Вижте какво си намерих: Събирам идеи за употреба!!!

  • 9 784
  • 64
  •   1
Отговори
# 60
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Нямам спомен да са ставали гадни. Аз по принцип правя по-мързеляшки крем, мама навремето си играеше с тоя връткавия, но си ставаше разкошен. Ако толкова се притесняваш сложи орехите накрая.

# 61
  • Мнения: 3 323
nesto mai ne i e nared na taia presa. nie imahme takava no tja bese vdlabnata dvustranno t.e. kato se zatvori i ot dvete strani stava ednakvo.... ne kato v tava relefa da e ednostranen. receptata bese mai tazi s sodata i maika mi mazese predi tova s edno pamuche napoeno s olio. kakvoto izleze stava na tanka korichka i se otchupva.

# 62
  • Мнения: 2 653
bese vdlabnata dvustranno t.e. kato se zatvori i ot dvete strani stava ednakvo.... ne kato v tava relefa da e ednostranen.
Ами тази форма не ги прави като в тава- тя прави кухи формички  от 2 части , които се запълват с крем и се затварят.

# 63
  • Мнения: 491
Орехчета

І вариант:3 яйца, ½ ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, ½ ч.ч. кисело мляко, 1 амонячна сода, 1 бакпулвер, брашно, ванилия, орехи

ІІ вариант: 1 к.ч. мас,1 к.ч. олио, 1 к.ч. масло, ½ к.ч. захар, 1 яйце, 1 ам. Сода, брашно

яйцата + захарта се бият + олиото и киселото мляко, в което е разтворена амонячната сода. Бакпулвера се размесва с брашното. Меси се средно меко тесто.

Крем І: 1 ½ ч.ч. пудра захар, 2 п. Масло, 2 жълтъка, ванилия – разбиват се.
Крем ІІ : 1 ½ ч.ч. мляко + 2 ч.ч. орехи и захар се варят на слаб огън до сгъстяване + 1-2 с.л. кокос.
Крем ІІІ : 1ч.ч. мляко + 1 с.л. брашно, захар. Вари се до сгъстяване.
Изстиналите кремове се смесват и с получения се слепват орехчетата.
Нали знаете, че изрезките от черупките също се слагат в крема
Притесняваме втората съставка на крема и по точно орехите не стават ли гадни като се варят в млякото? Thinking

Не, не стават гадни. Вълшебно вкусен е тоя крем! Те орехите са смлени и става като гъсто орехово мляко. И мама прави трите крема и ги смесва. Това е най-якия крем! На времето слагаше сурови жълтъци - като вземахме пресни яйца от баба, сега масления крем го прави без яйца. Пак става голяма вкусотия. Пипниво е, ама си струва. Особено ако има и помощници - може и купон за правене на орехчета да се спретне!
Гъбките са друга работа - там пресата не прищипва, за да стане куха формичка и да се напълни с крем, а обратното - там тестото изпълва формичката и става готова гъбка. Те не се слепват, мама топи шапката на гъбката в червена сладкарска боя и после в кристална захар. Гъбките са по-ефектни, ама по не са вкусни - поне за мен - то си е само курабийка.
Тези преси се правеха по комунистическо време като допълнително производство. В завода на мама се призвеждаха авточасти, а от оставащите там метали се произвеждаха тези преси. Сега със сигурност не ги правят при тях, на друго място незнам  newsm78

# 64
  • Мнения: 4 406
баба ми имаше няколко такива, правеше твърдо тесто , замесено със свинска мас... не се мажат формите, не залепват, но наистина дълго се нагряват... навремето токът беше евтин, едва ли им е пукало на бабите...

Общи условия

Активация на акаунт