Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна
 • Мнения: 52
Здравейте, мили мами и татковци!

Пиша ви с молба за помощ и съвет. Преди 3 месеца забелязах, че детето ми получава абсанси (тогава още не знаех, че се наричат така) - поне по 5 на ден, за по 5-15 секунди. След това не помни нищо, малко е неориентирана няколко секунди. Заведох я при ЛЛ (във Варна), която ми каза, че е доста опасно и е добре, че съм я завела, а не съм оставила нещата на самотек.

Даде ми направление за детски невролог със съмнения за абсансна епилепсия. Още тогава ми каза, ако имам възможности, да ходя направо в София. Аз реших да пробвам първо във Варна - записах час при д-р Ралчева (един от двамата детски невролози в града!) - защото уж е по-добра.

Заведох детето си (на 4 г., момиче) на преглед. Отвратителното отношение няма да го коментирам. Преди 5 дни направиха на дъщеря ми кръвни изследвания, преди 4 дни - ЕЕГ. Вчера (на 29.08.2011) разбрах, че резултатите са добри и от двете изследвания. Лекарката, за съжаление, така и не видя абсансите. Затова реши, че няма нужда да я лекува с нищо, а след 2 месеца да си взема ново направление и да отида пак при нея на преглед.

Днес ходих да си взема епикризата, при което тя ми каза, че щом детето получава абсанси, въпреки че тя не ги е видяла, трябва незабавно! да започне да пие лекарства (а те са доста агресивни). Изписа ги, даде указания за диспансеризация... за нея въпросът приключи.

Сега аз имам нужда от съвет - как да постъпя? При кого да я заведа? Кажете ми детски невролог, няма значение в кой град. Някой има ли познати с такова заболяване? Какво ме чака?


Поздрави,
Силвия

# 1
 • Бургас
 • Мнения: 3 117
Съветвам те да закараш детето на невролог в София.Проучи внимателно кои са добрите и недей остава на варненската невроложка.Преди години лекувах сина си от тикове ,които правеше с тялото си при невролог от Бургас,която успя да овладее ситуацията,но тогава изобщо не влизах в интеренет.Сега като гледам има море от информация и попаднах на темата за детски тикове,видях,че е могло да се направи още много за детето ми.Провери и го закарай на една консултация.От сърце ти желая детенцето ти да се оправи! Кураж!Сега тези неща се лекуват и контролират.

# 2
 • Попово
 • Мнения: 10
Здравей! Аз съм мама на дете с ЕПИ, но не от този вид. От Попово сме, но се лекуваме в София. От темата Епилепсия в този форум научих страшно много, а в началото са изведени координати на лекари- детски невролози и болници. Успех!!!

# 3
 • Варна
 • Мнения: 52
Здравейте, отзивчиви и препатили мами!
Благодаря за отговорите и за пожеланията ви. Дано на всички децата ни да са съвсем здрави един ден, че по-лошо от това детето ти да е болно  - няма!

mariatg, можеш ли да ми дадеш линк към темата за епилепсията, защото не съм влизала във форума от години и нещо не успявам да се ориентирам тук.

Чух за доц. Иван Иванов в Пловдив, някъде прочетох, че много го хвалят. Дадоха ми и координати на д-р Иван Литвиненко в София (в Педиатрията май?)... нещо за тях да знаете?

# 4
 • Мнения: 94
Здравейте! Моят син се лекува от друг вид епи в клиника "Св. Наум" в София. Лекуващ лекар ни е д-р Томов. Много съм доволна. Там всичси лекари са добри.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 52
В "Св. Наум" приемат ли с направление от ЛЛ или трябва да се подготвям за платени прегледи?

# 6
 • Попово
 • Мнения: 10
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=557648.new#new
Това е актуалната тема от общо 14. Има много за четене. За Иванов от Пловдив съм чувала доста недоволни. Литвиненко е известен като добър. Ние по спешност започнахме преди една година в Токуда при Христова и сме доволни засега.

# 7
 • Мнения: 94
Ние ходим два пъти годишно на преглед с талон №7 - за хоспитализация.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 52
Току що записах час при проф. Чавдаров, за 15.09. Мисля, че извадих късмет... вие какво мислите?

# 9
 • Мнения: 640
Здравей  ние сме ходили няколко години при проф.Чавдаров първоначално бях очарована от него но след това се разочаровах и то доста от самото отношение.Но това е мое мнение искрено се надявам при вас нещата да не стигнат до там и да се намери правилното лечение.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 52
non4eto0, благодаря ти за отговора. Интересува ме също като диагностик как е? Като специалист?

# 11
 • Мнения: 640
При него сме ходили преди 6 години но когато отидохме за първи път той заедно с още няколко негови колеги ни прие в кабинета си.Преди това направихме еег и заедно с документите които аз носех започнаха да умуват какво да предприемат като лечение лично на мен не ми хареса това че той изобщо не искаше да ме изслушва все бързаше да ме прекъсне и някак си троснато говореше.А за това какъв диагностик е незнам точно защото ние вече имахме поставена диагноза просто бях решила да отида при него за консултация.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 52
Пак да пиша... какво е гранд мал? Някой може ли и да ми нахвърли какви въпроси са питам лекаря като отидем на преглед. Мозъкът ми е блокирал и не мога да мисля много адекватно, та се притеснявам, че може да пропусна нещо важно да питам. newsm78

# 13
 • София
 • Мнения: 2 327
“Големи” и “малки” пристъпи.
До преди известно време се правеше разлика преди всичко между “малки” и “големи” епилептични пристъпи. На медицински жаргон, особено в разговори между пациенти или роднини и лекар, и днес се използва това различно описание на пристъпите. В тази брошура и ние отново ще се връщаме към тези определения.
4
Но трябва да сме наясно, че “големи” пристъпи напълно могат да бъдат израз на една общо меко протичаща епилепсия, докато неблагоприятно протичащи епилепсии понякога се изразяват само в “малки” пристъпи.
“Големи” пристъпи.
Към големите пристъпи принадлежи особено мал-пристъпът Гранд. При този тип пристъп детето пада в безсъзнание без предупреждение, в повечето случаи –внезапно, на пода, при това често със звук (вик, стенание); очите му се обръщат, цялото му тяло е неподвижно (тонична фаза) и след това получава спазми по ръцете, краката, и лицето (клонична фаза). Поради тази последователност на пристъпа лекарят нарича този тип пристъпи “тонично-клоничен Гранд мал”. Във върховия момент на това застрашително изглеждащо събитие от устата излиза слюнка (евентуално пенообразно), стига се до дихателна недостатъчност и посиняване на устните и ръцете. В общия случай силните явления отслабват след 1 до 3 минути. След това детето е изтощено и за дълго време може трудно да бъде събудено. Нерядко при такъв спазъм се стига и до уриниране или изхождане по голяма нужда. Наранявания чрез прехапване на езика или бузите могат да настъпят при спазми на челюстната мускулатура (“челюстен спазъм”) в началото на пристъпа. Когато такива големи пристъпи настъпват по време на сън, може да Ви изостри вниманието чрез разтърсване на леглото или чрез гърлени звуци. Също отпуснатост или главоболие на следващата сутрин, по-големи петна от слюнка на възглавницата или подмокряне при иначе чисти деца могат да бъдат сигнал за протекъл по време на сън пристъп.
Понякога Гранд мал-пристъпите продължават по-малко от една минута. От време на време те поразяват само едната страна на тялото (полустранични пристъпи). Съзнанието при това може да е запазено или малко или много да е стеснено. Въпреки тези меки форми на проявление такива пристъпи също се причисляват към групата на “големите пристъпи”.
Някои деца с дни или часове преди голям пристъп са възбудими, разстроени, с лошо настроение или хленчещи. Съществуват опитни родители, които въз основа на тези симптоми могат да предвидят достатъчно надеждно настъпването на пристъп при своето дете. При други деца един голям пристъп понякога дава сигнали няколко секунди преди това с колики, гадене (повдигане), виене на свят, неопределени слухови и визуални възприятия или с чувство на страх. Такива кратковременни “предвестници”, които често по-възрастните деца могат да опишат достатъчно добре, наричаме “аура”.
“Малки” пристъпи.
Така наречените малки пристъпи от гледна точка на естеството си на проявление са в много по-малка степен впечатляващи отколкото един Гранд мал-пристъп. Най-меката форма на един малък епилептичен пристъп е паузата в съзнанието (абсанс). При това детето за няколко секунди “отсъства” и не можете да го заговорите. Обикновено то прекъсва или забавя дейността си и се вглежда втренчено или замечтано в една точка. Тези пристъпи често не се разпознават точно в началото на болестта и се разглеждат като неприлично държане и глупава привичка.
В кърмаческа възраст малки пристъпи в повечето случаи се проявяват под формата на мълниеносно конвулсивно свиване, което може да се повтори неколкократно (блиц-спазми). Понякога кърмачетата се превиват за една до три секунди по подобие на ориенталски поздрав (салаам-спазми). Пристъпи от този род
5
понякога погрешно се определят като плашливост или коликоподобни стомашни болки. Предимно при малки деца малките епилептични припадъци се изразяват в премигване на очите (пристъпи на премигване) или в силно климващо движение (пристъпи на климване). При по-силно изразяване на тези пристъпи се стига до внезапно, рязко падане назад или напред (пристъпи с падане), при което децата нерядко си причиняват наранявания. За малки пристъпи се говори и тогава, когато пристъпното събитие (спазми, схващания, нарушения в чувствителността – например под формата на смъдене, чувство на изтръпналост или на погрешно усещане) засяга само една част от тялото (например – ръка, крак или едната половина на лицето). В тези случаи по правило съзнанието на детето не е нарушено. Друга форма на малки пристъпи понякога наподобява “поведенческа своеобразност” (психомоторни или парциално-комплексни пристъпи): Децата например правят безпричинни движения на преглъщане или близане, блуждаят с ръце, говорят неразбираемо, или безцелно се разхождат наоколо. Такива психомоторни пристъпи може да продължат половин или дори две минути. Често малки пристъпи се проявяват предимно в определена възраст – тогава говорим за зависими от възрастта или обвързани с възрастта (малки) пристъпи: така блиц- и салаам-спазми се наблюдават почти изключително в кърмаческа възраст, пристъпи на премигване и пристъпи с падане – преди всичко в ранна детска възраст, а абсенси – преобладаващо в училищна възраст. Другите малки пристъпи се проявяват – също както и мнозинството от големите пристъпи – независимо от възрастта, поради това те се обозначават също като възрастово независими пристъпи.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 52
Stun, благодаря за изчерпателното обяснение. Успокоих се, ако изобщо може да се нарече така, че при нас няма гранд мал пристъпи, а само абсанси.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт