Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 958
ДОБРЕ ДОШЛИ, ПЛОДЧЕТА!!!


  Защо деня си губиш в колебание
и утре пак ще тънеш в нежелание;
че всички страхове безкрайно бавят
и празни дни след себе си оставят.
Решен ли си? - започвай!
    В дързостта магия има, гений, красота.
Умът се пали, щом се хванеш смело
почни и ще завършиш свойто дело!

                                              Гьоте
Плодолечение

Според Закона за здравето (Гл. 6, чл. 166, ал. (1), т. 7) лечебното гладуване в България е официално приет терапевтичен метод.

Първата крачка е книгата на Лидия Ковачева “Гладът – приятел и лекарство” Какво и как може да се научи от нейната книга. Не е необходимо да ходите при д-р Емилова, ако имате желание и мотивация.

Втората крачка е да кажете кога почвате, не е необходимо датата да бъде първо число на месеца, да бъде понеделник, дори не е необходимо да я съчетвавате с фазите на Луната. Това е Вашата дата, когато ще направите Вашия курс по плодолечение.

Какво ви е необходимо още? Да си направите изследвания на кръв, урина, хормони при вашия лекар (добър повод да се възползвате от полагащия си ви профилактичен преглед и изследвания).
Другото – кантар (желателно е да ползвате една и съща везна за измерване на теглото, защото при различни кантари – грешката е различна и може да има отклонения в измереното тегло само заради ползването на различни теглилки)
и сантиметър – понякога измерванията със сантиметър са по-оптимистични и стимулиращи, защото виждаме как намалява обиколката на кръста или как се прибира корема.

При започване на лечебния курс на гладуването много от авторите включват еднократно приемане на очистително, което обикновено е магнезиев сулфат (английска сол), глауберова сол, рациново масло, билка или нещо подобно. И това се прави, за да може гладуването да започне при изчистена храносмилателна система. По този въпрес между авторите не съществува пълно единодушие и при някои от тях към глада се преминава без приемане на очистително. (Л.Ковачева)
Това е подготовката. Плодолечението може да бъде 1 ден (разтоварващ) 3, 7, 10 дни. Курс по плодолечение по-дълъг от 10 дни трябва да се прави под лекарски контрол.
Плодовете могат да бъдат много, но задължително пресни и според сезона. Август предлага изобилие от плодове – праскови, нектарини, грозде, ябълки, круши, диня, пъпеш, къпини …
Дневната доза плодове е 800 гр до 1 кг. Като количеството плодове се разпределя за 3 приема – закуска, обед и вечеря. За да ви бъде по-лесно, а и за да можете да различавате дните може за всеки ден да си изберете един вид плод и така ще имате ден на грозде, ден на диня, ден на праскови, ден на пъпеш, ден на нектарини, ден на грейпфрут и последния ден може да направите меню с различни плодове. Разбира се, че може да избирате за различните хранения – различни плодове. Но не е хубаво да се смесват плодовете, т.е. плодовата салата от различни плодове не се препоръчва.

При липса на пресни плодове могат де се използват и изсушени, като предварително се накисват, макар и за късо време, във вода. За да не им се отнеме сладостта, във водата се добавя някоя лъжичка мед, като след това водата се изпива. При ползването на плодовете предимство имат отгледаните от нашата земя.

Към тях по-късно се добавят прясно изцедени сокове "Фреш" от плодове и зеленчуци и натурално приготвен зеленчуков бульон. Плодолечебната програма не включва никаква друга храна и е подходяща за пациенти без противопоказания за провеждането й. Този хранителен режим притежава мощен очистителен и оздравителен ефект върху организма и затова се нарича разтоварителен режим.

Билков чай.

Пие се между 2 – 4 чаши на ден и поне литър вода. Трябва да се поемат течности, толкова колкото поиска организма, но не по-малко от 2 литра на ден, защото водата и чая спомага за почистването (детоксикацията) на организма.
Чаят е най-добре да приготвим от билки, които сами сме си набрали и изсушили. Брането на билки е един много емоционален момент на връзка с природата и движение. Препоръчва се билков чай от една билка – лайка, липов цвят, шипка, мента, маточина, подсладен с пчелен мед. Може да добавяте и парченце лимон (задължително!)

 Програмата за плодолечение по д-р Емилова, последователка на Лидия Ковачева, е следната:
Сутрин 8 часа – билков чай с лимон
10 часа – плод
12 часа -билков чай с 1 ч.л. мед
14 часа – плод
16 часа – билков чай
18 часа – плод
20 часа – билков чай с лимон

Може да започнете и един час по-късно, т.е. първата чаша билков чай да бъде в 9.00 сутринта и да свършите вечер в 21.00, но не по-късно.

Най-важно по време на разтоварителния режим е да следим ежедневното изпразване на дебелото черво, защото в противен случай се получава самоотравяне на организма. Въпреки че приемаме много малко храна, нормално е да отделяме всеки ден доста отпадъци, особено в първите 5 дни. Ако това не става, подпомагаме перисталтиката на червата с билки и билкови чайове:

1. Зърнастец - кори

2. Майчин лист - Приготвят се не както пише на опаковката, а: 2ч.ч. вода врат 10 минути с 1ч.л.билка.Пие се сутрин рано преди първия чай или вечер късно преди лягане.

3. Капсули "LAXENA" – Лаксена-Съдържат зърнастец и майчин лист. Пият се по 2 капсули рано сутрин или вечер късно в първите 2-3 дни, а след това по 1 капсула дневно, ако все още има проблеми с дефекацията.

Ако тези билки не ни помогнат или няколко дне ни помагат, а след това не, прибягваме до по-силни средства:Рициново масло - 1 или 2 с.л. сутрин, 30 минути до 1 час преди първия чай. Това масло не се резорбира в червата, затова може да се ползва при този режим.
Ако всички средства не ни помагат накрая прибягваме до правенето на клизма.
Никога не ползваме слабителни лекарства по време на разт. режим!


Защо ни е толкова добре, когато гладуваме? Нашият организъм е натоварен от нездравословна  храна, стрес, обездвижване, токсини във въздуха и водата, електромагнитни и радиационни излъчвания. От това в клетките ни с течение на времето се задържат токсични вещества. Когато гладуваме тези клетки започват да се чистят сами и токсините бързо ги напускат. Подобрява се обмяната на веществата и се забавят процесите на стареене.

Защо се случва това? Нашето тяло използва енергията си предимно за храносмилане и обработка на хранителните вещества. Когато ядем обилно, движим се малко и сме подложени на стрес, организмът няма шанс да премахне излишните токсини. За това просто не остава време, нито енергия. В условия на глад, тялото може да използва почти цялата си енергия за прочистване на клетките и изгаряне на мазнините. Излишните вещества се обезвреждат, или изхвърлят от тялото. Самооздравителните процеси в нашия организъм са естествени и могат да излекуват множество болести, тъй като повечето от тях са резултат именно от интоксикация. За разлика от медикаментозното лечение това не е просто потискане на оплакванията, а премахване на основните причини за болестите. Нещо повече - когато гладуваме, организмът повлиява всичките си здравословни проблеми едновременно. Едни по-бързо, а други - по бавно, според това в каква степен са нарушенията и доколко го застрашават като цяло. Подобряването в работата на един орган се отразява благоприятно на всички останали. Тялото ни е една свръхинтелигентна система и когато му дадем време и възможност, то само успява да постигне пълното състояние на здраве.
България е страна, предлагаща голямо разнообразие от плодове. Изобилието от ценни вещества в тях засилва лечебния ефект на омекотеното гладуване. То е лесно осъществимо и изключвайки някои специфични заболявания, е приложимо както при деца, така и при възрастни, при относително здрави хора и при такива, приемащи множество медикаменти. Плодолечението е едно уникално съчетание на приятното с полезното за организма. По време на програмата човек не изпитва глад, а усеща приятна лекота и жизненост и има желание да се движи и забавлява. Когато напусне клиниката, той лесно може да продължи програмата у дома, съчетавайки я със своите професионални и семейни задължения.

Благотворният ефект на плодолечението е още по-изразен, когато то се комбинира с активен двигателен режим и други терапевтични процедури. Лечебното гладуване може удачно да се съчетае със сауна, фитнес, масажи, инхалации, калолечение и водни процедури.

Спадането на килограмите обикновено започва веднага и първите 2-3 дни е най-интензивно, обикновено 1 кг. на ден. С напредването на дните то се ограничава като по-късно (а това става след 10-тия ден) дори се получават понякога застойни състояния , като теглото остава едно и също.
Характерно явление по време на глада е покриването на езика с бял или жълт слой. Появяването на такова облагане говори за развиване на очистителен процес чрез тъканите на устната кухина и лигавицата на езика. Колкото по-интензивно е чистенето, толкова по-плътен е слоят. С напредване на очистителните процеси той постепенно изчезва, като очистването на езика започва от върха и от страничните му сектори. С връщането на чистотата на тъканите и оздравяването на организма езикът възстановява нормалния си вид - стегнат, гъвкав и розов.
По това време за дни може да се появи влошаване вкуса на слюнката, както и лош и неприятен дъх в устата. Може да се получи дъх на ацетон, което обикновено плаши гладуващия, но при гладуването появата на ацетон дори в урината не е опасно, тъй като той е балансиран. Но всички тези неприятни смптоми минават за дни - и вкусът в устата се нормализира, и слюнката добива приятен вкус. (Л.Ковачева)

Определяне на междинните интервали (плодуване, почивка)

Определянето на интервала на хранене става според дължината на провежданити курсове на разтоварване. При късите курсове от 3 до 7-8 дни на плодове интервалите варират от 8 до 20 дни. Но когато се провежда пълен курс от 14-20 или 25 дни на плодове, продължителността на интервала трябва да бъде от 4-5 до 7-8 седмици, като се следи нормализирането на общото състояние.

Съществено условие е, докато трае лечението с повтаряне на разтоварителни курсове по някаква програма, за да се запази постигнатият резултат от вече проведения курс, до започване на следващия да се приема лека растителна храна, ограничена, и да не се допуска преяждане и претоварване. Месото и месните консерви се изключват. Сладкишите също. Млякото и млечните продукти се ограничават до минимум.

Ако след възстановяване на здравето нехайно наново бъде върнат стария начин на живот, главно на безконтролно хранене, което фактически е било основна причина за заболяванията, то много скоро те отново ще бъдат предизвикани.
Прилагането на плодово-чайния разтоварителен режим като профилактика се включва като постоянна програма. Тя може да бъде оформена с по 1 ден в седмицата или 4 дни, проведени еднократно в месеца. Освен това за регулиране на евентуално претоварване на организма всеки 3-4 месеца се провеждат курсове от 8 до 10-14 дни със сезонни плодове.

С определянето на един курс от 10 до 15-20 дни, повтаряни ритмично в интервал от 4 до 8 седмици, може да стигне до пълно нормализиране на килограмите и до желаната стегната фигура.


Захранване - възстановителен период

Това е един твърде важен момент след проведените гладни дни за получаване на добър ефект от лечението.
Със спиране на храненето уморената храносмилателна система е в почивка, като й се дава възможност за очистване, лечение на допуснатите увреждания, а успоредно с това и възстановяване. Това е бавен процес, който изисква време, търпение и разбиране. Стомахът и цалото храносмилане са прекратили своята дейност. И те постепенно трябва да бъдат върнати към нормална си работа.
При дължина на курсовете 10-15 до 20-25 дни възстановителният преходен период може да бъде ограничен до 10 дни при условие, че след това следва пълноценно природосъобразно хранене, но строго ограничено по количество.

Главният принцип е постепенността

Този принцип трябва да се спазва и като количество на приеманата храна, и като качество на включените различни продукти.
Първата храна, която е уместно да се включи след плодово-чайния режим, са зеленчуците в сурово състояние, може и плодове, които до момента не са били приемани. При включване на зеленчуци с по-твърда структура (моркови, целина, ряпа, червено цвекло, зеле и др.) е добре те да бъдат настъргани на ренде или обработени с миксер. Към стомаха те трябва да бъдат препращани в подходяща форма.
Храните се включват в малки количества, като всяка новоприета храна измества вземаните до този момент плодове и чайове. Необходимо е да се следи за постепенното възстановяване работата на стомаха - той трябва да започне да функционира нормално.

След като суровите зеленчуци са добре приети от органите на храносмилането, следва да бъдат включени варените картофи, пасирани като рядка каша, без сол и мазнина. След нормалното приемане на картофите могат да се включат и други храни като овесени ядки, качамак, булгур, черен хляб. Успоредно с тях, но също постепенно и в началото на малки количества - задушени зеленчуци, постни супи, ядки, орехи, бадеми. Може да се включат и 1-2 лъжички кисело мляко като застройка на супата. Докато трае лечебният период на разтоварителния режим, млечните продукти са ограничени и в минимални количества.
Солта се включва едва след 6-7-ия ден.
От диетата се изключват месото, месните и рибните консерви, майонезата, сладкарските произведения, пастите, тортите, бисквитите, шоколадът, вафлите, бонбоните. Захарта се заменя с мед. За алкохолът и цигарите е ясно от само себе си. До края на възстановителния период се оформя четирикратно хранене с предимство на растителната храна. Суровите плодове и зеленчуци трябва да бъдат две трети от дневната храна.


Възстановителният период в дни

ПЪРВИ ДЕН: Освен взиманите до момента плодове, чай и мед могат да бъдат включени зеленчуци в суровия им вид. Те изместват част от плодовете, които са били включени в часовете за храна - обяд и вечеря. Подбират се тези зеленчуци, които ни поднася сезона. Пролет - зеленолистни, лятото - домати, краставици и т. н., зимата - зеле, моркови, алабаш, гулии и пр. Внимава се да са добре сдъвкани, като при затруднения трябва да се използват рендето или миксерът. Зеленчукът се ползва без подправки. През останалото време се употребяват плодове и чай.
    
ВТОРИ ДЕН: Освен суровия зеленчук към обяда и вечерята се добавя варен картоф. Сварява се един картоф (средна големина) - почистен и нарязан в повече вода... Когато е добре уврял, се пасира и се разделя на порции, като веднага се добавя към обяда, а другата - към вечерята. Примерно ако към обяда сте включили едно настъргано морковче, листа от маруля, спанак, домат, парченце зеле или нещо подобно, то към него прибавяте половинката от пасираното картофче. За вечеря, ако е включено парче зеле, домат чушка или друг зеленчук, към нея добавяте порцията от втората половинка на пасирания картоф. За подправки могат да се ползват копър, магданоз, лимонов сок или нещо подобно.
Примерно по часове храненето може да бъде оформено така:

8-9 часа чай с мед и лимон.
По желание може някакъв сочен плод.
10 часа - плод.
Обядът - пресен зеленчук или някакъв плод и пасирания картоф.
16 часа - плод и по желание чай.
Вечеря - суров зеленчук във вид на малка салатка от зеле, моркови, домат или каквото предлага сезонът и се намира в момента у дома. Към нея се добавя порцията от втората половинка на пасирания картоф. Преди лягане може един плод или чай.

ТРЕТИ ДЕН: Оформането на хранителния режим остава същото, само към варения картоф се добавят и някакви зеленчуци - морков, парче целина, листни зеленчуци или друго, с каквото се разполага, оформено като постна супа без сол и мазнина
Порциите на супата и салатките леко се увеличават. Салатката към вечерното хранене може да бъде от зеле, морков, домат, краставица, чушка и магданоз и т. н.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН: Вече може да бъде оформено четирикратно хранене.
Закуска - не по-рано от 9 часа - чай с мед и лимон, вода с лимонов сок, настойка от шипки, минерална вода или просто само чаша обикновена вода. Може да се включи някакъв сочен плод според сезона.
Обяд - ползва се някаква салата, но като първо меню може да бъде и порция плодове. Ако сутринта сте взели портокал, грейпфрут или грозде, то към обяда могат да се включат ябълки, праскови, резен диня и пр. Включването на зеленчук или плодове зависи не само от вашето желание и вкус, но и от това, с което разполагате през сезона. След това първо меню следва постната картофена или зеленчукова супа, към която може да бъде добавена малка лъжичка кисело мляко като застройка.
Следобедна закуска - някакъв плод, чай с мед и лимон или просто чаша минерална вода.
Вечеря - порциите на салатите не само леко се увеличават, но се обогатяват, като се прибави малко парченце лук, счукана скилидка чесън, праз, магданоз, спанак и пр. Супата може да бъде от картофи или някакви сезонни зеленчуци.

ПЕТИ ДЕН: Режимът на хранене остава същият, като се прави преценка, как е приета до този момент храната от стомаха. Има ли лека болка, чувство на тежест или каквото и да е друго неразположение, трябва да се внимава в количеството на приетата храна, но ако няма нищо смущаващо, порциите леко се увеличават, като към обяда и вечерята могат да се добавят по няколко хапки черен пълнозърнест хляб.

ШЕСТИ ДЕН: Четирикратната форма на хранене се запазва. Оттук нататък може обедната супа да бъде заменена с малка порция овесени ядки, качамак, булгурена каша, печена или варена тиква, супа от домати с ориз или нещо подобно. От този ден може да се включи по малко сол.
Вечерта - второто меню след салатата - може да се разнообрази с малка порция задушен зеленчук (картофи, тиквички) или зеленчуково пюре. Хлябът леко се увеличава.

СЕДМИ ДЕН: Четирикратната форма на хранене си остава, като до края закуските остават само с плод и билков чай с мед и ломинов сок. Следи се за всяка реакция на стомаха. Обедът е винаги лек и ограничен, оформен със салатки или плодове и с някаква въглехидратна храна. При сезони с изобилие от плодове обядът може да бъде оформен с порция плодове и един хубав сандвич с пълноценен хляб с малко масло, олио или зехтин, шарена сол, тънки резенчета лук, печена чушка, сирене или кашкавал (в съвсем ограничени количества). При сезони с изобилие от зеленчуци - маруля, салатка, киселец, спанак, краставица, домати и пр., докато при вечерята се включват друг вид. В дневното меню могат да бъдат включени и малко ядки.

ОСМИ ДЕН: Четирикратното хранене продължава, като приеманите порции се увеличават по количество при положение, че стомахът е в добра форма. Към ползваната храна се включват ядковите растения - орехи, лешници, бадеми и пр. При вечеря могат да се включат млечни продукти в ограничено количество - сирене, кашкавал, извара, прясно и кисело мляко.

ДЕВЕТИ ДЕН: Четирикратното хранене вече може да мине в трикратно, а по желание и в двукратно - само вечеря, като закуската е единствено някакъв чай, сочен плод или нещо подобно.
С приключване на захранването, за да бъде запазено постигнатото до момента, не може да бъде върнат стария начин на хранене. С връщането му ще се върнат и болестите, дори могат да се усложнят.
Първото и основно изискване при оформяне на новия начин на хранене е дневният рацион да бъде ограничен - приеманата храна по количество да бъде по-малка, тъй като асимилативната способност на стомаха е подобрена и той се задоволява с по-малко храна. И това да бъде утвърдено като постаянен навик.
(Л.Ковачева)

ЗАБРАНЕНИ ХРАНИ - месо, месни и рибни консерви, сладкарски произведения, бонбони, шоколади, кафе, алкохол, пушене на тютюн и пр.


СХЕМИ НА ЗАХРАНВАНЕ ПО Д-Р ЕМИЛОВА
[/size]

Схема на 5-дневно захранване

Първи ден

8 часа - чай с мед и лимон /може вода+ лимонов сок + мед или само минерална вода/
10 часа - порция плодове
12 часа - един малък суров морков
14 часа - порция плодове
16 часа - чай с мед
18 часа - малък резен сурово зеле + А /1 бр/

Втори ден

8 часа - чай с мед
10 часа - порция плодове
12 часа - малка порция салата от сурови зеленчуци + А /2 бр/
16 часа - порция плодове
18 часа - малка порция салата от сурови зеленчуци + Б

Трети ден

8 часа - чай с мед
10 часа - порция плодове
12 часа - салата от сурови зеленчуци + В
16 часа - порция плодове
18 часа - салата от сурови зеленчуци + А или Г. За пръв път към
салатата и яденето се прибавя по щипка сол и няколко капки олио или
зехтин. Може да се прибави и Д.

Четвърти ден

8 часа - чай с мед
10 часа - порция плодове
12 часа - салата от сурови зеленчуци + Е
16 часа - порция плодове
18 часа - салата от сурови зеленчуци + Ж или З

Пети ден

8 часа - чай с мед
10 часа - порция плодове
12 часа - салата от сурови зеленчуци + И
16 часа - порция плодове
18 часа - салата от сурови зеленчици + К

А/ картоф на пара
Б/ зеленчукова супа - малка купичка /300 мл/ съдържа: картоф, морков,
зеле, лук и нарязан накрая магданоз или целина, без сол и мазнина
В/ порция овесени ядки / 1 малка кафяна чашка овесени ядки ври в 3
такива чашки вода/
Г/ зелен боб на пара или от консерва
Д/ препечена филийка пълнозърнест хляб
Е/ печен пипер 2 - 3 броя
Ж/ качамак /към 1 ч.ч. гореща, леко подсолена вода се прибавят 3 с.л.
царевично брашно; бърка се непрекъснато върху горещ котлон, докато
се сгъсти добре; накрая се прибавя малко краве масло/
З/ 50 гр. сирене от соя " Тофу "
И/ 30 - 40 гр. сурови ядки / орехи, бадеми, лешници/
К/ порция булгур / 1 малка главичка лук, нарязана на ситно се задушава с
1 ч.л. олио и половин кафяна чашка вода; след това се прибавят 2 каф.
чашки булгур; разбърква се за 1-2 минути, след което се прибавят 5 каф.
чашки вода; ври на тих огън до сгъстяване/


 
Схема на 10-дневно захранване

Първи ден

8 ч. - чай с мед и лимон или вода с лимонов сок или мин. вода - по желание
10 ч. - порция плодове
12 ч. - чай с мед
12,30 ч. - суров зеленчук №5
14 ч. - порция плодове
16 ч. - чай с мед
18 ч. - суров зеленчук № 5
20 ч. - чай с мед и лимон

Втори ден

12 ч. - суров зеленчук №5 +А /1 бр./
18 ч. - суров зеленчук № 6 + А / 2 бр./
В 8,10,14,16 и 20 часа като първи ден

Трети ден

12 ч. - суров зеленчук № 5 + Г / 1 бр./
18 ч. - суров зеленчук № 6 + А /3 бр./
В 8,10,14,16 и 20 часа както първи ден

Четвърти ден

8 ч. - чай с мед
10 ч. - порция плодове
12 ч. - суров зеленчук № 5 + Г /2 бр./
16 ч. - чай с мед
18 ч. - суров зеленчук № 6 + В
20 ч. - чай с мед и лимон

Пети ден

12 ч. - суров зеленчук № 5 + А /3 бр./ + Б /1 бр./
18 ч. - суров зеленчук № 6 + Д или С
В 8,10,16 и 20 часа като четвърти ден

Шести ден

12 ч. - суров зеленчук № 8 + Г /3 бр./
18 ч. - суров зеленчук № 9 + П / 3 бр./ + Г /2 бр./ или само В
В 7,10,16 и 20 часа както четвърти ден

Седми ден

12 ч. - суров зеленчук № 5 +Р
18 ч. - суров зеленчук № 7 + Т
В 8,10,16 и 20 часа като четвърти ден

Осми ден

12 ч. - суров зеленчук № 5 + И /30 гр./
18 ч. - суров зеленчук № 6 + У или Ж
В 8,10,16 и 20 часа както четвърти ден

Девети ден

12 ч. - суров зеленчук №9 + И /50 гр./ или Е
18 ч. - суров зеленчук № 5 или № 10 + К
В 8,10,16 и 20 часа като четвърти ден

Десети ден

12 ч. - суров зеленчук № 12 + Н
18 ч. - суров зеленчук № 5 + № 19 + У или З / Тофу/
В 8,10,16 и20 часа като четвърти ден

СУРОВИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

1.Марули            11.Карфиол
2.Зелени салатки                 12.Червена ряпа
3.Краставица         13.Репички
4.Домат            14.Спанак
5.Морков            15.Лапад
6.Зеле            16. Лук
7.Пиперка            17.Праз
8.Камба            18.Чесън
9.Алабаш            19.Червено цвекло
10.Гулия (земна ябълка)

А/ картоф на пара - средно голям
Б/ морков на пара
В/ тиква - печена или на пара
Г/ препечена филийка пълнозърнест хляб
Д/ порция овесени ядки /1 малка кафяна чашка овесени ядки ври в три такива чашки вода с щипка сол/
Е/ порция качамак /към 1 ч.ч. гореща леко подсолена вода се прибавят 3 с.л. царевично брашно; бърка се непрекъснато върху горещ котлон докато се сгъсти добре; накрая се прибавят няколко капки зехтин/
Ж/ порция булгур / 1 малка главичка лук нарязана на ситно се задушава с 1 ч.л. олио и половин кафяна чашка вода; след това се прибавят 2 кафени чашки булгур; разбърква се за 1-2 минути, след което се добават 5 кафени чашки вода; ври на тих огън до сгъстяване/
З/ 50 гр. кашкавал от соя "Тофу"
И/ сурови ядки - орехи, бадеми, лешници
К/ зелен боб на пара или от консерва
Л/ тиквички на пара / с размер около 15см/
М/ карфиол на пара
Н/ картофено пюре /2-3 големи картофа на пара се пресоват с малко топла вода и се прибавя съвсем малко краве масло/
О/ спанак или лапад на пара като супа
П/ печен пипер
Р/ порция прясно зеле на пара или задушено с малко олио и вода
С/ елда /руската "каша гречка"/ - 1 каф. чашка елда + 2 каф. чашки студена вода; след като заври се изключва и оставя на котлона, докато поеме цялото количество вода
Т/ зеленчукова супа - 2 ч.ч. вода завира с 1 щипка сол и в нея се поставят нарязани на ситно различни сезонни зеленчуци - по ибор. Прибавят се магданоз, целина или копър
У/ зеленчуци на пара - няколко вида, според сезона / моркови , карфиол, грах, зелен боб, зеле, пиперка, камба, евентуално брюкселско зеле, броколи, червено цвекло/, 1-2 ч.ч.


РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ ИЗВЪН РАЗТОВАРВАЩИТЕ ДНИ И ЗАХРАНВАНЕ

Една опростена и лесно разбираема схема с включените в нея продукти е съотношението, до което са стигнали днес диетолозите и което е дало определени резултати:
     25% - ј - сурови или накиснати във вода сушени плодове
     25% - ј - сурови зеленчуци според сезона (домати, краставици, зеленолистни зеленчуци, кореноплодни и пр.), ползвани като салати
     20% - 1/5 - топлиннообработени зеленчуци - тези, които нямаме навика да приемаме в суровия им вид: картофи, фасул, леща и др.
     10% - 1/10 - белтъчини: сирене, кашкавал, мляко, извара, орехи, бадеми, фъстъци, яйца, риба и т. н.
     15% - 1/6-7 - въглехидрати - хляб (пълноценен, чиито трици и зародиш не са отстранени при смилането на житото), мед, захар, всички житни храни
     5% - 1/20 - мазнини - растителни масла, краве масло.
     Препоръчително е суровите растителни продукти - плодове и зеленчуци - да се увеличават до 70-80% за сметка на топлинно обработената храна.
     От предложената схема е ясно, че главната съставка на дневната храна, на която се дава превес, са плодовете в сурово състояние. Наравно с тях се препоръчват и зеленчуците, които заемат половината от дневния рацион, като само една част от тях са обработени топлинно.
     Особено важно е ограничаването на белтъчините, посочени като една десета от храната - основната храна остава тази от растителен произход.Полезни връзки:

1. "Гладът - приятел и лекарство" - Лидия Ковачева - секц … . 6, 16-та книжка
2. Медицински център "Д-р Емилова"
3. Лидия Ковачева - Дишане, хранене, здраве"
4. FACEBOOK на д-р Людмила Емилова

Последна редакция: чт, 01 мар 2012, 19:42 от jedira

# 1
 • Мнения: 1 148
Благодаря на jedira за новата тема  bouquetХайде,който не е минавал,да се отчита.Успех момичета и никакво отказване!

# 2
 • Мнения: 958
Момичета, пуснах я, почти не промених нищо от информацията на първа страница, само липсващите зеленчуци от захранването, ако имате идеи нещо да се добави казвайте, можем да го напишем до утре Hug Hug Hug
Пожелавам на всички ни много свалени килограмчета в темичката Hug Hug Hug

Последна редакция: чт, 01 мар 2012, 19:43 от jedira

# 3
 • Мнения: 5
И аз ти благодаря jedira за темичката и за добавените зеленчуци.Без тях захранването ми приличаше на задачка с неизвестно ,но сега вече е ясно.
И днес издържах-вече даже не усещам и глад  Laughing
Успех на всички и ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!ДА ЗДРАВИ И ЗАСМЕНИ!
 lovekiss

# 4
 • Мнения: 3
Някой има ли някакъв друг вариант на захранване, поне без пипера, качамака и булгура?  Rolling Eyes

# 5
 • Мнения: 1
JEDIRA първо ,мерси за темичката и второ...
всичко което си написала в публикацията,все едно важи и за мен.
И аз ходя с един и същ панталон на работа,защото не искам да си купувам нови,за да не се успокоя,
и аз имам едни 20 гадни кила които вече доста време се мъча да разкарам,махам десет от тях,после се успокоявам и отново ги връщам.
В интерес на истината и аз се притеснявам дали ще е здравословно да направим толкова дълго плодуване,но ще опитам...искам пак да съм 62/63 кг,защото така се чувствам най добре.
И аз се притеснявам от захранването,защото винаги накрая се дъня..... Embarassed
Не знам ...няма отказване
Отчет- днес съм на 2 банана,100гр ягоди,2 ябълки 200гр ананас и чайче.
Лека вечер момичета иии напред,че назад е лесно ,казва брат ми Hug Hug Hug

# 6
 • Мнения: 60
jedira Благодаря ти за новата тема  Hug

# 7
 • Мнения: 0
Хайде, Честита Баба Марта и от мен за лека нощ  Grinning  Днес от много тичане насам - натам, не успях да се запиша. Резултати: 4-ти ден, 5 портокала, -2 килограма (задържам), масажче с вендузи и никаква тоалетна  Thinking  Иначе тонусът е о.к. и даже не кашлям (бях с някакъв страшен грип в Понеделник). Явно покрай гладуването изцерих грип за 3 дни, чудо невидяно. Що се отнася до готвенето, аз съм им наготвила 3-4 манджи от неделя, и през седмицата не готвя, да се дразня. Само ги въртя и от време на време с остатъците от туй-онуй им правя гювечета. Научени са сами да си сервират и отсервират. Така де, нали после ще си имат тополка в къщи. И така, напред към утрешния ден. И си лягайте рано, защото човек като спи не е гладен ...... предполагам   Grinning

Последна редакция: чт, 01 мар 2012, 22:08 от Меда

# 8
 • Мнения: 76
И аз на отчет Hug
Днес съм на диня само сутринта ядох круша и пих вода и съм щастлива че засега проблеми с ходенето до тоалетна нямам Simple Smile
Аз издържам на изкушенията и засега поне имам воля, щом отказах цигарите от раз след 15 години пушене като комин Wink
И във фитнеса се чувствам супер, имам си енергия . Засега все още съм за 7 дни на плод и после 7 захранване пък да видим. Успех и никакво отказване
 

# 9
 • Мнения: 247
Честита Баба Марта на всички Simple Smile
Да сте бели и червени , румени засмени !!!
днес съм на портокали и ябълки

# 10
 • Мнения: 958
Добро утро, Плодоранки Hug Hug
Днес нямам намаление, но най-после се оциклих и сега се надявам да тръгне пак надолу кантара до няколко дни Rolling Eyes
ЛУ МАМИ, HugКолко време мислиш да си на режим?Аз да ти кажа подхождам по логиката, като сваля 5кг след това ми е лесно да ги върна, ако гладувам 25дни и сваля 10-15кг после ще имам някаква инерция и ще ми е по-лесно да пазя някаква диета(или поне се надявам да е така) и ще ми е по-лесно да запазя резултата, все пак не са някакви 10 или 15дни, почти 2месеца, би трябвало мисленето да ми се настрои, че вече не се храня безобразно.Така че по този начин се опитвам да се лекувам от лакомия Rolling Eyes
ivana2, браво, и аз мисля да си купя диня, сигурно днес ще отида Simple Smile
Меда, задържаш гочно заради това, вземи някакви чайове Hug
с.м.н., защо така само се разписа, я бързо на отчет Hug Hug Hug
Някой има ли някакъв друг вариант на захранване, поне без пипера, качамака и булгура?  Rolling Eyes
Винаги можеш да ги изключиш, важното е постепенността на захранването PeaceСъщо така мога да ти препоръчам схемата на така известната Зелева супа, но зависи за колко време се захранваш, аз лично съм се захранвала с нея след 10-дневно плодуване, хубавото там е, че продължаваш да сваляш и докато се захранваш Simple Smile
Днес времето ще е хубаво и ще водя децата от училище на музей, тъкмо разходката и на мен ще ми дойде добре Grinning

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 12 402
Диня през март   doh,явно е ,че не сте чели книгата на Л.Ковачева...Ядат се само сезонни плодове,а не оранжерийни и тъпкани с какво ли не,уж се чистите от токсини,а вкарвате други...но все пак избора и живота си е ваш...Желая ви успех!

# 12
 • Мнения: 1
Добро утро плодчета Hug!
Още 200гр паднаха в борбата с килцата 81.800гр.Бавно ,но славно.

jedira  аз мислех  да остана 7 дни на режима,но понеже имам много за смъкване,ще продължа като теб,стига да се чувствам добре,защото точно от това искам да се избавя,от лакомията,а за целта трябва да се свие стомаха......
Идват почивните дни Embarassed те са най трудни,дано времето да е хубаво за да ходим навън по разходки,че в къщи е опасно.
Момичета ако някои има хитринки за почивните дни да ги споделя бързо,щото те са ми кризисни  Sad.
И аз съм ЗА зелевата супа,тя наистина е много ефикасна и една моя позната с нея свали доста килограми.
Успех момичета и много усмивки през днешния ден от мен Hug Hug Hug!!!!!!

# 13
 • Мнения: 0
Добро утро, момичета  Simple Smile Благодаря за съвета, jedira! Ще пробвам днес с майчин лист. Дано да помогне.
Хааайде на плодовете, банда на 5 дни   :

# 14
 • Мнения: 1 148
Добро утро дами.
Сега се замислих и аз за тази зелева супа ThinkingНаистина ми се вижда удачен вариант и смятам и аз да продължа с нея.За свиването на стомаха си е баш тъй,поне при мен.Като плодувах 24 дена точно това се получи,после и да исках,стомахът ми не побираше много храна.
Днес на портокали и ябълки,без фурми Simple SmileСъботата и неделята са критични,умната Naughty
Успешен ден от мен и пишете!

Общи условия

Активация на акаунт