Правила за сервиране и хранене

  • 35 528
  • 86
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 894
Трябва да знаем поне няколко основни правила влизайки в елитен ресторант или присъствайки на някое грандиозно събитие например.
За мъже
За стълбите
 Известна е следната закономерност: Когато мъж и жена се качват по стълбите, то мъжът трябва да води, докато ако слизат: то жената е отпред. Може би е така, защото при среща жените често са с поли и не им се иска някой да им наблюдава бельото, но това все пак е само предположение.
За вратата
 Влизайки в заведение или ресторант, мъжът влиза първи. обикновено така се прави, защото хората изпитват непреодолимо любопитство кой влиза някъде и на една дама не би и било приятно цял салон да я изгледа от главата до петите и обратно. на излизане, мъжът прави път на дамата, но и в двата случая той трябва да и отвори и задържи вратата.
За стола
Жената винаги сяда първа на масата: Мъжът и придърпва стола, тя се настанява и той го прибутва леко към масата докато не усети сигнал от нейна страна, че тя се чувства достатъчно комфортно. При ставане на жената до “Lady’s room” мъжът трябва да я уважи със лекото си приставане, а при връщането и обратно това се повтаря.
За питието и храната
 След съвещание какво ще консумират, мъжът вика с жест сервитьора и поръчва както питието, така и блюдата. важно е да се отбележи, че все пак трябва да внимава с мляскането, омазването и говоренето с пълна уста.
За паленето на цигара
 Ако искате да запалите по цигара с дамата то мъжът трябва да запали първо нейната. Но това важи само ако огънчето е запалка. Ако е под формата на кибрит, то се смята, че при запалването на клечката се отделят вредни вещества, които не бива да бъдат поети от жената, а от кавалера и.

# 76
  • в сърцето на един мъж...
  • Мнения: 10 676
Правилата за стълбите и вратата идват от времето, когато мъжете са носили шпаги. Трябвало е жените да са от удобната страна, за да не пострадат, ако се наложи да се вади шпага и също така мъжете вървят пред тях, ако има враг, да прикрият жените.
В момента обаче не мога да цитирам подходящия източник. Confused

# 77
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 783


За стълбите
 Известна е следната закономерност: Когато мъж и жена се качват по стълбите, то мъжът трябва да води, докато ако слизат: то жената е отпред. Може би е така, защото при среща жените често са с поли и не им се иска някой да им наблюдава бельото, но това все пак е само предположение.


Мисля, че е точно обратното. Обяснява се с това, че ако вената понечи да пада, да има кой да я задържи.

# 78
  • Варна
  • Мнения: 1 744
За качването по стълби обяснението е следното: кавалерът да не вижда глезените на дамата. Много неприлично занимание по онова време. За слизането Титина е обяснила.

# 79
  • Мнения: 894
Кое как се яде

-         можете да си оберете вкусния сос от чинията със залче хляб, не с цяла филия

-         можете да си смачкате един картоф в соса, но не всички картофи едновременно

-         не е прието да дробите супата с хляб

-         от хляба, който е сервиран към супата, си отчупвате малки залъци

-         когато се яде супа, чинията не бива да се повдига, може само леко да се наклони настрани

-         когато супата е сервирана в чаши, можете да изпиете остатъка, при положение, че чашата не е много голяма

-         когато се сервират малки хлебчета, не е желателно да ги разрязвате по средата

-         докато си отчупвате от хляба, не бива да стискате вилицата в свития си юмрук

-         филийките за закуска или вечеря си мажете сами, като държите хляба в ръката си. Не е прието хлябът да се маже в чинията, като се придържа с вилица

-         не чоплете в маслото и не дълбайте дупки в него

-         ако отляво до чинията ви е поставена малка чинийка за хляб, мястото на маслото е в нея, не в голямата чиния



-         малките хапки на коктейли взимаме с ръка от чинията

-         пържените яйца се ядат само с вилица

-         варената или пържена риба се яде със специални прибори за риба; филета и пушена риба – с нож и вилица, а риба от консерва – само с вилица, като си помагате със залче хляб

-         от месото се отрязва хапка по хапка, не се надробява целият шницел на малки парчета

-         ястия от смляно месо се режат само с вилица

-         птици се ядат с нож и вилица

-         ако на массата са поднесени купички за измиване на пръстите, можете да приемете това като покана да не се притеснявате да ядете с пръсти

-         попадналите в устата кости връщате с вилица и оставяте в края на чинията

-         в специализирани ресторанти печено пиле се яде само с ръце, като внимавате да не ви стърчи кутрето

-         зеленчуците се натрошават с вилица

-         кафето или чаят не се сърбат

-         кафето и чаят не се духат, за да изстинат

-         не бъркайте по-продължително от необходимото, за да ви се разтвори прибавката

-         лъжичката се оставя в чинийката и в никакъв случай в чашата

-         сухите сладкиши ядем с ръка – като си отчупваме от поднесения в чинийката кейк

-         петифури ядем с виличка за сладкиши



-         преди да започнете да ядете макарони, добре е да ги нарежете с вилица

-         спагетите се захващат с вилица и се навиват в длъбнатината на лъжицата или просто върху самата чиния, така че да се намотаят около зъбците на вилицата

-         пудинги и кремове се ядат или с вилица или с лъжица

-         сладкото се взема от общата купа и се слага направо върху хляба, а не в собствената чиния. Това се прави само с поставена за целта лъжица

-         мидите се ядат с ръце

-         ябълките и крушите се нарязват

-         портокалите белим с нож за плодове, мандарините – с ръка

-         гроздето се яде от чепката, като си късате зърно по зърно

-         грейпфрутът обикновено се сервира нарязан на две, със специални лъжички се изгребва месестата му част

-         праскови и кайсии се ядат с прибори

-         при дребни плодове с костилки костилката се изплюва в лъжичката и след това се слага в чинията

# 80
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 783
Като се яде супа чинията се накланя на обратната на ядящия страна

# 81
  • Мнения: 29
Всички сме чували : „Чувствайте се като у дома си ", Когато отиваме на гости и ние като останалите го казваме , но дали наистина го мислим ? Както е недопустимо да ходим на гости , без да сме поканени , така и не можем да се ширим свободно в чуждия дом . Когато човек отваря вратата на къщата си за някого , той губи контрола над личното си пространство , излага се на погледа и к ритиките на другите . По време на вечеря домакините често предлагат по една последна чашка на гостите си . Този любезен жест не е случаен : това е деликатен намек , че е в реме гостите да си отиват , за да могат домакините най - сетне да останат сами и да си отдъхнат .В същото време е добре дошло и за гостите : те могат да се оттеглят , без да се боят , че ще обидят домакините , и така да запазят репутацията си на дипломатични и добре в ъзпитани хора . Защото и в този случай ние трябва да спазваме стриктни правила : „И въпрос не може да става да нахлуваме в чуждия дом неканени . Нито пък да следваме домакинята в к ухнята , да надничаме в банята ( освен ако тя не е общо помещение с тоалетната и наистина се налага да я посетим ), да отваряме шкафчета , да ровим в хладилника , да пускаме телевизора ...

# 82
  • Мнения: 11 747
Хвърлям ръкавицата с това (много лошо качество, но толкова успях)




Може да се види по- добре, но само за секунди във видеото

http://www.youtube.com/watch?v=vsjEobBOCEI

Много ще се радвам на коментари! Изобщо не мисля, че е грешка, нито е случайно. И в нито един от сайтовете, които си мятаме тук, схеми, снимки... не е показано това сервиране.

# 83
  • Мнения: 11 747
А може би няма нищо различно, просто предястие, основно и десерт (пудинг), като приборите за десерт са от двете страни на чинията, а не отгоре  Thinking  Но ядат супа, мисля че винаги  Thinking И десерта идва с огромна лъжица и вилица, а не малки, но това вече го видях, че така си го ядат.  Ето още няколко интересни снимки, на които попаднах









# 84
  • Мнения: 894
Ето нещо интересно
5 тайни на платото сирена
1. Състав
Платото сирена предлага асортимент от различни видове сирене, нарязани и подредени по определен начин върху дъска или чиния. По правило сирената се разполагат по посока на часовниковата стрелка – от най-нежните към най-пикантните сортове. Мястото, където кръгът се затваря, се обозначава със стрък прясна мента или парченца плодове. Сирената трябва да се пробват в зададения ред – от най-нежното към най-пикантното. Ако започнете дегустацията веднага от най-наситения вкус, няма да можете да оцените достойнствата на по-нежните сирена.
Друг тип подредба е с по-твърдите сирена по ръба и по-меките – към средата.
2. С какво се сервира
Общи правила:
 твърдите сирена се комбинират добре с червено вино;
 полутвърдите и не твърде солени – с младо плодово вино;
 меките и кремообразни – със сухи и полусухи вина;
 сините сирена се съчетават успешно със сладки тежки вина;
 сирената с коричка от плесен се сервират с брют;
 козите сирена се консумират със совиньон.
3. Нарязване
Различните видове сирена се режат с различни ножове. Рокфорът и други сини сирена се режат със специално приспособление с корда – така не се поврежда плесента. Твърдите сирена се нарязват с големи ножове с дръжки от двете страни. Нарязването трябва да върви в такава посока, че всяко едно парче на платото да има и коричка, и сърцевина. Допустимо е също така да нарежете сиренето на малки хапки и да забодете всяка една с клечка за зъби или декоративно шишче.
4. Дообогатяване
В никакъв случай не слагайте хляб! Платото сирена във френски стил се украсява с плодове – сирената с коричка от плесен се сервират с круши, твърдите сирена вървят с киви, ананас и вишни, а сините сирена – с грозде. Универсално допълнение към всеки вид сирене са ядките – орехи или бадеми.
5. Температура за сервиране
За да се разкрие изцяло вкусът на сиренето, то трябва да се извади от хладилника и да се разопакова около 1 час преди сервиране. Според специалистите вкусовите качества на сирената се проявяват само ако продуктът е със стайна температура

# 85
  • Мнения: 11 747
Ох, лятото, в топла кухня, един час на стайна температура.... Избива мазнината отгоре, меките стават на каша - камембера направо теква. Това правило може да важи за Англия, например, където бяха на 15 градуса, докато ние бяхме на 32.

# 86
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 644
Пина, щом камамберът тече, значи е добре узрял  Mr. Green. Но пък тук стайната температура е 20 градуса, а не над 30  Laughing . Много му отиват ябълки.
Между другото, избягвам да слагам камамбер (пък и други меки сирена) в хладилника, че умирисва, а на стайна температура не мирише чак толкова. Но пак, става въпрос за поносими температури  Peace

Общи условия

Активация на акаунт