Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 99
Икономисти дадоха и идеята фирмите да пестят от жените в майчинство

Предлагат майките да бъдат лишени от дните платен годишен отпуск, който се трупа, докато отглеждат децата си до двегодишна възраст Защо фирмата да плаща още между 20-25 дни на година отпуск на човек , който не е работил, пита икономистът Петър Ганев. Според него същата логика би могла да се приложи и при дълъг болничен. Синдикатите не реагираха. Работодателите, които екипът ни потърси за коментар, не смятат, че от подобна промяна ще спестят пари.
това е цитат от БТВ новините 3. ноември 2011 и поредната гавра с майките на България #2gunfire #Cussing out Twisted Evil

# 1
 • Gorni Bogrov
 • Мнения: 666
 doh ooooh! ooooh!
Чудят се каква простотия да измислят,само и само да не дават пари на майките!

# 2
 • София
 • Мнения: 28
В последно време се чудят само от кой какво да вземат май  #2gunfire  #2gunfire  #2gunfire

# 3
 • София
 • Мнения: 1 735
Не се чудят от кой да вземат.Знаят от кой- от майките!Не стига,че заплатите са ниски за да се ползват детегледачки,че няма места в дг,че бабите и дядовците трябва да работят,докато умрат и не може да се разчита на тях,ами и два-три месеца още възможност да си гледаш детето и да мизерстваш трябва да ти бъде премахната.Ето такава политика се води в държава с отрицателен прираст!

# 4
 • Мнения: 506
"България е в отрицателен прираст", "В българия населението е застаряващо", "трябва да се раждат повече деца", "да стимулираме раждаемостта" - това са нещата, за които се говори след всяко преброяване на народа! И как стимулират раждаемостта? Вдигат минималната заплата, но не и майчинските, скоро казаха, че ще ппоменят закона да не се смята 18 месеца назад майчинството, а 24! Сега ще режат и отпуските.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 735
А това с 24месеца е направо простотия и то за хора,които работят и внасят съвестно осигуровки просто ги прецакват,та задължително,ако решат да има второ дете разликата им трябва да е 3години/аз примерно харесвам по-малка разлика/.Така много жени воъбще ще се откажат за второ детенце,пък и като се върнеш веднъж на работа,доста трудно е пак връщането към памперсите и недоспиването.Определено некоректните има сигурно други начини как да ги хванат и лишат от обезщетения.

# 6
 • София
 • Мнения: 691
Та това за отпуските не е официално предложение или предмет на обсъждане, а единичен бисер на някакъв новоизлюпен икономист. Нищо, че медиите го предават със зловещото "предлагат" (може би масоните). Така че за момента не си струва възмущението - все пак господинът живее в демокрация и е свободен да си изразява мнението, колкото и плиткоумно да е то.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 735
С тенденциите в политиката на правителството по отношението на майките,предполагам,че това предложение ще бъде радушно прието.Просто не са се сетили за това преди него.

# 8
 • София
 • Мнения: 11 606
Това е само малоумно предложение от нереализирал се икономист. Чак пък толкоз да му се паля - не.

# 9
 • Мнения: 945
В България имаш право на платен отпуск докато си по майчинство  Shocked? Според мен това е неправилно, така фирмите са на загуба и това ги подстрекава да търсят начин да шътнат жените, които са по майчинство. Тъпо, защото така двете страни само се насъскват една срещу друга  ooooh!

По добре правителството да махне тази привилегия и да измисли някоя друга, но така че и фирмите да не са на загуба, и родителите да са от полза.

# 10
 • Мнения: 371
Не мисля, че е тъпо. Тези дни отпуск са важни, защото когато ти свърши отпускът по майчинство, най-вероятно си си дал детето на ясла за да се върнеш на работа. Оттам следват адаптация и чести боледувания в началото. Двайсет дни год. платен отпуск определено не стигат. Значи трябва да взимаш болнични, които пък са 70% от заплатата.

# 11
 • Мнения: 1 092
Отново  закон в ущърб на майките. Лично  мен много ще ме засегне в случай, че се приеме. Може да е рано, но съм си направила сметка, че тази отпуска би ми била полезна в периода на адаптация на детето. От друга страна аз няма да имам възможност да се върна на старата си работа и ще мога да си потърся нова през този период. Наистина е жалко и ако от това се ощетят майките.
От друга страна и мълчанието на синдикатите ме озадачи. Моят синдикат взема такса и по време на болничен и майчинство. Единствената полза, която имам от него е 8 дни повече платен годишен отпуск.................
Аз също предпочитам малка разлика между децата си, но с тези закони които се измислят всеки ден едва ли бих постигнала изобщо възможността да имам две деца.

# 12
 • Мнения: 1 776
В България имаш право на платен отпуск докато си по майчинство  Shocked? Според мен това е неправилно, така фирмите са на загуба и това ги подстрекава да търсят начин да шътнат жените, които са по майчинство.

И моето мнение е такова, не схващам възмущението.
Живея в страна, в която платеният отпуск, ако изобщо е предвиден такъв по договор, се определя от изработените дни за годината. За всеки Х дни заработваш един ден отпуск. Съответно ако си отсъствал от работа цяла година, отпуск не ти се полага. За мен това е съвсем логично. В България се начислява платен отпуск не върху отработеното (за фирмата, не за собственото семейство!) време, а върху отпуска за гледане на дете. Абсурдно звучи, извинете, да трупаш почивни дни върху неработни дни. Че е удобно за майките, които са си дали децата на ясли - не се съмнявам. Но че е икономически рентабилно - няма как да е. Peace

# 13
 • Мнения: 1 092

В страните които живеете системата е друга, имате други привилегии и стандарт. Не можеш да сравняваш мижавите 35 лв на месец със 120 паунда на седмица например. И аз предпочитам да вземам по кратко майчинство, но здравната ни система да е друга и стандартите ни  да са различни, НО това от което мога да се ползвам е различно и сега се опитват да ни лишат и от него.

# 14
 • Мнения: 1 776
Женя83, в страната, в която живея, детски няма, помощи за раждане на дете също, майчинството е три месеца и е неплатено (и е привилегия, а не право), за здравеопазването се плаща (моята такса за всяко посещение при лекар, въпреки пълната ми застраховка, която плащаме всеки месец, е 20 долара, вашата колко е - 2 лева?) и много жени напускат работа, за да могат да си гледат малките деца - за което никой стотинка не им дава, семейството си прави сметката може ли да си позволи деца изобщо. Див капитализъм, кво да правиш. Гледа се фирмите и работодателите да са добре първо, защото от тях идва икономическият ръст и парите в бюджета. Докато в България се гледа първо социалните привилегии да са уредени, не виждам как ще се промени прословутият стандарт. Peace


Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт