Чета редовно, но все накуп и не остава време да пиша. Пък и все още се уча във веганството... Всъщност не съм още веган, много рядко хапвам млечни и дори риба. Темата ми е изключително интересна.
търся си ник , защо да е 1-2 дни след откъсването копривата? Аз си набрах повечко и я хапвам почти седмица... Направих и на салата, ситно нарязана и с рукола + чери домати. Беше супер дребничка коприва, но леко си боцка.... търпи се, не е много силно, но не мога да кажа че не боде... за това ли има значение на кой ден от брането е, или заради енергията в нея и полезността и?
Понеже не мога да заспя нещо, ще напиша и две открити от мен рецепти, досега си записвах от вашите ))
Вчера правих за втори път вита баница с червено цвекло с точени от мен кори. Преди това не бях точила, даже ви питах за съвети. Много добра рецепта има в този сайт http://www.kulinarno-joana.com/2008/12/pumpkin-pastry/ , като заместих бялото брашно с типово като я правих за първи път. Вторият път я направих с половината типово, половината грахам. Определено по-лесно се точи и прави само с типово, но и вторият вариянт се получава. Кората става по-дебела, но е ок. Също в рецептата тиквата се задушава и аз задушавах цвеклото, но ми става сухичко. Следващия път ще я направя само с настъргано цвекло, без да го задушавам. Не сложих захар, само цвекло и повече орехи. Много е вкусно. Ползвам олио от гроздови семки - по ваша препоръка , като е добре да се маже с повечко олио (от колкото е рецептата).
Другото хубаво от този сайт е пай с пълнозърнесто тесто и праз http://www.kulinarno-joana.com/2009/11/whole-wheat-pie-with-leek … hrooms-and-thyme/ Вместо кралски печурки ползвам кладница - 300 грама, сложих и нарязани зелени маслини. Много вкусно се получава!