Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

На кърмене предлагате едната или двете гърди ?

Опции:

 • Пловдив
 • Мнения: 2 113
 Пуснах и анкета, иска ми се да видя как процедират повечето кърмачки, защото поради неминаващ проблем с кърменето (няма да го описвам, той е в друга тема) реших да давам само 1-та на ядене. Консултантите по кърмене (много съм им благодарна за толкова съвети, които ми дадоха  bouquet) твърдят, че така ще намалее кърмата. Аз обаче не виждам друг изход за момента поне като последна проба да оправя нещата- защото ако гърдата ми не е събрала мляко 5-6 часа и буквално не му капе в устата- бебчето не иска да яде от нея и така ми се разранени зърната, че следващата крачка би била отбиване.

Намаля ли ви кърмата, тези, които сте минали от 2 гърди на редуване едната ?
Осигурява ли ви този метод достатъчно храна и доволно бебе, което поне след 2 часа да огладнее ?

# 1
 • Мнения: 19
Аз пък незнаех ,че ако даваш само едната гърда ще ти намалее кърмата.Обикновено давам само едната защото и стига - сама спира ,предлагам пак и не иска .Предлагам втората когато е сукала често и ме е пресушила ,усеща се. Иначе моята бебка е малка на 4 месеца и седмица и суче често така ,че такава пауза от 5-6 часа за деня не правим-хапва през 2 часа някъде.През нощта е друго спим доста и почна да прави паузи за сън някой път и по 7-8 часа  после яде и спи пак 2-3 часа ...

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 2 113
Иначе моята бебка е малка ..... такава пауза от 5-6 часа за деня не правим....

Под "5-6 часа" имах предвид, че ако например в 8 ч. яде бебето от 1-та гърда, в 10-11 ч да яде от втората, така че в 13-14 ч. като яде пак (след 5-6 часа общо минали от 8 ч.), 1-та гърда да се е напълнила.


Ако бебето изсуче например 60 грама от мен и отказва да продължи (заради ситост, умора, игра, глезотии и капризи и т.н.), а в гърдата ми има още, има ли нужда да предлагам втората ? По-скоро проблемът е в неефективното сукане, че не си взема каквото съдържа, а мрънка за още, пък го оставя в гърдата Wink

# 3
 • София
 • Мнения: 1 005
Мисля, че тази статия ще ти е полезна.

По анкетата - много, много рядко съм кърмила и кърмя и от двете гърди. Тук идва едно обаче, което е обяснено доста добре в текста по-горе - особено за малкото бебе е важно да изсуче задното мляко, което е калорично. По тази причина, кърмейки на поискване, (напр. с първото ми дете това означаваше скачени съдове с часове от 9 сутринта до 9 вечерта с по 15-30 минути почивка), независимо колко пъти кърмех беше от една гърда в рамките на 3 часа. Тази "хамалогия" продължи около 40 дни и когато свърши дори съжалявах. Изключително благодарна съм на мъжа ми, който в този период ходеше на работа, готвеше и често дори чистеше.

# 4
 • Мнения: 3 932
При mен едната гърда никога не е била достатъчна, така че гласувах ''за двете''.

# 5
 • Мнения: 3
Мила svetla,
Съвсем кратко и катергорично ти казвам (като консултант по кърмене и като майка, която в момента кърми второто си дете), че гърдите не са складове, а фабрики - колкото по-често продукцията им се изчерпва (т.е. детето ги изяжда), толкова повече кърма произвеждат. Четох за проблемите ти и в другата тема - ако наистина искаш да имаш достатъчно кърма, минете на 2 - 2.5 ч. режим на кърмене и от двете гърди - гарантирам ти, че ако го спазваш и през нощта, съвсем скоро няма да имаш проблеми с количеството. А и ще имаш предвидимост и ще знаеш какъв е режима на бебето.
А за едната и двете гърди - наистина има майки, които кърмят само от едната гърда на хранене, но това обикновено са жени, които са склонни към хиперлактация (свръхпроизводство на кърма), и тъй като ти имаш проблеми с количествата, просто този вариант не би бил удачен за вас с бебето.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 2 113
...... ако наистина искаш да имаш достатъчно кърма, минете на 2 - 2.5 ч. режим на кърмене и от двете гърди - гарантирам ти, че ако го спазваш и през нощта, съвсем скоро няма да имаш проблеми с количеството.....

Да не разводнявам тази тема, но не става, nanny0gg , защото пробвам вече 1 месец с даване 2-те гърди на поискване (2.30 часа средно), повтаря се това - до обяд става , но след 13-14 часа има такова хапане и дърпане на зърното с извиване на глава  Rolling Eyes, че зърната ми не издържат, всеки ден с болка ме отдръпва от желанието да си го причинявам.
Щом бебето се дразни и ме хапе и е недояло, а е останало мляко в гърдата, в количеството ли е проблемът ? Същевременно забелязвам от десетки-стотици повторения вече: като са по-меки гърдите, и от 2-те гърди не е доволен Sad плаче, яростно дъвче и дохранвам накрая, а в мен има все пак някакво количество останало.

Връщам се към темата: нали като се изпразни гърдата, FIL-инхибиторът не присъства и тя се пълни. Аз оприличавам кърменето от мой опит така: една чаша, като е препълнена, само да си допреш устните до ръба и пиеш; по-трудно е от 2 полупълни чаши. Не твърдя, че съм права, не съм специалист, но така ми се струва.

# 7
 • Мнения: 5 759
Връщам се към темата: нали като се изпразни гърдата, FIL-инхибиторът не присъства и тя се пълни. Аз оприличавам кърменето от мой опит така: една чаша, като е препълнена, само да си допреш устните до ръба и пиеш; по-трудно е от 2 полупълни чаши. Не твърдя, че съм права, не съм специалист, но така ми се струва.

Да, така е - но две полупълни ще ти дадат същото количество, ПЛЮС по-добро количество на следващите хранения - защото гърдата не се напълва точно за 6 часа, и voila - като поседи 1 час (примерно) препълнена без никой да я изпие, и се почва обратният процес... организмът получава сигнал да намали производството.

Виждаш ли, Светла, и аз изчетох твоите неволи и оставам с впечатление, че просто те уморява честото кърмене и непредсказуемостта на едно хранене, което не е под час и под точно определен грамаж. В това няма нищо лошо - все пак и майката е човек, и нейните нужди също не са за пренебрегване. Само че детето не е часовник, нито аптекарска везна - и неговите потребности могат да са доста по-различни от това, което си представяме или ни се иска да бъде.

Хубаво е да си наясно, ако си решила да кърмиш по-дълго време, има само едно, което можеш да направиш - и то е да кърмиш, често и от двете гърди и без тричасови паузи, най-добре.
За проблема, който описваш - следобедното нервничене и дърпане - то не е нищо необичайно като поведение за бебе на 2-3 месеца, дори да има обилно количество кърма. Тактиките за справяне с това са най-различни: кърмене на тихо и тъмно, кърмене в движение (на ръце или в слинг, или с полюшване на коленете), кърмене на полузаспало бебе - това работи най-добре, издебваш го като се унася за сън или току-що е започнало да се разбужда; и най-важното - не чакаш 3 ч бебето да озверее от глад... колкото по-спокойно и "на кеф", фигуративно казано, хванеш детенцето, толкова по-кооперативно ще е то в сукането.

Между другото две гърди никак не са всичко, с което разполагаме Simple Smile тъй като моето вече попораснало кърмаче беше голям киселяк на същата възраст, въпреки шампионското си наддаване и акането по 8 пъти на ден (демек изключваме да не му е стигала кърмата) редовно се опъваше и мрънкаше и след двете гърди... Кво правим тогава - гушваме го, евентуално оригваме, ако е нужно, и предлагаме трета... тоест тази, от която не е сукало последно. В нея се е образувала междувременно още мъничко кърма (мляко се образува дори по време на сукането) и хоп - още няколко глътки. После, ако трябва -и "четвърта" цица. Разбира се, важно е да е добра позата и засукването, за да не се стига до неприятни разранявания по гърдите.

Светла, много ми се ще дилемите ти скоро да се разрешат и да успееш да се помириш с кърменето, само че е важно за теб да решиш точно какво искаш и какъв е начинът да го постигнеш.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 2 113
Искам да кърмя, детето ми да е доволно и мен да не ме боли - толкова ли много искам  Wink Параход, значи е нормално следобед да има проблемно поведение ? Защо ?
Имам усещането, че бебето ми обича твърдата гърда, от която лесно капе (тогава и една му стига и пуска самичко), и обратно (тогава 2-те ги нахапва жестоко, сякаш да каже "следващия път ще те болят да ми ги дадеш, та по-следващия път да са твърди").

# 9
 • Мнения: 3
Привет отново,
Ако този режим не помага след 13 часа, пробвай да смениш честотата - през един час примерно да предлагаш и каквото остане, да изцеждаш и даваш като добавка. Болката не е част от нормалния процес на кърмене, а и това извиване показва, че може би има нещо, което дразни бебето - пробвайте да се кърмите на тихо и затъмнено място, а в момента, в който те захапе, развали вакума от устичката с пръст, изчакай малко и го сложи пак.
Напращелите гърди също не са нормата след като лактацията вече е установена - ставането на камък и препълването са типични само за начлото, когато тялото още не знае какви количества изсуква бебето и колко бебета има да храни - след това кърмата се прави на поискване, включително и по време на самото кърмене.
Аналогът с чашата звучи логично, но не отговаря на физиологичните процеси - бебето не просто трябва да допре устни и да пие, а трябва да суче ефективно, за да ти помогне да направиш повече кърма - неговото сучене дава ход на този процес в твоето тяло. Ако след 13 ч бебето и/или ти не изпразвате гърдите на всеки 2-3 ч, инхибиторът се задейства и количествата намаляват и то се сърди и те намаляват още и така се задейства един порочен кръг.
Само ти и бебчо можете да разберете какво работи за вас след 13 ч. (кърмене на тихо и спокойно място, кърмене + даване на изцедена кърма, даване само на изцедена кърма), но увеличаването на периода, пред който гърдите ти се изпразват, няма да помогне нито на количествата, нито ще ви даде спокойствието, което искаш.
Ако

# 10
 • Мнения: 3
Виждам, че отговорът ми се е припокрил доста с този на Параход, но искам да допълня нещо - ако суче от твърда гърда твоето бебе, вероятно захапва само зърното (защото ареаолата му е твърда и няма как да я захапе добре), а това е една от най-често срещаните причини за болка при кърмене. Опитай се да омекотяваш винаги гърдите, като предварително ги изцедиш малко, за да може да захапе правилно - не само зърното, но и ареолата - и тогава няма да има болка.
А това, че е свикнал да му тече направо от препълнена гърда също може да е причина да нервничи тогава, коато реално трябва да полага усилия да суче - но без ефективно и активно сучене мляко за съжаление не се образува ...

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 2 113
Мога да се похваля, че днес  не съм дала нито грам АМ  Grinning
И съм дала минимален брой пъти с шише - като дохранване (не защото нямах кърма в мен, а заради дърпането следобед) - ето как приблизително закръглено по часове :

03.00 ч сутринта- 1ва гърда,
06.00 ч - 2ра гърда;
09.30 - 1ва гърда;
12.00- 2ра гърда,
15.00 ч- 1ва гърда;  
17 ч. - двете гърди (проблем)+ дохранване с изцедено от шише;
20.00ч - само от двете гърди;
22.30ч - гърда+шише с изцедено.
 (междувременно цедене)

Това е един вид добър резултат за мен, понеже само 2 пъти дадох шише, и то с мое мляко. Ако всеки ден така се храним, ще съм доволна. Междувременно пия бирена мая, боза и лактогонен чай.

Сигурна съм, че захапването е правилно, поне в началото, а после понякога разваля самичък вакуума и човърка само зърното, местя го тогава, защото си играе, а не суче.

Надявам се да разбера от какво е следното повтарящо се поведение: суче малко, става неспокоен, изплюва, веднага пак търси да захапе, дъвче, извива се назад, настрани, разплаква се- ей това ако махна, ще ви черпя от победна гордост...

Пак писах не по темата, извинявам се.

Последна редакция: пн, 27 юни 2011, 09:04 от svetla

# 12
 • Мнения: 1 691
Аз пък много рядко съм се замисляла коя точно гърда давам... Понякога се случва да е само от едната - особено когато се приспиваме. Най-често обаче кърмя и от двете, като дори ги сменям по няколко пъти.
Светла, резултатът наистина е добър Peace А това с извиването, дърпането и т.н. също съм го преживявала многократно - успокоението е, че рано или късно и това минава Confused

# 13
 • Мнения: 496
Здравей, Светла! Напълно съм съгласна с това, което е казала Параход, най-малкото понеже аз самата бях в почти същата ситуация като теб три месеца назад. В началото и аз кърмех от едната гърда, но това беше преди кърмата ми да се регулира, бебка беше малка, мляко имаше много и всичко беше ок. Към края на 2рия месец ми спретна сериозен протест, който също като при теб беше най-яростен следобед, плачеше само като я доближа до гърдата и не искаше да суче. И аз тогава се притесних, че нямам достатъчно кърма и допуснах грешката да се доизцеждам след всяко хранене и да дохранвам с биберон, в следствие на което беба съвсем не искаше гърда, а от биберона ядеше с охота. Тогава се взех в ръце, "уволних" всички биберони и почнах да кърмя и от двете гърди - ако се налагаше на едно кърмене ги сменях по 3 - 4 пъти. Дебнех я да я кърмя, когато е в добро настроение и най-вече, когато е сънена (тогава изобщо не протестираше, а си ядеше кротичко). Наблягах и на нощното кърмене и с малко повече упорство от моя страна всичко си влезе в релси. Не се притеснявай и ти, но според мен дохранването трябва да бъде крайна мярка, важно е да се кърми начесто (на 2 часа и 1/2 е супер). И мен ме боляха гърдите в началото, зверски! Оказа се, че бебка е имала млечница, а от нея зърната много болят и се разраняват. Консултирах се с док и оправихме нещата. Но за кърменето това е начина. Моите гърди са супер малки, нямам страшно много кърма, но с малко повече старание се кърмим успешно и досега, и беба наддава повече от добре. Така че бъди упорита и успех!  Peace

# 14
 • София
 • Мнения: 1 664
Аз пък много рядко съм се замисляла коя точно гърда давам... Понякога се случва да е само от едната - особено когато се приспиваме. Най-често обаче кърмя и от двете, като дори ги сменям по няколко пъти.


Това е и моят отговор  Peace

Общи условия

Активация на акаунт