Тесто.
1яйце
1/2 чайна чаша вода
2с.л сок от лимон
Плънка
приблизително 300-350 гр прясно сирене или моцарела с вилица намачкано+1 яйце, сол на вкус.
Ще ви трябва още около 100 гр краве масло
Начин на приготвяне:
Замесвате хубаво плътно тесто, може и в печката за хляб.
оставяте го на постои до като направите плънката.
Разделяте тестото на 4 части, от тях правите въженца и ги режете на филийки с размер около 2 пръста.
Филийките ги притискате малко от страната на разреза(виж снимката) и разточвате с малка точилка кръгчета., гледайте да не допуснете тестото да е много тънко, приблизително трябва да е колкото кората на лазания. Аз използвам форма, вие ако нямате не е проблем, посредата на кръгчето сложете плънката и съберете двата края, така че да стане полукръг, с пръсти или по добре с вилица притеснете по цялото полукръгче от към края, така че крайчетата да се залепят.
Всеки залепен вареник поставете на плоскост поръсена с тесто.
Сложете да заври около 2 литра вода, добавете сол и 2 с.л олио, внимателно сложете да се варят варениките. Щом изплуват, оставете ги на тих огън да поврът още 2-3 мин.Извадете ги във дъбока купа със лъжица с дупки , полейте ги с разтопено краве масло, може да се добави 1-2 с.л подквасена сметана.
Смачного Вам!