аз също се вълнувам от този въпрос, но явно никой няма никаква представа.. много интересно!!
Четете тук. Вече дадох линк и към този сайт, който обяснява:
http://www.bacchus.bg/show.php?storyid=978369
Ето и една показателна анкета:
http://www.receptite.com/forum/viewtopic.php?t=1330
"Точно както произходът му, така и самото наименование марципан е обвито в неяснота. Може би най-близко до познатия ни днес марципан стои италианското marzapane. Така се наричало тесто от бадеми, захар, белтък, лимон и ванилия, което представлява и един от шедьоврите на сицилианското сладкарство. Тайната за изработването на това marzapane се пазила дълго време от сестрите в манастира Марторана в Палермо. Името marzapane пък идвало от арабското mauthaban. С тази версия е свързано и пристигането на марципана в Европа през ХІІІ век покрай завръщането на кръстоносците от Светите земи. Исторически източници сочат, че обичаят да се правят най-различни плодове от бадемовото тесто води началото си от 1308, когато на трапезата на папа Климент V поднесли две дървета, украсени с гроздове, смокини, ябълки и други плодове, всички те изработени от marzapane."
....На сърце ми лЕжи, мила мамо...