Как правите запръжка за леща?

  • 33 845
  • 22
  •   1
Отговори
  • Мнения: 286
Аз я правя като в малко зехтин запържвам много бързо 1-2 лъжици брашно и червен пипер, и после почвам да добавям от лещата и бъркам непрекъснато докато станне хомогенна каша и после я сипвам при лещата. А вие как правите запръжката?

# 1
  • Бургас
  • Мнения: 103
Аз не слагам брашно на лещата,само в боба. просто така е обичаме. В малко мазнина запържвам малко кромид лук,ситно нарязан, добавям червения пипер и изсипвам в лещата. Може малко да прехвърлиш леща в запръжката и тогава да смесиш,но аз за по-бързо,ако много ме препират гладниците. Това е,то незнам дали има други начини.

# 2
  • Мнения: 581
 Никак, ненавиждам запръжките. Сгъстявам с малко царевично брашно.

# 3
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Едно време пържех ама сега просто слагам съставките на запръжката в началото при лещата: мазнината, лука, брашно и червен пипер и така си се варят заедно. Мисля, че няма разлика във вкуса, но щади стомаха.

# 4
  • Мнения: 286
Едно време пържех ама сега просто слагам съставките на запръжката в началото при лещата: мазнината, лука, брашно и червен пипер и така си се варят заедно. Мисля, че няма разлика във вкуса, но щади стомаха.

 Grinning, да, забравих да го спомена и това - много пъти и аз в началото запържвам лук и морков в зехтин, с или без червен пипер, и накрая не правя други запръжки

а иначе по принцип защо на запръжките се гледа като на вредни?

Аз напоследък на боба никаква запръжка не правя, почнах просто да слагам повече количество боб, и го чакам леко да се развари, и бульонът му става много приятен и някак "плътен"

# 5
  • Мнения: 243
И аз не запържвам съставките. Още докато е на котлона слагам една- две супени лъжици брашно с 2-3 лъжици доматено пюре разбито. Пак става вкъсно и наистина по-малко дразни стомаха  Peace
Обичам леща  Crazy

# 6
  • Мнения: 281
Едно време пържех ама сега просто слагам съставките на запръжката в началото при лещата: мазнината, лука, брашно и червен пипер и така си се варят заедно. Мисля, че няма разлика във вкуса, но щади стомаха.
Чудесно става така. Само че аз не слагам брашно, а варя до достатъчно сгъстяване. Не виждам смисъл от запръжка, освен излишно да си дразним стомаха. И боб по същия начин приготвям като слагам червения пипер направо в боба.

# 7
  • на село
  • Мнения: 3 965
... просто слагам съставките на запръжката в началото при лещата: мазнината, лука, брашно и червен пипер и така си се варят заедно. Мисля, че няма разлика във вкуса, но щади стомаха.

И аз така действам  Peace, дори и с боба  Simple Smile

# 8
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Аз я правя като в малко зехтин запържвам много бързо 1-2 лъжици брашно и червен пипер, и после почвам да добавям от лещата и бъркам непрекъснато докато станне хомогенна каша и после я сипвам при лещата. А вие как правите запръжката?
И аз така я правя.

# 9
  • Мнения: 27 524
Лещата запържвам също като теб, но никога в зехтин. Той не бива да се подлага на термична обработка  Simple Smile

# 10
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Лещата запържвам също като теб, но никога в зехтин. Той не бива да се подлага на термична обработка  Simple Smile


newsm78 newsm78Аз не правя запръжки, но това със зехтина не го разбрах.Как не се подлага на термична обработка, купувам зехтин за готвене.Все пак задушавам зеленчуци в него, не трябва ли?

# 11
  • Мнения: 27 524
това със зехтина не го разбрах.Как не се подлага на термична обработка, купувам зехтин за готвене.Все пак задушавам зеленчуци в него, не трябва ли?

А, да, аз говорех за студено пресования, Extra virgin  Peace Този, който се продава за готвене (има ли в БГ вече?) може, тъй като вече така или иначе няма качествата и полезността на другия  Simple Smile

# 12
  • София
  • Мнения: 12 554
Не правя запръжки. Готвя лещата с всичко на сурово и я варя с по-малко вода.

# 13
  • Мнения: 2 133
Не запържвам и не правя запръжки.

# 14
  • Стара Загора
  • Мнения: 743
Лещата не я запържвам, слагам всички зеленчуци, червен пипер и  лещата да врат във водата и така. И с брашно не сгъстявам Grinning

Общи условия

Активация на акаунт