Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 март 2017, 23:27 ч.

ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 12

 • 54 637
 • 748
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 7 245
Темата е подготвена от Киа!

Какво е ендометриозата?

Ендометриозата е заболяване, при което клетки от лигавицата на матката (ендометриума) са се разпространили извън нея. По принцип по-голямата част от лигавицата на матката се изхвърля с менструацията. Оставащата част се развива, пораства и след това още веднъж се изхвърля в края на менструалния цикъл. Процесът циклично се повтаря всеки месец до настъпване на бременност или до настъпване на менопаузата. При нормални условия, ендометриалната тъкан се намира само в маточната кухина. Но при около 8 - 10% от жените в репродуктивна възраст (според НЗОК) се откриват ендометриалните огнища извън матката, в коремната кухина (обикновено в рамките на таза), и рядко на други места като в белия дроб, ставите и дори в мозъка.
Обикновено при прегледа се откриват коремни и тазови болки, и кисти пълни с артериална кръв по яйчниците (ендометриозни огнища), които често се наричат „шоколадови кисти”, както и ендометриални сраствания.

Нови кръвни тестове, които измерват С125, предоставят възможност за бъдещо пряко индентифициране на характерните увреждания; но лапароскопията и лапаротомията все още са единствения метод за поставяне на окончателна диагноза.

Какви са симптомите на ендометриозата?

Симптомите на ендометриозата са различни, в зависимост от местоположението на уврежданията и в зависимост от степента на заболяването. Най - честите симптоми са болка, инфертилитет и смущения в менструалния цикъл. Болката е типична като при менструация или дисменорея (болезнена менструация). Обикновено започва няколко дни преди или с настъпването на менструацията и продължава два или повече дни след началото на менструацията. Болка може да се появи също и по време на овулацията или по средата на цикъла. Такъв тип болка настъпва изведнъж около 12-14 ден преди менструация. Доколкото овулационния цикъл е скъсен при пациенти с ендометриоза, болката от средата на цикъла може да продължи и да премине в предменструалната и менструална фаза. Жените с ендометриоза също могат да изпитват болка и при полов акт, наречена диспареуния. Това конкретно се проявява при дълбоко проникване. Диспареунията има тенденция да се засилва към времето на менструация. По интересното е, че болка може да се появи с уриниране и дефекация, въпреки че такъв тип болка се наблюдава по рядко. Също е възможно при наличието на ендометриоза да има кръв в урината и/или газове в червата, обаче това може да не причинява болка. Запекът също е един от симптомите на болестта.

Друг симптом на ендометриозата е инфертилитета. В действителност, това е относително общо явление при жени с ендометриоза.

В заключение, жените които считат, че може би имат ендометриоза, може би нямат, а само имат смущения в месечния цикъл, включително тежка менструация преминаваща с големи и/или много съсиреци кръв, които са сравнително общ симптом.

От какво се причинява ендометриозата?

Причините за появата на ендометриозата не са известни. В медицината има 6 теории за произхода на тази болест. Затова то се нарича и заболяване на теориите. Най-вероятните теории са три.

Темата е подготвена от Киа!

Теория на имплантирането

През 1922 г. американския гинеколог Сампсън , предполага че доколкото менструалната кръв съдържа пренесени живи клетки от ендометриалната лигавица и доколкото тази кръв лесно преминава през коремната кухина чрез маточните тръби, ендометриалните клетки лесно се прилепват към перитониалната повърхност (гладката мембрана която покрива коремната кухина) и расте там. Такива клетъчни струпвания вероятно биха могли да реагират по същия начин к към цикличните хормонални промени, които са причина за нормално разположения ендометриум да нараства и след това да кърви с менструацията на база на хормоналните промени. Фактът че фалопиевите тръби са засегнати при повечето пациенти с ендометриоза, прави правдоподобна теорията на Сампсън.

Теория на преобразуването

Тази теория постановява, че доколкото перитонеума, който покрива коремната кухина и ендометриума споделят общ ембрионален произход, което дава възможност на клетките от перитонеума да се преобразуват в ендометриум и да реагират и кървят в резултат на цикличните хормонални промени.

Теория на емболията (Разпространяване чрез кръвния поток)

Тази теория предполага, че ендометриалните клетки могат да навлязат в кръвния поток и като емболи, разнасяни чрез кръвта, да достигнат до отдалечени места в тялото. Теорията на емболията е единствената, която може да обясни наличието на ендометриални струпвания в различни места извън коремната кухина (например в белия дроб, мозъка и ставите).

Как мога да разбера ако имам ендометриоза?

Симптомът болка по време на цикъл предполага ендометриоза, но не е специфичен, защото по-голямата част от жените изпитват някаква болка по време на месечния цикъл. Чрез ултразвук могат да се видят големи кисти по яйчниците наречени ендометриозни, показателни за доста напреднала форма на заболяването, но по този начин не може да се открие заболяването в ранна фаза.
Единствения сигурен начин за диагностициране на ендометриозата е хирургически, обикновено чрез лапароскопия или лапаротомия. По време на операцията се взима материал от самата киста, който се изследва, т.е. прави се хистологично изследване. Опитните лекари дори без да са готови резултатите от това изследване могат да кажат дали кистата е ендометриозна или не. Има случаи, в които кистата не е еднородна и тогава се изчакват резултатите от хистологичното изследване.

Как ендометриозата влияе на фертилността?


Ендометриозата може да повлияе на фертилността по два начина. В начална фаза, появилата се ендометриоза въздейства на фертилността чрез ефекта, който оказва върху имунната система, докато вече в напреднала фаза има допълнителна механична пречка. При наличието на сериозно заболяване често има тазови сраствания, които блокира маточните тръби и така пречат на яйцеклетката да попадне в маточната тръба и в маточната кухина. Срастването може да обхване яйчника като обвивка и по този начин да пречи на узрялата яйцеклетка да излезе от яйчника. Срастванията могат също да фиксират фалопиевата тръба на едно място, което пречи яйцеклетката да бъде уловена, дори когато тръбата не е запушена.

Ендометриозата в напреднала форма може да притиска яйчниковата тъкан, намалявайки броя на яйцеклетките с добро качество. След хирургическа намеса също може да се намали броя на яйцеклетките, когато по невнимание естествената тъкан бъде премахната или унищожена, или чрез друго леко увреждане, променящо кръвоснабдяването на яйчниците.

При наличието на сериозни увреждания е показано ин витро (IVF) оплождане. Добре известно е, че лечението на тежка степен на ендометриоза (оперативното или медикаментозно) подобрява резултатите от IVF, докато при ранните форми на заболяването ползата е под въпрос. Знаем, че пациентите с всички степени на ендометриоза имат намаляваща фертилност в сравнение с контролна група жени от същата възраст. Дори и в лека форма, ендометриозата е причина за възпалителна реакция. Последващото активиране на имунната система може да доведе до необичаен имунен отговор на ендометриума което може да предотврати имплантиране или да доведе до унищожаване на ембриона. Същата реакция може да се прояви и при ин витро процедурата.

Какво е лечението на ендометриозата?

Ендометриозата може да бъде лекувана хирургически или медикаментозно.
Хирургическото лечение е най-доброто при ендометриоза. Вариантите за това са два - с лапароскопия - изгаряне на кистите с ток или лапаротомия - класическата операция, при която кистите се отстраняват с част от яйчника. При операция обикновено се премахват и срастванията в областта на таза, ако има такива разбира се.
Важно е да се знае, че при операцията се отстраняват кистите, срастванията, но има и ендометриални клетки, които не могат да се видят. Най-късно до месец след операцията трябва да започне прилагане на хормонално лечение - в България с Диферелин или Золадекс, като срокът за него е между 3 и 6 месеца. Целта на това лечение е точно тези клетки, които не са били видими да изчезнат, а и да се спре менструалният цикъл, за да не се захранват чрез него.  Другият вариант след операцията е ин витро.  Към него трябва да пристъпят пациенти с напреднала форма на заболяването с изразени тазови сраствания и ендометриоза трябва сериозно да обмислят прилагането на IVF, особено за пациенти над 35 години. Всички пациенти с ендометриоза трябва да се преценят за наличието на съществени нарушения в имунния отговор, което може да е основание за лечение.

Необходимо ли е ендометриозата да бъде лекувана?

Лечението на ендометриозата трябва да се фокусира върху две неща - болка и фертилност. Болката изисква лечение без значение от степента. Ако основно е засегната фертилността, тогава следващият етап трябва да бъде хирургическа намеса; срастванията в таза трябва да бъдат премахнати и целостта на фалопиевите тръби трябва да бъде възстановена. Както и при последващата хирургическа намеса по тръбите (пластика) съществува голяма вероятност тръбите да сраснат (блокират) отново и в тази връзка такъв тип хирургическа намеса е препоръчителна само при млади пациенти, за които IVF е неприложим вариант. Леката форма на ендометриоза не оказва механична пречка, няма последствие при лекуване на фертилността и затова не е необходимо да бъде лекувана по хирургичен път.


Превод: StefiZ
Източник: Sher Institute for Reproductive Medicine
http://zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=248
Допълнила съм материала, а на места съм му направила леки редакции.

Тук можете да видите и разположението на ендометриозните огнища, както и да прочетете някои алтернативни методи за лечение на болестта.
http://zdrave.rozali.com/zaboliavaniia-zdrave/p772.html

Линк към тема за медикаментите, които се използват за лечение на ендометриоза в чужбина. За съжаление няма лекарство - чудо!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=224681.0


Момичета, моля тези от вас, които минават или вече са минали по трудния път на Ендомериозата, споделят своя опит, като отговорят на въпросника! Нека този въпросник послужи за кураж и надежда на момичетата, които за първи път чуват думата  " Ендометриоза".
ЕНДОМЕТРИОЗА/ Въпросник - 1 

Най-голямото ми пожелание е да няма новозаписали се!
Успех на всички!!!

# 1
 • Мнения: 1 868
Запис! Да е късметлийска тема с излекувани ЕМ !  Hug

# 2
 • Мнения: 2 543
Благодаря за темата!
Късмет и сбъднати мечти на всички.

# 3
 • Мнения: 46
Veseto* благодаря за новата тема, ще продължавам да следя какво се случва и в тази тема, пожелавам на всички момичета успех в лечението и повече бебета през тази и идната година.
Аз искам да кажа че миналата седмица поставих и последната 6-та инжекция Резилиго и се надявам повече никога да не ми се случва. В момента съм в изчаквателен период от 45 дни в който очаквам цикъла отново да се появи, лекуващият лекар ми каза ако до 45 дни го няма да отида да ми го предизвикат и да почваме с бебе правенето!
Относно хранителния режим аз лично съм на мнение че това са пълни глупости. 2-ма специалиста в тази област със които съм разговаряла твърдят че пилешкото месо не оказва влияние на ЕМ и че не е доказано за действието му. Разбира се че всичката храна която поемаме трябва да е в умерено количество и да не се злоупотребява с приема на месо, сладкиши и други вредни продукти които всички обичаме!Така че момичета моя съвет е хапвайте от всичко по-малко, умерено, защото организма ни има нужда от всичко!
И на последно място но не по важност за мен бих искала да ви попитам, след като се възстановихте от лапарото и след като започнахте лечение със инжекциите предполагам че всяка от вас е продължила нормалния си полов живот. При мен се случи тека че по време на полов акт изпитвам парене (като при цистит), доктора каза че е нормална тази сухота вследствие от инжекциите! При Вас момичета как е?Случвало ли ви се е ? използвали ли сте таблетки за намаляване на сухотата?

# 4
 • Мнения: 157
НЕИЗВЕСТНА  По повеод пилешкото съм виждала и отделно съм чувала дори за мъже на които им растат  гърди.. мисля,си наясно,че имаме завишен естроген и не искам да споря за това,в крайна сметка всеки си носи главата.Не знам от кога сте се сблъскали с ЕДМ , но лично аз от 2години и нещо и не спирам да чета и да търся начин да се справя с нея.Нямам деца и все още не съм забременяла,което пък направо ме съсипва!
Знаем,че нищо не ни гарантира,че след операцията и тези тежки медикаменти няма да се появи отново,и ако имам съмнение за нещо,което може да спомага за рецидива лично аз мисля да го избегна! И още нещо - при положение,че "докторите" не знаят причината,не знаят и как да ни лекуват... това,че ти спират хормоните е временно решение с доста последици.Да,имаш сухота,заради занижените хормони.Аз предпочетох пчелно млечице и от както го взимам нямам проблем със сухотата.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 1 678

неизвестната, при мен е същото.. сухотааааааааааааааааа ! Оня ден едва ми остъргаха малко материал за цитонамазка, било много сухо. Секса е мъчение.... голямо парене, дори и с помощи средтсва. Мен това ме съсипва на този етап Sad

За пилешкото говорим точно заради хормоните, с който е натъпкано. Точно в това е въпроса как тези хормони влияят на яйчниците в периода, в който сме в изкуствевена менопауза.

# 6
 • Мнения: 157

неизвестната, при мен е същото.. сухотааааааааааааааааа ! Оня ден едва ми остъргаха малко материал за цитонамазка, било много сухо. Секса е мъчение.... голямо парене, дори и с помощи средтсва. Мен това ме съсипва на този етап Sad

За пилешкото говорим точно заради хормоните, с който е натъпкано. Точно в това е въпроса как тези хормони влияят на яйчниците в периода, в който сме в изкуствевена менопауза.
Значи,това,което съм рсзбрала е следното : от 1ви ден МЦ до 14 ден някъде естрогена е по-висок,след това трябва да спадне и да се вдигне прогестерона,само че при нас прогестерона не се вдига,защото естрогена продължава да е завишен,кистите са следствието от хормоналният дисбаланс. Съветвам ви за пчелното млечице в суров варянт,аз взимам от този месец и прим ойл(масло от вечерна иглика). Но докато се слагат инжекции всичко това е безсмислено.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 1 678
Само пчелно млечице не съм взимала досега  Joy Ама ще пробвам !
Иначе приемам масло от вечерна иглика, омега 3 и 7, Б комплекс, Комплекс са костите и ставите, пия някакъв чай бъркоч спешъл за мен и всеки ден в закуската си слагама лъжичка Мака. Хич нищо не ми е помогнало за сухотата. Явно докато не отмине тоя период ще си е така ...

# 8
 • Мнения: 157
О,аз още една камара ритуали имам Simple Smile чайове,клеева т-ра,ленено семе (заради Омегите) и магнезии. Заради поредни кисти ще включа и още неща,за сега се справям с хомеопатия с кистите.


Ако някой е успял да се справи с кистите без операция,с нкаква алтернатива,ще се радвам да го чуя. Все пак не искам през година-две да ме режат,вие също.

# 9
 • Мнения: 125
Аз също се бях засилила да взимам витамини, калций, мака и каквото друго съм чела, но моя лекар каза, че е абсолютно безсмислено, докато слагам Золадекс. Реших да го послушам, защото ми го обясни логично. Но за сухотата, наистина, че чета вашите съвети. Embarassed

# 10
 • Варна
 • Мнения: 1 678
Ееее , Мира, да бе да ! Типично за лекарите...коне с капаци, дето не могат да погледнат настрани и да се замислят как едно такова изкуствено , насила предизвикано спиране на цикъла не влияя само на половата система, но и на опорнодвигателния апарат и на всички други системи.

Процесите, който се случват в тялото ни по време на лечението не можем да ги спрем, но най-малкото можем да преминем по леко през тях! Най- бързо сега ми изкача влиянието на Золадекса върху намаляването на костната плътност! Тази изкуствена менопауза, действа доста агресивно на нашите стави и кости и най-малкото поне можем да приемаме нещо за тях (било то и сусамов тахан) или да увеличим физическата си активност.

# 11
 • Мнения: 157
За сухотата едва ли ще помогне пчелното млечице докато има инжекции :/ но аз и след като ми дойде 1г по-късно пак беше сухо... като няма хормони... и тогава запоцхнах с пчелните продукти.

# 12
 • Мнения: 46
Момичета благодаря ви че споделяте вашите изпитания, относно сухотата Sad
Аз си мислех че съм единствената и нещо не ми е наред. Буквално от 6 месеца аз избягвам да правя любов, поради този дискомфорт и сухота. Надявам се да отшуми след като ми се възстанови цикъла.
Относно хормоните в пилето съгласна съм че ги има.
Надявам се силно че накрая всичко ще завърши с хепиенд за нас Simple Smile

# 13
 • Мнения: 125
Момичета, някой дали е кандидатствал за инвитро чрез Фонда за асистирана репродукция с диагноза ендометриоза. Незнам дали мога да подам документи още сега, когато съм на лечение със Золадекс. newsm78

# 14
 • Мнения: 1 868
Мира , и аз се интересувам от това (макар че за мен е доста рано ) но ако получиш инфо , би ли споделила  Peace (ако е от друга тема инфото )
Мен ме приеха в болницата  (за сега  избягах  Mr. Green) нооооо  до час-два пак се връщам ...И утре ще действат ! Нямам търпение да приключи и да знам резултатите.  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт