125гр. брашно (6т)
1 с.л. бакпулвер (0т)
2 с.л. захар (2т)
250 мл. нискомаслено прясно мляко 1,5% (2т.)
2 яйца (4т.)
1/2 ванилия (0т.)
2 с.л. диетичен маргарин разтопен (2т)
Продукти за сладкото:
250гр. ситно нарязани ягоди
250 гр. боровинки или малини етц.
30-40 мл лимонов сок
100гр захар 7т. (или 1/2 ч.л. течен захарин)
Приготвяне:
Брашното, бакпулвера, захарта и една щипка сол се смесват и към тях се прибавя предварително разбитата смес от яицата, млякото и маслото. Рзбива се всичко на ръка или на най-ниската степен на миксера докато се получи пенлива хомогенна маса. След това се печат палачинки от сместта в тефлонов тиган/палачинков или върху тефлонова плоча без мазнина.
Приготвяне на конфитюра: Плодовете заедно със сока от лимон и захарта се слагат в съд и чрез разбъркване се варят на слаб огън около 2 минути, докато се разтопи захарта (ако се слага течен захарин също се оставят 2 минути). Ако се слагат малини, след като се изкара сместта от ягоди, чак тогава се прибавят малините и хубаво се разбърква. За да не се раздробят.
Поднасят се палачинките с топлия мармалад.