин
3 с.л. вода,3 с.л. олио и още едно пакетче бакпулвер,смесени заедно (сместа кипи)
1 равна чаена лъжичка сол (може и по-малко)
ванилия (по желание) - 1 капсула

Това е количество за една голяма правоъгълна тава (20 на 35см), намазана с масло и поръсена с брашно или по-добрия вариант - постлана с хартия за печене,защото сладкишът е доста лепкав,а с хартията се вади далеч по-лесно и не се чупи.Пече се на 180 градуса около 45-50 мин,пробва се с клечка в центъра.Оставя се да изстине напълно,преди да се прави каквото и да е с него.
След изстиването аз го разрязах на 2 блата (с дълъг нож или с конец),сложих хартия за печене по средата,опаковах плътно във фолио и в найлонов плик и го замразих във фризера,в отделно чекмедже да е на съвсем равно.Може да се съхранява така повече от месец,т.е. е едно улеснение,да не се приготвя всичко в деня на празника.Замразяването много помага и за оформянето впоследствие,защото замразения блат се реже лесно в каквато форма иска човек и се пренася,без да се чупи  В добавка и не се рони на трохи толкова,колкото пресния,така че е по-лесно с глазурата.

За глазура използвах класическата криймчийз глазура:
2п крема сирене(или извара,или Филаделфия)
1п.масло
поне 500гр пудра захар
ванилия или друг аромат по желание
Крема сиренето се разбива в блендер с маслото до гладък крем и се прибавя пудрата захар.Накрая аромата.
За оцветяване ползвах абсолютно натурални оцветители  За розовото - около 1ч.л. сок от червено цвекло (малко парче цвекло,настъргано на рендето и изстискано) - оцветих цялата глазура в розово,най-добре е да се оцветява наведнъж,защото иначе човек рискува да не може да догоди същия цвят после,ако му потрябва още.За лилавото отделих съвсем малко от розовата глазура (2-3с.л.) и добавих сок от боровинки (имах замразени),те оцветяват много силно,така че на око се преценява,аз добавих малко от тях и в розовата глазура да подсиля цвета.

Шаблона за тортата-куче си разпечатах от тук - http://www.dltk-kids.com/crafts/cartoons/bluecake/index.htm,но може да се направи с всяка любима на детето фигура,принтирана на обикновена хартия и изрязана.
Шаблона се слага върху неразмразените блатове и се изрязва с остър нож.От остатъците направих лапичките с помощта на обикновени кръгли формички за сладки.
Сглобяването както следва - върху първия блат наредих нарязани банани и намазах с част от глазурата,отгоре сложих втория блат и минах цялата торта с много тънък слой глазура,т.нар. crumb coating,за да се фиксират трохичките и да не пречат на полагането на същинската глазура после.Оставих в хладилника да се втвърди - около час.Глазурата също беше в камерата на хладилника,защото тя се разтича много на стайна темпуратура - съхранява се в хладилник,за да може да се работи лесно с нея.След това намацах вече основната глазура и отново оставих да се втвърди.Накрая изрязах на шаблона дупки на мястото,където исках да има друг цвят,сложих го директно върху глазурата (обикновена хартия е и не залепна,нито развали фасона) и намазах с лилавата глазура петната.
Очичките са от тесто за сладки (правихме и сладки дните преди РД) с обикновена захарна глазура и бонибон.
Заключение - стана добре на вид,но на вкус е направо смъртоносно сладка,поне за възрастни  Следващ път бих пробвала друг вид глазура,която да не изисква такива безумни количества захар - примерно някоя от тези  
 
Бебешка трицветна Торта за 1ви рожден денТортата е безмлечна и безглутенова, което я прави подхояща и за малки бебета, и за деца с АБКМ или непоносимост към глутена.

За блата: 1/2 ч.ч. оризово брашно, 1 с.л. фруктоза, 2 ч.ч. вода
Приготвяне: Всичко се разбърква, изпича се във фурната като тънък блат.

За Крем 1 (жълт): 1 манго пасирано, 2 с.л. царевичен грис, 1 ч.л. захар или фруктоза (по желание), 1ч.ч. вода
За Крем 2 (бял): 1 банан, 2 с.л. оризово брашно, 1ч.ч. вода
За Крем 3 (червен): 100 гр. боровинки пасирани, 2 с.л. брашно от елда, 1 ч.л. захар или фруктоза (по желание), 1ч.ч. вода
Приготвяне: Водата се завира, добавя се подовото пюре, захарта/фруктозата и брашното. Бърка се около 2 мин.

За желатиновите фигурки: Плодов сок (напр. череши), желатин.
Приготвяне: Желатинът се накисва в студена вода. След като набъбне се разтваря на водна баня и се добавя към плодовия сок. Сместа се разлива на тънък слой и се слага в хладилник или камера докато стегне. Изважда се и с формички за сладки се изрязват различни фигурки.

Начин на сглобяване:
В стъклена купа се поставя още топлия блат, който лесно прилепва по стените и заема формата на съда. Върху него се подрждат последователно: Крем 1, ред банани на кръгчета, Крем 2, ред банани на кръгчета, Крем 3.Най-отгоре се подреждат парченцата, останали от блата.
Слага се в хладилник за няколко часа.
След изваждането от хадилника, купата се обръща върху поднос. Тортата се намазва по желание с някой от кремовете или с 4ти подобен . Украсява се с желатинови фигурки и парченца плодове.


Извинявам се за дългия пост,но ми се видяха супер тези рецепти за нашите дечица,а и наближава рожденният ден на Васко.  chef




 
 

Последна редакция: ср, 30 сеп 2009, 10:30 от darinachristova

# 37
  • Мнения: 1 849
Тъкмо ми е останала 1 каша с ябълки, ще я използвам. Благодаря!

Взех от един диетичен магазин Оризови бисквитки-шприц, Оризови котешки езичета и още едни др. на фирма Инко. Обадих се в цеха и собственика обясни, че се правят в отделен цех и по състав са изцяло безглутенови. Имат и Оризова юфка, тип домашна и Оризови соленки.

# 38
  • Мнения: 111
Здравейте мили мами,
Случайно се зачетох във вашата тема , пък после случайно попаднах на това: http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3709.html
Може да ви е познато , но реших че може да съм ви полезна , ако  не сте попадали на него  Grinning

# 39
  • Мнения: 2 755
И аз мислех за безглутенова торта, че и при нас наближава рождан ден. Питах в няколко сладкарници и на едно място казаха, че могат да направят, но не съм сигурна дали ще спзят съвсем хигиената. Не ми се ще да рискувам и аз ще направя тортата. Понеже е за първи рожден ден ще се съберат и роднини, искам тортата да е наистина хубава, не само тип домашна. Мислех платките да са като за торта Гараш - от орехово брашно, а от горе украсата от бадемов марципан. Освен това и да е мекичка и с много крем. Не ми идва да ума обаче как точно да стане с толкова изисквания и дали изобщо ще се получи добър вкус. Пък и аз съм несръчна и за украсата съм почти сигурна, че няма да се получи така  лесно както си представям.

# 40
  • Мнения: 472
Тази трицветната торта изглежда точно като торта"Стоичков"на сладкарница "Неделя",много е ефектна.А за първата си мислч,че е подходяща за децата,които ходят на градина.Примерно се зададе някакъв рожден ден на някое дете и хоп вадим от фризера блата режем си едно парче и забъркваме в бързината някаква глазурка или кремче и носим в градината за да може и нашето дете да яде заедно с останалите и да не се чувства различно.
Тези дни пазарихме в Пикадили и на диетичния щанд си  харесах едни кремчета на Rapunzel.
Пише  Биологичен карамелов пудинг а има и ванилов.Не стават много вкусни,но с някакъв плод/банан/ или 4-5 бисквитки си става кремче и Васката много им се радва.Нямат отметка,че са без глутен,но и в съдържанието няма.
А ето и една рецепта,която може да се приготви с бисквитките,за които писах в предния си пост.
Бисквити 2 пакета Петит/една доза мисля,че ще стигне. ..
1 ч.ч. брашно,
2/3 ч.ч. захар (по рецепта 1 цяла чаша)
1 голяма ванилия
250 гр маргарин
2 кофички кисело мляко

млякото, брашното и захарта се кипват до сгъстяване на котлона, като непрекъснато се бъркат. След като се дръпне от котлона се добавя ванилията. Когато кремът изстине, се прибавя маргарина. По рецепта се разбива с миксер, но аз понеже нямам, го бърках на ръка. След това - ред бисквити, ред крем.. , в хладилника, и след няма и час   
 
 

# 41
  • Мнения: 1 849
Да споделя разговора ми с фирма Оберон, които пакетират царевичен грис и цар. брашно, внос от Гърция. Обадиха се на производителя-грък (бяха много любезни) и той е казал, че минимално количество глутен СЕ СЪДЪРЖА в царев. им брашна, въпреки че ги мели в отделно помещение. Не е уточнил откъде идва наличието му. Казал е че при пълна непоносимост - би могло да бъде проблем.
Освен на Бежаву (което не намерих) какво друго царев. брашно и грис ползвате?

Един вкусен бюрек: http://vkusnoikrasivo.com/recepy/780/%D0%91%D1%8E%D1%80%D0%B5%D0%BA

Последна редакция: чт, 01 окт 2009, 11:56 от M_Nik

# 42
  • Мнения: 743
Миленка,аз съм вземала и на Карина,ситен е,но  доста чист беше царевичният грис,а брашно много отдавна не съм купувала,само на Зърнин съм вземала,обикновенното царевично брашно ми е доста съмнително,предполагам ще е като гриса,някъде ще има и смлени житни зрънца.

# 43
  • Мнения: 1 849
Благодаря, Рози!

Ето отговора на фирма Авенди за шоколадчетата:
В отговор на Вашето запитване за наличието на глутен в предлаганите шоколадови продукти от фирма Авенди  Ви изпращаме следната информация:
1. K. SURPRISE, K. CHOCOLATE, K. MAXI CHOCOLATE, NUTELLA and TIC TAC  - не съдържат глутен.
2.   K. BUENO, K. COUNTRY, RAFFAELLO and ROCHER – тези съдържат: на опаковката пише че съдържат пшенично брашно

# 44
  • Мнения: 239
Аз минавам само да се разпиша , че ЕМА-та ни е отрицателна.  newsm44
Царевично брашно не съм използвала, царевичен грис на Карина, но малката не го харесва и май досега съм правила само два пъти. Пакетчето ми стои пълно.
Виждам и много нови рецепти сте добавили, но ще ги разгледам по-късно.

Общи условия

Активация на акаунт